Nederlandse overheid exporteert steeds meer mediwiet

Foto: Dave H (cc)
en

NIEUWS - De export van medicinale wiet is flink toegenomen de laatste jaren. Is het einde in zicht, of kunnen we meer groei verwachten?

De Nederlandse overheid exporteerde de laatste jaren ruim honderd kilo medicinale cannabis. Sinds 2006 hebben met name Italië, Finland en Duitsland grote hoeveelheden medicinale cannabis afgenomen. Dat blijkt uit gegevens die Sargasso via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft verkregen. Cannabis wordt als medicijn voorgeschreven aan patiënten van bijvoorbeeld MS, Gilles de la Tourette, glaucoom, anorexia en terminale kanker.

Het meeste van de export ging naar Italië, ruim 56 kilo. Finland volgt op de voet met 51 kilo, en Duitsland is met name de laatste jaren aan het opkomen. In totaal namen één Duitse apotheek en twee Duitse groothandels bijna zestien kilo af sinds 2006, waarvan ruim tien kilo in 2012. In Italië gaat het om één groothandel en tien apotheken. In Finland namen één groothandel en twee apotheken medicinale cannabis af: één apotheek in Turku nam 39 kilo af sinds 2006.

Het is opmerkelijk dat de export zo gestegen is, want in 2005 (pdf) draaide het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), het overheidsbureau dat onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) valt en de im- en export van mediwiet regelt, nog niet kostendekkend. Sindsdien is zowel de binnenlandse verkoop als de export flink gestegen, waardoor de inkomsten uit de verkoop van mediwiet nu wel de uitgaven matchen. De omzet van BMC is voor 2013 op twee miljoen euro geschat.  Het bureau wil dat de export verder stijgt: ‘Was het maar veel meer,’ zegt het hoofd van BMC, ‘wij zijn de enigen die het kunnen leveren.’

In Duitsland denken ze nogal conservatief

Hoe kan het dat de export in recente jaren zo gestegen is? ‘Wij maken daar geen reclame voor, en het is ook niet zo dat we artsen benaderen,’ zegt een medewerker van BMC. ‘Maar er zijn steeds meer wetenschappelijke publicaties die de werkzaamheid van cannabis als medicijn onderstrepen.’ Dat zorgt voor toenemende interesse in binnen- en buitenland.

Een deel van de verklaring voor de toenemende export ligt volgens Peer Neeleman, anesthesioloog in het UMC Groningen, in het feit dat Nederland al een overheidsbureau met de benodigde kennis en kunde had. ‘Toen andere landen iets met medicinale cannabis wilden gaan doen, was het logischer gebruik te maken van het Nederlandse overheidsbureau dat al bestond,’ zegt Neeleman, ‘gewoon een kwestie van gezond boerenverstand.’

Naast Nederland hebben alleen Canada en de Verenigde Staten overheidsbureaus voor medicinale cannabis, waarbij die in de VS zich uitsluitend toelegt op de verslavingszorg. Naar de VS en Canada is de afgelopen jaren geen cannabis geëxporteerd, omdat zij hun eigen telers hebben. Import door het BMC uit die landen is nooit gebeurd, zegt het hoofd van het bureau, ‘want onze kwaliteit is vele malen hoger.’

 

Apotheken of groothandels uit het buitenland die medicinale cannabis uit Nederland willen importeren, doen een aanvraag bij BMC. Daarin leggen ze uit hoeveel cannabis ze nodig hebben en waar ze dat voor gaan gebruiken. Daarnaast moeten ze twee originele importvergunningen, afgegeven door de lokale autoriteiten, overleggen. Pas dan neemt BMC een aanvraag in behandeling.

Maar in een aantal landen ligt het gebruik van medicinale cannabis nog zeer gevoelig. ‘Naar Frankrijk exporteren we bijvoorbeeld niet, omdat de autoriteiten daar geen importvergunning willen afgeven,’ zegt het hoofd van BMC. Zelfs in Finland en Duitsland, die de laatste jaren steeds meer medische marihuana uit Nederland importeren, willen de apothekers die de cannabis verkopen niet ingaan op een interviewverzoek van Sargasso. ‘In Duitsland denken ze nogal conservatief, dat cannabis een puur recreatieve drug is,’ zegt hij. ‘En ze zijn bang dat de wiet in criminele handen valt.’

Maar er vindt wel verandering plaats. Een Zwitsers bedrijf heeft recent informatie aangevraagd bij BMC, hoewel de Zwitserse autoriteiten nog geen importvergunning hebben afgegeven. En in Tsjechië is in januari van dit jaar een wet aangenomen die het gebruik van medicinale cannabis toestaat.

De teler van de medicinale cannabis, het voormalig tuinbouwbedrijf Bedrocan BV in Veendam, is er klaar voor. ‘Wij hebben recent onze capaciteit uitgebreid, en kunnen nu zo’n 450 kilo cannabis per jaar produceren,’ zegt Tjalling Erkelens, directeur van het bedrijf. Hij is positief over de ontwikkeling van de export. ‘Je ziet wereldwijd de belangstelling voor het product toenemen, gestuurd door steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat de werkzaamheid van cannabis als medicijn aantoont.’

Wetenschappelijk onderzoek neemt toe

In Nederland zijn er op dit moment tussen de 750 en 1000 patiënten die medicinale cannabis gebruiken, die bij elkaar ongeveer 150 kilo per jaar consumeren. Dat is opvallend weinig. Volgens het BMC zijn er potentieel zo’n 30.000 patiënten. Dat komt, anders dan je misschien verwacht, niet door een verschil in prijs met recreatieve wiet. ‘Vroeger was medicinale cannabis wel duurder dan wat je in de coffeeshop haalt,’ zegt een medewerker van BMC, ‘maar wij zijn al die tijd in prijs gelijk gebleven, terwijl de prijs in de coffeeshops steeg.’ Nu is een gram medicinale cannabis ongeveer even duur als een gram wiet in de coffeeshop.

Verder was jarenlang een probleem dat artsen zelden cannabis voorschreven, en zorgverzekeraars het maar mondjesmaat vergoedden. In 2003, vlak nadat het BMC begon met de verkoop van medicinale cannabis, gaf het College van Zorgverzekeringen het advies (pdf) om cannabis niet uit het basispakket te vergoeden, omdat de werking onvoldoende was aangetoond. Daarbij komt dat wiet als product in Nederland natuurlijk vrij gemakkelijk voor handen is. ‘Als je dan wiet wilt gebruiken als medicijn, maar je zit tegenover een arts die daar niet zo positief over is, maar er zit om de hoek wel een coffeeshop, dan is de overstap makkelijk gemaakt,’ zegt de medewerker van BMC.

Maar de wiet die je overal kan krijgen, verschilt wel van het product dat Erkelens teelt. ‘Onze cannabis rook je niet om stoned te worden. Bovendien is ons product van farmaceutische kwaliteit. Dat betekent dat het reproduceerbaar is. Wij garanderen dat elke gram cannabis dezelfde samenstelling heeft als de volgende.’ Ook is medicinale cannabis vrij van schimmels en chemicaliën, die je in coffeeshopwiet mogelijk wel zou vinden.

Inmiddels draaien zowel artsen als zorgverzekeraars bij, onder andere omdat er steeds meer wetenschappelijk bewijs beschikbaar is die de werking van cannabis bij bepaalde ziektebeelden en –klachten aantoont.

Sinds 2006 zijn er 31 instanties geweest in Nederland die een ontheffing op de Opiumwet kregen om wetenschappelijk onderzoek te doen met medicinale cannabis. Dat waren veelal bedrijven, die cannabis mogelijk wilden gebruiken voor de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel. Er was één overheidsinstelling bij, drie ziekenhuizen en acht universiteiten. Sindsdien zijn er ook weer drie ontheffingen vervallen. Maar het aantal verleende ontheffingen stijgt elk jaar, wat aangeeft dat de interesse in onderzoek naar mediwiet toeneemt.

 

Geen geregistreerd product

Ook in het buitenland wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar medicinale cannabis. Bovendien zorgt het gebruik door meer patiënten voor meer informatie die artsen kunnen gebruiken. ‘Dat is wat mij betreft het grootste voordeel van de export,’ zegt Neeleman. ‘We krijgen veel meer feedback over de werking, ik heb contact met artsen in die landen over hoe de cannabis hun patiënten helpt.’

De toegenomen belangstelling in het buitenland is ook goed nieuws voor teler Bedrocan. Het bedrijf is één van de vier telers ter wereld die volledig volgens VN-maatstaven werkt, en het is de enige leverancier van BMC in Nederland. ‘In het verleden was er nog een teler, maar die kreeg problemen met zijn product. En er waren in het verleden zo nu en dan wel concurrenten in de aanbesteding, maar die maakten steeds weinig kans,’ zegt Erkelens. ‘Wij hebben nu eenmaal de expertise en de capaciteit om gestandaardiseerde cannabisproducten te leveren.’ Maar hij verwelkomt concurrentie, en denkt dat die er in de toekomst ook gaat komen. ‘Het product medicinale cannabis is enorm aan het groeien, dus dat is slechts een kwestie van tijd. Maar concurrentie is welkom hoor, het houdt ons scherp.’

Het BMC verwacht de komende jaren een gestage groei van de afzet op de Nederlandse markt en de export. ‘Maar het blijft een gevoelig onderwerp, ook in Nederland,’ zegt de medewerker van het bureau. ‘Cannabis is nog altijd geen geregistreerd product.’

Reacties (13)

#1 Co Stuifbergen

Frankrijk geeft geen import-vergunning, maar artsen schrijven er wel cannabis voor.

Ik sprak in Frankrijk iemand die, tijdens een chemo-therapie, van de arts een verklaring kreeg waarin stond dat hij het gebruik van cannabis adviseerde.
Deze verklaring gebruikte ze om bij politie-contrôles haar cannabis-gebruik te rechtvaardigen.
De chemo-therapie was intussen al lang afgerond.

 • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

Zo werkt ’t ook in California. Daar kun je op doktersadvies wiet kopen – van redelijk kwaliteit zelfs. Er is een levendige handel in recepten. Daarnaast hoopt iedereen natuurlijk op een ‘liberal’ huisarts.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Anoniem

De Nederlandse overheid exporteerde de laatste jaren ruim honderd kilo medicinale cannabis. Sinds 2006 hebben met name Italië, Finland en Duitsland grote hoeveelheden medicinale cannabis afgenomen.
Om het enigzins in perspectief te plaatsen: Er is vorige week nog 6500 kilo hasj in beslag genomen tijdens één onderzoek in Nederland.

Toch vraag ik me wel af hoeveel van die (100+150)*1000*10=2.500.000 euro naar Bedrocan BV gaat, en hoeveel kosten ze maken, blijkt dat ook uit jullie WOB documenten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Eva Schram

@3: Nee, die gegevens hebben we niet. We weten dat Bedrocan op dit moment tussen de 300 en 400 kilo per jaar produceert. We weten ook dat een gram wiet van BMC ongeveer 8 euro kost, en dat BMC geen winst mag maken. Dus als de inkomsten hoger zouden zijn dan de uitgaven, moet de kostprijs van de wiet omlaag.

Maar Bedrocan is niet de enige partner in de keten. Het bedrijf Fagron verzorgt de levering binnen Nederland. Daarnaast maakt het BMC zelf natuurlijk ook onkosten. En de apothekers die het verkopen, etc. etc.

Schattingen over de omzet van Bedrocan durf ik niet zo te maken, maar het is een commercieel bedrijf, en ze zullen ongetwijfeld goed boeren bij de toegenomen belangstelling voor medicinale wiet.

Overigens komt er dit jaar weer een nieuwe Europese aanbesteding voor de teler. Bij de vorige in 2008 was Bedrocan de enige inschrijver.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Let

De Cannabis Flos van Bedrocan, die ik als pijnstiller voorgeschreven krijg, is inderdaad van zeer hoge kwaliteit. Bij de betere coffeeshop is gelijkwaardige kwaliteit net zo duur, of zelfs duurder. Bij de apotheek (ook voor al mijn opiate harddrugs) krijg ik er alleen geen vloeitjes bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

Trouwens, is 100 kilo nou veel ten opzichte van de illegale handel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 R.A.F

Al een mediewiet roker 1 gram per dag rookt is dat 365 gram per jaar .
Er is 56 kilo [5600gram ]] naar italie geexporteerd
5600 gram gedeelt door 365gram /persoon is 15,34 personen in heel italie die hier gebruik van maken
Voor een land met 61.261.254 (2012] inwoners is dat erg weinig .
JaJA de export is flink toegenomen lol
Als ze nou met cijfers van 20000 kilo per jaar kwamen dan is het nieuws maar om je op te winden over mogelijk 450 kilo/jaar
Als je kijkt naar wat er illegaal word geimporteerd en in Italie zelf wordt verbouwt dan is dat een duizend maal zoveel.

In Italië gaat het om één groothandel en tien apothekengedeeld door 15,34 per4sonen =1,534 personen per aphotheek

Is hier niet gewoon een handeltje opgestart tussen bepaalde personen of is dit serieus

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Boer

450 kilo hennep produceren voor een verkoopprijs van 8 euro de gram is absurd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Remco Duckers

56 kilo is 56000 gram

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 vander F

@Boer,
denk je?
Het is wel kwalitatief zeer betrouwbare wiet, constante sterkte etc,
dat maak je niet zomaar, constante laboratoruim tests etc, dit alles in een indoor faciliteit ( kost ook het nodige)
De overhead is zeg maar nogal stevig, even een kastje en wat plantjes onder de lamp gooien lijkt me hier niet aan de orde.
Daarbij is de totale productie nogal aan de lage kant, bij een veel grotere jaarlijkse productie zal de productie prijs ongetwijfeld kunnen zakken.
De Nederlandse regering moet wel gek zijn om een dergelijk innovatief product links te laten liggen, met de PVV in de regering zou een VVD dit zomaar hebben kunnen verbieden met hun simplistisch moralistische harsens, goed om te lezen dat we nog een bedrijf hebben dat serieus marktleider/is/kan/ blijven worden.

Het ‘vervelende’ bij wiet is dat het niet te patenteren valt dus volstrekt oninteressant voor de pharmaceuten, anders was het allang een ‘populair’ medicijn geweest en met een grote boog uit de strafwet gedonderd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 kweker

Grappig, waar de hele vaderlandse politiek de mond vol van heeft, maar als het over dit item gaat, hult men zich in stilzwijgen, de 100 miljoen €uro vraag is; Wat is er mis met MARKTWERKING IN DE ZORG.
O ja, en voor de @boer, we zijn al marktleider in Nederland, en die constante kwaliteit, kan ook door amateurs/liefhebbers gerealiseerd worden, als ze niet zo’n enorme druk hadden van de diverse overheidsdiensten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 R.A.F

@9: Sorry je heb helemaal gelijk, maar dan nog is het weinig

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jeroen Green

Dag, ik ben een patient in Nederland die zich na 3 jaar ervaringsdeskundige mag noemen. Kijkt u op mijn site.

Jammer dat u niet in het artikel vermeldt dat het B.M.C. ons juist 20 miljoen KOST p/jaar, 50.000 voor de website, en Bedrocan de groei-fabriek, STEEDS ( met 400.000,- ) ‘ sluitende ‘ balansen heeft, ieder jaar weer, sinds het begin.

Nee ik klaag niet over ECHTE patienten, die geen vergoeding krijgen, ookal zegt Achmea van wel. Of die gedriscrimineerd worden in 50 % de gezondheids instellingen. Doe maar een steekproef.

Met ‘zeer ‘ vriendelijke groeten. Jeroen, Zaandam
mijn veilge publish site;
https://sites.google.com/site/cannabismedicinalis/more-of-me

 • Vorige discussie