Dag beste lezers en lezeressen, deze maand veel aandacht voor onderzoek: over de sloppenwijken en verstedelijking, over watergebruik, en over de waarde van de Big Mac, om maar wat te noemen. En we hebben ook een nieuwe Messias gesignaleerd- zo tegen de Paasdagen kan dat haast geen toeval zijn.
• Nee, niet de nieuwe Messias
Het lijkt op een scene uit de film The Life of Brian, maar het is werkelijkheid: een Indiase schrijver over voedsel en globalisering is onlangs door een kleine schare fanatici ontmaskerd als de Nieuwe Messias. Ontkennen heeft geen zin.
• Games voor een betere wereld
Waarom gaat het er in de echte wereld niet wat meer aan toe zoals in de virtuele wereld van de online games? Jane McGonigal legt uit dat we van games kunnen leren hoe we beter met elkaar kunnen omgaan, hoe we betere gemeenschappen maken, goed bedrag kunnen belonen, en hoe we het beste kunnen leren van gemaakte fouten. Een inspirerend praartje voor TED.
• Zuiden helpt het zuiden
Niet alleen China, maar ook Brazilië, India en Rusland zijn druk bezig hun politieke en economische invloed in de Derde Wereld uit te breiden. Ze grijpen hun kans nu het Westen even de handen vol heeft aan de eigen sores.
• Krotten blijven trekken
Toenemende verstedelijking en slechte ruimtelijke ordening hebben ervoor gezorgd dat het aantal bewoners van sloppenwijken wereldwijd met 55 miljoen is gestegen sinds het jaar 2000. Er wonen nu ongeveer 827 miljoen mensen in krotten, vaak met beperkte toegang tot schoon water en zonder sanitatie. Over tien jaar zal hun aantal gestegen zijn naar de 889 miljoen.
• Big Mac Index: China is rijk, de Chinezen zijn arm
De jaarlijkse Big Mac – index van het Britse weekblad The Economist toont aan dat de valuta van sommige landen opzettelijk laag wordt gehouden door de overheid, zodat de export kan bloeien. Dat levert de schatkist natuurlijk geld op. Nadeel is dan wel dat de eigen burgers bewust armer worden gehouden dan nodig. Met hun verdiende geld zouden ze eigenlijk meer moeten kunnen kopen
• Het glas is meer dan half vol
Ruim 87 procent van de wereldbevolking, zo’n 5,9 miljard mensen, heeft momenteel toegang tot schoon drinkwater. In het jaar 1990 lag dat percentage nog op 77 procent. Dat blijkt uit recent onderzoek door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).
Deze nieuwsbrief is opgesteld door de redactie van Globalisering.com en verschijnt maandelijks op Sargasso. Lees meer nieuwsbrieven uit het archief of meldt u aan voor de nieuwsbrief op: globalisering.com