Nederland laagste aantal werkuren in de EU

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[qvdd] The average amount of hours worked per year is the lowest in the EU, as confirmed by the latest available data. The low number of hours worked results from the very large share of people working part-time, particularly women, reflecting personal preferences but also the existence of financial disincentives for either entering the labour market or for extending the hours worked.

Dit is een citaat uit de aanbevelingen die de Europese Commissie doet aan de Nederlandse regering om de economie conform de doelen van het “Europe 2020” programma op koers te houden. Rutte, die onlangs met Merkel de Grieken opriep wat harder te gaan werken, krijgt het advies om nog bestaande belemmeringen voor participatie op de arbeidsmarkt weg te nemen.

Reacties (15)

#1 xx

“Nederland laagste aantal werkuren in de EU”

En O wat werd ik scherp aangepakt toen ik een maand of wat geleden de Nederlandse arbeidsethos bekritiseerde. Maar het is nu dus officieel, we zijn lui geworden.

  • Volgende discussie
#2 Paul

Ik associeer grote vrijheid om je eigen tijd in te delen als een kenmerk van een volwassen, liberale economie. Een verband tussen een hoog percentage parttime werkers, in het bijzonder vrouwen, en ‘gebrekkige arbeidsethos’ zie ik graag uitgelegd, #xx. Het is vast heel goed voor de economie als laagbetaalden meer uren gaan werken voor minder geld, als veelverdieners maar de hoogste percentages subsidie en de grootste netto bedragen kunnen incasseren bij het vermarkten van hun hypotheek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rob

@1 Het gaat over gemiddeld aantal gewerkte uren onder de werkende bevolking (en dat is waar het hier om draait) wat laag is doordat veel vrouwen part-time werken. Stel dat die vrouwen niet zouden werken, dan valt het gemiddeld aantal gewerkte uren per persoon onder de werkende bevolking hoger uit, maar het totaal aantal gewerkte uren is lager.

Ik zeg niet dat je niet gelijk hebt, maar op basis van deze quote kan je geen conclusies trekken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Cycloop

Het gaat toch ook om productiviteit per uur. Dat maakt dat Nederland zo hoog nationaal inkomen heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bookie

@2
Ok, vrouwen zijn lui :) Met name de munttheemoeders. Wel studeren, maar niet werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bookie

Sorry @3.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jos

#1 De participatie-cijfers zijn volgens mij geen indicatie van luiheid in Nederland. Het lijkt mij zelfs toe te juichen als meer mensen part-time gaan werken. Dat maakt een betere verdeling van het werk mogelijk en het geeft minder stress. Onthaasting, lijkt me heel gezond. De Europese Commissie beveelt Nederland aan de participatiegraad in gewerkte uren te verhogen en raakt daarmee met name aan de nog steeds bestaande ondervertegenwoordiging van vrouwen op de arbeidsmarkt. Maar verder is het citaat natuurlijk vooral bedoeld als commentaar op de vooroordelen die Merkel en Rutte over de Grieken verspreiden. En een kritiek op de ‘fact-free-politics’ die helaas ook buiten de PVV mode begint te worden.
#3 Dat dacht ik ook. Deze cijfers over gewerkte uren zeggen niet hoeveel vrouwen er thuis zitten, in Nederland of in Griekenland.
#4 Ook dat is juist. Nederland schijnt een van de meest opgefokte landen te zijn. Met alle gevolgen van dien. Nog een aandachtspunt voor Merkel en Rutte: misschien is het tempo in Griekenland wel veel gezonder en zou er op de kosten voor de gezondheidszorg aanmerkelijk bespaard kunnen worden als we het wat rustiger aandoen.
#5 Kijk, hier hebben we een discussiepunt. Zullen we Mark eens vragen naar zijn oordeel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joost

Ik zou die cijfers wel eens sec door willen nemen. Recent was er een studie die concludeerde dat de Grieken maar liefst 2119 uur per jaar werken, tegenover Fransen bijvoorbeeld 1554 uur. Een indrukwekkend verschil, totdat je gaat rekenen.

Een Griek zou dus per week ongeveer 41 uur werken, zonder ook maar een dag vakantie per jaar. Dan blijkt dat de griek 25 vakantiedagen per jaar heeft (http://www.mercer.com/summary.htm?siteLanguage=100&idContent=1360620) en dan wordt het opeens – exclusief feestdagen, waarvan er vast ook een paar zijn – 45 uur per week.

Kortom, ik geloof er geen zak van.
http://www.focus.de/finanzen/news/franzoesische-studie-suedeuropaeer-arbeiten-mehr-als-deutsche_aid_634208.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 sander_1583

Tja, niet alleen lui maar ook een giga werkloosheid in Nederland als je kijkt naar iedereen tussen de 15 en 65 die zou kunnen werken op basis van leeftijd.

Maar zo tellen we hier in Nederland niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Joost

@9: Zo tellen ze nergens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bismarck

Het komt gewoon door de hoge arbeidsparticipatie. Er werken in Nederland veel mensen (tov andere landen), dan hoeft iedereen ook wat minder te werken. “the existence of financial disincentives for … entering the labour market” lijkt me dan ook grote bullshit, want in Nederland enteren veel meer mensen (vooral vrouwen) de arbeidsmarkt dan elders. Laat je niet voor de gek houden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Jos

#11 …totdat de kinderopvang zo duur wordt gemaakt dat met name laagbetaalde vrouwen zich weer even hard terugtrekken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 pedro

@11: die hoge arbeidsparticipatie hebben we iig niet te danken aan de mensen, die vinden dat we meer uren moeten gaan werken. Daarnaast is onze arbeidsparticipatie vooral hoog, doordat we een lage werkloosheid hebben. Blijkbaar hebben de door het vorige kabinet genomen crisismaatregelen in ons land daar een gunstig effect op gehad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 xx

“die hoge arbeidsparticipatie hebben we iig niet te danken aan de mensen, die vinden dat we meer uren moeten gaan werken”
Daarin tegen heeft het terugdringen van het aantal uren naar 36 t/m 40 uur in de week weer niets opgeleverd aan arbeidsparticipatie, maar slechts rationalisering. Dus degenen die roepen dat we minder moeten werken hoeven we in ieder geval niet te bedanken voor deze cijfers.

“Blijkbaar hebben de door het vorige kabinet genomen crisismaatregelen in ons land daar een gunstig effect op gehad.”
Uiteraard heeft Bos goed werk geleverd met het omhoog houden van de banken, anders had Nederland er een stuk somberder uitgezien. Helaas is daar tegenwoordig weer veel kritiek op.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 pedro

@14: mijn opmerking ging over part time banen, niet over het vrij algemeen terugdringen van de werkweek van 40 naar 38 uur voor fulltime banen, door de werkgevers opgevangen door gewoon te verwachten, dat de werknemers al hun werk in 38 uur deden, terwijl de werknemers voor de ADV salaris in moesten leveren.

  • Vorige discussie