Nieuwe crisis, oud zeer

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hier, pak aan!Er gaat geen kabinetscrisis voorbij of men vraagt zich bezorgd af wat ‘het buitenland’ er wel niet van moet denken. Straks slaan we namelijk nog ‘een modderfiguur’, worden we niet meer serieus genomen, zijn we het lachertje van Europa, van de wereld. Aangezien wij graag ‘over grenzen heen kijken’, is die vrees relevant. Bovendien zijn er ongetwijfeld een hoop politici die in hun kinderjaren het buitenbeentje waren. Een klas overgeslagen, de kleinste en de slimste, niet goed in gym, een uilenbrilletje. Het is het recept voor scheefgestompte neuzen, afgepakte lunchdoosjes en tot de oren opgetrokken ballenknijpers.

Voor velen moet het vroeger vreselijk zijn geweest. Je hoort het ze denken, ziet die betraande kindergezichtjes erbij: “Als ik later groot ben, pak ik de macht. Dan zullen ze zien wie er de baas is.” Met zo’n megalomane mentaliteit is er, eenmaal volwassen, natuurlijk niets vervelender dan weer het buitenbeentje te moeten zijn, weer beschimpt te worden, weer overal waar je komt de echo van besmuikt gelach te moeten horen. Dat nooit! Daarom was het de afgelopen nachten onrustig in de hoofden van de heren en dames politici. Hoe oordeelt de internationale pers de komende dagen over ons? Hoe kijkt het buitenland er tegenaan?

Vanuit esthetisch oogpunt valt dat vooralsnog niet tegen, de koppen rollen lekker: Iron Rita threatens to bring the house down. Of deze: Immigration battle rattles Dutch cabinet. Het verzacht de pijn enigszins. Maar als Nederlandse politici daadwerkelijk het lachertje van de wereld worden, dan is dat de ultieme wraak van alle asielzoekers. Te vrezen valt alleen dat het voor hen weinig verzachten zal.

Reacties (26)

#1 Nette Heer

Ja, und?

 • Volgende discussie
#2 Paddy

Nou niks. Just a thought.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: Is toch vaak een argument voor politici. Denk aan de EU-grondwet (als jullie nee stemmen sla ik een modderfiguur in Europa, zoals Balkenende cs. bijna letterlijk zeiden).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Manolo

Ik moet altijd wel gniffelen als het NOS-journaal fragmenten over Nederland uit buitenlandse journaals laat zien, lekker kneuterig :)

Maar goed, beetje komkommertijd-stukje dit.

VERMAAK MIJ! Anders voel ik mij genoodzaakt weer te gaan werken,… zucht..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Branko Collin

Er gaat geen kabinetscrisis voorbij of men vraagt zich bezorgd af wat ‘het buitenland’ er wel niet van moet denken.

Is dat zo? Volgens mij hoort die vraag bij het basisrethoriekpakket van elke VVD’er, want ik hoor hem al jaren. Als ze het even niet op argumenten kunnen winnen, fietsen ze deze er gauw tussen om bedenktijd te winnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 mescaline

@Branko Gekoppeld aan het Nederland Gidslandgevoel van links (wat ze van ons denken ? dat we geweldig zijn natuurlijk) heb je daar een mooie scheidslijn te pakken.

Wat het buitenland vindt: ik zit dan ook links ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Siquo

@3: Dat wordt dan alleen gebracht als: “Dan slaat Nederland een modderfiguur”. Een beetje persoonlijke verantwoordelijkheid nemen is er niet meer bij. Dat wij nou allemaal op een persoon X stemmen wil niet zeggen dat wij dan ook medeverantwoordelijk zijn voor zijn/haar wangedrag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Cole

Kees Lunshof, political commentator of De Telegraaf newspaper, said: “It is a ridiculous situation. We had an election with a horrible result and now we have a new Parliament and an old Cabinet who are still fighting each other — while in the other corner they are trying to form a new Government.”Hetty Van Rooij, of the Netherlands Press Association, said earlier: “The problem is, how do you send a minister away that has already gone? The Dutch system takes so long to form a new Cabinet that you have a Parliament with a lame Government.”

Het buitenland denkt dus over ons zoals door onszelf aangeleverd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Chinaman

Ach, deze crisis is veel te ingewikkeld aan het worden om nog te begrijpen, zeker voor de buitenlandse media.

The motion pushed Prime Minister Jan Peter Balkenende’s government, which is already in a caretaker status, to the verge of collapse.

Although Balkenende’s central-right Christian Democrats (CDA) remains the biggest party after last month’s parliamentary election, the opposing left-wing parties turned out to enjoy a weak majority. A coalition government is foreseeable.

http://news.xinhuanet.com/english/2006-12/14/content_5487845.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@8: En wat zorgelijker is, zoals door de Telegraaf aangeleverd.

@7: Ben ik niet helemaal met je eens. Iedereen die op Verdonk heeft gestemd wist dondersgoed van toch minstens een deel van de fouten die ze gemaakt heeft en haar halsstarrigheid als het om het erkennen daarvan, of het nemen van concequenties gaat (daarom zijn we poddomme eerder moeten gaan stemmen!)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 RennieB

Wat mij nog het meeste verbaast is het schermen met de “bestuurbaarheid” van het land door de VVD…Alsof het land een schip op ramkoers is…En groot onheil dreigt! Net als met de E.U. grondwet..Dat kan en wil ik niet begrijpen. Alles ligt vast in wetten, zodoende weet iedere ambtenaar wel hoe of wat te handelen…Kan iedereen weer verder met de formatie en moet J.P. stoppen het proces te frustreren…Of zijn de verkiezingen nu al weer begonnen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Crachàt

Ik vrees oprecht dat werkelijk niemand zo ‘geÏnteresseerd’ is in Nederland als men soms graag bij jullie zou denken. Héél even, toen links in de westerse de wereld nog D66 was omdat het Ijzeren Gordeyn ENG en NIET VAN ONS was, ja, toen, had je nog in dat buitenland de idee dat Nederland voorop liep in een ‘nou, effe nuchter, als we A zeggen moeten we ook B zeggen, dus feminisme, abortus, euthanasie, blowen, -noem maar op,’ verwording.

Maar sinds Pimmie, is het een flauw variant geworden van a) onderbuik, iets waar andere landen al véél verder in zijn -zowel in pro als contra, en b) terug het Avondenland, waar een gruwelijke grap als Balkenende (de Margriet maar zonder slimme redactie) niets beter dan wat Normen en Bedrijf weet te roepen.
Ik niet hoor, lieve vrienden, ik hou van jullie land.
Maar uitstraling? Nederland? Ik zou me niet veel illusies maken.

Eigenlijk is dat het punt van Paddy’s mooie stukje: de ‘Weereld’ ziet Nederland inderdaad volkemen als dat streberige uilebrilletje dat blij is met een Leider mogen gesproken te hebben, punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 mescaline

@RennieB 11, Branko 5 is your friend. Oudbakken rethoriek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

O.

Hoewel ik persoonlijk nóóit geloofd heb dat de gemiddelde Nederlander in wezen, en nóg, óók niet toen iedere Buitenlandse ster zich alhier over ”tolerantie: Je kan zo lekker hier in de media f*ck zeggen zonder sancties en je fijn ongans blowen” ophemelend een slag in de rondte wentelde, in énig opzicht zou afwijken van een Belg, Turk of wat voor gemankeerde Bengaalse Vuurvreter dan ook! Even zonder regel- en wetgeving.

Maar verder bent U weer eens ragfijn chirurgisch filerend correct in de analyse dacht ik zo te menen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 larie

Als ik zo vrij mag zijn U tegen te spreken @Crachàt. Op de borst slaan zult u mij niet horen doen, pochen zeer zeker niet maar herinnert U zich nog het rapport in de Economist van onlangs waarin het democratisch gehalte wordt geprezen en op de derde plaatst gezet?

https://sargasso.nl/archief/2006/11/24/hebben-jullie-nu-je-zin/

Om maar wat te noemen, een land is meer dan de bobo’s in den Haag en op mijn, toch veelvuldige reizen, word er bij mij immer door belangstellenden doorgezaagd over waarom nederland zo bijzonder is en waarom er zo ontspannen met elkaar wordt omgegegaan.
Nachten lang afgelopen jaar is dit onderwerp ter sprake geweest (eerst moesten ze wennen aan wat ik later begreep de directe open benadering die nederlandse blik werd genoemd) en vanuit een buitenlandse (zowat elk land zat in mijn gezelschap) blik kwam Nederland er niet slecht af, eigenlijk gewoon goed.

Begrijpt u mij goed svp @Crachàt, ik kom heel graag naar belgie, het steent en men weet hoe te leven maar om nu te stellen dat nederland een flauwe variant is van een beerput..nee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 larie

Als een van de argumenten stel ik dat in het overgrote deel der parlementen in de wereld er onbeschaafder met elkaar wordt omgegaan dan in nederland. Heeft U wel eens een zitting in London, Jerusalem, Damascus, Paris, Moskou, Madrid gezien en hoe verhoudt dit zich tot den Haag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 mescaline

@larie Dan hebben ze daar ook mechanismes die wij nuawelijks kennen om de zaak weer te repareren. Maar die en de voorafgaande ruzie zijn inefficient en laten wonden na. Is dat niet de reden dat men je zo graag uithoorde ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 TheAmerican

Ik kan vanuit Amerika melden, dat ik denk dat het wel is opgevallen wat er allemaal aan de hand is in Nederland, tenminste… dat moet ik afleiden uit het feit dat iemand op mijn werk vanochtend vroeg: “Did someone fart?”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 larie

@mescaline, mijn parlementsgedachte was een terzijde geplaatste opmerking het gaat mij om het veelvuldig gebruik van het woord “nederland” op een manier die mij een stapje te ver gaat. Nederland is geen flauwe variant van’pimmie’ net zomin als belgie een flauwe variant is van Frank Vanhecke..

Ik voel me enigszins aangesproken met 12, vandaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Crachàt

aangesproken: da’s goed. Maar ik heb het enkel over de uitstraling van Nederland. Dat alles goed democratisch geregeld is: een feit. Een Engelse bezoeker in de Gouden Eeuw (je weet wel: die tijd toen de volledige rijkdom, kennis en handel uit Vlaanderen werd weggejaagd door de Spanjaarden, een tijd dat immigratie voor een unieke boom zorgde) merkte al op: alles is hier zo Schoon! Saai, maar clean. Krijg natuurlijk als je je geld tussen de pagina’s van de bijbel bewaart.
Ik ben er heilig van overtuigd dat het bijna het beste leven ter wereld zich in Nl afspeelt -maar uitstraling?? Vraag dat maar eens aan een Belg
-oei, ik ben er één… :o)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Crachàt

en ietskes persoonlijker naar ons alles favoriete reageerder: ik herinner me een eermaals weeklagende Lariedroevig die met antizin naar het Nederland terugkeerde vanuit zijn multivriendelijke Swiss… Ook die Larie was niet echt juichend omtrent de ‘uitstraling van Nederland’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Ruud

“Er gaat geen kabinetscrisis voorbij of men vraagt zich bezorgd af wat ‘het buitenland’ er wel niet van moet denken.” Er was eens een filmster die zei “Het is pas erg dat er niet over je wordt gepraat. Ik heb lang geleden eens een tijdje in Parijs gewoond en heb toen vastgesteld dat de wereld achter Brussel was dichtgeplakt met kranten.

Wij hebben hier een democratisch probleem van niet geringe omvang en we worden heel even wakker geschud doordat de Tweede Kamer zich heel even bewust werd van haar controlerende macht. Met het vormen van coalities hebben zie die immers door partijdiscipline uit handen gegeven. We sturen geen ministers naar huis, dat staat de partijpolitiek niet toe. Partijpolitiek voerde deze week de boventoon en niet het landsbelang

De vertoning van deze week leidde bijna tot een constitutionele crisis. Ongetwijfeld een van de meest interessante van de laatste vijftig jaar. Misschien hebben wij ons over onze democratie meer zorgen te maken dan over wat het buitenland over ons denkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 larie

Uw fluwelen handschoen (21)komt harder aan dan een mokerslag..au…@Crachat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 RennieB

Sacrebleu! Beticht u mij van oudbakken [email protected] Mesca#13?

@ Crachat, Goed verhaal, lekker kort… #12.. : )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 mescaline

O nee, u leest me verkeerd uit @RennieB. Sloeg op VVD.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 RennieB

Hahaha, ach zo…

 • Vorige discussie