Nieuw donorsysteem lijkt van de baan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het lijkt erop dat een nieuw orgaandonatiesysteem van de baan is. VVD, SGP, CDA en de ChristenUnie zullen tegen het plan stemmen. Dit systeem waarbij iedereen in principe donor is, behalve wanneer je specifiek aangeeft dit niet te willen zijn, zou per jaar veel meer orgaandonaties opleveren dan nu het geval is.

De Christelijke partijen zijn vooral tegen het feit dat analfabeten en wilsonbekwamen in het plan tegen hun wil van organen ontdaan gaan worden. Het zou hier gaan om een grote groep mensen.
Wat een verschrikkelijke onzin. Pas de wet zo aan dat dit niet geld voor wilsonbekwamen, en zorg ervoor dat analfabeten (volgens het CIA factbook minder dan 1%) via tv- en radiospotjes op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden en dan is het toch klaar? Een andere reden zal wel zijn dat deze partijen, op de VVD na toevallig allemaal Christelijk, gewoon tegen orgaandonatie zijn. Dit omdat, mocht Jezus ooit terugkomen, je dan zonder bepaalde organen verder door het leven moet, en dat wordt lastig. Maar Christenen, probeer het eens zo te zien: Dan zou God je dus straffen voor je laatste daad van barmhartigheid. Lijkt me een klotestreek toch?
De reden dat de VVD tegen is is dat minister Hoogervorst eerst het huidige systeem wil verbeteren (actief jezelf opgeven). Deze minister is ook van de VVD en die val je natuurlijk niet af.

De politiek hoort het algemeen belang te dienen, en dat algemeen belang ligt bij de mensen op die wachtlijst. Er zijn denk ik meer mensen die principieel tegen orgaandonaties zijn en daarvoor bereid zijn een briefje te schrijven dan dat er mensen zijn die voor zijn en hetzelfde doen. Dat laatste heet gewoon luiheid.

Den Haag behandelt ons allemaal als wilsonbekwaam. We kunnen niet voor onszelf opkomen en daarom moeten zij daar alles voor ons regelen en dichttimmeren. Nadenken hoeft niet meer… Gooi dat poldermodel eens overboord en ga eens doortastend te werk en besluit eens ECHT iets, zonder rekening proberen te houden met elke fruitvlieg in Nederland.

Overigens geeft het invullen van zo’n donorformulier nog geen enkele garantie. Mocht je komen te overlijden, dan vraagt men het alsnog aan de nabestaanden en als die (overmand door verdriet) nee zeggen houdt het op. En ik heb begrepen dat dit veel gebeurt. En dat is het toppunt van ons poldermodel, als zelf de laatste wil van een overledene nog ondergeschikt wordt gemaakt aan dat van de nabestaanden…

Reacties (11)

#1 Mark

Ongelofelijk, die Christenfundi’s begrijpen naastenliefde voor geen meter!

 • Volgende discussie
#2 Outsider

haha

Organen geen staatseigendom!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joost

Wat bedoel je hiermee, outsider??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Outsider

Dit was een uitspraak van bolkestein in een eerdere donor-discussie. Als we bijvoorbeeld het belgische systeem zouden hanteren waar iedereen donor is behalve als je meld dat je niet wil, zou je lichaam een soort van ‘staatseigendom’ worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

Natuurlijk niet, je lichaam wordt eigendom van het algemeen belang, de staat heeft er niets over te zeggen. Tevens kan je door een briefje te sturen dat voorkomen! Op dit moment missen we heel veel donoren omdat mensen te lui zijn om het briefje op te sturen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Outsider

eigendom van algemeen belang? nou dat is volgens mij hetzelfde als staatseigendom. Zolang jezelf niet expliciet dat regelt ben je dan staatseigendom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Joost

Wat versta jij in godsnaam onder staatseigendom? De staat krijgt er geen geld voor, vraagt er geen geld voor, nee het KOST de staat alleen maar geld als jij je als donor opgeeft.
De staat bepaalt toch ook hoe hard je op bepaalde plekken mag rijden? Maakt dat je auto staatseigendom?

Ik denk niet dat beide ook maar iets met elkaar te maken hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Outsider

Ik heb het over de situatie zoals het in belgie is: iedereen is donor behalve als je expliciet zegt dat je dit niet wil.

Staatseigendom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jan Scalpel

Ik stel voor: alle illegalen en veelplegende allochtonen eruit op hun goed functionerende organen na. Het aandeel moslimfundamentalisten ertussen zorgt ontegenzeggelijk voor een uitmundende hoge gemiddelde kwaliteit van het transplantatie-materiaal.

Waar we het onbruikbare materiaal heen sturen behoeft nog enige studie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Joost

Ah Jan, altijd prettig jouw subtiele mening te mogen horen!

Maarre Outsider, ik blijf het een gekke vergelijking vinden. Hij loopt namelijk mank. Als je lichaam staatseigendom zou zijn zou de staat er mee kunnen doen wat ze wilde, zelfs als je had gezegd dat je dat niet wilde. En dat is niet het geval

Geen staatseigendom dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Linda

Ik ben wel voor de automatische registratie. Hoe zou jij het vinden als je doodziek op een nier ligt te wachten en er geen één kan krijgen omdat 10-duizenden NL-ers te lui zijn om naar de brievenbus te lopen…

enne.. die discussie over wel/geen staatseigendom gaat echt helemaal nergens over.. Je lichaam blijft van jezelf; de staat wil alleen weten wat ze er wel of niet mee mogen doen.. Je bepaalt het nog altijd zelf!!

 • Vorige discussie