Ja, je leest het goed, de mens heeft de Neanderthaler als soort de dood in geconsumeerd. Dit wijst onderzoek uit van Fernando Rozzi van het Franse Centre National de la Recherche Scientifique. Hij trof namelijk in een nederzetting van mensen een Neanderthaler-bot aan met daarin dezelfde soort inkepingen als die op andere botten, waarvan het vlees geconsumeerd is.
Rozzi claimt dat de mens het vlees van Neanderthalers at, hij de schedel als trofee hield en van de tanden een ketting maakte. Rozzi: “Jarenlang is geprobeerd om het bewijs van kannibalisme te verbergen, maar ik denk dat we moeten accepteren dat dit heeft plaatsgevonden”.
Gelukkig wordt er nog wat aan wederhoor gedaan tegen het eind van het artikel, en daar leveren andere wetenschappers voorzichtig kritiek. Ook in het originele artikel in de Guardian is nog wat kritiek te vinden.
En terecht. Sterker nog, ze hadden met de kritiek moeten beginnen. Want waar baseert Rozzi zijn claims op? Op dat ene bot? Kan je daarmee het uitsterven van een soort verklaren? En waarom noemt hij het kannibalisme? Hoe dicht ze ook bij de mens stonden, het is technisch gezien een andere soort.
Feit is dat de beste man wel één kaakbot heeft gevonden, en daaraan vergaande conclusies verbindt. Dat is een teken van slechte wetenschap. Zijn ontdekking verdient zeker nadere bestudering, maar zonder dat kwalificaties als “uitsterven” en “kannibalisme” er aan worden verbonden.
Maar ja, het bekt natuurlijk wel lekker.
Reacties (12)
Waarom zou je om kannibalisme te bewijzen gaan werken aan de hand van tienduizenden jaren oude neanderthalbotten? Er zijn toch veel recentere bewijzen van kannibalisme bekend (waarbij bovendien homo sapiens homo sapiens verorberde)?
@1: Check op dat kaartje ook even de toepasselijke naam van de centraal-Afrikaanse kannibalenstam ;-)
@1
Bronnen, ja, bewijzen, niet altijd.
Bronnen over kannibalisme betreffen vaak de ene stam die tegenover de geletterde ontdekker de andere uitmaakt voor menseneters. Afhankelijk van de status van kannibalisme bij de beschuldigende stam kan dat gewoon een staaltje primitieve propaganda zijn.
Neemt niet weg dat er in veel gevallen ook gewoon hard bewijs voor is.
Volgens een ander onderzoek moeten mensen die rood haar hebben dna van de neanderthalmens bezitten. Hoe het allemaal te rijmen valt, is me erg onduidelijk.
Ach, bij homo sapiens waren er ook perioden dat tegelijkertijd mede-sapiensen werden verorberd, maar ook mee werd gepaard (al dan niet vrijwillig).
@4: Op dit moment gaat men er van uit dat de mens en Neanderthaler zich NIET gekruist hebben.
@4: Dat zou dan op een homeopathische wijze ook wel kloppen. Al geldt het dan net zo goed voor niet-roodharigen.
@6: ik hoorde recent over een artikel dat beweert dat roodharigheid bij neanderthalers vandaan kwam?
Nog niets over de missing link? Is volgens mij ècht groot nieuws.
Ah, creationists rejoice! Er zijn nu 2 nieuwe missing links! Een ervoor en een erachter :-)
Hoe meer ik over die missing link lees, hoe groter me dit nieuws lijkt. Voorpagina Times en Guardian, ben benieuwd wanneer de NOS volgt. (En het RefDag natuurlijk…)
@11: Gezien het aantal missing links (en zoals #10 aangeeft, het feit dat het aantal met elke vondst toeneemt), lijkt me dat wat overdreven.
@8: Als ik me niet vergis ging dat meer over speculatie dan over daadwerkelijk onderzoek.