Iets gemist?

Terugkijken, vooruitkijken, in de toekomst kijken, terugblikken met de degene die het jaar daarvoor nog in de toekomst keek, muzieklijsten, striplijsten… Zo aan het eind van het jaar lijkt het erop dat Nederland en masse de tijd neemt om eens stil te staan bij het afgelopen jaar en daarmee automatisch het jaar dat komen gaat.

Daytime TV/365 Days, Day 253 (Foto: Flickr/Free2bJ.C.)Nieuwjaar is dan ook bij uitstek de periode om de goede voornemens weer eens naar boven te halen. Eigenlijk weten we dondersgoed dat dit het gehele jaar kan, toch lijkt de Nederlander een magische kracht te ontlenen aan die dag en nacht die ons naar 1 januari brengt. Een nieuwe liefde, stoppen met roken, sporten, toch nog ff die laatste maand van je abonnement bij de sportschool volmaken, een nieuwe carrière, je opgeven voor die cursus die je al tijden wil volgen, minder bij de Mac eten, die loempia-kraam in de stad voortaan voorbij lopen, enfin.. you get the picture.

Ook al valt er te twisten over de laatste dagen van een jaar, een jaaroverzicht zou eigenlijk pas plaats moeten vinden nadat het jaar daadwerkelijk is afgelopen. Niet dat ik niet snap waarom die jaaroverzichten vóór een wisseling plaatsvindt, grote kans immers dat als je in de gelukkige omstandigheid bent om dit kwaliteitslog te bezoeken je met een behoorlijke kater achter je scherm zit te staren. Nog een grotere kans dat op deze dag de bank, lekker hangen en Garmisch-Partenkirchen aantrekkelijker is. En nóg een grotere kans overigens dat deze dag vooral in het teken staat van ?de beste wensen? aan de buren, vrienden, verre neven, je minnares en/of je familie. Aan degene die het vandaag tot hier hebben gered: laten we toch nog eens één keer terugkijken naar 2007.

Inherent aan nieuws is dat er op één dag zoveel ?nieuws? voorbij komt, dat een kranten-, televisie- en ook logredactie keuzes moet maken. Het is daarmee dan ook logisch dat de nieuwsoverzichten weer een overzicht zijn van die eerder gemaakte keuzes. Daarom zou ik de comments graag willen vullen met nieuws dat in 2007 ? naar je eigen bescheiden mening ? onderbelicht is gebleven en/of niet de aandacht heeft gekregen die het verdiende. Foreign Policy heeft alvast een begin gemaakt met een top tien ?van verhalen die je waarschijnlijk gemist hebt?. Welke (nieuws)verhalen heb jij in 2007 gemist en/of waren onderbelicht?

Reacties zijn uitgeschakeld