Niet alléén een kankerverwekkend pleurisbedrijf

Serie:

Er zijn veel redenen om een hekel te hebben aan onze ‘nationale trots’ *kuch kuch* KLM. De vrijwel ongelimiteerde staatssteun tijdens de coronacrisis, terwijl onder andere zzp’ers en de cultuursector mogen creperen. Het feit dat ze samen met onze andere ‘nationale trots’ *kuch rochel kuch* Schiphol hun medewerkers letterlijk de kanker laten krijgen. Maar als het nu nog gewoon een pleurisbedrijf was waar ze schijt hebben aan mensenlevens als er winst gemaakt kan worden, waar er, eerlijk is eerlijk, zo veel van zijn. Maar neen. Het is ook nog een leugenachtig kankerverwekkend pleurisbedrijf.

Zie dit artikel, van boss monster Pieter Elbers, waarin hij het heeft over de concurrentie van het internationale spoor. Hij maakt zich er niet druk om, want “het wordt een ander verhaal als de reis over landsgrenzen gaat met verschillende spoorbreedtes, technieken en regelgeving.”, “Berlijn met de trein kost 7 uur” en “met het vliegtuig een uur”, en “Ik ben een keer met de trein naar Londen geweest. Dat duurde lang.” Flikker toch op.

Die ‘technieken en regelgeving’ die niet aan zouden sluiten tussen landen laat ik even voor wat het is, al wil ik wel nog kwijt dat het me uitermate onwaarschijnlijk lijkt dat dit echt een probleem is aangezien er genoeg internationale treinen rijden en de EU in de regel dat soort dingen harmoniseert. Maar die spoorbreedtes, dat is echt evident gelul. In vrijwel heel Europa rijden ze op nomaalspoor met een gestandaardiseerde breedte. Uitzonderingen zijn een aantal voormalige USSR-republieken, en Spanje (maar daar hebben ze de internationale verbindingen met normaalspoor aangelegd).

En dan de groteske leugen dat je “met het vliegtuig een uur in Berlijn bent” terwijl het met de trein 7 uur zou kosten. Ik neem mezelf even als maat der dingen, en ga er van uit dat ik van mijn huis naar hartje stad wil (en niet op een vliegveld buiten de stad wil blijven). Dan ben ik in minder dan 6 uur, inclusief een stukje wandelen naar het dichtstbijzijnde station, midden in de stad op Berlin Hauptbahnhof. Als ik wil gaan vliegen, ben ik ook 10 minuten aan het wandelen naar het station, dan anderhalf uur aan het treinen. De FAQ op de website van Schiphol zegt “Houd er in het algemeen rekening mee dat je 2 uur van tevoren aanwezig bent voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten. Bekijk ook ruim voor je van huis vertrekt of er nog files, wegwerkzaamheden of werkzaamheden aan het spoor zijn en pas je reis naar Schiphol daarop aan.” Dan nog een uur vliegen en ik ben al bijna 5 uur onderweg, moet ik na de landing wachten tot ik het vliegtuig uit mag, nog een keer wachten bij de bagageband, en dan een half uur met de trein (waar ik waarschijnlijk ook nog een tijd op moet wachten) van het vliegveld naar het stadscentrum. Ik doe er gewoon net zo lang over als ik ga vliegen als dat ik met de trein ga! Idem voor Londen, daar ben ik met de trein ook in minder dan 6 uur vanaf mijn voordeur, terwijl het met het vliegtuig dezelfde lijdensweg is met overstappen, wachten, vliegen, nog meer wachten, en overstappen is.*

Nog los van het feit dat Elbers dus gewoon uit zijn nek zwetst: treinen is in mijn ervaring gewoon veel prettiger. Minder wachten, minder in de rij staan, gewoon lekker zitten, werken, lezen of naar buiten kijken. Of als het een iets verdere reis is, slapen. Ja, slapen! Want dat kan heel goed in Europa, als er een goede nachtverbinding is: je reist gewoon in de nacht, en in de ochtend ben je waar je moet zijn. Als je het over efficiency hebt.

Treinen voor de winst, dus. En fuck de leugens van onze nationale schaamte.

*En jajajajaja, als je om de hoek bij Schiphol woont scheelt dat flink in de reistijd. Maar niet iedereen woont in Amsterdam of omstreken, en als je net aan de grens van Duitsland of België woont ben je ook minder lang bezig met die reis naar respectievelijk Berlijn en Londen.

Reacties (6)

#1 beugwant

Met de trein word je ook niet door zo’n stinkende parfumwinkel gedwongen en alleen bij de Eurostar wilden ze aan me zitten. Betjeman keek beschaamd de andere kant op.

  • Volgende discussie
#1.1 Rio Reus - Reactie op #1

Ah, de kerstcrypto… Betjeman keek de andere kant op… wacht, ik heb ‘m: Station St. Pancreas Londen, standbeeld Betjeman.
Maar dat vliegverhaal klopt, men spiegelt de klant nettotijd voor terwijl de brutotijd niet meegerekend wordt.

(En de naam is Rigo, niet Rio, ook niet in de zomer)

#2 Jan

“een leugenachtig kankerverwekkend pleurisbedrijf”

Ik dacht even dat het over Tata Steel / Hoogovens ging maar Schiphol kan er inderdaad ook aanspraak op maken.

Het ergste van vliegen vind ik nog wel de nodige vernederingen die je je blijkbaar maar moet laten welgevallen als je je schoenen en je riem af moet doen om je vervolgens met je handen in de lucht in je kruis te laten kijken.

Tel daar ook meteen de prijzen op van de versnaperingen die men tijdens de 2 uur verplichte wachttijd geacht wordt voor lief te nemen en het lachen is je al snel vergaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Frank789

Pieter Elbers doet zijn job goed, een groot halleluja verhaal van toekomstige zuinige vliegtuigen op waterstof.
Dat hij zoveel moeite neemt om het spoor af te kraken geeft juist aan waar zijn grootste bedreiging ligt.
En dan vooral schermen met zakenlui die maar 32% van de reizigers uitmaken. Die naar London City vliegen in plaats van Heatrow o.id. waar je alsnog nog uren bezig bent om je bestemming in London zelf te bereiken.

Dat het gewoon niet normaal is dat een paar procent welvarende mensen alle vliegverkeer voor hun rekening neemt en dat het een orgie ten koste van het milieu is om een dagje London of Barcelona te doen verzwijgt hij natuurlijk liever.

Ik zie het nog gebeuren dat het Facebook-Zeewolde drama zich ook voor Schiphol gaat afspelen: blijkt opeens dat we alle windmolens op de Noordzee ingezet hebben voor waterstof voor Schiphol…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Irina

Ik woon in Deventer, 10 minuten lopen van het station, en ben dus met de trein in 5 1/2 uur in hartje Berlijn. Eerste klas voor een paar tientjes als je een beetje handig bent met bahn.de.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Anna@999

Dank Irina, voor de tip naar Berlijn….!
Wat een prima artikel, man en paard noemen, daar houden wij van! Met de trein is het heerlijk reizen, ook naar de vakantiebestemming zoals vorig jaar. Vanuit Rotterdam, mijn woonstad, bereiken we veel plaatsen, ook die in het buitenland. Het duurt even voor we eraan kunnen beginnen, we wonen niet op het Centraal Station (!), maar dan begint de grote of iets kleinere reis. Al of niet met slaapcoupé TGV. En voor de boot hoeven we alleen de straat hier over te steken…wonen aan de Maas heeft soms voordelen…
Elbers kletst al jaren uit zijn nek en zeker in coronatijd waren zijn optredens op de tv een farce, met zijn pleidooien voor meer geld steeds, waar zijn personeel het werk daar met eigen gezondheid en leven moet betalen. Hoeveel documentaires nog met deze moderne vorm van slavernij?
Louter om emotionele redenen houden regeringen de KLM steeds de hand boven het hoofd en de geldschuif wagenwijd open. Totdat er hopelijk wijzeren komen….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie