1. 2

  Absoluut niet, Bismarck, wees gerust (of teleurgesteld?)
  Ik wacht op het goeie moment om een lekkere post te maken omtrent de Belgendans, maar dit is niet eens het begin van een crisis. Dit is enkel het falen van en tamelijk domme en antipathieke formateur.

 2. 3

  Aan veel reacties te zien bij het artikel is de “liefde” niet meteen wederzijds :-)

  Overigens veel herkenbare reacties voor een Ollander als ik die 28 jaar in België heeft gewoond. Vooral die idee van, indien VL + NL, “dan zullen we wéér onderdrukt worden”. Vlaanderen, de eeuwige underdog.

  Persoonlijk vind ik een fusie absoluut geen goed idee. Meer samenwerking is natuurlijk altijd prima.

 3. 5

  Nooit en te nimmer zullen wij de Vlamingen wederom in ons midden opnemen, sterker nog, de Belgen mogen Limburg, Brabant, Zeeland, Zuid-Holland & Noord-Holland (minus West-Friesland) van ons hebben, gaan wij wel lekker bij Duitsland.

  Hollanders, de Noordelijke stammen & Vlamingen in 1 land, laat me niet lachen zeg.

  P.S. en Filip DeWinter mogen jullie ook houden, 1 Geert Wilders is meer dan zat.

 4. 7

  @5: Zou die Wilders eigenlijk niet te porren zijn voor een Groot-Nederland/Dietsland?

  Dat “Dietsland” is trouwens meteen een van de redenen waarom ik geen fusie wil. Bij sommige Vlaamse voorstanders ervan proef ik vaak een wrang “nationalistisch” bijsmaakje. Die geilen volgens mij enkel op de bevolkingsgetallen: 21 miljoen Dietsers! (ipv van nu 6 en 15).

 5. 9

  Goed nu even serieus, Nederland & Vlaanderen zijn net zo verschillend kwa cultuur als Vlaanderen en Wallonie, dus waarom zouden we dit in godsnaam (van beide kanten) willen?

  Sterker nog, economisch gezien is het zelfs beter voor Nederland dat Vlaanderen het blok aan het been genaamd Wallonie houd.

 6. 11

  @Theedoek

  Met een econo mische concurent kun je 3 dingen doen :

  1. Overnemen (geeft een hoop problemen)
  2. Kapot concureren (kost je zelf ook veel geld)
  3. Er voor zorgen dat er een blok aan het been van je concurent zit dat er voor zorgt dat je concurent niet al te sterk wordt.

  Die laatste optie is de beste, laat die Walen maar lekker op de rug van de Vlamingen zitten, is economisch beter voor Nederland

 7. 12

  @Ronald

  Economie is geen zero-sum-spelletje. Er was een tijd dat de gehele mensheid niet meer bezat dan vuistbijlen, potten en wat kettingen met kralen van dierenbot of barnsteen.

  Ik word soms vreemd aangekeken omdat ik geen dvd-recorder in huis heb, ik heb alleen maar een dvd-speler.

 8. 13

  @Theedoek

  Ik heb ook geen DVD recorder hoor (wel een x aantal DVD branders en spelers)

  Zolang je een concurent niet kunt inlijven dan moet je hem op alle mogelijke manieren bestrijden, elke euro die naar je concurent gaat is er 1 die jij zwakker wordt en hij sterker.

  Economie mag dan wel geen zero-sum spelletje zijn maar het al oude recht van de sterkste geld daar nog steeds.

  De mensheid heeft zich zelf dan wel aan het recht van de sterkste van de natuur onttrokken, maar we hebben het recht van de sterkste in de economie er voor terug gekregen (maar goed ook trouwens anders was de mens lui en ongemotiveerd geworden.)

 9. 14

  @6: Misschien eentje? Limburg gaat bij Nordrhein-Westfalen, Gelderland, Overijsel, Drenthe, Groningen en misschien Friesland bij Niedersachsen, de rest zou de deelstaat Holland kunnen worden.

 10. 15

  @2: Gaat dat nog consequenties voor de formateur krijgen (oftewel, gaan de vlaams- en franstalige liberalen hem nog accepteren als premier)?

  Maar inderdaad helaas ja, ik ben net zozeer anti-clericaal als het Belgische partijen betreft.

  Ik ben overigens benieuwd naar je post (vandaar ook mijn provocatieve #1).

 11. 16

  De beste oplossing is Vlaanderen samenvoegen met Zeeland, Noord-Brabant en Nederlands Limburg.
  Een tweede optie is de 3 Belgische deelstaten (Vlaanderen, Wallonie en Brussel) samenvoegen met 3 nieuwe Noord-Nederlandse deelstaten n.l. Holland/Utrecht, Noord-Oost Nederland en Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant, Limburg). De Republiek der 6 Vereningde Nederlanden met Brussel als hoofdstad (snappen de noordelingen meteen hoe een verfranste stad in elkaar steekt, en leren de Franstaligen Nederlands) of het onschuldige Middelburg (de kleinste hoofdstad op Aarlen na. Misschien wil Luxemburg ook wel mee doen; dan behoeft de huidige Beneluxsamenwerking alleen maar uitgebouwd te worden tot een nieuwe staatsvorm.

 12. 17

  @16: Hoe gemeen kun je zijn, de deling van Limburg keihard voortzetten. Daarnaast denk ik dat het protestantse(?) Zeeland wat slecht past bij Brabant en Limburg.

 13. 19

  Mensen, asjeblieft asjeblieft. Ik zie dat er geen énkel realistisch idee of visie wordt aangedragen of samensmelting met onze voornamelijk chocoladeflikjes producerende zuiderburen wel of niet een succes zou kúnnen zijn. Dit lijkt nergens op. Ik stel voor dat we nog even een nachtje de oogjes dicht doen om e.e.a. te laten gisten en dan morgenochtend fris en monter weer bij elkaar komen. Zetten we de pro’s en contra’s op een grote virtuele flip- over en gaan vervolgens e.e.a. on- line uitdiscussiëren. Uiteraard babbelen we na afloop nog even ná met een hapje en een drankje. Het eindresultaat bieden wij vervolgens aan desbetreffende instanties aan. Dan zit ónze taak erop, meer kunnen we niet doen.

  Zoals e.e.a. nu verloopt is het namelijk Volkomen Kut.

 14. 20

  @Yevgeny Podorkin

  nee hoor we zijn er al uit.

  Vlaanderen bij Nederland, Drenthe, Groningen, Friesland, West-Friesland, Overijssel en alle eilanden onafhankelijk.

 15. 22

  Ik denk dat een van de eerste posts alles al gezegd heeft.
  Nederland is cultureel even verschillend van Vlaanderen als Wallonië.
  De reden dat Vlamingen niet kiezen voor een samensmelting met Nederland is omdat we al 175 jaar weten wat het is om met 2 culturen in 1 land te leven. En dan kiezen we uiteindelijk toch nog altijd liever voor die Walen die we al kennen dan een hoop onbekende Nederlanders op onze nek te halen.

  Verder ben ik voorstander van een groot Europa met sterke deelstaten.

  Deze morgen trouwens een prachtuitspraak gehoord op de radio.
  Tuurlijk zijn de Nederlanders voor samensmelting. Ze kennen en snappen dan ook niks van BHV. Das voor hen even onbekend als de China.

 16. 25

  @onbekende

  Herstel van elk rijk om z’n grootste expansie mogelijk.
  Lang leve kolonialisme. We onderdrukken gewoon opnieuw heel Afrika, Noord en Zuid-Amerika opnieuw.
  Lang leve de oude wereld en het grote Europa.

  Kunnen we over enkele jaren gezellig terug met wat wereldoorlogen in onze achtertuin beginnen.

  Nee dank je. Vergeet niet dat jullie noorderlijke klaplopers in Nederland nog wel is de dans kunnen ontspringen in een oorlog. Tis altijd in onzen hof da ze komen vechten.

 17. 26

  1. @#24 : u volhardt echt wel in een dwaze boosheid. Hebt u elders mijn bedenkingen bij uw lege naam al gelezen ?

  2. Zijn de verschillen / verwantschappen NL / B en VL / WAL al niet totindentreure besproken ? Val van Antwerpen, andere gedeelde geschiedenis(sen), Germaanse vs. Romaanse taal, protestantse vs Latijnse cultuur, angelsaksische vs. mediterrane manier van zaken doen, enz. ?

  3. Het zou erop beginnen kunnen lijken dat niet Leterme (Vlaamse christendemocraten) formateur blijft / premier wordt, maar dat Reynders (Franstalige liberalen) de kans zou krijgen formateur te worden, en dus mogelijk ook premier. En misschien stemt een vastgereden CD&V/NVA daar nog mee in als ze voldoende “krijgen” + met in het achterhoofd “we kunnen de federale regering altijd nog doen vallen in 2009 door kort voor de Vlaamse verkiezingen iets ondredelijks communautairs op tafel te smijten”. Maar het zou net zo goed nog heel andere kanten opkunnen. In elk geval, een nieuwe regering is niet voor morgen.

 18. 27

  @Blammeke

  Lang leve kolonialisme. We onderdrukken gewoon opnieuw heel Afrika, Noord en Zuid-Amerika opnieuw.

  Het Heilige Roomse Rijk was, om maar Voltaire maar eens aan te halen, noch Rooms noch een Rijk. Het had dan ook zeker geen kolonies. Het had verdomd veel weg weg van de EU, in sommige opzichten. Met name wat betreft de schimmige grenzen tussen souvereiniteit, suzereiniteit en onafhankelijkheid die het bezigde.

  http://en.wikiquote.org/wiki/Voltaire

  Ce corps qui s’appelait et qui s’appelle encore le saint empire romain n’était en aucune manière ni saint, ni romain, ni empire.

  @S’z

  u volhardt echt wel in een dwaze boosheid. Hebt u elders mijn bedenkingen bij uw lege naam al gelezen ?

  Nee. Maar het doet me nu al deugd. Even ter verduideliking: Mijn naam is net zo min als de uwe 1) leeg en 2) bekend.

 19. 28

  Ik vraag me toch af wie dit soort rare polls bedenkt en aan wie het gevraagd wordt; ik ken nl. niemand die hier niet hard om moet lachen.