1. 3

  Sjeminee, heel Nederland heeft weer goed geslapen, wat zijn we weer goed bezig geweest. Net als bij de Tsunami. Sapperdeflap, ik geef aan betere kleinschaligere minstens zulke erge rampen als deze liever. Die worden vergeten door de media, en daar worden geen grootschalige acties voor op touw gezet. Hoe verschrikkelijk het daar in Haïti ook is.

 2. 4

  Ik moet nog zeggen.. dit valt me echt reuze mee. Vergeleken met het vaak onbeschofte gedrag in de openbare ruimte zijn Nederlanders blijkbaar zeer sociaal in hun prive leven.

  @Shyboy: Als jij onder het puin ligt kom ik erop staan.

 3. 5

  Ik kan er helaas geen kek staatje van vinden maar Nederland is altijd (relatief) één van de grootste gevers, volgens vele kranten-artikelen die ik heb gelezen en die ik enigzins vertrouw niet te erg nationalistisch gemotiveerd te zijn.

  Vooral bekend bij Belgen die het zo af en toe wel eens willen gebruiken als auto-kritiek gegeven de vooral in België spreekwoordelijke Nederlandse gierigheid.

 4. 6

  Oh, sorry JSK, ga jij er maar lekker er op staan als ik onder het puin lig. Meelopers gedrag.

  Dat jij er van staat te kijken dat er zoveel is gegeven, dan ben zeker de tsunami van enkele jaren geleden vergeten. Het siert je wel die wereldvreemdheid.

 5. 8

  @1, @25 en @7:
  Ik kom niet verder dan
  1. Nederland (84 milj), 2 VS (58 milj.), 3 Duitsland (30), 4 België (9,2) en 5 Spanje (1,3).
  Omgerekend naar inwoners is het lijstje per hoofd v/d bevolking iets anders:
  1. Nederland, 2 België, 3 Duitsland, 4 de VS en 5 Spanje.

  Hoe dat mer eerdere acties zit, kan ik niet vinden.

 6. 9

  Dank. Die 58 miljoen van de VS was nog wel zonder alle giften van bedrijven en andere grote donateurs en wat andere bronnen. De Nederlandse verdubbeling door de overheid moet je misschien in vergelijking ook anders meerekenen als andere landen ook echt giften (ie, niet enkel directe hulp) vanuit de overheid rekenen bij hun overheids-bijdrage. Geen idee.

  Maar in ieder geval is wel algemeen bekend dat de Nederlandse burger internationaal één van de grotere gevers aan filantropie is ja.

 7. 11

  @8 De Amerikaanse overheid heeft anders wel 500 miljoen toegezegd. Dus, doe maar nog een keertje rekenen. Fransen hebben 10 gegeven. Tsja.

 8. 12

  @JSK: die 500 miljoen stort de overheid in de pot van Cloony’s actie?
  Ik dacht namelijk dat het draadje over publieksacties ging, waar de overheid dan aan mee doet (zoals de verdubbeling in Nederland).

  @Shy boy: geen idee, er loopt wel een of andere radio- en tv actie.

  Overigens zou alle andere overheidshulp best meegerekend mogen worden, om te bepalen wel land het fierst nag zijn op de nationale gulheid.

  En dan nog… Ik heb begrepen dat je de bedragen in relatie met het bnp moet brengen om een enigzins faire vergelijking te maken.

 9. 13

  @ Peter: Ja, er is wel een verschil inderdaad maar of je publieksacties echt los kan beschouwen van overheid kun je je afvragen. Als al dagen in het nieuws is dat een land dit en dat al doet dan heb je als burger al snel meer het gevoel dat je al bijdraagt via de belastingen. Niet bedoeld als een directe “van mijn belastingcenten” negatieve impuls maar gewoon als algemeen nationaal gevoel.

  … en aan de andere kant geeft gewoon optellen je ook weer niet een erg goed cijfer voor JSK’s onbeschofte-zeikerds factor omdat een directe publiek-actie wel meer een persoonlijke gift is natuurlijk. In die zin kun je voor die inschaling misschien alsnog het beste doen wat jij al deed, hoewel dan inderdaad waarschijnlijk wel beter geschaald naar BNP.

  Shrug. Als je het uitsplitst enkel naar gemiddeld sociale en gemiddeld asociale naties staan NL noch de VS bij die laatste in ieder geval.

 10. 14

  @Rene: watje eerste punt hierboven betreft: zou aardig zijn eens te berekenen met hoeveel de regeringen van de diverse landen over de brug kwamen, vlak na de ramp. Er kwam heel wat op gang en later werden er leuke voorstellen gedaan (Frankrijk: de schulden van Haiti volledig kwijtschelden).

  Haiti heeft, denk ik, heel wat schuld aan Frankrijk openstaan (zou historisch gezien andersom moeten zijn, maar dat terzijde), dus dat is een heel aardige geste.

  Van Nederland weet ik nu de waarde van de geleverde en toegezegde overheidshulp niet, maar dit kabinet staat er wel om bekend veel aan de ‘verantwoordelijkheid’ van haar burgers over te laten ;-)

 11. 15

  Ik heb tot nu toe gehoord over 2 en later nog 1 miljoen aan noodhulp. Ik neem aan dat dat alleen een pot contanten is en dat bijvoorbeeld die reddingsteams die er zijn geweest niet daarbij hoorden. Andere landen rekenen dan weer wel het “in natura” deel bij de totale bijdrage dus dit is volgens mij haast niet uit te zoeken.

  Maar het zou wel eens kunnen dat je het ongeveer zo moet zien dat er in NL een kleine 50 miljoen vanuit de overheid gaat (inclusief die verdubbeling en natura dus) en nog een dikke 40 miljoen direct vanuit de bevolking (actie is nog open ook)

  Ja, als Frankrijk Haïti schulden kwijt scheldt moet je dat wel voor een zeker percentage meetellen, maar of het 100 moet zijn weet ik ook niet, gegeven een schuldenlast van het armste land op het westelijk halfrond die toch niet als geheel reële uitstaande waarde kan gelden.

  In ieder geval, volgens mij kun je zo’n vergelijking effectief wel schudden dus gegeven de vele factoren en verschillen. Toen ik origineel naar een staatje zocht kwam ik tegen dat de VS en Nederland de enige landen zijn die filantropie-cijfers bijhouden maar zelfs als je het daartoe beperkt moet je al allerlei implementatie-verschillen kennen om te kijken wat je aan het vergelijken bent.

 12. 16

  @12: Hoe je het ook wendt of keert, die 41 miljoen komt van de overheid. Of je trekt het van het Nederlandse bedrag af, of je telt 500 miljoen bij de Amerikanen op.

  Verder:
  (Frankrijk: de schulden van Haiti volledig kwijtschelden).

  Een oninbare schuld kwijtschelden, wat een gulheid..

 13. 18

  Yanken zijn altijd heel genereus met toezeggingen. Totdat je erachter komt dat je het alleen maar krijgt als je ‘abstinence only’ programma’s opzet voor dat geld en je de postbode privatiseert.

  /Misschien is het onder Obama anders
  //Maar ik denk het niet
  ///JSK heeft wel gelijk over Frankrijk – wat een sore losers zijn dat zeg !

 14. 19

  Pfff… dat over het privatiseren van de postbode is de IMF, waarin Europa en Japan grote aandeelhouders zijn. Je doet alsof de oneerlijkheid in het globale systeem de verantwoordelijkheid is van de V.S., terwijl Europa even hard bezig is om het in stand te houden.

  Amerikanen zijn effeciever en Europeanen hypocrieter. Voor de rest is er weinig verschil.

 15. 20

  Het probleem met de VS, en dat weet jij net zo goed als ik, JSK, is dat in de VS de wetgevende macht over de centen gaat. Dan kan de uitvoerende macht nog zo hard roepen dat er honderden miljoenen naar Haiti gaan – als congress daarna mitsen en maren opwerpt is het gedaan met die gulheid. Je hebt altijd een spending bill nodig en die komt er wel, maar dan niet precies dat bedrag, en met honderd kleine ‘riders’ waar iedereen (en de president niet minder) z’n hobby in kan zetten. Meestal is tegen de tijd dat zo’n wet erdoor is, het ergste leed ook wel geleden en vergeten, en wordt het bedrag daardoor nog kleiner.

  Bill Gates heeft in z’n eentje meer gedaan voor malaria en AIDS dan de Amerikaanse belastingbetaler, ook al schreeuwde W nog zo hard dat ‘ie er een miljard in ging stoppen. Hetzelfde geldt voor zijn push naar de maan (en Mars) – veel geschreeuw van ‘we gaan terug naar de maan’, en dat is op zich electoraal heel gunstig, maar als je even wat ervaring hebt met de Amerikaanse politiek dan weet je wat er bedoeld wordt: dat geld is er niet. We gaan proberen een wet te maken die mogelijkerwijs dat geld vrij zou kunnen maken. Ergens in de toekomst.

  Amerikanen zijn effectiever ? Alleen in het inzetten van het leger, omdat de baas van de uitvoerende macht ook de baas is van het leger, en dit met weinig controle kan inzetten (alleen oorlogsverklaringen zijn nodig van congress). En omdat het leger in de VS zo langzamerhand nog net niet de snelheidscontroles doet langs de snelwegen, maar voor de rest alles.