Niet wat, maar wie!

bordesfoto Het regeerakkoord van het kabinet Balkenende III IV krijgt zo zoetjesaan gestalte, maar die onderwerpen kennen we nu allemaal wel. Sociaal, pardon, milieu en Here Jezus zijn allemaal termen die we in het komende akkoord kunnen terugvinden.

Maar zo langzamerhand staan er leukere dingen op de agenda. Want wie o wie gaat het komende regeringsbeleid uitvoeren? Één plaats staat vast, maar kiest Wouter Bos voor de Kok-route (Financiën) of kiest hij het pad van zijn Grote Roerganger (EZ)? Op welk ministerie vinden we Rou straks terug? Komt er een Piet Hein-sequel?

Tijd om de Sargasso-lezersschare eens om inzicht te vragen. Heeft u nog tips, visioenen of smakelijke roddels uit de Haagse bakoven?

 1. 1

  Rou wil graag een departement van het-gezin-als-hoeksteen-van-de-samenleving o.i.d., dus ik neem aan dat hij die ook zelf gaat bemannen.

 2. 2

  Rouvoet komt op het nieuwe ministerie van Onderwijs en Geloofszaken. De rest van Cultuur wordt gefuseerd met Integratie en is voor Albayrak.

 3. 4

  Wijffels doet een Piet Hein en zet zichzelf op Sociale Zaken? Intermediair beweerde een tijdje terug dat Plasterk zichzelf wel op Onderzoek (en ook een beetje Onderwijs) zag.

 4. 5

  Woutertje gaat voor Financiën, ik meen dat hij daar toch een tijdje heeft gezeten. Rouvoet gaat denk ik niet meeregeren. Het zou me weinig verbazen als hij Partijleider in de Kamer blijft.

 5. 6

  Volgens mij had Bos eens hardop geroepen dat als JPB weer MP zou zijn, hij niet onder hem zou gaan functioneren. Is dat gewijzigd?

 6. 7

  Uit zeer betrouwbare bron:
  -Energiebeleid onder milieu.
  -Defensiebeleid/budget terugschroeven. Volledig doorgedraaide industrietak geworden. Tevens doorvoer aanpakken.
  -Kabinet met slechts 10 ministers en de MP.

 7. 8

  @6 goed punt. Anders zie ik hem op EZ zitten, als voormalige Shell-kerel. Beetje energiemarkt, beetje innovatie, contact met het bedrijfsleven.

  Ik vraag me af of Maxime V. niet eens zin heeft in wat anders doen dan politieke tegenstanders van het CDA bashen namens Balkenende.

  En of de hervormingen van het publieke bestel worden doorgezet en of die gepaard zullen gaan met inhoudelijke bemoeienis van de Christenen.

 8. 10

  Ik vond de suggestie van Wim Aantjes in Nova dat Wijffels het stokje van Balkenende over zou moeten nemen wel aardig. Dus kabinet Wijffels I. Wijffels past beter bij dit clubje dan Balkenende lijkt mij, maar dan moet hij wel willen natuurlijk.

 9. 11

  Het zou m.i. slim zijn van Rouvoet om in de Kamer te blijven. Maar als Bos zwicht voor een ministerschap (binnenlandse zaken?), wie gaat dan de PvdA in de TK leiden?

 10. 12

  Maxime Verhagen heeft zelf al geroepen dat hij graag minister van BUZA wil worden maar ik kan me niet voorstellen dat ze Bot aan de kant schuiven. Ik denk de CU en PvdA meer in Bot zien dan in Verhagen. Maar Verhagen zal geen genoegen nemen met nog een paar jaar kamer. ChristenUnie krijgt het nieuwe ministerie Kind en Gezin.

 11. 14

  Verhagen gaat denk ik Sociale Zaken doen, of anders Verkeer en Waterstaat. Bos op Binnenlandse Zaken, en JP blijft natuurlijk gewoon premier, al zou Wijffels stukken beter zijn, vooral op het gebied van duurzaamheid en milieu.

 12. 16

  Wie betaalt, bepaalt. Natuurlijk gaat Bos financiën doen. En verder komt Ahmed Aboutaleb naar Den Haag om minister van Sociale Zaken & Integratie te worden. Heeft ‘ie het zelfs al met Verdonk over gehad, weet u nog?

  En verder hoop ik nog dat Wijffels zo’n sfeertje creëert dat de heren zelf doorhebben dat ze wat mensen van buiten de Haagse ‘mind hive’ moeten kiezen.

 13. 20

  van buiten de Haagse ‘mind hive’ moeten kiezen.

  Sweder van Wijnbergen maar weer terug naar EZ, nu als minister?
  Mei Li Vos niet in de kamer, maar wel staatssecretaris bij SZ? (Of de FNV dat ooit toe laat…)
  Patrick Cammaert op Defensie? (Welke partij is die eigenlijk van?)

 14. 24

  De restaurantrecensent van NRC testte Le Bistroquet in Den Haag (redelijk goed eten voor te veel geld) en ving daar het volgende op:

  ”We zullen echt een post voor Sharon Dijksma moeten vinden.”
  “Maar díe is toch niet ministeriabel?”
  “Daar denkt ze zelf anders over. Op Verkeer & Waterstaat kan ze trouwens niet veel kwaad, de files zijn sowieso onoplosbaar.”
  […]
  “Rouvoet kan natuurlijk nooit naar Justitie, maar Jeugdzaken is toch een redelijk alternatief. Dan moeten we Middelkoop ergens in de zeshoek kwijt en kan Tineke een staatssecretariaat krijgen.”
  […]
  “Joop Wijn wordt fractieleider, alleen weet hij het zelf nog niet.”
  […]
  “Wouter wil toch naar Financiën, die gaat niet nog eens vier jaar in de Kamer zitten.”

 15. 26

  Rob de Wijk op Defensie!

  “http://www.trouw.nl/laatstenieuws/ln_binnenland/article593386.ece/Deskundige_Rob_de_Wijk_weg_bij_Clingendael_laatste_nieuws”

 16. 28

  Het zou goed zijn als Milieu weer een minister krijgt. Uiteraard gaat klimaatbeleid, wat momenteel veel urgenter is, daar ook onder vallen. Ook in de naam van het ministerie.
  Energiebeleid valt, ben ik bang, niet zomaar los te weken uit EZ.

  LNV kan worden opgeheven. Landbouw en visserij naar EZ, natuurbeheer naar Milieu en Klimaat.
  Ministerie van KLMN, dat lijkt me wel wat: Klimaat, Milieu, en Natuurbeheer.