Niet Athene of Rome, maar Friesland is de bakermat van de moderne beschaving

De geschiedenis van de donkere middeleeuwen is aan herijking toe. Volgens de Britse historicus Michael Pye is niet de Middellandse Zee, maar de Noordzee de kraamkamer van onze moderne wereld. Het waren vooral de Friezen die gedurende de achtste en negende eeuw de economische touwtjes stevig in handen hadden.

Door buitenstaanders vaak omschreven als zompige provincialen, die als vissen in het water leefden en vrijwel uitsluitend per boot reisden, maar in werkelijkheid heer en meester in de wijnhandel, textiel en mode. Magna Frisia strekte zich langs de Noordzeekust uit van het Vlaamse Zwin tot de Duitse Wezer. Zelfs in het oosten van Engeland en het Noorse Kaupang zijn restanten van de Friese beschaving gevonden.

De Friezen herontdekten de vaarroutes over de Noordzee, stichtten steden die al opbloeiden toen het Romeinse Rijk in verval raakte en dreven overal waar ze kwamen handel. Het waren de Friezen die een in onbruik geraakt ruilmiddel nieuw leven inbliezen: muntgeld, zilveren deniers.

Het gebruik van muntgeld als betaalmiddel bracht boekhoudkundige technieken als kredietverschaffing en aandelen met zich mee. Ook een op feiten en bewijs gebaseerde rechtspraak deed zijn intrede om handelsconflicten te beslechten. Omdat de Friese handelaren vaak van huis waren en hun vrouwen dan thuis de boel bestierden stonden de Friezen volgens Pye aan de wieg van het feminisme.

De invloed van de Lage Landen en dan vooral Friesland op de moderne wereld is immens geweest. Ook toen de Friese invloed langzamerhand afnam, verloor de Noordzee niet aan belang. Dankzij Noorse en Deense zeevaarders en later de Hanze bleef de Noordzee een water van verandering en modernisme. Niet gek voor een handjevol zompige provincialen.

Wellicht tijd om de Noordzee weer te hernoemen tot Mare Frisicum. Kan die Michael Pye meteen een mooi standbeeld in Leeuwarden krijgen. Friesland als bakermat van de moderne beschaving. Wie had dat ooit gedacht? Mijn Friese hart gloeit van trots. Trochloftich folk fan dizze âlde name. Wês jimmer op dy âlders great!

 1. 1

  Dus nu gaan de OostFriezen (Groningers) en Westerlauwers Friezen (Fryslan) weer lekker bekvechten over dit topic, want ze zijn al jaren bezig mekaar het leven zuur te maken in plaats van meer samen op te treken tegen de afbraak van Noord Nederland.

  Ach ja verdeel en heers.

 2. 17

  Aan de meeste reageerders.
  Ik zou maar wat vriendelijker reageren; zeker met dit weer:

  Er is in Friesland een pompstation (met kranen!) dat het het grootste deel van het gas, naar de rest van het land pompt ;-)

 3. 23

  Het oorsprongkelijke Friesland is inderdaad verzonken http://www.martinvrijland.nl/2014/06/12/geschiedvervalsing-ontdekt-friesland-was-een-eiland-bij-groenland-met-1-miljoen-inwoners/

  En wat die Groningers betreft: Groningen was ooit onbevolkt, Toen de Batavieren van hun inwoners met de laagste IQ’s af wilden hebben ze deze naar naar Friesland gebracht, de Friezen hebben het laatste beetje hersenen er uit gehaald en ze vervolgens gestationeerd in het gebied dat nu Groningen heet. Ze kregen een paard als god met de naam Loek…..

 4. 24

  @23:
  Waar het je link aangaande het Engels/Fries betreft:

  Het lijkt mij duidelijk dat het Fries ouder is dan het Engels.
  Het Engels komt m.i. voort uit het Keltisch en het Fries.

  Frappant is ook de verwantschap met de Scandinavische talen:

  Ik heb een poos in Friesland gewoond en mijn kinderen zaten er op een dorpsschool.
  Op vakantie in Zweden/Noorwegen konden ze binnen een paar dagen met leeftijdsgenootje communiceren.

  Ik ben er ook redelijk zeker van dat de gemiddeld taalgevoelige Fries bijvoorbeeld de Zweedse teksten van Cornelis Vreeswijk vrij snel begrijpt.
  Voorbeeld Cornelis Vreeswijk Cecilia Lind in het Zweeds:
  ..Niet geschikt voor jonge dochters en bizarre oude knarren ;-)
  https://www.youtube.com/watch?v=o8FD1gdyxa0
  Goede vertaling in het Fries Piter Wilkens:
  https://www.youtube.com/watch?v=lEachXXDlxY
  Cornelis Vreeswijk in het Nederlands:
  https://www.youtube.com/watch?v=QPNBuNw_ma4

  Tegenwoordig woon ik in Groningen en ik zal je “boodschap” doorgeven :-)

 5. 25

  de separatisten van oekraine hebben het ook afgekeken van de Groningers… dat waren Frieze separatisten, lang voor poetin het bedacht.

 6. 26

  Gaat over Holland. Niet over Friezen met Boppe. Werken door de Franken in de pan gehakt. Franken voerden christendom in christendom is bakermat. Britse historicus Michael Pye is de weg kwijt.