Niemand houdt van Kutjochies

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

kutjochieKomt de massale steun voor de PVV niet vanwege de groeiende overlast door Kutjochies? Kutjochies leek me een betere term dan Rotjochies (te Pietje Bell) of Kutmarokkanen (want vraag aan het gemiddelde Kutjochie om Rabat aan te wijzen op een kaart en je bent al een bledder), laat staan een Kutmoslim. Mensen zijn graag geneigd verschillende onderbuikgevoelens aaneen te schakelen, meestal dankzij het media-infuus. Islam – Mohammed B – WTC – 9/11 – Terrorisme – Van Gogh – Wilders – Marokkanen. De waarheid is veel banaler. In ons dagelijks leven hebben we te maken met het schimmige winkelcentrum, diefstal, het getreiter in het portiek en overlast op het plein. Niks geen radicale islam.

Als we nu eens hardop zeiden dat de oorzaak van een hoop overlast in de publieke ruimte gewoon door Kutjochies komt. Of ze nu van autochtone of allochtone komaf zijn. Ik ben van mening dat we niemand tegen de schenen schoppen als we ons de komende jaren zouden richten op de Kutjochies. Radicaal? Ja. Geradicaliseerde moslims? Ik dacht niet dat Tante Bep daar iets van merkt in het winkelcentrum in Vlaardingen. Gewoon, Kutjochies.

Wie twijfelt aan de basisprincipes van de multiculturele samenleving, moet eens een kijkje nemen in ‘Prachtwijk’ De Baarsjes in Amsterdam-West. Op een zonnige dag is er op het Columbusplein een bonte mengeling van culturen zichtbaar. Kinderen en volwassenen dartelen door elkaar, met en zonder hoofddoeken, halal- en niet-halal sandwiches. Niets naargeestigs aan. Daar kan niemand zich een buil aan vallen, ook geen PVV-er. Maar buiten het zicht, op de hoeken van de minder vrolijke straten drommen de Kutjochies samen.

In de Veiligheidsmonitor van het CBS staat: ‘Inwoners voelen zich het meest onveilig op plekken waar jongeren rondhangen.’ Relschoppers en veelplegers zijn bijna altijd jonge mannen. In het Jaarrapport Integratie 2008 zijn het vooral de jongere niet-westerse vrouwen (18–34 jaar) die zich het vaakst ‘wel eens onveilig’ voelen.

russianriots

De nieuwe goddelozen
De problematiek van de Kutjochies is, veronderstel ik, de grootste doorn in het oog van veel Nederlanders, maar vooral van PVV-aanhangers. Het lijkt erop alsof Wilders er ‘eindelijk’ iets van zegt. Gebruikt termen als ‘straatterroristen’. Als je boven een jongerencentrum woont in een arbeiderswijk wíl je misschien diep van binnen ook wel eens dat er een tank van het leger het plein schoonveegt. Dat gevoel is helemaal niet zo gek als mensen zijn weggepest of ondergerocheld. Maar het zijn wel altijd Kutjochies. Hun moeders en zussen kijken toe, soms uit machteloosheid maar vaak ook uit argeloosheid of een gebrek aan betrokkenheid voor het leven buiten hun vier muren.

Met name Wilders’ voorstellen om jeugdcriminaliteit tegen te gaan bestaan uit tijdelijke of onmogelijke oplossingen. Hoe dan ook veroorzaakt het de hetze door altijd maar die Islam erbij te halen. Als er nu een Islamiet stilletjes in een hoekje bidt of een plaatje van moslimhippie Youssef (voorheen Cat Stevens) draait, zal niemand zich daar aan storen. Zodra een horde bontkragen op scooters een heel plein terroriseert, of op een Pinksterdag een zwembad verziekt, dán zijn de rapen gaar. En dat is terecht. Maar die Kutjochies hebben net zoveel met de Islam als met vader Abraham. Het zijn eerder de nieuwe goddelozen, die elke wet overschrijden en áls ze al hun geloof erbij halen, barsten van de hypocrisie.

Hoe dan ook: Kutjochies, welke kleur ze ook hebben, daar wil iedereen van af. Van links tot rechts. Als we kijken naar de slachtoffers van geweld is de groep met de grootste kans op slachtofferschap jongeren tussen 18 tot 25 jaar (42 procent) en de groep met de kleinste kans zijn ouderen vanaf 75 jaar (8 procent). Het is dus echt een jongerenprobleem volgens het Jaarrapport Integratie 2008. Saillant detail uit dit Jaarrapport: in vergelijking met autochtonen is het aandeel niet-westerse allochtonen met onveiligheidsgevoelens echter ook hoog in matig en vooral niet-stedelijke gebieden.
onveiligheidsgevoelensvrouw

onveiligheidsgevoelens

Oplossingen zijn er aan de lopende band bedacht met behulp van wollige raden en adviescommissies, ellenlange ambtenaarsstukken en andere praatgroepen. Goed, al hebben we het over Kutjochies in het algemeen: we halen ze er toch weer bij, de Marokkaanse jongens. Jurist en Forum-voorzitter Sadik Harchaoui had al snel door dat een heleboel oplossingen niet werken. In dit interview in de Pers somt hij de grootste flops op tussen de verschillende werkwijzen, maar ook de succesnummers. “Het is met afstand de belangrijkste maatregel: voorkom met alle mogelijke middelen dat de jongeren hun school zonder diploma verlaten. Want: ‘Als ze een diploma en een baan hebben reduceer je de kans dat ze in aanraking komen met de politie met vijftig procent’, weet Harchaoui. ‘Zorg voor stageplekken, zorg voor een soepele overgang van vmbo naar mbo, zorg voor goede beroepskeuzevoorlichting, zorg dat jongens die goed met hun handen zijn niet steeds in de klas hoeven te zitten.’ “

Het kabinet lijkt het voorzichtig te begrijpen, getuige het plan Grenzen stellen en perspectief bieden. Dat mag ook wel eens worden gezegd. Het klinkt misschien minder heldhaftig dan verhalen over terugsturen naar het land van herkomst en strafkampen, maar toch is het veel realistischer. Het gaat echter nog jaren duren voor dat een verbetering zal optreden.

Dat de sfeer van opgefokte tienerjongens in groepen met andere culturele achtergronden hetzelfde is, blijkt uit het plan van aanpak voor de aanwas van jonge skinheads in Winschoten gedurende 2007 en 2008: ‘Uit onderzoek blijkt dat jongeren die toetreden tot extreemrechtse groepen voordien vaak een vage xenofobe oriëntatie hadden, maar geen uitgesproken racistische opvattingen. Latente racistische opvattingen worden echter manifester en sterker naarmate de jongeren meer in de groep werden opgenomen.’

Iconen
De spijker op zijn kop. Vaak begint de oriëntatie naar ‘de zelfkant’ zwak, maar eenmaal in de groep is er geen houden meer aan. In elk geval is de gemene deler: argwaan voor de gevestigde orde en de vooringenomen, nihilistische houding. Niemand moet ons, en wij moeten niemand. Individuele gevoelens of ideeën kennen ze nauwelijks. Vraag één van hen bij de bushalte prompt naar hun toekomst en ze kijken je aan alsof je ze vraagt naar de dichtst bijzijnde klaverjasclub. Dit beeld zul je herkennen bij de meeste Kutjochies. Toch is het zaak om ook de waarde van de groep voor zo’n Kutjoch te kunnen inschatten. Er zijn talloze studies naar gedaan: de status en de hiërarchie die kennelijk zo’n aantrekkingskracht vormen.

clockwork-orange1

Uiteindelijk handelen de meeste jongens in beginsel vanuit een zeer laag zelfbeeld. School vaak niet afgemaakt (of ze scoren slecht) laag geschoolde ouders die geen clue hebben wat er zich op de straat afspeelt en het ook aan de straat overlaat, waar ze worden grootgebracht met ellebogenwerk. Kortom, de identiteitsvorming is nul. Ze groeien op in een mal, een uniform. Ze zijn niet bandeloos of zonder regels in de groep, integendeel. Ze voelen continue de druk en vragen zich af of het wel in de smaak valt bij de groep.

Pas als Kutjochies hun ethiek niet meer hoeven te baseren op de mores van de straat of het recht van de sterkste in de groep, zal het langzaam tot ze doordringen dat er in hen wellicht iets schuilt als een door de maatschappij aanvaarde moraal. Zodra de overlast bij de wortel wordt aangepakt en van bovenaf vooral wordt bijgestuurd door strenge, maar positieve en doortastende vader- en broerfiguren – jongens zijn nu eenmaal erg ontvankelijk voor iconen – dan zou je die hele middenlaag van zorginitiatieven die zich nooit hebben bewezen, gewoon terzijde kunnen schuiven. Dat is geen falen van een systeem, dat is geen failliet van een heel land, dat is erachter komen dat iets gewoon niet werkt, punt. Het zal jaren duren voor zo’n aanpak werkt, en misschien dat voor elke groep Kutjochies weer een andere aanpak nodig is. Maar laten we het niet hebben over Kutmarokkanen, Turkse Boefjes, Antilliaanse bengels of Partyflock Gelkoppen. Het zijn gewoon Kutjochies, en elke laag van de bevolking, allochtoon of autochtoon, links en rechts, heeft last van ze. Het gaat erom hoe je ermee omspringt. De softe baardlullentechniek en bureaucratie bij de zorg laat ze ontsporen, maar stigmatisering en negatieve aandacht netzogoed.

Troost u: de chaos in de publieke ruimte zal altijd in enige mate aanwezig zijn. Er zijn ook nog altijd eikels op de weg die te hard rijden, bejaarden die hun hond laten kakken op het strand, lallende corspballen tijdens de intreeweek van de universiteit en gezellige confrontaties tussen voetbalploegen. Er valt nog een hoop te leren voor de mensheid. Gekken zijn er altijd. Maar met een hoop jongeren gaat het overigens prima.

Reacties (144)

#1 superjan

Een column naar mijn hart. Blij mee.

 • Volgende discussie
#2 gronk

Goed stuk. Kunnen politici deze riedel niet afsteken als wilders weer eens los gaat over ‘duh islam’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Dokmeisje

Een helder begin van het weekend, altijd prettig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Wladimir

Nog even en dan komen zeikreacties over ‘de linkse kliek, socialistische heilstaat, dhimmi, etc’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 klaplong

Mooi stuk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jurriaan

Eens, echter het is niet verwonderlijk dat men in een poging het probleem te duiden en op te lossen de groep ‘Kutjochies’ probeert te identificeren.

Dan is met behulp van de recente criminaliteitscijfers de link naar bepaalde ethische groepen snel gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 BP

Zijn er ook “kutmeisies”? Of “lulmeisjes” Of “kutmeiden”? Is het alleen een “mannenprobleem”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 leven

Dank Thomas. Zeer heldere analyse.

Ik denk daarnaast dat de tolerantie naar overlast in het algemeen veel lager is geworden door toenemende maatschappelijke stress. De steeds complexere samenleving, hogere werkdruk, minder economische zekerheid, technologische vooruitgang die niet bij te houden is, etc, draagt allemaal bij aan een soort constante achtergrond stress op waardoor een relatief kleine irritatie tot grote woede kan leiden.

In die zin zou je wel van het falen van een systeem kunnen spreken. Een systeem dat te complex, te groot is geworden en waarin je je als simpel individu steeds kleiner en machtelozer kan voelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 richard

Het benoemen en bouwen gaat rustig verder. Als we de waarheid maar niet onder ogen hoeven te zien.

Nu zijn het dus Kutjochies.

Wanneer houden we nou eens op met dit soort flauwekul?

Het zijn geen Kutjochies, dat weet iedere debiel..

Zolang onze lieve linkse medemensen blijven praten over Kutjochies en het verdommen om het beestje bij z’n naam te noemen, komen we niks verder. En ja, dat gaat betekenen dat wilders mp wordt. Want de meeste mensen zijn dit soort klets spuug en spuug zat. Er is geen plaats meer voor mensen die daar om heen draaien. Dat hebben we kunnen zien de afgelopen verkiezingen, en dat gaan we weer zien bij de volgende verkiezingen.

Hoe lang nog?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 DJ

Rouvoet, kom er eens in met je JeugdBeleid met grote J!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 vandyke

Natuurlijk is het ook een meidenprobleem. Kutjochies zijn aantrekkelijk voor grote groepen meisjes. Als meisjes het gedrag van kutjongens niet meer zouden accepteren dan is het snel afgelopen met het slechte gedrag.
Meiden zijn maar verantwoordelijk voor een klein percentages van het kutgedrag maar hangen wel om die jongens heen.

Overigens een prima stuk van Aalten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Tyrone

@9 Aah…een deskundige en Wilderssupporter. Verlicht ons. Als het geen kutjochies zijn, wat dan wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 S’z

Hallo Marion Van San ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 gronk

Overigens, iets wat ontbreekt is dat d’r al het nodige is geprobeerd om ‘kutjochies’ aan te pakken — varierend van buurtvaders tot glenn-mills scholen, en ’t blijft ontzettend behelpen. Deels omdat jeugdzorg/politie/justitie/maatschappelijk werk ontzettende bureaucratische molochen zijn, maar ook omdat ’t gewoon een kutprobleeem is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 richard

Tyrone,

Gebruik je eigen grijze cellen.

Werkt prima, hoogstens wat roestig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 leven

grappig, richard durft het beestje niet bij de naam te noemen zo te zien

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 BP

Ik heb hier in de omgeving vnl. last van blanke vbmo-ers/AZ-aanhagers met petjes en bontkraagjes. De “GeenStijl-jugend”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 DJ

@15 laat er wat witte cellen bij groeien dan leer & integreer je alle info beter en kun je je ook wat beter beheersen (impulse control). Een normaal probleem voor adolescenten …

@17, Alkmaar !!! :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Lothar Matthäus

grappig, richard durft het beestje niet bij de naam te noemen zo te zien

Aan de mind control van de linkse kerk ontsnapt niemand. Om 11:12 schreef hij nog dat er in Nederland geen plaats meer is voor mensen die om de zaken heen draaien, maar slechts tien minuten later sloeg de zelfcensuur alweer keihard toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Thomas van Aalten

@9 Parool, gisteren: ”Ik word schijtziek van het benoemen,” zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Het is tijd voor oplossingen. ”Maar dat gaat nog een tijd duren. Dit is geen fastfooddemocratie. A la minute-oplossingen zijn onmogelijk,” vindt hij. ”Het belangrijkste is dat linkse partijen blijven geloven in hun verhaal en zich niet laten wegzetten als ‘ontkenners’.

@14 In de verwijzing naar het artikel in De Pers staan de ‘mislukkingen’ vermeld (interview met Sadik Harchaoui)

@17 In amsterdam noemen we dat de Gelkoppen (die er weinig zijn in A’dam, wel in Huissen e.o)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 DJ

@19 censuur? … waanidee …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Peter

Goed stuk. Toch wil ik er twee dingen aan toevoegem.

1. Bang voor groepen jochies is van alle tijden. Zelfs al doet zo’n groep niets meer dan hangen. Maar puur stil rondhangen houdt geen jongere zijn hele puberleven vol.
Dus komt er geluid bij, groffe grappen, gestoei onderling en met ander groepen en de snoepwinkel op de hoek lichter maken.
Waarom ouderen daar bang van worden is eigenlijk een raadsel, want ze hebben zelf die hormonaal bepaalde periode meegemaakt.

2. Dat sommige jongeren naar heftiger middelen grijpen om de gemeenschap op hun existentie te wijzen, heeft wel met andere zaken te maken, waarvan er in Thomas’ stuk een paar worden genoemd.
In het boek ‘Zonen grijpen de wereldmacht’ atelt Gunnar Heinsohn dat een overschot aan mannen in wat hij de ‘stijdbare leeftijd’ noemt (15 tot 27 jaar) de demografische verklaring is voor het grote aantal opstandige jongens in Aziatische en Afrikaanse landen is en makkelijke te recruteren zijn voor terroristische doeleinden.
Heinsohn stel dat niet religieus fanatisme en armoede de oorzaak zijn, maar het grote aantal jongeren dat geen uitzicht heeft op een goede opleiding en behoorlijk werk.

Hij stelt dus dat als er een teveel aan jochies in een bepaalde homonale fase te weinig perspectief hebben, ze sterk geneigd zijn tot kwalijker zaken.

Vertaald naar het topic hier: je hebt geen invloed op het aantal jongens dat wordt worden geboren, maar je kunt de overlast van hun hormonale gedrag flink beperken als ze niet in te grote groepen bij elkaar zitten (hetgeen in de zogenaamde prachtwijken wel het geval is) èn je ze op school weet te houden en er daarna ook echt, serieus werk voor ze is.
De in het artikel genoemde Sadik Harchaoui, heeft dus een punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 stefan

Na de uitslag van de Europese verkiezingen zijn de Wilders-haters bezig met hun plannetjes en tactieken. Elk vermeend missertje van de PVV ers zal worden uitvergroot tot een fascistisch schandaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 AntonB

Op zich een goed artikel, maar ik mis nog steeds de hardere aanpak. Zolang de “kutjochies” meer status verkrijgen door mensen lastig te vallen of erger door in de criminaliteit te gaan, is elke poging deze jongeren op school te houden dweilen met de kraan open. Er zijn al talloze initiatieven geweest om deze jongeren op school te krijgen, maar op het moment dat een crimineel vriendje in een dure auto langs komt zetten is het gebeurt en stoppen ze met hun opleiding.

Je zal dit fenomeen toch echt eerst moeten stoppen, voordat je verder kan. Laat die jongens in de stad maar eens bewijzen waar ze die dure BMW van betalen en neem hem in beslag als ze dat niet kunnen, breek groepen hangjongeren op en treed hard op tegen de overlast veroorzakers. Het alternatief voor school moet saai zijn niet avontuurlijk en spannend. Niet allen zijn deze criminele jongeren een slecht voorbeeld, zij wekken ook de grootste ergernis bij de rest van de bevolking. Los dit op en de PVV is binnen de kortse keren verleden tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 gronk

Op zich een goed artikel, maar ik mis nog steeds de hardere aanpak.

Harde aanpak alleen is niet zaligmakend. Overigens zijn PVV’ers notoire jankballen als ze zelf eens een keer hard worden aangepakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 gbh

@stefan, de pvv is al een fascistisch schandaal

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 DJ

@23 u bent de eerste die over de PVV begint … beetje lange tenen?

@24 u beseft dat uw voorstel dezelfde paradox bevat als: gezond eten moet lekker zijn en ongezond eten moet niet lekker zijn. Zelfs voor de meest fanatieke ‘linksen’ is dat utopisch … wel grappig om u dit soort logica te zien bezigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 stefan

@DJ:[@23 u bent de eerste die over de PVV begint …bla,bla]niet,kijk maar #2,he,he

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 stefan

#26:[@stefan, de pvv is al een fascistisch schandaal] Ik weet,NOS jeurnaal zegt ook.he,he

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 gbh

@29,je hebt het over die linkse neuzen die de partij voor de vrijheid wilt afhakken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Peter

#25 Overigens zijn PVV’ers notoire jankballen als ze zelf eens een keer hard worden aangepakt

Hoewel dat een gedrag is dat wel meer mensen vertonen als ze een beschuldigende of verwijtende vinger krijgen toegewezen, is het wel opvallend dat wat janken betreft PVV’ers regelmatig deze “pot-verwijt-de-ketel”-houding aanneemt. Ofwel: ze schieten in precies hetzelfde “ïk-wordt-gediscrimineerd”, dat ze zo zat zijn van hun mikpunt-doelgroep.
Zijn er meer overeenkomsten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 DJ

@28, lach zo veel je wilt, maar pvv=wilders of wilders=pvv, maar niet allebei. Ik zeg dat u als eerste over de pvv begint, geen spelt tussen te krijgen. En dat dan van een iemand met een zogenaamde ‘feiten’ obsessie…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 gronk

Oh, en wilders is het kutjochie van de 2e kamer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 AntonB

@ gronk

Zoals ik al zij, moet er ook aan scholing e.d. gewerkt worden, wat al op grote schaal geprobeerd wordt, met een zeer beperkt resultaat. Zolang je ook de straat cultuur niet hard aanpakt blijft het echter dweilen met de kraan open.

En wat PVV’ers doen, denken of vinden zal mij een t..zorg zijn. Als je niet voor “pappen en nathouden politiek” bent, ben je niet automatisch een aanhanger van Wilders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Rene

Stuk beetje geformuleerd als grote openbaring maar eh… dit is exact wat iedereen al jaren (of decennia zelfs) roept. De enige die overal de Islam bij haalt is Wilders en die moet maar gewoon eens wat meer genegeerd worden.

Het is evident waar en helaas evident onproductief, aangezien het precies diezelfde manier van kijken naar het probleem is die een deel ervan veroorzaakt. “Bureau Halt” is wellicht effectief voor iemand die zoiets binnen zijn sociale omgeving, en ouders niet in de laatste plaats, als een vernedering ervaart maar doet weinig tot niets voor iemand uit een groep waar de reactie regelmatig varieert tussen desinteresse (ouders) en veelbelovende eerste stap op de status-ladder (vrienden). Hetgeen je nu juist niet moet doen is denken dat een multi-cultuur kan bestaan als je niet bereid bent onderscheid te maken op basis van die cultuur. Ben je dat niet dan forceer je een ieder zich aan te passen aan één, al dan niet meng-, cultuur.

Jonge mannen zijn als simpel evolutionair gegeven bij voortduring bezig zichzelf te profileren als “better than the next”. Sterker, hogere cijfers, duurdere kleren of fiets of automobiel of subwoofer in die automobiel of horloge of … en aangezien de definitie dan wel uiting van “better than” deels cultureel bepaald is dient de aanpak van de ermee gepaard gaande excessen dat ook te zijn. Dit was ook het voorstel van een (ik geloof) lokale politicus laatst die suggereerde dat het in het geval van de marokkaanse kutjochies wellicht effectiever zou zijn ze in een oranje hobbezak-overall papiertjes op straat in de eigen buurt te laten prikken dan ze een paar weken op te sluiten in de hogeschool voor de criminaliteit.

Een aantal reacties daarop serveerde dat weer meteen af als discriminatie zonder nog een ander argument nodig te hebben maar aanwas van partijen als de PVV is ook daar weer een reactie op. Door een binnen de Nederlandse autochtone cultuur eenzijdige focus op de heel erg negatieve vormen en aspecten van discriminatie, nog steeds WO2 gedreven, hebben wij een enorm taboe op “onderscheid maken” ontwikkeld. Als echter effectiviteit van aanpak van een probleem varieert langs culturele grenzen is het variëren van die aanpak zelf langs diezelfde grenzen geen onzinnig concept; en kunnen partijen als de PVV zichzelf profileren als “benoemend” zolang dit onbespreekbaar is.

Leve discriminatie dus? Wellicht, als we er voor zouden kunnen zorgen dat degenen die het variëren ter hand nemen niet erg mono-cultureel zijn. Maar in ieder geval: niet leve de eenheids-cultus en dat is toch weer een beetje mijn indruk van het hier geschrevene. Zelfs dezelfde problemen hebben niet noodzakelijkerwijs baat bij dezelfde aanpak als ze spelen tegen andere sociaal-culturele achtergronden en daarmee is het betrekken van die achtergrond bij de constatering en analyse van die problemen prima.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 TimF

Wilders’ strategie tegen kutjochies valt ongeveer als volgt samen te vatten: als hij in de supermarkt een jengelent kutjochie met een ongeintereseerde moeder ziet rondlopen dan houdt hij ze staande om dat jochie een flink de huid vol te schelden alvorens door te lopen in voldane wetenschap dat het met dat jochie nu wel goed zal komen. En zo niet, het luchtte in ieder geval op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 KJ

Het gaat de PVV natuurlijk helemaal niet om de aard van het beestje, het gaat hen om de aard van de machthebber. De PvdA is te soft geweest, ofzoiets, (nevermind dat sinds de tweede wereldoorlog de PvdA maar sporadisch aan de macht is geweest, maargoed) en dat zijn ze met opzet geweest. Om diverse redenen, zo wordt geredeneerd, maar die allemaal neerkomen op het schieten in een reflex – de reflex van de arbeider die onderdrukt wordt door den kapitalist. Alleen hadden we nu te maken met gastarbeiders-zonen die ‘onderdrukt’ werden door den discriminator, en die, als ze niet stelselmatig publiekelijk afgeranseld werden, gewoon hun middeleeuwse ding zouden blijven doen.

Volgens mij is het allemaal luiheid. Luiheid in iedere denkbare vorm – geestelijk (denken van: het komt wel goed), financieel (geld geven aan scholen ? Nah, toch maar niet), lichamelijk (inbraken aangeven ? Dat moet u op maandag doen, mevrouw, via de computer). In die zin valt de PvdA wel degelijk iets te verwijten. En het CDA. En de VVD. En D’66.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 stefan

De oplossing is er al !!!
Wie niet luisteren wil…….http://www.youtube.com/watch?v=vZcl4pcZ–I

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 caprio

Leuk en aardig, maar je verzwijgt wel de clue en enkele feiten: dat er ethnische achtergronden achter de problematiek zitten. Zo identificeren de kutmarokkanen onder de kutjochies zich niet met de Nederlandse samenleving (een enorm verschil met autochtonen en sommige andere allochtonen), heeft de hoge schooluitval onder marokkanen deels te maken met een ethnisch specifieke achtergrond, is de helft van de Marokkaanse jongeren in aanraking geweest met justitie -een buitenproportioneel groot deel-, etc. Ik denk niet dat iemand het leuk vindt, maar wat de PVV en velen stoort is het niet benoemen van de feiten. En misschien is het verzwijgen van de feiten ook wel niet goed tot het bijdragen aan de oplossing. Dit stuk is dan ook meer een reactionair stuk dan een verhelderend stuk, of zoals iemand al zei, gelul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Rene

Juist. Dus dat de helft van de Marokkaanse jongeren (nee, jongens, in Rotterdam, maar goed) in aanraking is geweest met justitie is een “etnische achtergrond” voor het feit dat de helft van de Marokkaanse jongens in aanraking is geweest met justitie.

Dat is nu het echte probleem — dat PVV sympathisanten zelf gewoon niet weten hoe verschrikkelijk dom ze zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 stefan

@Rene:[dat PVV sympathisanten zelf gewoon niet weten hoe verschrikkelijk dom ze zijn.]he,he.Is dat alles wat je kunt, klappen uitdelen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 DJ

Hinnikt u lekker verder maar doe vooral geen moeite om Rene te begrijpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 zwartwit

Puik stuk leeswerk, vervolmaakt door enkele reaguurders.

Woon tegenover het diamantplein in Amsterdam oud zuid, u weet wel dat plein dat verschillende politiefunctionarissen regelmatig in de mond nemen. De groep aldaar stigmatiserend met uitspraken als “daar wordt de nieuwe holleeder geschoold”, overlast op diamantplein, terwijl de jochies wordt verweten overvallen te plegen door het ganse land. En dus niet op het “diamantplein”.

Het probleem verandert met de demografie, immers is inmiddels (al ruim 10 jaar) meer dan 50% van de jeugdigen in de hoofdstad allochtoon. Niet heel erg vreemd dus dat de hangjongeren van nu regelmatig allochtoon zijn. En zoals gezegd, jongeren hangen, stil hangen is geen ruk aan, dus wordt er stoer gedaan, gestoeid, worden er grote verhalen opgehangen, geschreeuwd en opmerkingen gemaakt naar passanten, de passant is immers een leuke afwisseling als je telkens op dat saaie bankje zit en je de verhalen van je makkers al kent.

Uiteraard is de mentaliteit van de nieuwe jeugd niet gelijk aan die van Nederlandse jeugd, waardoor de “overlast” zich soms op een andere wijze uit dan te doen gebruikelijk in vroegere tijden, toen de autochtone jeugd voor overlast zorgden.

Veel mensen zien groepsvormng al als overlast, dan mag je je toch echt afvragen waar het probleem ligt. Bij de mensen die vanuit hun mediterane cultuur gewend zijn ’s avonds/overdag gezamenlijk buiten door te brengen. Of de veelal individualistische Nederlander die louter groepsvorming als bedreiging ervaart.

Kijk, ik ga hier niet verkondigen dat het allemaal lieverdjes zijn. Maar slechterikken kom je overal in de stad tegen. En door de gehele stad wonen types die de potentie hebben om later te eindigen zoals het een crimineel van formaat betaamt. In Oost zitten groepen die compleet gestoord zijn, evenals in west of nieuw zuid. Noord gestoord!

Dit is nooit anders geweest, ook niet voordat de derde generatie allochtonen van zich liet spreken. Voordat homo’s door allochtonen werden gemolesteerd, werden poten geramd door autochtone Nederlanders.

En dat diamantplein, ach dat is een plein met een voetbalveldje en een speelplaats, waar letterlijk nooit iets gebeurt. Neem de achterliggende straat waar veel van de benoemden wonen (smaragdstraat), een puike straat met vriendelijke mensen, waar ik overigens dagelijks meerdere malen langsrijd en letterlijk niets niet in de haak is. Tuulijk wonen er ook foute figuren, wellicht met criminele inslag. Maar dat is niet veel anders dan in elke willekeurige buurt in elke willekeurige stad in dit land.

We zijn wel uitbenoemd, de “moslims” weten het zo langzamerhand ook wel, dat de culturele verschillen soms voor vervelende situaties zorgen. Nog meer stigmatiseren is compleet zinloos. Als je iemand lang genoeg als boef kwalificeert kan je er donder op zeggen dat hij/zij zich naar verloop van tijd als boef zal gaan manifesteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Thomas van Aalten

@39

Zo identificeren de kutmarokkanen onder de kutjochies zich niet met de Nederlandse samenleving (een enorm verschil met autochtonen en sommige andere allochtonen

‘Blanke’ jongeren bij een cafetaria in Den Helder en de polderdorpen voelen zich evenmin betrokken bij ‘de Nederlandse maatschappij’. De megadisco, de frikandel speciaal, de gepimpte auto, de voetbal, dat is het dan wel zo’n beetje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Kaj

‘de helft van alle MArokkaanse jongeren is wel eens in aanraking geweest met justitie’

Die statistieken ken ik ook, maar ik weet ook dat die statistieken zijn gaan oplopen naarmate justitie zich meer ging richten op Marokkaanse jongeren.

Ik beweer hiermee helemaal niks, overigens, zit geen enkel politiek of weet ik veel doel achter, ik maak alleen een observatie.

Verder: goed stuk van Van Aalten. Vraag het iedere jongerenwerker die ook met Mocro’s werkt en hij zal het beamen.

Hij zal echter óók beamen dat door het creëren van ‘dé Marokkaan’ binnen de Nederlandse samenleving, die Marokkaanse kutjochies een veilige niche hebben gevonden om zich in terug te trekken en bescherming te zoeken. Vandaar ook dat ze bijna zonder uitzondering meteen ‘discriminatie!’ roepen als een politieagent ze aanpakt; het is een rallying cry geworden om de groep te binden en zo de individuele verantwoordelijkheid af te wentelen op de groep.

En mensen, v.w.b. die ‘stefan’: don’t feed the trolls please

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Peter

Hoe dan ook: Kutjochies, welke kleur ze ook hebben, daar wil iedereen van af
Nog los van het feit dat ze er altijd zullen zijn, is het nog maar de vraag of “iedereen” er wel van af wil.

a. Om Pietje Bells en Dik Troms is altijd besmuikt gelachen als ze drogisten en veldwachters treiterden. Exponent van een dubbelhartige dominee- en gezagcultuur: “we” willen braaf zijn, maar tegelijkertijd ook niet.

b. Ze dienen ook om grenzen te verkennen en te verleggen. Wordt Pietje Bell nu als een oubollig gezien, zijn plaatsvervangers gingen verder. Het werd harder, groffer en explecieter dankzij nozems, provo’s, Bart de Graaffjes en Jackasses.
Allemaal kinderen die hun tijd maakten of slechts kinderen van hun tijd waren?

c. Het is ook een prima groep om allerlei onlust en onrust mee te sublimeren. Tegen de tijd dat de genoemde marokkaantjes volledig zijn geïntegreerd en alleen nog in het weekend comazuipen of cokesnuiven, wordt wel een andere groep gevonden, die de pispaal is. Dat zijn en blijven jongeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Anton

Kutjochies zijn slechts een deel van het probleem. Bovendien zijn de vergrijpen, als we naar de statistieken kijken, heel wat zwaarder dan wat overlast op de straathoek.
Naast de criminaliteit hebben we ook een groeiende religieuze groepering die op grond van hun religie allerlei voorrechten opeist. Waren we net een beetje van de christenfundi’s af begint het hele verhaal met een nieuwe religie van voor af aan. Ik heb er nooit om gevraagd, dus opzouten met die flauwe kul, geloven doe je maar thuis. Kijken we naar de economische kant van immigratie dan staat er een vette min onder de streep. Bij het beeld van een bloeiende, kosmopolitische, veelkleurige samenleving kan ik mij best iets voorstellen, maar hoe je dat denkt te realiseren door massa-immigratie van tokkies zie ik niet. Tenslotte de naïeve veronderstelling dat de islam ‘slechts’ een godsdienst is. Als je een beetje om je heen kijkt dan zie je dat deze religie door zeer kwalijke figuren is gekaapt. Deze lieden deinzen (9/11, Madrid, London, Munbai, en talloze andere aanslagen) nergens voor terug in hun pogingen om ook onze samenleving over te nemen. Dat ze dit voorlopig alleen via de moskee proberen doen doet niets af aan hun kwaadaardige intenties noch aan hun aanwezigheid hier in Nederland. Zolang de politiek geen serieuze antwoorden op bovenstaande kwesties heeft groeit de PVV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Thomas van Aalten

@47 Waren we net een beetje van de christenfundi’s af begint het hele verhaal met een nieuwe religie van voor af aan. Ik heb er nooit om gevraagd, dus opzouten met die flauwe kul, geloven doe je maar thuis.

Goed, vertel dat in de gezichten van de Volendammers, die op zondagochtend met hun doorgesnoven harses wel in de kerkbanken zitten. Trouwens, de Islam een nieuwe religie…?

Tenslotte de naïeve veronderstelling dat de islam ’slechts’ een godsdienst is. Als je een beetje om je heen kijkt dan zie je dat deze religie door zeer kwalijke figuren is gekaapt.

Klopt. Vooral Amerika was / is er sterk in. Modern christianity is inderdaad meer dan een godsdienst, het droeg pa en zoon Bush, Reagan en ver daarvoor.

I-i-i-i-i-n Vietnam he was nineteen. nnnnnnineteen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/God_Bless_the_USA

En wat riep de paus ook weer over Aids, en wie krijgt er wel altijd Nederlandse bloemetjes?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Rene

Verkeerde reactie Thomas. De juiste was geweest “maar kutjochies is wel waar we het hier over hebben dus wat loop je nu te reutelen?”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 MP

Caprio, jij zoekt het liefst een oplossing langs etnische lijnen? Het wordt steeds meer een self-fulfilling prophecy.

En wat is er gebeurd met de frase “Lies, damned lies, and statistics”?

En richard is ook een grapjas, als Wilders aan de macht komt en Nederland totaal verpest, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvan niet bij de PVV en de kiezers op de PVV maar bij links geörienteerde mensen!! Wat is er gebeurd met eigen verantwoordelijkheid, een argument wat bij de rechts geörienteerde mensen te pas en te onpas wordt gebruikt.

En het blijft een feit dat rechts bestuurlijk gezien de meeste macht heeft gehad de afgelopen 40 jaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 MP

En stefan lees jij dit eens http://www.genocidewatch.org/8stages.htm of zie je het wel zitten om eens flink ‘op te ruimen’ in Nederland. Dan weten we ook waar jij voor staat. Ik vermoed dat jij een grote afkeer van onze democratische rechtstaat hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 stefan

Het is al vijf voor twaalf, kijk naar de toestanden in Parijs, net alsof de gemiddelde achterstandswijk in Nederland er zo veel beter uit ziet.Meer dan duizend islamitische wijken staan onder toezicht in Frankrijk. Zevenhonderd van deze islamitische buurten zijn vermeld als gewelddadig en bijna 400 honderd zijn geklasseerd als zeer gewelddadig.Wilders heb niets tegen
multiculturele samenleving,en hij heeft nooit gezegd dat alle buitenlanders eruit moeten.Hij wil alleen islamitische invasie van Nederland te stoppen,niets meer.Als iemand kritiek heeft op het beleid ten aanzien van de multiculturele samenleving/vraagstuk, wordt ie gelijk weer in de extreem rechtse of racistische hoek.De islamisering is trouwens gewoon EU-beleid.Betaalbare olie in ruil voor moslim immigratie; dat is de deal die in de jaren 70 gemaakt is.http://www.meervrijheid.nl/index.php?pagina=1391 Het is van belang dat de PVV sterk wordt en blijft, anders vallen de andere partijen weer in slaap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Rene

Hoe lang 5 minuten wel niet kan duren als je je verveelt he…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 stefan

#51:[En stefan lees jij dit eens http://www.genocidewatch.org/8stages.htm …bla,bla] genocide?????!!!!ha,ha,ha.Noem een racistisch standpunt van Wilders dan?Als Wilders echt een nazi was ging hij niet naar Israel.
Wat is dat toch met dat constante geboehboeh van extreemrechts?
In elke discussie over Wilders kan je op automatische piloot kraaien “fascist, nazi, NSB” waardoor je van je medesympathisanten altijd plusjes krijgt.In iedere discussie over het uitzetten van allochtonen verwerp je enige zinvolle discussie door direct de “Tweede Wereldoorlog” erbij te betrekken en te stellen “hebben we dan nog niks geleerd?” Zelf stelt Wilders een duidelijke grens: Ik wil alleen met een moslim omgaan wanneer die de democratie omarmt, de hoofddoek afzweert en de niet moslim als gelijke ziet.Haatzaaien???!! Lekker met je kop in het zand komt allemaal wel goed lekker verder dromen,
zoals de hele kliek van de pvda.De linkse rakkers willen het liefst dat Wilders monddood wordt gemaakt, en uit de politiek verdwijnt voor de volgende verkiezingen, of gewoon te zeggen waar het op staat en wat een heel groot deel van de bevolking denkt.Het interesseert links werkelijk helemaal niets wat Wilders zegt over islam. Ze zijn bang van hem en hij moet worden uitgeschakeld,en Geert is tenminste de enige die de waarheid durft te zeggen.Waar Geert voor gewaarschuwt had kom naderbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Thomas van Aalten

@52 Wie heeft de klok dan op Vijf voor 12 gezet?

Ben je wel eens in de immigratiehistorie van Frankrijk gedoken? Ooit een Algerijn gesproken?

Heb je wel eens de archiefbeelden gezien hoe immigranten Nederland werden binnengevloekt in een klein bureautje? Linkerdeur was ‘door’, rechterdeur was ‘weg’.

Dus dat de zaken nu niet vlekkeloos verlopen, hebben we ook te danken aan onze nationale beleidsmakers uit die tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 Dubois

Ja, ik was er een. Zo’n kutjoch.Alweer meer dan 15 jaar geleden.Op schoolpleintjes rondhangen,lekker blowen en zuipen ,wheelies maken op opgevoerde brommers en citta’s,stoer doen, matten,beetje vandalisme hier en daar, voorbijgangers uitdagen ,meisjes ‘lastig vallen’,noem maar op.
Had niks met afkomst,moslims,mediterrane cultuur te maken maar met pubers en hormonen.
Wie is het stoerste ,wie is het grootste haantje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 stefan

@MP:[En stefan lees jij dit eens http://www.genocidewatch.org/8stages.htm …bla,bla] genocide????!!!!Wat is dat toch met dat constante geboehboeh van extreemrechts?Noem een racistisch standpunt van Wilders dan?
Zelf stelt Wilders een duidelijke grens: Ik wil alleen met een moslim omgaan wanneer die de democratie omarmt, de hoofddoek afzweert en de niet moslim als gelijke ziet.Haatzaaien??!!Iemand had een tekst van Wilders gepakt, het woord Moslim in Jood veranderd, en op een bord geplaatst. Deze persoon werd daarvoor opgepakt. Wilders sprak toen over een onsmakelijke actie.Haatzaaier!???Haatzaaien is enkel en alleen voorbehouden aan een politieke stroming die onder het mom van religie alles en iedere andere mening met geweld de mond snoerd.Haatzaaien, waar sommige mensen Wilders zo ongelofelijk graag van beschuldigen: wat zaait hij dan voor haat? Tuurlijk, hij heeft kritiek op de islam. Maar dat is geen haatzaaien, dat is kritiek hebben op een ideologie. Kritiek hebben op een manier waarop mensen denken.De linkse rakkers willen het liefst dat Wilders monddood wordt gemaakt, en uit de politiek verdwijnt voor de volgende verkiezingen, of gewoon te zeggen waar het op staat en wat een heel groot deel van de bevolking denkt.Het interesseert links werkelijk helemaal niets wat Wilders zegt over islam. Ze zijn bang van hem en hij moet worden uitgeschakeld,en Geert is tenminste de enige die de waarheid durft te zeggen.Waar Geert voor gewaarschuwt had kom naderbij.
Lekker met je kop in het zand komt allemaal wel goed lekker verder dromen,
zoals de hele kliek van de pvda.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 MP

@stefan, ik betrek WOII er niet bij dat doe jijzelf. Genocide behoort niet alleen toe aan nazi’s, als je het had gelezen dan had je dat geweten. Maar die bulldozer die de straten verschoont van ongedierte als kutjochies en rode neuzen is zeker weer zo’n PVV grapje, “je had erbij moeten zijn”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 MP

Gezien de historie en de gewelddadige repressie zijn Frankrijk en Nederland idd niet vergelijkbaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 gronk

Nou, dat belooft nog wat als nederland echt gaat vergrijzen, en zeikerige bejaarden de grootste electorale groep zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 stefan

@MP:Mensen die de Wilders over een kam scheren met Hitler zijn bewuste bedriegers of heel dom en niet waard in de media hun zegje te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 zwartwit

Dus voor die eerste golf Turken die wij met onze VOC-mentaliteit hebben binnengehaald om de kutklussen op te knappen waar wij zelf te beroerd voor waren, nadat zij als vee waren gekeurd door een Nederlandse functionaris, die hebben wij gekregen voor goedkopere olie? Wist niet dat Turkije zo’n enorme olieproducent was.

Geldt natuurlijk ook voor de Antillianen en Marokkanen, want ook landen waar zij vandaan komen staan bekend om de enorme olieproductie.

In Frankrijk heb je natuurlijk in grotere mate te maken met Tunesiers, weer zo’n oliegigant. Heeft verder niets met het Koloniale verleden te maken hoor, welnee.

Ons probleem (en dat van buurlanden zoals Duitsland, Belgie en Frankrijk) is dat wij teveel mensen toelaten zonder fatsoenlijke integratie te stimuleren, broodnodig wanneer de culturele verschillen zo groot zijn.

En dan kan je roepen dat het de Berbers zijn, want; dat is van huis uit een vervelend volkje… Bedenk dan dat Nederland aanzienlijk minder Turken behuist en nagenoeg geen problemen heeft ondervonden met de integratie van Turken. Terwijl Duitsland, dat veel meer Turken heeft opgenomen dan Marokkanen, juist weer ontzettend veel problemen heeft met de integratie van de Turken, maar nagenoeg geen problemen met de integratie van Marokkanen. Waar wij als Nederland uiteraard een “probleem” kennen met Marokkanen. Te veel maar vooral te snel en zonder degelijk beleid!

Frankrijk is dan weer heel andere koek, de grote steden daar laten zich nauwelijks vergelijken met de onze, alleen al de schaal. Je zou de buitenwijken van Parijs kunnen vergelijken met de Bijlmer, en is dat nu niet juist een wijk waar wij minder problemen kennen? Bovendien heeft Frankrijk zowel Marokkanen als Tunesiers, die overigens makkelijker zouden moeten kunnen integreren omdat een groot deel van de Arabieren de Franse taal meester is. In Belgie is het vooral een “probleem” in de grote steden, en daar hebben ze er daar niet zoveel van. Brussel spant de kroon. Buiten Brussel kom je geen allochtoon tegen. Antwerpen kwam ik tot voor kort regelmatig en ik durf zelfs te stellen dat het nationalisme daar sterker aanwezig is dan “de Islam”.

Kijk eens hoe wij Nederlanders massaal klieken op vakantie in Spanje (of is het Turkije tegenwoordig?)? Ook niet echt een toonbeeld van integratie, hoewel je op vakantie natuurlijk niet komt om te integreren of cultuur te verkennen maar vooral om jezelf een ongeremd te laten gaan en de gastheer te tonen welk hork je het hele jaar in bedwang hebt moeten houden om je centen te kunnen verdienen, aanpassen is immers stress, en dat is toch wel het laatste dat je wilt terwijl je op vakantie bent.

Goed, mijn zak met trollenvoer is leeg, ik ga eens aan eten denken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#63 Martijn

@43: En dat diamantplein, ach dat is een plein met een voetbalveldje en een speelplaats, waar letterlijk nooit iets gebeurt.

Nog sterker: vergelijk het Diamantplein nu eens met de Staatsliedenbuurt of de Zeedijk in 1984. We zijn in die 25 jaar ook hogere eisen gaan stellen aan onze leefomgeving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#64 HPax

Er is jeugdige (‘jochies’) jeugdmisdaad. Die te relateren aan ethnie (Marokkanen) en (radicale) Islam vindt TvA verwerpelijk en komt hij met het voorstel genoemde bepalingen door k*t te vervangen. Dan krijg je k*t jochies, zonder verwijzing naar land en cultuur. TvA wacht niet af en doordrenkt meteen al zijn hele posting met het woord k*t. ’t Komt er zo vaak in voor dat je aan een obsessie gaat denken; of heeft hij iets met zijn onderbuik? Ik ben geen psycholoog en laat het er hier maar bij. Ik ben bang op plaatsen te komen waar ik nooit wil zijn.

Heeft TvA geen oog voor culturele verschillen? Jawel, lees maar: ‘Op een zonnige dag* is er op het Columbusplein een bonte mengeling van culturen zichtbaar. Kinderen en volwassenen dartelen door elkaar, met en zonder hoofddoeken, halal- en niet-halal sandwiches.” Amsterdam- De Baarsjes, het paradijs op aarde dat alleen aan de ware gelovige toevalt, omdat die het ook alleen ziet.

Uit zojuist boven weergegeven citaat valt af te leiden dat TvA wel bereid is verschillende culturen te zien subs. te erkennen, maar dit alleen als het om leuke dingen gaat. Dit ook in lelijke gevallen te doen, vindt hij kennelijk uitsluitend iets voor PVV-ers c.s. met hun ‘onderbuikgevoelens’. Maar laat TvA eerst maar eens naar zijn eigen onderbuik (zie mijn 1e alinea) kijken.

Ten slotte Islam en ethnie (Marokkanen). Beide woorden zijn primair geen scheldwoorden, maar hebben gerelateerd aan misdaadberichtgeving een verklarende functie. Dat die verklaring soms onjuist is, onvolledig of gering of juist heel correct, doet hier even niet ter zake. Het zijn een soort van klassificaties waarmee de Criminologie werkt – moet werken; met f*k e.d. lukt het niet – en is het dan ook iedere vrije burger toegestaan ze privé en openlijk toe te passen.
Maar nu is de vraag wat in dezelfde onderhavige context de (hoofd)functie van k*t is? Volgens TvA, of wie ook.

O ja, en dan ook nog eens voor de zoveelste keer: er is geen radicale Islam versus een gematigde. Dat zou toch langzamerhand wel eens algemeen bekend mogen zijn. Er is ook geen gematigd nazisme, waarmee ik weer niet zonder meer beweer dat Islam = nazisme.
* En hoe is het er op een sombere, regenachtige dag? Oh, maar natuurlijk, in het paradijs regent het nooit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#65 MP

Stefan, ga achter die computer vandaan, het is mooi weer, begeef je onder de mensen en probeer eens een paar maanden te leven zonder elke dag HVV te lezen dat volgeschreven wordt door gefrustreerde mannen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#66 Martijn

er is geen radicale Islam versus een gematigde. Dat zou toch langzamerhand wel eens algemeen bekend mogen zijn.

We zullen het onthouden, oh ayatollah HPax. U zijt waarlijk groot en alleen uw exegese van de Koran en de Hadith is de Ware!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#67 MP

Hpax zegt dat alleen maar om de ‘probleemstelling’ te vereenvoudigen, niet erg constructief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#68 Anton

@48
@Volendammers: precies wat je zegt. Heb ik echter geen moeite mee zolang ze hun eigen harses verpoederen. Heb wel probleem met, bijvoorbeeld, een Rouvoet die voor een ander gaat bepalen of zij embryo selectie mag toepassen. Wat je zelf doet moet je zelf weten maar dring het niet aan anderen op. Islam is nieuw voor Nederland, zolang ook die religie zich beperkt tot waar die thuishoort, in de privé kring, geen problemen mee. Zodra er eisen aan het de openbare ruimte worden gesteld: opzouten.
@Bush (overigens niet mijn favoriet)= flauwe jij-bak. Het zelfreinigend vermogen van de Amerikaanse democratie heeft dat probleem inmiddels opgelost. Kom daar maar eens om in, laten we zeggen, Iran.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#69 gronk

O ja, en dan ook nog eens voor de zoveelste keer: er is geen radicale Islam versus een gematigde.

Op een zelfde manier zijn er ook geen goede PVV’ers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#70 gbh

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#71 HPax

@ 66 Uw diepe betuiging van respect aan mijn adres doet mij geen genoegen en ik sta u dan ook toe, of ik roep u er zelfs toe op, uit uw zelfvernederende (knielende, liggende?)houding op te rijzen.

Niet mijn exege va de Koran en Bukhari etc. is de Ware, maar die van de bedienaars van de Sharia. Die hebben de Ware interpretatie van het Islam-geloof, en geloof het maar en pas maar op, die kennen geen gematigde – versus radicale Islam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#72 MP

Dat vingertje, is dat nou iets religieus?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#73 stefan

@MP:[Stefan, ga achter die computer vandaan….bla,bla]en [paranoïde persoonlijkheidsstoornis….bla,bla]gewoon blijven lachen dat doe ik ook.Je kunt niet tegen de waarheid zekker? Het is onvoorstelbaar hoe Nederland al bezig is zichzelf steeds meer te islamiseren en dat allemaal uit naam van politieke correctheid.Het waarschuwen van Wilders tegen de vele misstanden en de islamisering doen zijn politieke tegenstanders onterecht af als “haatzaaien”of paranoïde,he,he,om hem monddood te maken.In de grote steden zijn we al in de minderheid.In een kaart met moslimconcentraties in Nederland verschijnt: steeds verder uitdijende cirkels die op een gegeven moment de hele Randstad beslaan.Paranoideeee,he,he. Hier zie je de gevolgen van niet reageren op de islamisering.Ik vraag me af hoe lang het nog duurt, voordat bijvoorbeeld Amsterdam volledig geannexeerd wordt door groepen die vroeger tot “de minderheden” werden gerekend…Paranoideeee,he,he
In het islamitische tijdschrift TNT schrijft El-Zayat, algemeen secretaris van het islamitisch concilie in Duitsland: de islam heeft tot doel Duitsland te veroveren. Op dit moment wonen er ongeveer 3.5 miljoen moslims in Duitsland.Door de genade van Allah leven wij in een van de rijkste landen van deze wereld. Ik geloof dat de bondskanselier van Duitsland in het jaar 2020 een in Duitsland geboren en opgegroeide moslim is en dat wij in de constitutionele rechtbank van Duitsland een islamitische rechter hebben.Paranoïdeeeeee,he,he. In Frankrijk zijn meer dan 1.500 moskeeen.Paranoideee,he,he. Voor Denemarken is het ook al te laat. Denemarken wordt het eerste moslimland van Europa.De Deense Moslimpartij (DAMP) kondigt op haar site de spoedige overname door de islam van Denemarken aan. De partij streeft er naar zoveel mogelijk moslims in het parlement te krijgen. In Denemarken wonen 700.000 moslims. Samen zijn zij goed voor ongeveer 60 zetels, dat is een derde deel van het totale aantal parlementszetels.Paranoideee,he,he.Dat zijn gewoon de feiten hoor,dus NIET paranoideeeeeee.
Ach, waar maak ik me druk om, Nederland is al naar de kloten.Ach, er zijn landverraders genoeg..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#74 MP

Er was een lekker zonnetje hoor, dat is goed voor de endorfineproductie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#75 gronk

Grappig zeg, je hebt een partij als de SGP, die een gristelijke theocratie wil vestigen, maar da’s OK. We hebben hier geen moslimpartij, maar zelfs als zou d’r maar een beetje gematigde moslimpartij opgericht worden, dan durf ik er wel een kratje malt op in te zetten dat een flink gedeelte van de autochtone rechts-conservatieven helemaal mataglap gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#76 gbh

@MP, vingertjes is iets van intolerante mannetjes die overtuigd zijn van hun eigen absolute gelijk en ik heb de schurft aan vingertjes

@stefan, ik werk dagelijks met turken en marokkanen, mijn hoofd zit er nog steeds op en de meesten zijn zelf van hun geloof gevallen
er zijn altijd fundamentalistische gekken maar die zijn niet representatief voor een gehele groep er zijn ook gestoorde autochtonen maar daarom is nederland nog niet knettergek

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#77 stefan

@gbh:#76:dus,Mooi, he, die multiculturele samenleving.Gezellig toch, al die kleurtjes en al die verschillende restaurantjes?Slaapt u lekker verder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#78 Dubois

stefan gaat u eens lekker slapen.Uw breintje heeft de nachtrust hard nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#79 MP

@gbh, Ik weet niet of dit accuraat is:

“During the Bosnian war, Serbo-Bosnian troops raised three fingers in a sign of victory (which represents the Father, Son and Holy Spirit – the way that orthodox Christians cross themselves), Bosnian Croats raised the two-finger V-sign and Muslims (Bosniaks) raised one (after the strict monotheism of Islam).”

http://en.wikipedia.org/wiki/Index_finger

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#80 Olav

Ik hou wel van kutjochies. De meesten van hen hebben gouden hartjes maar weten gewoon niet wat te doen met hun energie. Vervelen zich in het algemeen al snel te pletter. Neem daarbij een flinke snuif testosteron, wat groepsdynamiek en weinig sturing door de individualistische “hands-off” samenleving en je hebt problemen. Ze zoeken dan zelf een oplossing voor hun bovenmatige behoefte aan spanning.

In vroeger tijden stuurden we zo ongeveer elke generatie kutjochies wel op oorlogspad. Dat was a. spannend en b. louterend voor ze, en van het overschot kwamen we zo ook makkelijk af… Op die manier willen we dat niet meer natuurlijk.

Wat deze jongens in het algemeen wel goed kunnen gebruiken is structuur in hun leven en sturing. Gewoon ouderwets hiërarchisch: doen wat je gezegd wordt of anders dertig rondjes rond het clubhuis rennen. Uiteraard werkt dat alleen als degene die boven hen wordt gesteld iemand is waar ze ook echt respect voor hebben. Dat wil zeggen, geen geitewollensok die er vooral eens goed over wil praten. Maar gewoon iemand die ook houdt van actie, van dingen doen. Dit soort sterke jeugdleiders is dun gezaaid.

Dit type jongens moet leren om alles wat ze in zich hebben, ook hun woede, in te zetten voor iets positiefs. En sommigen zullen altijd vatbaar blijven voor groepsdruk, die moeten dus vooral in een “goede” groep gezet worden.

Het reguliere onderwijs en maatschappelijk werk is te “verwijfd” (met een netter woord: gefeminiseerd) voor deze jongens. Het spreekt ze gewoon niet aan, het voorziet niet in hun specifieke behoeften. En dit overigens geheel onafhankelijk van culturele of religieuze achtergrond.

En vaak zijn kutjochies niet eens heel erg dom, al het bovenstaande kunnen ze je zelf ook uitleggen als het je lukt om er contact mee te leggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#81 Peter

@70 Aha, nog een overeenkomst (zie #31).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#82 gbh

@Mp, dat kan best wel waar zijn maar een victory teken is wat anders dan een vermanend vingertje

@peter, zijn wel meer overeenkomsten, is dezelfde intolerante pot nat die de andere partij het zwijgen probeerd op te leggen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#83 theresasuckerborneveryminute

In het verkeer zijn we allemaal etters. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. I rest my case.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#84 Freedutch

“de nieuwe goddelozen”, die houden we erin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#85 Thomas van Aalten

En het zijn ook bijna altijd kerels die rondhangen in comments, zie ik zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#86 Peter

@85 Ook allemaal in de “strijdbare” leeftijd tussen 15 en 29 jaar?

@83 Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Dat is inmiddels, heel listig, vervangen door het “eigen verantwoordrlijkheid van de burger” van Balk I t/m IV.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#87 stefan

@gbh:[FEITEN zijn iets van tolerante mannetjes die overtuigd zijn van hun eigen absolute gelijk en ik heb de schurft aan FEITEN!!!!] Ik snap je frustratie.mee eens!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#88 MP

Stefan, pak je even de fiets en ga lekker een stukje fietsen, en geniet van ons mooie Vlakke Land

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#89 stefan

@MP:[Stefan, pak je even de fiets en ga lekker een stukje fietsen, en geniet van ons mooie Vlakke Land] Heeft u het tegen mij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#90 Lord Wanhoop

Van Aalten, wat een vreselijk lulverhaal. Wat jij oreert is als dat van Wilders. Niet net doen alsof “links” de nuance beheerst en de rest zo vreselijk slecht is. Gezeik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#91 gbh

@stefan, je verdraaid de boel, is zoooo wilders

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#92 Lord Wanhoop

neen gbh, hij verdraait niets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#93 Mohamed

Van Aalten,

wat een geweldig stuk! Vindt het onterecht dat een enkeling hier suggereert dat je het beestje niet bij z’n naampje noemt. Ik vind dat je dat voortreffelijk doet.

Ik begrijp goed dat mensen het gewoon Kutmarokkanen, Turkse Boefjes, Antilliaanse bengels of Partyflock Gelkoppen willen blijven noemen. Erg leuk om deze 4 beestejs bij hun naam te noemen, maar wat schiet je hiermee op? Probeer eens voorbij hun identiteit te kijken, kijk naar wat je aan hen stoort. Hun gedrag. Dat is wat ze ook gemeen hebben, het asociale gedrag. Of het nou schelden, rochelen of diefstal is, maakt niet uit. Het is en blijft asociaal, ook al is het een wat heftiger dan het ander. Het probleem ziet hem niet in hun cultuur, als je daar uberhaupt over kunt spreken aangezien ze niets, maar dan ook niets gemeen hebben met de cultuur waar zij, of waarschijnlijker hun ouders, vandaan komen.

Maar goed, genoeg over de problemen. Oplossingen.

1. Begin bij niet benoemen van het beestje aangezien z’n naampje er toch niet toe doet. Of een kaaskop het asociale gedrag vertoont of een kutmarokkaan, het doet er niet, pak het asociale gedrag aan. Alleen al uit het feit dat asociaal gedrag universeel is, is het vrij onlogisch om het beestje toch te willen benoemen.

2. Als je toch beestjes wilt benoemen, doe dat dan eerlijk. Ga groepen mensen geen etiketjes geven die ze op geen enkele wijze verdienen. Het ongewenste gedrag van een paar groepsleden, maakt niet de hele groep ongewenst.

3. Respecteer mensen voor wie ze zijn, ook al zijn ze anders. Erger je ook niet aan mensen omdat ze anders zijn. Zoek juist toenadering. Zoek het positieve in de mens, niet alleen maar het negatieve.

4. Besef dat we hier 1 maatschappij hebben en dat we alleen deel uitmaken van deze maatschappij. We leven allen in 1 landje vol normale mensen, criminelen, idioten, politici, etc. We moeten er samen iets leuks van maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#94 Crachàt

Lord Wanhoop, zou het enigszins tot de mogelijkheden behoren dat je antwoorden niet vol scheldwoorden staan, wat langer dan twee regels duren, en niet meer waarde hebben dat een drol in de viersterrengerechten die hier door ons gepresenteerd wordt?

Dank voor je begrip.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#95 sikbock

Als ik het bovenstaande allemaal zo lees ( en het is representatief voor de lijn van D66/ GL/ PvDA) gaat de PVV nog flink groeien de komende jaren.. stelletje geitewollensokkenprutsers

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#96 Peter

@95 Je vergeet het CDA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#97 gronk

En de VVD. En de SP. En…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#98 Peter

@97 Gek dat je van nylonankletprutsers hoort. Ik meen me te herinneren dat de nylon anklet dè liberale sok bij uitstek was(/is?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#99 Peter

Sorry, moet natuurlijk zijn “Gek dat je nooit van nylonankletsprutsers hoort”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#100 Lord Wanhoop

94. Crachat
Zou fijn zijn eens inhoudelijk antwoord te krijgen ipv van over de vorm te beginnen. Scheldwoorden gebruiken betekend niet automatisch dat er niet iets zinnigs gemeld wordt.
Ik krijg hier genoeg persoonlijke verwensingen naar mijn hoofd dus wat is erger? De woorden “lulverhaal” en “gezeik” of als neo-nazi uitgemaakt worden omdat mijn commentaar je niet aanstaat.
Begrip hoort van twee kanten te komen.

93. Mo
Wat een vreselijke onzin. Samen met criminelen er iets leuks van maken? Ben jij wel goed bij je hoofd? De zaken horen wel degelijk benoemt te worden omdat het de feiten zijn. Criminelen van allochtone afkomst zijn oververtegenwoordigt. Daar kun je allerlei verzwakkende verhaaltjes omheen verzinnen maar het punt blijft dat de samenleving verziekt wordt door dat soort idioten. Het zijn geen “kwajongens” het zijn criminelen. Weg ermee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#101 Siquo

Fijn stukje!

Mis alleen nog de “verveelde kakkers”, ook in het hoger onderwijs zitten kutjochies :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#102 gbh

@Wanhoop, begrip hoort inderdaad van 2 kanten te komen, ook van jouw kant. Ik vind wilders een fascist, geen neo-nazi.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#103 gronk

En met z’n laatste uitspraken over het deporteren van miljoenen moslims bewijst-ie dat alleen maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#104 Yevgeny Podorkin

@ Wanhoop en Gronk

“80% van de misdrijven worden gepleegd door immigranten, in gevangenissen is 70% moslim. 1 op de 3 moslims wenst invoeren sharia en instellen kalifaat. Daar lopen er nu dus miljoenen van rond in Europa, tiental miljoenen, en ze fokken bij de beesten het worden er alleen maar meer…”:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1242969.ece/Wilders_miljoenen_moslims_moeten_weg

Vandáár dat de PVV zit te springen om extra mannetjes. Dat kan via: [email protected]
Carrièrekansen te óver, en met een beetje pit in je sodemieter klim je dan zó omhoog op die ladder. Bij de PvdA en VVD is toch geen droog brood meer te verdienen. Dus: haartjes gekamd moeder strijkt nog een nette vouw in het bruine overhemd, een kusje op de wang: “Zie Pappa eens dapper stappen, geen suf kantoorbaantje meer voor hem”.

Deporteren die handel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#105 Yevgeny Podorkin

O, en ja: ik was ook ooit een soort van kutjochie.

R’dam zuid hè. ME, honden, knuppels en salvo’s bakstenen.

“Gespannen sfeer in Gouda”?

Moehaha.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#106 larie

Charloos u’r time ≠ charloos at this time gewaardeerde..bin there (woonde/werkte/uitgaande) en nu (passant)

ech nie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#107 larie

De blik opzij voedt de misstanden YP.

Gouda is vreselijk, wat daar gebeurt en charloos is een hel. (ik kom er vrijwel wekelijks voor dingen).

Voor je weer stelt Oh larie was en is er zeker weer. Ik woonde in de Texelsestraat werkte op de Sluisjesdijk en ging uit in b.v. een cafe van vader van beste vriend “De kroonkurk”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#108 gronk

@Yevgeny: moet ik me nu aangesproken voelen of zo, met je PVV-kandidaatoproep?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#109 larie

Ach..”bruin overhemd”, alweer een godwin toegevoegd in de lange rij.

Daar gaan we wat aandoen ;)

http://www.youtube.com/watch?v=vEVGFFLnPTU

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#110 richard

Ik zie hier boven een fotoshopje van die kerel van de hezbollah, OBL en die (nu officiele) dictator uit iran, samen met wilders.

Wilders is een gekozen politicus in een spic & span verkiezingen. Hij vertegenwoordigt 1 op de 6 kiezers. Ben je het niet met hem eens, kun je ‘m zelfs aanklagen bij de rechter. Als er iemand is die in een democratische rechtsstaat functioneert, en zich aan de democratische rechtsregels houdt, dan is het wilders wel. Nog niet eens een parking ticket.

Om wilders te vergelijken met deze moordenaars: dat zegt toch meer over de linkse medemensen dan over de pvv.

Een normaal mens neemt daar afstand van. Welnu, bij deze. En wie van mijn geliefde Linkse Vrienden hier op de sargasso dat niet doet: Veel plezier, maar die tijd is echt voorbij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#111 dick

@ 72: je zou het bijna denken.
Iets extreem-religieus:
– haatbaarden
– Geert van de Israëlische (en Joodse?)lobby
– Andreas Knevel met zijn priemende vingertje

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#112 stefan

Volgens mij zitten we dankzij de PVDA in deze situatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#113 Martijn

@110: Wilders is een gekozen politicus in een spic & span verkiezingen

Nasrallah ook. Die heeft alleen de laatste verkiezingen verloren en Wilders gewonnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#114 parallax
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#115 richard

Martijn,

Het geeft geen pas om Nasrallah te vergelijken met wilders. Ook niet om grappig te zijn.

Dat is namelijk niet grappig. Ook niet op de sargasso. Ook niet om je gelijk te halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#116 Martijn

@115: Het is de waarheid, Richard. Dat jij die in je rechts droomwereld niet onder ogen durft te zien, a la. Maar ga hem niet ontkennen. Hassan Nasrallah is in eerlijke verkiezingen verkozen, net als Geert Wilders. De overeenkomsten houden daar niet op: beiden zijn ijdel, hebben opvallende lichaamsbeharing en leiden hun partij op autoritaire wijze. Beiden baseren ze hun populariteit ook op het weerstaan van een buitenlandse invasie (tsunami aan moslims vs Israël), maar halen hun inkomsten voor een groot deel uit een ander land (Iran vs. de Verenigde Staten).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#117 Yevgeny Podorkin

Een hel? Héél Charlois larie?

Wij van het Nachtegaalplein (territorium begrensd door Boergoensevliet en Dorpsweg zeg maar) creëerden onze eigen kleine oase van serene rust. Lazen er braaf Kuifje in Amerika. Daar op dat Machtige Nachtegaalplein dat door de decennia heen altijd dapper weerstand heeft kunnen bieden aan dat Falderattis, het tuig van de richel uit b.v. Wielewaal, Zuidhoek of richting Pleinweg. Texelsestraat? Mochten wij niet komen, tenzij ze er zelf om vroegen… (dáár weer voor?: does Nooddorp (nu Zuidplein) ring-a-bell: “Daar wonen de a- socialen”.

Niet veel later verhuisd (vlakbij de Kuip) naar andere buurt: een forse tik harder. Véldslagen in de straat gezien (een Spektakulum Mobilae van jewelste) en nog véél meer fraais te vertellen…wat ik niet ga doen gelet op de tijd en de klok. Zeer opmerkelijk: in tegenstelling tot het vergrootglas van de huidige (nieuwe, digitaal/mobiel/een YT) media: destijds nóóit iets van die rellen in (landelijke) kranten en nieuws verschenen (behoudens die op het Stadionplein). En: ook nooit nergens geen neger of andere uitheemse duikelaar erbij gezien hooguit een verdwaalde Indo heel gek. O, vandaar misschien…

Opkomst van hangende Verveliajeugd v.a. de jaren ’70 heeft in elk arm en rijkeluis tannasgezinnetje wel huisgehouden. Onder álle westerse volgevrotenen. Oké, de geleidelijke toename van wapenbezit/ gebruik (brug te ver). En de toch vaak wel lege verharding via de nieuwe duizelende mediatechnieken overgewaaid uit VS. Zien neuken doet neuken hoor ik oma zuchtten…

Maar tja, toen en nu? In feite niets veranderd toch. Vandaag de Marokkanen top dog, gisteren de voetbalidioten morgen de Chinezen. Houdt nooit op..

Geluk tóen was ook niet zo gewoon als het eruit zag…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#118 richard

Martijn,

De waarheid?

Volgens mij heeft hezbolla een semi-coup gepleegd in libanon, met straatgevechten en al. met kalashnikovs geschoten op het libanese leger, het centrum van beiroet met geweld te veroveren op het leger. ten koste van tientallen, zo niet honderden doden en gewonden. Dat lijkt mij de waarheid, Martijntje. De waarheid waar jij het over hebt is er een van dood, moord en geweld.

Weet je wat ik denk?

Ik denk dat jij zelf gelooft in wat je zegt.

Ik denk dat moord en doodslag voor mensen zoals jij allang aanvaardbaar is. Dat het allemaal mag voor ‘de goede zaak’. Maar zo is het niet hoor. Nog niet in ieder geval.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#119 richard

> … hebben opvallende lichaamsbeharing

Ik hou d’r mee op. Laat maar zitten deze discussie, ik ga hier geen woorden meer aan vuilmaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#120 mescaline

Komkom @119 #116 maakt hem natuurlijk al te bont.

Wilders serieus met M.O. politici vergelijken doen alleen wie ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#121 larie

YP, zoals jij dat kan verwoorden kan niemand, ik niet in ieder geval…petje af. (doe eens een boek, kolum ofzo ergens)

Als je enig idee hebt van het Chinese gedoe zal je het hier niet zo noemen.

Mijn idee is dat er een groot verschil is tussden de ene groep en de andere (vroegah) en de (die) groep versus het systeem (nu)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#122 mescaline

@larie. Jij bent Zéker lid geweest van de jongeren die “voor en na” tegen het systeem waren toch ?

De extra dimensie. Maar wie was dat groepje dan ? Je hele generatiegroep zeker niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#123 mescaline

@YP kleur moet in de krant, om een reden, dat denk ik ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#124 Yevgeny Podorkin

O, op die tour, je hebt religie én die kutjochies. En Religie en Kutjochies kunnen niet door 1 deur? En achter die deur heeft niemand eigenlijk wat te zoeken?

Wacht, ze kennen nog geen SCHUIFDEUREN natuurlijk.

Zo hehe, dat ook weer opgelost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#125 larie

mescaline ik ben ik, denk ik, stokoud ook nog. generaties/groepen is een imaginair ding.

Het begon al bij voetbal, ik mocht meedoen als doelpaal, vanwege mijn niet groepsgevoel.

otyp: Ik heb een, soort van, vriend die bakken geld verdient om schuifdeuren te plaatsen in de (compleet gesegregeerde) gordel in a’dam btw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#127 gbh

@richard, ik vergelijk wilders nergens met een moordenaar, wel met enge dictatoriale mannetjes die vinden dat zij de enige waarheid in pacht hebben en elke schuld altijd en volledig bij een ander leggen waarbij die ander ook zo zwart mogelijk wordt gemaakt, de rest maak jij er van

die wilders van jou knutselt op zijn zolderkamer een kleuterfilmpje in elkaar waarin alle moslims als religieuze gekken worden weggezet die er op uit zijn de complete westerse maatschappij te onthoofden, letterlijk en figuurlijk

een complete groep wordt zo afgeschilderd richard! als je zo nodig moet janken om dit plaatje wees dan wel consequent

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#128 mescaline

@larie 125 Ik vroeg alleen maar naar de grenzen van de generaties/groepen die je had beleefd. Als zijnde echt.
@YP 124 Ik dacht nou juist niet aan religie + kutjongetjes. Maar wel letterlijk: kleur & kutJ. moet in de krant…. hoewel voorheen blanken &== kutJ. nooit…
@larie 125/2 Die symboliek ontgaat me…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#129 sikbock

goed stukkie van Leon de Winter die de spijker op zijn kop slaat..

[..]In een tijd dat Political Correctness en cultuurrelativisme de openbare discussie beheersten, was het zo goed als onmogelijk sociaal gedrag te bekritiseren dat zich niet met sociaaleconomische factoren liet verontschuldigen. Marokkaanse of islamitische immigranten worden in Nederland heel vanzelfsprekend van niets uitgesloten. Integendeel, scholen met een hoog percentage buitenlandse kinderen, zogenaamde ”zwarte scholen”, krijgen meer publieke gelden dan ”witte scholen”. De mogelijkheden die de welgestelde en goed georganiseerde Nederlandse samenleving hen biedt, zijn qua omvang en kwaliteit hemelsbreed van datgene verwijderd wat hen in het Rifgebergte geboden kon worden. Desondanks maken veel kinderen van Marokkaanse afkomst geen gebruik van deze kansen. Er is gebrek aan inzet, aan identificatie met het Nederlandse milieu, de ouders motiveren ze niet en voeden ze niet op tot leden van de samenleving. De problemen van Marokkaanse immigranten zijn dus niet door sociaaleconomische, maar door andere factoren veroorzaakt, die wij, politiek correct als we zijn, alleen fluisterend durven uitspreken. Het gaat om etnische cultuur, om de dubbele en drievoudige identiteitsproblemen van Berbers die uit Marokko naar Nederland zijn gekomen, om de identificatie van jongeren met de rock-and-roll-islam van Al-Qaida en Palestijnse ”vrijheidsstrijders”. [..]

http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=8632

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#130 mescaline

Dat wat LdW aansnijdt verklaart hij niet @sikbock. Toch is dat niet zo’n lastige vraag. Wat de school aan extra beloftes aanbood werd op straat weer afgebroken door… white trash. Op straat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#131 sikbock

huh?

verklaar je nader mescaline. heb je het artikel wel gelezen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#132 mescaline

Net gedaan sikbock, maar het wordt steeds vager: vertaald uit het Duits. Weltwoche. Fleur Jurgens. En jaja, het veegt ook allerlei vloeren aan.

Maar het is nu slapens int onweer. /

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#133 sikbock

@ mescaline; vergeet deze insteek niet: kunnen we the bell curve weer uit de kast trekken ;-)

http://www.pvdarotterdam.nl/nieuwsbericht/5067

Rotterdam gaat samen met minister Eberhard van der Laan (Integratie) bekijken wat de stad kan doen aan het ontwikkelingsniveau van met name Antilliaanse en Marokkaanse jongeren.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is heel erg geschrokken van wat hij heeft gehoord uit politiekringen, meldde hij gisteren tijdens de presentatie van de Veiligheidsindex 2009. “Het IQ en het verstandelijk vermogen van arrestanten is dermate laag dat je er niet veel mee kan. Wanneer ze alleen zijn, zijn het schatten van jongens, maar met zijn tweeën doen ze de meest dwaze dingen.” Daarnaast komt bij Marokkanen vaak een ernstige vorm van schizofrenie voor.

Aboutaleb wil ook de GGZ en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betrekken bij het overleg. “Alles wat bijdraagt aan minder gedonder, net zoals het aanpakken van vroegtijdig schoolverlaten, moeten we doen.”

Dit artikel is verschenen in de Metro van 16 april 2009

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#134 dick
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#135 Lord Wanhoop

gbh, je hebt dus geen bal begrepen van Fitna. Er is niet bar veel IQ voor nodig om de strekking van die zolderkamer productie door te hebben. Toch knap dat je het dan nog niet begrijpt. Krijg je een extra puntje voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#136 parallax

Het IQ van de gemiddelde agent is anders ook niet om over naar huis te schrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#137 Martijn

@129: Zoals gebruikelijk slaat De Winter de spijker niet op zijn kop, maar er volkomen naast. Er is vrijwel niemand die ontkent dat een culturele component meespeelt. Er valt te twisten over de grootte van die component. Links schat die over het algemeen kleiner in dan rechts.
Maar voor de aanpak maakt dat totaal niet uit. Of de oorzaak nu sociaal-economisch of cultureel is, de oplossing is hetzelfde: zorgen voor goede scholing en kansen bieden de achterstanden de overwinnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#138 Martijn

@119: Hè, het begint net leuk te worden. Ik begin Wilders te begrijpen. Dit is gewoon leuk om te doen. Nog eentje dan: PVV-stemmers zijn gemiddeld lager opgeleid dan de gemiddelde Nederlander. Maar 2% heeft een academische opleiding. De grote blonde leider is een mavo-klantje dat altijd afgeeft op succesvolle mensen met een hogere opleiding, die zich een mooi huis in de grachtengordel kunnen veroorloven. Hier is duidelijk sprake van een achterlijke cultuur waarin kennis en opleiding niet alleen niet op waarde worden geschat, maar zelfs geminacht. Willen wij dat soort mensen hebben in Nederland Kennisland? Moeten wij tolereren dat onze succesvolle professoren en ondernemers de huid wordt volgescholden? Ik denk het niet. Ik pleit voor een verbod op het in het openbaar doen van anti-intellectuele uitspraken. Bovendien moet het belachelijk maken van de grachtengordel – het levende gedenkteken van onze Gouden Eeuw! – strafbaar worden gesteld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#139 gronk

Bis!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#140 sikbock

@ martijn: probeer niet grappig te zijn! Past niet bij je * zit met gekromde tenen *

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#141 sikbock

@137: * zucht * je weet blijkbaar niet waar je het over hebt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#142 Martijn

@141: Altijd weer dat negatieve fatalistische…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#143 richard

Martijn vindt dat nasrallah (die van de hezbollah) en wilders wel een pot nat zijn omdat …

…. wait for it ….

… here it comes! …

… wait! …

… “De overeenkomsten houden daar niet op: beiden zijn ijdel, hebben opvallende lichaamsbeharing”

Ja ja. Dat is het niveau hier met de martijnen op de zeurgasso!

Komt d’r maar in, martijnen van deze wereld en god hebbe onze ziel!

Kut, fuck: are we fubar beyond belief or not!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie