Niet retweeten a.u.b.!

COLUMN - Het is te belachelijk voor woorden! Niet van deze tijd en ethisch onverantwoord. Wederom wordt er bewezen dat het hebben van een eigen mening helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Dat je het niet zomaar ergens niet mee eens mag of kan zijn. Dat je niet in het openbaar mag ventileren hoe jij dan wél over een bepaald onderwerp of standpunt denkt en maar gewoonweg je (social media)mond moet houden. Gelukkig is het in ons land (nog) niet zo ver. En mag ik dus ook (nog) gretig gebruik maken van het recht om mijn eigen mening en eventuele bijbehorende emoties te delen met iedereen die het maar lezen of horen wil.

Voor een jongen in China was het onlangs echter einde oefening, nadat hij zijn mening had gedeeld met de wereld. Hij had het blijkbaar in zijn hoofd gehaald om een bericht via social media te verspreiden, waarin hij vond dat de politie nalatig was geweest bij de verdachte dood van een man. Dat bericht had nogal wat retweets en muiskliks gegenereerd. De Chinese tiener werd acuut opgepakt voor ‘het verstoren van de openbare orde’, waardoor hij achter slot en grendel moest. Hij had de twijfelachtige eer om de eerste persoon te zijn die slachtoffer werd van deze bizarre Chinese anti-vrijheid-van-meningsuiting-dwangbuis-politiek. En de straffen zijn niet misselijk. Een onschuldig geplaatst berichtje, vol netjes geformuleerde emotie en oprecht onbegrip, kan je een flinke boete opleveren en in het meest ongunstige geval mag je zomaar drie jaar van je leven achter de tralies zitten!

Mijn verbijstering omtrent dit bericht is groot. Social media is de laatste jaren uitgegroeid tot een machtig (mooi) medium. Ik probeer de mogelijkheden en het gemak er van te zien en te ontdekken hoe één simpel geplaatste tweet, zo’n enorme impact kan (gaan) hebben, dat het de gehele wereldbevolking kan bereiken. Dat is een ongelooflijk mooi gegeven en bijna onvoorstelbaar. Als gemiddeld bedreven Twitteraar plaats ik ook dagelijks updates in mijn profiel. Vaak is dit een reactie op een nieuwsfeit, een mening over iets of een column. Dat is een vanzelfsprekendheid. Ik hoef hier (bijna) niet na te denken over de eventuele gevolgen of sancties die mijn tweet kan gaan opleveren. Dat is de vorm van vrijheid van meningsuiting die wij gelukkig in ons land nog steeds kennen. Een enorme vorm van luxe, waar men eigenlijk nooit bij stil lijkt te staan.

Dat men met de nieuw ingevoerde wet in China volledig de plank misslaat, de bevolking ver terugwerpt in de tijd en mensen in een sociaal isolement kan brengen, lijkt men daar niet te beseffen. Talrijke studies hebben in de loop der eeuwen bewezen, dat mensen sociale wezens zijn, met behoefte aan contacten en recht op (sociale) ontplooiing. Waar men voor het ontstaan van de huidige moderne social media, enkel persoonlijk in contact kwam met medemensen en visie en opinie werd gedeeld – al dan niet in een ‘gossip-rol’- is het sociale contact via het wereldwijde web nu niet meer uit ons leven weg te denken. Het is een vorm van evolutie, een ontwikkeling waar we tegen kunnen vechten maar waarbij men altijd het onderspit zullen delven.

Dat een puber wordt terechtgewezen op het plaatsen van een tweet, waarin hij opkomt voor de belangen van een mens en een vorm van mogelijk onrecht wil aankaarten, is in Nederland dan ook ondenkbaar. Laten we dit vooral ook zo houden. Op een respectvolle manier je mening laten horen aan de wereld, is niet misdadig. Maar iemand daarvoor drie jaar achter slot en grendel zetten daarentegen wel!

(P.S. Retweeten mag!!)

Reacties (7)

#1 Daan van der Keur

Van mij mogen ze al die achterlijke social media zo door de plee spoelen. Hetzelfde geldt ook voor al die zwakzinnige smartphone-gebruikers. Dat een smartphone letterlijk iemands leven kan zijn, te stompzinnig voor woorden. Ga eens wat doen met je leven zou ik zeggen!!!

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Dit artikel komt op mij over als selectieve verontwaardiging. Vanwaar dat gehamer op China, terwijl in Nederland (en uiteraard de VS) ook gewoon mensen opgepakt worden om (niet dreig)tweets?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 gronk

Gelukkig is het in ons land (nog) niet zo ver

Niet van staatswege,nee. Maar twitter eens iets waar de onderbuik van nederland het niet mee eens is, en je krijgt een mailbox vol met bedreigingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 De echte Rob

#1

Dat een smartphone letterlijk iemands leven kan zijn, te stompzinnig voor woorden.

Probeer me voor te stellen hoe een smartphone letterlijk iemands leven kan zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 analist

@4: Als het teevens fungeert als pacemaker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joost

En als je via je smarthpone nou reageert op Sargasso, Daan, heb je dan wel een leven? Of moet dat vanachter de pc?

Fossiel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Oud Zeikwijf

@0 Dat is de vorm van vrijheid van meningsuiting die wij gelukkig in ons land nog steeds kennen.
Niet in die mate, gelukkig, maar wat te denken van een woningbouwcorporatie die een procedure tot uitzetting van haar huurder dreigt te starten bij herhaling https://sargasso.nl/alliantie-dwingt-huurder-tot-zwijgen/, na het schrijven van deze column: https://sargasso.nl/de-alliantie-hart-voor-wonen/? Pas na openbaring in de sociale media en op Sargasso zagen ze hier van af.
Het is ze gelukt: ik durf niet meer over ze te schrijven.

  • Vorige discussie