Nederlandstalige Duitse stemwijzer

Ik kom op een lang balkje voor Die Grünen, een iets minder lang balkje voor LinksPartei, een bijna net zolang balkje voor SPD, zelfs nog een klein hobbeltje voor FDP. En, niet erg verrassend, een lange rode negatieve balk voor CDU/CSU.

Het stemwijzertje heeft tot op heden in 65 procent van de gevallen geadviseerd om op een linkse partij te stemmen.

Stemwijzertje

 1. 5

  ….en terwijl dat de SPD weer stijgt in de peilingen. De Duitsers zijn toch iets slimmer als de Nederlanders, ze hebben daar die mongeaulen van het CDU/CSU in ieder geval door. En wij zitten voorlopig nog met Balkenende.

 2. 9

  Tis funest als je als groene automobilist toch onbeperkt wilt scheuren op de Autobahn en het je uit geo-politieke overwegingen verstandig lijkt dat de Duitse kolenmijnen openblijven. Dit drukt je groene stem en laat je rode stem stijgen.

  Maar niemand houdt er rekening mee dat ik 220 km/h rij in een waterstof-auto en dat ik die mijnen niet open wil houden voor de arbeidsplaatsen maar omdat de olie uit Al-Qaedastan steeds duurder wordt….??!!

  ..en dan vraag ik mij nog iets af: wat stemt Nadine Jansen eigenlijk ?

 3. 10

  Bovendien: op Schreuder stemmen is zoiets als op Clinton stemmen nadat die zich belachelijk ongeloofwaardig maakte , en bovendien lijkt het me leuk om een Oost-Duitse chemicus als Duitse premier te hebben. Zo zou ik bijvoorbeeld ook op Condolica Rice stemmen omdat ze een zwarte vrouw is, eerder dan op Hillary Rotham.

 4. 11

  1 Die Linke
  2 Gruenen
  3 SPD
  (allen een groen balkje)
  4 FDP
  5 CDU
  (beiden rood balkje)

  Komt aardig overeen met de wahlomat, maar de vragen waren grotendeels ook letterlijke vertalingen daarvan. Ik had overigens toevallig min of meer de gelijke overweging als Carlos mbt. kolenwinning. Een paar goede installaties alla Buggenum erbij en je hebt efficient en relatief schone stroom.

 5. 12

  1. Gelijkspel tussen Die Linke.PDS en de FDP (erg groen)
  3. B’90/Die Grünen (beetje in het groen)
  4. SPD (beetje in het groen)
  5. CDU/CSU (ruim in het rood)

  Waar blijven toch de echt liberalistische partijen? Ik schipper weer eens tussen links en rechts…

 6. 14

  Nevele: Knap hoe je dat gedaan krijgt trouwens een tie tussen FDP en Linke. ALs ik me niet vergis zijn dat uiterst rechts en uiterst links onder de “serieuze partijen” (zij die de kiesdrempel halen).

  Uiteraard bstaat er nog rechtser (die Bayern Partei bv. die voorstanders is van een onafhankelijk beieren) en linkser (APPD misschien? Al is hun programma wat zwalkerig), maar dat is niet opgenomen in de kieswijzer.