Neppe feel good

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

2922254256_5d0111988bJe zal toch maar dom zijn. Echt, het betere tedomomtepoepen werk. Dan moet je maar hopen dat je vrienden, collega’s en familieleden ook niet al te snugger zijn – en dat is gelukkig meestal het geval – want sociale uitsluiting ligt op de loer.
Maar anders kan je nog altijd kijker worden van Lekker Slim, de feelgood quiz waarin ook de sukkelaar de meeste vragen thuis op de bank kan beantwoorden. In de show moeten oetlullerige jongens raden welk antwoord zwakzinnige fotomodellen geven op een makkelijke vraag. Zo van: is de Euromast 1 kilometer hoog? Weten die ganzen natuurlijk nooit. Lachen thuis om zoveel domheid.

Natuurlijk weten ze het niet, want het zijn actrices. Ze spelen slechts dommetje omdat dat moet van de producent. De show is nep, het gaat om het goede gevoel van de mensen op de bank, die nu weten dat er mensen bestaan die nog dommer zijn dan zij.
Nederland heeft een traditie in het maken van shows waarbij mensen doen alsof ze dom zijn. De meeste (ik zeg: de meeste) bekende Nederlanders zijn namelijk best intelligente mensen. Maar op tv doen ze alsof ze nog maar net hebben geleerd het eigen achterwerk af te vegen. Ineens weten ze niet meer hoe een kookwekker werkt, waar Frankrijk ligt en wanneer de Tweede Wereldoorlog ook alweer eindigde.
Vaandeldrager is natuurlijk Beau (ik schrijf een boek maar kan niet spellen) van ED, tijdens de zaterdagavondknaller “Ik hou van Holland”. Prima show trouwens. Makkelijke vragen, veel Linda de Mol en als het saai wordt gaat het publiek “spontaan” staan en iedereen zingen. Jammer alleen van Beau, die expres woorden verkeerd spelt om niet te slim te lijken. Want zelfs domme mensen snappen dat hij echt wel weet hoe je concurentsie concorentie conkurrentie schrijft.
Maar hoe geraffineerd de Endemollen van deze wereld spelen met de onnozelaars blijkt pas echt uit de talentenshows. Daar treden dan weer domme mensen op die -over het algemeen- inderdaad niks kunnen en zichzelf en plein public volstrekt voor paal zetten. Nadat we uitgelachen zijn moeten we er ook nog respect voor hebben, want die mensen “volgen toch hun droom”.
Wat dat precies is, wordt in Nederland niet zo duidelijk. Maar in Engeland wel. Daar heeft een talentenshow al voor de tweede maal een onbekende parel opgeleverd in de vorm van een monsterlijk mens dat prachtig blijkt te kunnen zingen. De beelden zijn schitterend: een ultieme have-not die de jury de ogen laat uitpuilen en de monden laat openvallen met de zang van een nachtegaal.
Het is allemaal nep natuurlijk. De nachtegaaltjes in kwestie zingen best mooi, maar niet virtuoos, en de jury wist natuurlijk allang dat deze mensen konden zingen, want ze zijn juist uitgekozen op de combinatie lelijkheid en leuke zingzang. Een goed script en fijne dramatiek doen de rest.
De beelden van de show worden overal ter wereld uitgezonden, zijn een hit op youtube en zorgen tot het einde der tijden voor nooit aflatende stroom kans- en talentlozen die zich voor schut zetten op een podium voor een camera. Want lachen om mensen die dommer zijn dan wij, daar krijgen we nooit genoeg van. Dat snap ik zelfs. En ik ben ook niet al te snugger.

Reacties (17)

#2 Naam

De voorselectie vindt plaats door een andere jury; dus ja, de regie etcetera wisten al wel dat ze goed kon zingen (Susan Boyle heb ik het dan over), maar de reactie van de jury is echt niet gescript (dat filmpje wel bekeken meneer Maas?).

En ja, natuurlijk, hapsnap van zero to hero in zeven minuten. Alles voor de internetgeneratie met een concentratiespanne die slechter is dan die van een goudvis.

En voor iemand die het wel begrepen heeft; linkje; http://www.theherald.co.uk/features/featuresopinon/display.var.2501746.0.The_beauty_that_matters_is_always_on_the_inside.php

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 MMaas

@2: The Herald heeft het juist niet begrepen. Alles is nep aan dit soort televisie. De juryleden zijn acteurs, die een minstens een evengoede performance gaven als Susan Boyle zelf.
Dit soort kritiekloze hagiografische artikelen over een hardwerkend never-been-kissed muurbloempje is precies wat de producenten willen. En als u daar ook in wilt geloven, prima. Maar het is NIET ECHT! En daar zouden journalisten eens wat verder in moeten duiken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 mescaline

Net of de koelkastpolitie echte werkelijkheid op TV geeft.

Op het moment dat

de camera gaat draaien
de journalist opbelt
iemand in zijn agenda prikt

loopt er een script.

Dat iemand meent te moeten uitleggen dat de zingende tribunes niet spontaan aan het zingen zijn, dat noem ik je publiek voor dom verslijten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Davidk

@2: Dat Idols en alles lijkt me inderdaad zo nep. Ik ben ook wel benieuwd wat daar vanover blijft als goede journalisten dat uit gaat zoeken.

Maar gelukkig zijn’r belangrijkere dingen te doen. Ik kijk maar gewoon niet meer, tenzij ik bij m’n schoonfamilie zit ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 SN

Die Susan Boyle is een underdog die weinig kansen heeft gehad omdat ze alles tegen heeft, maar die iedereen laan zien dat ze wel wat kan op het moment dat het nodig is. Punt.

De rest is show. Natuurlijk is dat gescript; daar is het een show voor. En natuurlijk zijn ze op zoek gegaan naar een tweede Paul Potts- moment. Maar dat was ze niet gelukt zonder dat lelijke schotse muurbloempje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gronk

Die Susan Boyle is een underdog die weinig kansen heeft gehad omdat ze alles tegen heeft,

He getsiederrie, ‘iedereen kan miljonair worden als je het maar hard genoeg probeert’. Not.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 ijsbrand

maar de reactie van de jury is echt niet gescript

Misschien niet, maar wel zo in de montage ontstaan. Die mensen wordt door de regisseur op een ander moment vaak wel gevraagd nog even op een bepaalde manier te kijken. Om wat gezichtsuitdrukkingen in voorraad te hebben. Het is televisie. Dat gaat om beeld. Daar worden geen risico’s mee genomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Robert Irving III

Ik kijk zowiezo (bijna) niet naar commerciele zenders, en als ik toevallig bij iemand op bezoek ben of iemand op bezoek krijg die dat wel doet is het schrikken ja wat een ongelooflijk slechte baggertroep daar te zien is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Naam

@3

Daar ging het me niet om; de refentie naar dat het enige wat haast telt je uiterlijk is:

“The answer is that only the pretty are expected to achieve. Not only do you have to be physically appealing to deserve fame; it seems you now have to be good-looking to merit everyday common respect. If, like Susan (and like millions more), you are plump, middle-aged and too poor or too unworldly to follow fashion or have a good hairdresser, you are a non-person.”

Los van het feit of het een Cinderella story is of niet; of het gefaket is of niet; zelfs dat interesseert me allemaal niet zo. En kritiekloos is dat artikel helemaal niet (de subtiele referentie naar het ’talent’ van Amanda gemist?

Het ging me voornamelijk om het punt dat ze van te voren afgezeken werd om haar uiterlijk en nie tserieus genomen. En dat is echt niet alleen zo in die idiote realityshows. Hoeveel lelijke eendjes als lijsttrekkers in de politiek ken je? Juist, precies hetzelfde theater wordt opgevoerd.

Doet me denken aan Docters van Leeuwen; reteslimme gast, maar werd nooit echt serieus genomen in de media en voornamelijk belachelijk gemaakt vanwege zijn uiterlijk.

En dan:
“She has lived an obscure but important life. She has been a companionable and caring daughter. It’s people like her who are the unseen glue in society; the ones who day in and day out put themselves last.”

Hoe kun je het daar nu niet me eens zijn? Als ik naar mijn omgeving kijk en bijvoorbeeld genoeg mensen zie die geen tijd, geld hebben om zich nutteloos op te tutten of met hun bek talentloos op de kijkbuis te gaan, omdat ze voor zieke familieleden moeten zorgen dan bekruipt mij ook wel eens het gevoel dat ik misschien wel iets nuttigers kan gaan doen dan reageren op blogjes ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 mb

@gronk
Dat staat er toch niet? Er staat dat ze weinig kansen heeft gehad. dat is iets anders dan kansen verzilveren, al dan niet door hard werk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Hal Incandenza

Concurrentie?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Hal Incandenza

Of anders: mededinging/ mededingers, competitie, rivaliteit, wedijver, handelsnaijver?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

Reality TV, of TV Reality?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 HansR

Wat mij het meeste stoort is, dat ik die geen TV kijkt me aan dit soort domheid niet kan onttrekken. Ook niet op Sargasso. het is werkelijk te imbeciel voor woorden dat iemand op zaterdagavond een liedje zingt, op zondagavond het VK aan haar voeten heeft, op maandagavond Europa en nog een paardagen later de wereld. Gehyped, geregisseerd en verkocht. Maar dom? Jij hebt toch ook een mobieltje?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Martijn

De meeste (ik zeg: de meeste) bekende Nederlanders zijn namelijk best intelligente mensen. Maar op tv doen ze alsof ze nog maar net hebben geleerd het eigen achterwerk af te vegen.

Een fenomeen dat ik nooit heb begrepen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Merijn

@16: behalve dat ik het nooit begrepen heb, vind ik het eigenlijk zelfs gewoon een ramp.

Als je de televisie mag geloven, dan is slim zijn en intellectualiteit iets totaal abnormaals, of in elk geval niet nastrevenswaardig.

Aluhoedjes zullen er wel een conspiracy achter zien, “men” probeert het volk dom te houden. Volgens mij is het met zo min mogelijk inspanning zo middelmatig mogelijk werk afleveren zodat de middelmatige bankhanger ’s avonds lekker naar jouw TV gaat kijken.

De TV staat bij ons vaak op de BBC-quizshows zoals Eggheads, Mastermind of Brain of Brittain, soms op discovery, en meestal uit.

Ow, en RTLs Wipe-out, dat lag er tenminste zo heerlijk dik bovenop dat het weer grappig werd, voor drie afleveringen :-)

  • Vorige discussie