Niemand zit op populisten te wachten

“Wat is er mis met rancune?”, antwoordde Ronald Sörensen ooit op mijn vraag of zijn politieke motieven niet zijn ingegeven door persoonlijke frustraties. Het bevestigde voor mij het beeld van de man, en eigenlijk de complete Leefbaar-beweging. Immers, startte ondernemer en professioneel gefrustreerde Henk Westbroek de beweging niet samen met de rancuneuze PvdA-outcast Jan Nagel? Werd de beweging niet vlotgetrokken en uiteindelijk de modder ingestuurd door ex-communist Pim Fortuyn, die zich elders onmogelijk maakte?
De inmiddels talrijke politieke erfgenamen, of ze nu Pastors, Wilders of Verdonk heten, spreken het deel van de bevolking aan dat even rancuneus, gefrustreerd en “maatschappelijk teleurgesteld” is als zij. En bleven die vroeger nog thuis tijdens de verkiezingen, tegenwoordig komen ze massaal stemmen.
Maar daar blijft het ook bij.
Een paar jaar geleden werden in Rotterdam de zogenaamde islam-debatten gehouden. Georganiseerd door de gemeente, op initiatief van o.a. Leefbaar Rotterdam. Bedoeling was om de problemen tussen de bevolkingsgroepen in kaart te brengen. De opkomst was groot. Tenminste, van de Rotterdamse moslim-bevolking. De “autochtone rotterdammers” werden over het algemeen vertegenwoordigd door een handjevol extreemrechtse arbeidsongeschikte buschauffeurs. De rest bleef gewoon thuis.
Aanhangers van rechtse populisten lijken sowieso moeilijk te porren. Dat is ook de reden waarom de PVV geen partij-bijeenkomsten kent, of dat Verdonk alleen steun kan vinden bij verstokte rokers in Groningen. Behalve de mensen die naar de stembus gaan, is er eigenlijk niemand.
De poging van Ronald Sörensen om een populistische omroep te beginnen toont dat mooi aan. Hij zit op drieduizend leden, en de vijftigduizend gaat ie nooit halen, al wordt de deadline naar volgend jaar verplaatst. Er is gewoon niemand geïnteresseerd. De boosheid over de linkse media is niet groot genoeg om een paar euro neer te tellen voor een rechtse tegenhanger.
Misschien is er niks mis met rancune. Het levert alleen hele vervelende televisie op.

 1. 1

  Rancune en populisme zijn overigens niet inwisselbaar. Wellicht is er een verband maar dat is dan los. Ook de gangbare politieke figuren zijn vaak populisten (Wiegel was een niet onaardige). Het is de koppeling van populisme aan rancune en extreem [rechts of links] wat het onverteerbaar maakt.

  Maar misschien is populisme gewoon politiek.
  En inderdaad: zitten we daarop te wachten?

 2. 2

  Pff.. vorig weekend waren ‘ze’ angstig, nu racuneus. Ik blijf erbij: als je geen voormalige LPF, Wilders, Verdonk-stemmers kent kan je geen uitspraken doen over hun motieven. IK ken er een klein aantal oppervlakkig en wat mij opvalt is noch angst noch rancune. Mijn ‘populistisch’-stemmende kennissen willen vooral veel consumeren en denken daar ook recht op te hebben. Iets als veiligheid op straat is een service die geleverd *moet* worden by any means necessary.

  Deze, veelal lagere middenklasse, types overtuigen van het Verlichtte Humanisme of ze angstig/rancuneus noemen zet weinig zoden aan dijk, denk ik. In plaats daarvan zou progressief Nederland er beter aan doen om te benadrukken wat Wilders betekent voor de kwaliteit van overheidsdiensten en het sociale vangnet voor de lagere middenklasse zelf.

 3. 4

  De “autochtone rotterdammers” werden over het algemeen vertegenwoordigd door een handjevol extreemrechtse arbeidsongeschikte buschauffeurs.

  Toe maar weer…Het wordt tijd dat de gematigde buschauffeurs een tegengeluid laten horen.

 4. 6

  Er is gewoon niemand geïnteresseerd. De boosheid over de linkse media is niet groot genoeg om een paar euro neer te tellen voor een rechtse tegenhanger.

  En gelukkig is ook PowNed een linkse zender in wording en niet populistisch danwel rancuneus..

 5. 7

  Micha: PowNed moet er eerst nog komen. En afgezien daarvan: PowNed is populistisch en rancuneus, maar eerlijk is eerlijk, niet rechts. Nou ja, niet zo rechts dat ze een relletje ter rechterzijde zouden laten liggen, in elk geval.

 6. 10

  Stukje zet een instigatie om democratisch mee te gaan doen (‘massaal stemmen’) neer als suspect. Nou, dan weet je het wel weer: da’s linkse rancune. Die mensen moeten gewoon thuisblijven, verdomme !

 7. 11

  @2
  Malcolm draait zich nog even om in zijn graf :).

  En je hebt helemaal gelijk als je zegt dat het in de hoek zetten van deze kiezers weinig zoden aan de dijk zet. Het is wel opvallend hoe mensen trouwens tegen hun eigen belangen in kunnen stemmen.
  Ik ben trouwens helemaal niet progressief.
  @10
  Ze moeten niet thuisblijven maar ze moeten hun stemrecht inleveren!

 8. 12

  Het is wel opvallend hoe mensen trouwens tegen hun eigen belangen in kunnen stemmen.

  Opvallend maar niet verrassend. Mensen zijn bijzonder kortzichtig over het algemeen… ik ken iemand met een ongeschoolde (naja, basisschool) moeder die zijn ouders ‘upper middle class’ noemt.

  Klinkt misschien een beetje marxistisch, maar de bulk van het volk kan makkelijk gefopt worden om te denken dat zij tot de economische bovenlaag behoren. Een beetje het verhaal dat uit vele onderzoeken blijkt ‘90% van alle … zich een bovengemiddelde* … acht’.

  *statistisch gezien niet onmogelijk, alleen zéér onwaarschijnlijk

  Holte, wat ben je dan?

 9. 13

  Als mensen tegen hun eigen belangen in stemmen, lijkt het me er een schone taak voor de oppositie weggelegd om dat eens allemaal haarfijn uit te leggen. Feit dat dat kennelijk maar niet lukt, geeft toch wel aan dat er iets meer aan de hand is. Kennelijk zijn een goed deel van de Nederlanders die ook wel worden weggezet als ‘extreemrechtse buschauffeurs’ toch iets zelfredzamer dan gedacht.

 10. 14

  Met ons uitgebreidde stelsel van sociale voorzieningen en afgedwongen hoge lonen kan je niet spreken over zelfredzaamheid. In de V.S. daarentegen, met haar kleinere overheid, wel en daar zie je dat ook mensen uit de (hogere)middenklasse vrij gemakkelijk op straat terecht kunnen komen.

 11. 16

  ik wens je van harte een stevige arbeids ongeschiktheid toe en dat het maar lang moge duren.

  aanhangers van rechtse politici hoeven niet politiek actief te zijn , 1 x per 4 jaar is voldoende.
  bang voor rechts is een teken dat je bang bent het gevecht aan te gaan.
  Je zou het moeten stimuleren ,concurrentie houd je scherp ,maar ja marktwerking en links tja.
  Probeer jij maar eens een VARA op te richten in deze tijd, weddden dat je de c status niet haalt?

 12. 17

  Een van onze beste sprekers (PimF) is afgeknald. Ik ben bang dat we daar nog niet echt een goede vervanger voor gevonden hebben.

 13. 20

  “ik wens je van harte een stevige arbeids ongeschiktheid toe en dat het maar lang moge duren.”

  Fraaie reposte. En dat van een loser die zich Hemaworstje noemt. Een klootzak, dat ben je.

 14. 21

  mm, het enige wat ik uit je stukje haal is dat je jezelf het best ziet in een spiegel..

  Of heb je dit onderzocht? “extreemrechtse arbeidsongeschikte buschauffeurs”

 15. 22

  Qoute:
  Michel Maas

  Zoals ik al eerder kort heb gezegd bij de links, ben ik absoluut tegen het argument “Vrijheid van meningsuiting gaat boven de wet tegen discriminatie”. We moeten wel mogen zeggen wat we willen, maar niet als je daarmee iemand anders in een kwaad daglicht zet, of pijn doet.

  je tiept vandaag:

  extreemrechtse arbeidsongeschikte buschauffeurs.

  That makes sense.

 16. 23

  @22: Afgezien van ongelovelijk fijngevoelige weekdieren, wie doet een verwijt van arbeidsongeschiktheid en extreemrechtse politieke sympathiëen nou pijn? Werkelijk… “Ik zeg wat ik vind”-types worden belachelijker met de dag.

 17. 25

  Hoe denk je dat de linkse partijen ooit ontstaan zijn? Ook uit frustratie natuurlijk. Cultuurnationalisme is relatief nieuw in Nederland. Het zal moeten aarden. Maar het bouwen van kleine gemeenschappen waar veel voor elkaar bekend is, dat is een realistischer antwoord op globalisering dan wat tot dusver beleid was. Segregratie vindt op alle gemeenschapsnivo’s plaats en vloeit ook voort uit de social enginering van de laatste drie decennia. Het opdelen van Nederland is twee staten ligt voor de hand. De tendens naar kleine cultuur homogene staten zie je in heel Europa. Het oude Hollan herstellen als seculiere vrijstaat en een staat voor gelovigen zoals ortodoxe moslims, seculiergelovigen als de multiculturelen en christenen ligt voor de hand.

 18. 26

  @JSK; hoor ik je nou pleiten voor het afschaffen van alle uitkeringen omdat het in feit politiek protectiegeld is ? Ik ben benieuwd wat, naast de ‘extreemrechtse buschauffeurs’, de kraakscene van die stelling vindt.

 19. 27

  Ten eerste:
  Bovenstaand citaat is niet van mij (googelen is een vak, zo blijkt maar weer), laat staan dat ik het ermee eens ben. Vrijheid van meningsuiting mag mi een stuk verder dan nu volgens de wet, maar dat betekent niet dat mensen niet verantwoordelijk moeten worden gehouden voor wat ze zeggen. Woorden hebben consequenties. Dus als jij me een ziekte toewenst, concludeer ik dat je een klootzak bent.

  Ten tweede:
  Ik heb bij een van de debatten daadwerkelijk gesproken met een arbeidsongeschikte buschauffeur, en zijn kompaan, een taxi-chauffeur in de wao. Gedachtegoed van beiden laat zich raden. Overigens is Sorensen zelf ook een arbeidsongeschikte leraar. Ik chargeerde een beetje om het groepje blanke rotterdammers te kenschetsen. Als je daar moeite mee hebt, is dat jammer, maar je mag er best kritiek op hebben.

  En dat je zelf arbeidsongeschikt bent… Tsja. Waarom zou ik je eigenlijk geloven? Ik ken je niet, want je schrijft onder pseudoniem. En je zegt wel vaker dingen die niet kloppen (zie hierboven).
  Maar als het wel zo is, dan zijn de woorden van JSK hierboven bijna profetisch.

 20. 28

  Beste auteur, er zit een feitelijke onjuistheid in je betoog. De PVV organiseert nu geen bijeenkomsten vanwege het beveiligingsrisico. Dit werkt twee kanten op: Het is zeer kostbaar om om een dergelijke bijeenkomst te beveiligen. Aan de andere kant zijn veel exploitanten van locaties huiverig om zalen aan de PVV te verhuren. In de aanloop naar de verkiezingen zijn er in het land wel diverse lokale bijeenkomsten georganiseerd en naar ik heb gehoord zaten de zaaltjes altijd nok-vol.

 21. 29

  Maas,
  je zegt chauffeurs .WAO ,gedachtegoed van beiden laat zich raden en ik chargeerde een beetje om het groepje blanke rotterdammers te kenschetsen.

  En dan zeggen dat woorden consequenties hebben.

  Zullen we even een afspraakje prikken dan
  zodat ik die consequenties aan jou overhandigen kan ?

 22. 30

  Ha heerlijk, zo’n links ubermensch die hele volksstammen reduceert tot rancuneus, gefrustreerd en dus niet terzake doend. Interesse in een ander heb je niet. Een democraat ben je al evenmin.