Nigeriaanse club Enyimba beter dan PSV en Ajax

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat was de beste club van Afrika in 2008? En welke lokale voetbalcompetitie was vorig jaar het sterkst? Denk je nu, als echte Afrikaanse voetbalkenner, aan Al-Ahly en aan Egypte? Die ploeg uit Caïro die álles won, inclusief de Afrikaanse Champions League? Helaas! Je hebt het helemaal mis. Coton Sport uit de Kameroense stad Garoua, runner up in de Champions League, is de beste club van Afrika. En Tunesië heeft de beste voetbalcompetitie van het continent.
enyimbaEen geintje zeker? Nee, niet volgens de International Federation of Football History & Statistics (kortweg de IFFHS). Recentelijk hebben zij hun statistische gegevens over 2008 vrijgegeven en weten zij niet alleen te melden dat Manchester United, Bayern München, Liverpool en Barcelona in 2008 de allergrootste voetbalclubs op aarde waren maar ook dat Afrika trots mag zijn op het feit dat Enyimba uit de Nigeriaanse stad Aba statistisch gezien een beter team heeft dan PSV én Ajax. Maar vooruit: N.E.C. Nijmegen is weer ietsjes beter dan Dynamos Harare uit Zimbabwe.
De Nederlandse Eredivisie staat bij critici al jaren bekend als de Mickey Mouse competitie. Ofwel: een middelmatige voetbalcompetitie die niet eens in de schaduw mag staan van grote broers als de Premier League, La Liga en de Serie A. Deze critici worden door de wiskundigen van de IFFHS op hun wenken bediend. De beste clubs van Nederland, PSV en Ajax, waren vorig jaar namelijk minder goed dan pakweg CD America Cali (Colombia), Standaard Luik (België), Club Deportivo Guadalajara (Mexico) of CA Lanus (Argentinië).

Een flutcompetitie dus, in Nederland. Of is de rest van de wereld opeens een stuk beter geworden? In Nigeria bijvoorbeeld zullen ze bij het idee dat ‘hun’ Enyimba uit het nietige stadje Aba een op papier betere ploeg heeft dan de top van Nederland in hun broek pissen van het lachen. En terwijl Nijmegen Eendracht Combinatie blij mag zijn met haar plek bóven Dynamos Harare, proesten de Zimbabwanen het op hun beurt uit bij de gedachte dat hun team statistisch gezien beter staat aangeschreven dan FC Twente en NAC Breda. Over een middenmoot gesproken.

Het verval van Feyenoord is ook de statistici van de IFFHS niet ontgaan. De club uit Rotterdam stond in 2008 op een schamele 217de plek. Dan doet topclub Asante Kotoko uit de Ghanese stad Kumasi het toch net iets beter met haar 182ste plek, net als Interclube Luanda uit Angola (plek nummer 200).

Maar hoe berekenen de medewerkers van de organisatie IFFHS dat allemaal? Hoe kan het bijvoorbeeld dat AC Milan, een van de allergrootste clubs ter wereld, in 2008 van plek 16 naar een 35ste plek is geduikeld? Heel simpel: tel alle prestaties in de nationale competities en de bekercompetities via een puntensysteem bij elkaar op, doe daar de internationale competities van de afzonderlijke continenten bij (Champions League en CAF Cup in het geval van Afrika) en je hebt een wereldwijde ranglijst. En daarom deed AC Milan het vorig jaar zo slecht: matige prestaties in de nationale competitie én in de Champions League.

Daarom ook staat een in Nederland volslagen onbekende ploeg als Dynamos boven onze clubs als Twente en NAC. De club uit de hoofdstad van Zimbabwe werd niet alleen runner up in de strijd om de landstitel, ze schopten het ook tot de halve finale van de Afrikaanse Champions League. Kijk, dat zien we NAC Breda zo snel niet doen. En dus staat Dynamos in de ranglijst van 2008 op een heel respectabele positie.

En daarom ook was Coton Sport Garoua de allerbeste club van Afrika, en Al-Ahly niet. Coton Sport won vorig jaar, zoals ze wel vaker doen, immers werkelijk alles wat er in het Afrikaanse voetbal te winnen valt. Nou ja, bijna alles. De Champions League trofee moesten ze overlaten aan de Egyptenaren. Maar ja, de mannen uit Caïro deden het op andere fronten weer een tikkie slechter.

Maar niet getreurd. Op de eeuwige ranglijst van beste clubs aller tijden staat Al-Ahly gewoon boven alle andere Afrikaanse clubs. Maar terwijl Barcelona, Manchester United, Real Madrid, AC Milan en Juventus de top vijf bezetten, en Ajax op een verdienstelijke elfde plaats staat, vinden we Al-Ahly terug op een schamele 126ste plek. En zo weten we weer wat het Afrikaanse clubvoetbal voorstelt. Niet zo gek veel. Vele clubs uit Noorwegen, Bolivia, Peru, Chili, Ecuador, Roemenië, Griekenland, Tsjechië, Oekraïne, Paraguay en vele andere competities zijn nog altijd beter dan de beste club uit het beste voetballand van Afrika.

Uiteindelijk treffen we slechts zes Afrikaanse competities in de top 50 van sterkste voetbalcompetities van 2008. Zo zien we dat Tunesië met plek 26 nét iets beter was dan Egypte (plek 28). En dat we ook de Kameroense (29ste), Nigeriaanse (36ste), Zuid-Afrikaanse (45ste) en Zimbabwaanse (47ste) competities in dit rijtje mogen verwelkomen. Eigenlijk bewijzen deze statistieken wat we natuurlijk allang wisten. Als je alle getalenteerde voetballers uit een voetbalcompetitie haalt, hou je op den duur bar weinig over. En daarom ook mogen we nu zo blij zijn met een BBC’s African Footballer of the Year van een club op Afrikaanse bodem.

Om je niet geheel met een acute depressie achter te laten, volgen nu enkele positieve aspecten uit het Afrikaanse voetbal van 2008. Hassan Shehata is de op vijf na beste bondscoach van het afgelopen jaar, het jaar waarin hij met Egypte voor de tweede keer op rij Afrikaans kampioen werd. Daarmee was hij beter dan bekende coaches als Fabio Capello, Marcello Lippi en ons aller Marco van Basten. En succescoach Manuel José staat met zijn Al-Ahly op de negende plek van beste clubcoaches van het jaar.

Dit waren de beste Afrikaanse clubs uit het jaar 2008:
43. Coton Sport Garoua, Kameroen
85. Enyimba, Nigeria
99. Dynamos Harare, Zimbabwe
103. Etoile du Sahel, Tunesië
112. Al-Ahly, Egypte
114. Al-Merreikh Omdurman, Soedan
120. Zamalek, Egypte
124. Club Africain Tunis, Tunesië
126. Al-Hilal Omdurman, Soedan
132. Mamelodi Sundows Pretoria, Zuid-Afrika

Reacties (10)

#1 mescaline

De voetbalverklaringswetenschap heeft maar een klein voordeeltje met dit stukje. Suriname is al eeuwenlang nergens in haar regio. Toch konden we alleen met Gullit en Rijkaard de EK van ’88 winnen. Dat kleine stukje anderszijn.

Misschien is het dat wel. De mix, de mengelmoes, op het breukvlak ontstaan de mooiste bloemen.

  • Volgende discussie
#2 Trianero

En daarom werken statistieken en modellen niet altijd! Gelukkig maar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

*zucht*

Voetbal en journalistieke inteelt.
Het gaat een zwaar dagje worden bij SG.
De QdJ is niet onaardig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Standaard Luik laat het afgelopen jaar dan ook uit prestaties blijken dat het beter is dan de Nederlandse ploegen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

“ze schopten het ook tot de halve finale van de Afrikaanse Champions League. Kijk, dat zien we NAC Breda zo snel niet doen.”

Zo lang Breda niet in Afrika ligt, lijkt me dat ook onbegonnen werk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 sammeh

Standaard Luik :D

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Arjan

fail model fails.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Gruesome Gary

“Het nietige stadje Aba”…daar wonen bijna een miljoen mensen. Dan is Amsterdam een gehucht zeker e Rotterdam een buurtschap?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 larie

Mescaline steent, in deze dan.

Breukvlak..hoe scherp gezien.

90 graden min Φ over twee (voor de geologen onder ons)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 sebman

standaard luik beter dan ajax, psv, az en twente? dacht het dus even niet !

  • Vorige discussie