Nederlanders zijn luie internetters [+Poll]

Quote du Jour“In [jonge EU-lidstaten als Bulgarije en Tsjechië] is internet een belangrijker communicatiemiddel. Door de grote afstand wordt er veel meer gebruik gemaakt van chat en internettelefonie dan in ons land. (..) Inwoners van deze landen zijn veel meer technisch gericht. Zij hebben het internet leren kennen door middel van zelfstudie. Hierdoor hebben zij veel meer zicht op de mogelijkheden van het web. In Nederland maken we meer gebruik van kant- en klare internetprogramma’s als Hyves en Myweb om sociale contacten te onderhouden. (..) Wij hebben de traditie om voor alles op cursus te gaan. Hierdoor mist de internetter de uitdaging zelf op onderzoek uit te gaan.”

Wim Veen, hoogleraar didactiek en onderwijsontwikkeling aan de Technische Universiteit Delft weet precies waarom Nederland het achterlijke middenmotertje van Europa is qua internetgebruik. Dit naar aanleiding van een CBS-onderzoek, waarin de vaardigheid van de Nederlandse internetter is afgezet tegen die uit andere EU-landen. Beënqueteerden konden punten scoren op skilZ als ‘zoekmachine gebruiken’, ‘e-mail met bijlage versturen’ en ‘bellen via internet’. Tijd om uit te vinden hoe vaardig de Sargassomassa-niche, met al haar LOI-cursisten autodidactiek, het toetsenbord beroe(lee)rt. Tijd voor een Paul Hardcastle.

[poll=129]

 1. 1

  Ik kan in die poll helemaal geen 4 punten aanvinken.

  Ligt het nou aan mijn beperkte internetvaardigheden? Of is dit een foutje van sargasso?

 2. 3

  Hm, ik heb in de editor toch echt ‘multiple answers’ toegestaan, en max. 4 aangevinkt.

  Misschien kan WP toch niet wat ie belooft, lijkt erop dat 1 antwoord gekozen moet worden.

 3. 6

  Radio-doosjes zijn altijd boolean, als ik me niet vergis.

  Mag ik, slecht mens zijnde, ook alles kiezen? Plus het verkondigen van een onoprechte mening, lees het advocateren van de duivel?

 4. 9

  Waarom maakt WordPress er dan geen vierkantjes van als ik kies voor:
  Poll Multiple Answers
  Allows Users To Select More Than One Answer?
  YES

  Maximum Number Of Selected Answers Allowed?
  4

  ?

  Of ben ik nu de schmützige was aan het buiten hangen over mijn eigen nonkunde?

 5. 10

  In Nederland zijn er gewoon meer mensen die internetten dan in Bulgarije waar alleen de hoogopgeleiden beschikking hebben over internet.

 6. 13

  Mark,

  In de broncode van deze pagina kijkend zie ik als type radiobox staan, en niet checkbox.

  Van wordpress weet ik niets, nog nooit gezien of gebruikt. Maar het lijkt me een kwestie van plugin.

 7. 14

  Er is als tussenoplossing behoorlijk wat Oost-Europees vernuft tegenaan gegooid. Een hoogwaardig script is gebouwd waardoor u maar liefst 4 keer achter elkaar kunt stemmen.

  (enne, misbruik wordt bestraft….)

 8. 16

  Haha, kan erg lekker zijn, als je er maar wat te drinken bij hebt. Baanbrekend toch? Postings zelfdestructen, Pollen 4.0’en, als dat allemaal mogelijk is…

 9. 18

  Er is als tussenoplossing behoorlijk wat Oost-Europees vernuft tegenaan gegooid. Een hoogwaardig script is gebouwd waardoor u maar liefst 4 keer achter elkaar kunt stemmen.

  (enne, misbruik wordt bestraft….)

  Waar kan ik klachten indienen over misbruik van web recommendations?

 10. 19

  @su,
  Dat kan alleen bij mij.
  (bij indienen van een klacht gaat u ermee akkoord zich te zullen neerleggen bij mijn beslissing, hoe die ook moge luiden en stemt u ermee in op geen andere wijze ruchtbaarheid te geven aan de klacht).

 11. 23

  Belachelijk natuurlijk…de vermelde “vaardigheden”. Zijn toch geen vaardigheden?, klikken op “invoegen” o.i.d.?, maar goed. Dat ouderen, niet opgegroeid met alle technologie, met de handen in het haar zitten à lá…volslagen versteend de weg kwijt raken, afijn, het spotje “Doe maar naar de rechterbovenhoek gaan met de muis”…

  Maar je kon onbeperkt stemmen zag ik. Dus wat jullie daar nou mee motten…met zo’n uitslag?, een poll van lik-me-lul. Mooier, groter, beter…de nieuwe look…maar toch nog 2 puntjes van zorg:

  1)preview werkt niet zoals voorheen;
  2)pagina loopt langzamer “vol” als voorheen.

  Dus…

  Desalniettemin, U en de Uwen een fijn etenschmaal gewenscht…met bonen of zo

 12. 24

  “wat jullie daar nou mee motten…met zo’n uitslag”

  Zo’n Poll 4.0-style zegt natuurlijk heel wat, JE MOET EM ALLEEN WETEN TE LEZEN. In elk geval wordt duidelijk wie er niet kunnen omgaan met de vrijheid van onbeperktstemmen en bij wie dus technische beperkingen in de hersenschors geïmplementeerd zouden moeten worden.

 13. 25

  Lui lui. We zijn gewoon teveel gewend aan onze bureaucratie. Alles is geregeld en als je het niet volgens de regels doet, ben je een Slecht Mens. Iedere vorm van initiatief-zonder-opleiding of kritiek wordt in Nederland beschouwd als landverraad. Het zou natuurlijk wel heel frappant zijn als dat niet ook in ons prive-leven door zou werken.

  En om die situatie maar vooral in stand te houden, hebben we in Nederland een schoolplicht in plaats van een leerplicht. Thuisonderwijs is expliciet verboten, net als vrijwel alle andere vormen van inhoudelijk afwijkend onderwijs.

  Er komt al jaren niets vernieuwends uit Nederland omdat we precies krijgen wat we nastreven: een land voor niet-kritische netjes rechtop zittende initiatiefloze werknemers die er vanuit gaan dat iedereen alles beter weet dan zij en dat ze niet het recht hebben om waar dan ook maar een mening over te hebben als ze er niet voor opgeleid zijn.

  Be careful what you wish for. You just might get it.

 14. 27

  Mark, ik mis allerlei complementaire opties, zoals:
  emails ontvangen, emails met attachment ontvangen, moeilijke dingen uit te leggen, recepten (voor bv Chili Con Carne) te plaatsen, etc.

  Binnen mijn vriedenkring is er zo ver ik weet niemand met een Hyves of Myweb account. Ook ken ik niemand die op cursus is gegaan vanwege internet.

  Bovendien heeft de beste man het over percentages. Dat kan ook betekenen dat we in Nederland meer nitwits op het internet hebben.

  Misschien wordt het eens tijd om het verschil in kwaliteit tussen ons CBS en een vergelijkbare instantie in Bulgarije te bekijken.

 15. 28

  Wim Veen gebruikt overigens zelf Skype en heeft een Second Life account. Wat mij betreft zijn Skype-gebruikers het schoolvoorbeeld van internetters niet veel verder kijken dan hun neus lang is.

 16. 29

  @4 – ongetwijfeld ;p

  En is er ook een linkje naar de vragen uit het onderzoek dat wordt aangehaald? ben benieuwd naar de volledige lijst.

 17. 30

  hmmm – ff doorklikken en ik vind dit lijstje:

  Hierbij gaat het om de volgende internetactiviteiten:
  – zoekmachine gebruiken om informatie te vinden;
  – een e-mail sturen met bijgevoegde documenten;
  – berichten achter laten op chatrooms, nieuwsgroepen of een discussieforum;
  – internet gebruiken om te telefoneren;
  – mappen delen met anderen om muziek, films en dergelijke uit te wisselen;
  – een webpagina ontwerpen.

  Lijkt me niet dat dit de enige ‘vaardigheden’ zijn….

 18. 31

  Pffff, @Veen, Veen, Veen. De gemiddelde NL’er kijkt Veronica/AVRO en zit te chatten, liefst op Hyves. Dat vliegt niet hoog, nee EN het wijst op een overweldigend aanbod van flut. Dat wil in Estland nog wel eens tegenvallen (veel winters, weinig vermaak), vandaar dat die luidjes dus MASSAAL op zoek gaan naar die flut. Snappie ?

 19. 33

  “Nederlanders zijn luie internetters”

  Lijkt me nogal logisch. Internet IS voor luie mensen. Anders ga je wel op het fietsje naar de bibliotheek, schrijf je echte brieven met pen en papier en verstuur je ze met envelop en postzegels en speel je spelletjes met echte dobbelstenen.

 20. 34

  Attachments versturen? Natuurlijk niet!

  Binaries FTP je even naar (een temp-dir op) je eigen server waar mensen het kunnen downloaden. Nooit ongevraagd aanhangsels versturen, dat is zo not done.

  Een goede gewoonte uit de tijd dat ontvangers nog met slome inbelverbindingen werkten. Nu weer actueel met de smartphones die via GPRS werken. Maar meer in het algemeen, je moet nooit ongevraagd teveel informatie naar mensen sturen, dat is zo fout. Laat de ontvanger maar om meer vragen, dat kan heel makkelijk en zo hou je de dialoog ook gaande, informatie verstrekking op maat. Geen informatie-overload, dat is een serieuze bedreiging van het medium. Je moet in je e-mail kort en puntig samenvatten wat je wilt zeggen en welke handeling je van de ander verwacht en je beschrijft welke informatie je nog meer kan sturen.

  Ik haat het wanneer ik weer zo’n e-mail met attachment krijg die in het wilde weg is rondgestuurd zonder een gepersonaliseerde aanhef. Maak er dan een nieuwsbrief van waar ik een speciale mailbox voor heb.

  Het ergst zijn al die lege e-mails met een .doc aanhangsel met een tekst die gewoon in de e-mail had gekund. Ik ga er steevast over zeuren en soms vraagt de verzender mij dan om uit te leggen hoe te kopieer-plakken!

  Attachments moeten daarom een uitzondering zijn eerder dan dat het een te waarderen vaardigheid is.