Naweeën WK Ecuador

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De vulkaan Tungurahua is blijkbaar internationaal niet zo interessant want hoewel die op ontploffen staat, valt er slechts hier en daar een alineaatje in de nederlandse pers te lezen. De op hand staande eruptie kon niet op een slechter moment komen daar de regering van president Alfredo Palacio zijn diepste crisis meemaakt.

TungurahuaSinds het aantreden van Palacio anderhalf geleden, na de val van ex-president Lucio Guitiérrez, is het een komen en gaan van ministers maar twee weken geleden werd wel erg duidelijk hoe instabiel de regering is. Het parlement was na een vermoeiend WK reces eindelijk weer bijelkaar en maakte zich gereed voor een nieuwe politieke theatershow. Maar nog voordat de messen geslepen konden worden waren er binnen vijf dagen tijd vier ministers vervangen. Zowel de minister van het Parlement, Binnenlandse Zaken, Economie en Handel moesten opsodemieteren. Niet de minste posten als je beseft dat de onderhandelingen over het vrij handels akkoord (TLC) met de VS in het slop zitten. Bovendien is het tekenend dat de minister van Binnenlandse Zaken pas vier maanden op zijn plek zat. Dat is ongeveer de tijd die een minster nodig heeft om samen met zijn nieuwe zelf benoemde secretarissen een nieuw beleid op te stellen. In tegenstelling tot Nederland verandert in Ecuador het hoge ambenaren apparaat met elke nieuwe minister hetgeen ervoor zorgt dat continuiteit ver te zoeken is en er nooit wat van de grond komt.

De zoveelste minister is nog niet de laan uit gestuurd of de Tungurahua begint vuur te spuwen…

Na drie dagen hevige erupties van de Tungurahua is een dorp (Penipe) al van de kaart geveegd door piroclastische stromen en modder lawines. Zware vulkanische as en stenen regens maken het leven onmogelijk in nabijgelegen dorpen. Bruggen en wegen zijn vernietigd maar de regering zwijgt in alle talen. Het leger is wel aanwezig en begint met het evacueren van mensen maar weet niet zo goed waar naar toe vanwege gebrekkige coordinatie. Bijkomend probleem is dat veel mensen niet geevacueerd willen worden omdat ze bang zijn hun schamele bezittingen zoals huis, oogst en vee te verliezen.

vacas obscuras (tekst Carlos)Verder hoeven ze niet op enige hulp te rekenen want het leger vertrekt meteen en de “defensa civil” heeft geen geld en konden zich niet voorbereiden. Maanden geleden hadden ze al om extra financien gevraagd om hulpgoederen in te slaan maar het geld werd pas een week geleden overgemaakt. De Tungurahua is al ruim drie jaar actief maar er bestaat nog altijd geen hulp plan voor een eventuele grootschalige evacuatie. En dat terwijl er ongeveer zo’n 150.000 mensen binnen de directe invloedssfeer (onder andere toeristentrekpleister Banos en de provincie hoofdstad Ambato) liggen.

In momenten van nood laten mensen zich van de slechtste en beste kant zien. Criminele bendes plunderen de onbewaakte huizen en beroven de vluchtende bewoners van hun laatste goeden. Aan de andere kant worden spontaan inzamelingsacties georganizeerd door wijkcommitees in verschillende steden om het falende overheidsoptreden te compenseren.

Ondertussen begint ook de grootste en belangrijkste stad van de kustvlakte, Guayaquil, er last van te ondervinden omdat het (inter)nationale vliegverkeer omgeleid moet worden wegens de aswolken. Als de Tungurahua echt los barst zal het vliegveld moeten sluiten (en dat van Quito waarschijnlijk ook). Misschien dat dat de ogen van Palacio heeft geopend want uiteindelijk (na vier dagen) heeft hij een bezoek gebracht aan de getroffen gebieden. Helaas kwam er weinig concreets uit zijn mond maar dat is niet verwonderlijk want Palacio is een medicus uit Guayaquil en heeft totaal geen affiniteit met indianen uit de Andes. Hij heeft andere kopzorgen en bereidt waarschijnlijk alweer een paar nieuwe ontslagen voor.

Foto’s eruptie Tungurahua
www.elcomercio.com

Reacties (11)

#1 Carlos

Iedre minister brengt zijn eigen ambtenaren mee? Watis dat voor een bananenrepubliek?! ;-)

  • Volgende discussie
#2 MP

@Carlos,

Ik zag de nul ook al een tijdje staan en wilde al wat gaan roepen. Je bent me voor:)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sikbock

leuke post.. is de pils al op de bon? ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 boludo

Carlos, geef ze eens ongelijk, jij wilt toch ook liever je eigen secretaresse uitzoeken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Ekko Dieleman

@Carlos: het vervangen van ambtenaren door nieuw aangetreden ministers komt ook in westerse landen voor: elke keer als de nieuwe president van de VS van een andere partij is dan zijn voorganger worden er binnen de federale overheid duizenden ambtenaren vervangen. Al was het maar om campagnesponsors te plezieren. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland bijvoorbeeld heeft zijn baan eigenlijk alleen gekregen vanwege zijn royale bijdrage aan de kas van Bush’ herverkiezingscampagne.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 MP

Een stille ramp na uitbarsting van de vulkaan Tungurahua, throat of fire.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 boludo

MP, dit is slechts de Tungurahua, een relatieve kleine. Als de Cotopaxi uitbarst, ben ik pleite. Dat wordt namelijk een nationale ramp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 MP

@boludo

Staat die ook op uitbarsten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

@Ekko: u noemt als voorbeeld de VS, over bananenrepubliek gesproken ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Ekko Dieleman

@Carlos: mooie foto !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 boludo

Nog niet MP, maar dat kan wel elk moment gan gebeuren, er is al verhoogde activiteit waargenomen. Hopelijk heeft-ie geen haast

  • Vorige discussie