Nederlander in 2009 één jaar ouder geworden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Ook zij is weer één jaar ouder (Foto: Flickr/Inferis)

De leeftijd van de Nederlander is met gemiddeld één jaar toegenomen in 2009. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door TNO in een representatieve steekproef in het Noord-Hollandse Sint-Maartensvlotbrug. Over de oorzaken van de leeftijdsstijging durft het onderzoeksinstituut geen uitspraken te doen, al wordt een verband met het rookbeleid van de overheid niet uitgesloten.

“We zien al enige tijd een trend dat mensen steeds ouder worden,” aldus Elant Wijdenbosch, onderzoeker bij TNO Strategie en Beleid. “Nu is dat een natuurlijk fenomeen, maar als je ziet dat mensen ten opzichte van ons vorige onderzoek gemiddeld één jaar ouder worden, ga je je wel achter je oren krabben.” Onderzoek door heel Europa laat een vergelijkbare veroudering zien, maar de resultaten in Nederland zijn ‘extra zorgwekkend’. Met name het feit dat de veroudering zich ook onder kinderen manifesteert baart Wijdensbosch zorgen. “Als onze kinderen steeds ouder worden, zul je zien dat de curve richting volwassenheid steeds korter wordt. Dat kan het lerend vermogen ernstig aantasten.”

Herman ten Donkersloot, tandarts in Sint-Maartensvlotburg, was de vergrijzing al opgevallen. “Ik had er van gehoord, maar dat het zo hard gaat en zo constant is… dat is wel even schrikken. Misschien moeten we de AOW-leeftijd omhoog gooien om de kosten voor de zorg te dekken,” aldus ten Donkersloot. De tandarts merkt in zijn praktijk dat zijn patiënten elk jaar gemiddeld 365 dagen ouder worden. “Bruggen, kronen, zelfs kunstgebitten, het lijkt allemaal niet aan te slepen. De Nederlander veroudert gestaag.”

Of vanuit de overheid stappen zullen worden ondernomen, is nog niet bekend. Minister van Financiën Wouter Bos zou gesignaleerd zijn met een potje haarverf, en premier Jan-Peter Balkenende schijnt een verstevigende huidcreme te hebben aangeschaft. Het gaat hier voorlopig echter om geruchten.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Das wel kut, er is gewoon niemand geboren in Sint-Maartensvlotbrug.

  • Volgende discussie
#2 Joost

@1: En niemand overleden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Peter

@Bismarck en @Joost: Het dringt nu pas tot me door wat jullie daar zeggen!
Geen geboorte + geen overlijden = vergrijzing.
Ergo: waar heeft dit kabinet het over!!?? Er worden dagelijks hier mensen geboren en ze overlijden ook heel keurig.
Dus Nederland kent geen vergrijzing, behalve dan in het rampgebied Sint-Maartensvlotbrug :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Martijn

Volgens mij is De Speld voor de gek gehouden. Er zijn helemaal geen tandartspraktijken in Sint-Maartensvlotbrug.

  • Vorige discussie