Natuurramp Felix is geen nieuws meer

Jet van Os maakte na haar studie Spaans een ‘grand tour’ in Latijns Amerika. In Managua (Nicaragua) ging ze enige jaren geleden werken als hulpverlener bij lijmsnuivende straatkinderen. Met collega-hulpverlener Milton, een Miskito, verhuisde ze naar zijn geboortestreek Puerto Cabezas. Ze hebben een zoontje van 5 en een dochtertje van 3. Milton werkt aan de universiteit en Jet geeft Engelse les. Het onderstaande is een weergave van een email van Jet.

Iets meer dan drie weken geleden trok het oog van de orkaan Felix iets ten noorden van Puerto Cabezas langs en heeft vele dorpen compleet van de kaart geveegd.

In de stad heeft het leven zijn gebruikelijke loop voor zover mogelijk hernomen. Er komt weer water uit de kraan, de meeste wijken hebben nu stroom en er is weer kabel-tv. Bijna alle scholen zijn weer begonnen, hoewel de meeste tijdelijke plastic daken hebben en meerdere klassen vaak één lokaal moeten delen. De grootste rotzooi is opgeruimd, en alle straten zijn weer begaanbaar. De zon schijnt meedogenloos en er is veel minder wind. Zonder bomen is er bijna geen schaduw en verkoeling.

Nog steeds grote problemen
De stad lijkt een mierennest van hulpverleners, sinds een dag of tien is de verbinding over land met Managua hersteld. De veerpont over de rivier Wawa is weer gemaakt. Het is dus een komen en gaan van enorme vrachtwagens met noodvoorraden. Ook het luchtruim blijft vol met helicopters en vliegtuigen. De werknemers van de verschillende regionale ministeries nemen de logistiek op zich. Een erg ingewikkelde taak, er is veel onenigheid en afgunst tussen mensen, het is ontzetttend moeilijk om vast te stellen wanneer iemand nou precies een slachtoffer is en hoeveel recht die persoon dan heeft op hoeveel hulp…..

De situatie in de dorpen ten noorden van Puerto Cabezas is veel schrijnender dan in de stad. Hier is het oog overheengetrokken, en de orkaan heeft werkelijk niks gespaard op zijn weg. Het is ongelooflijk om deze ravage te zien. Geen boom die overeind staat, geen huis dat er nog uit ziet als huis, bijna geen koeien of paarden meer, de resterende lopen op hun dooie gemak tussen de huizen. Dieren die normaal nooit in de dorpen komen vormen nu een plaag, zoals de apen die radeloos op zoek naar eten, bij mensen in huis komen.

Mensen die in hutjes wonen, niet wetende waar te beginnen met de heropbouw. Alleen al voor de simpele taken als de kinderen wassen, eten koken, kleren wassen en dergelijke is een dag eigenlijk te kort, aangezien het water van ver gehaald moet worden, het koken gebeurt op hout, men is afhankelijk is van de uitgedeelde ratsoenen. Families van tien personen hebben welgeteld één bord om van te eten…..

Koude cijfers
Het meest schrijnend is dat uit de statistieken blijkt dat 90% van de mensen in de dorpen hun inkomstenbron kwijt is. Geen boot meer om mee gaan te vissen, geen vissen meer in het water, vervuild water… Voor de landbouwers is er geen land meer om te bewerken, 100% van de gezaaide gewassen staan niet meer overeind.

Afgelopen zondag heeft de regionale regering de meest actuele informatie aan de president gepresenteerd. Dit was op TV.

Een kleine greep uit de feiten:
– 102 doden
– 133 vermisten.
– 300 weeskinderen
– 10.145 huizen compleet verwoest
– 10.249 huizen zonder dak
– 145 openbare gebouwen verwoest
– 57 kerken kapot
– 1.3 miljoen hectare bos aangetast waarvan 427.000 compleet verwoest
– 191 van de 200 visserboten in de regio zijn helemaal kapot.

Op zich zeggen cijfers misschien niet zoveel, maar deze aantallen zijn enorm als je bedenkt dat de regio dun bevolkt is, er wonen slechts zo´n 150.000 mensen in het getroffen gebied.

Volgens de regionale autoriteiten is er 292 miljoen dollar nodig voor de heropbouw van alle gebouwen, de infrastructuur, het weer op poten zetten van de landbouw, van de visserij, en het voedsel om de bevolking 6 maanden mee te kunnen voeden. Dit is geld dat de nationale overheid niet heeft.

Bizarre fondsenwerving
President Ortega beloofde afgelopen zondag om vandaag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het rapport te presenteren en fondsen te gaan werven. Ik lees net dat Ortega 45 minuten van zijn spreektijd heeft besteed aan beledigingen aan de imperialistische yankee overheid en de bemoeizucht van de VS, ook heeft hij een goed woordje voor Iran en Noord Korea gedaan. De laatste drie minuten van zijn tijd waren voor de slachtoffers van Felix…. hij vroeg dus $292 miljoen dollar aan degenen die hij even daarvoor nog aanviel. Bizarre wereld….

Met ons gaat het verder goed. Er komt weer water uit de kraan, we hebben electriciteit, en gelukkig ook nog onze inkomens. Verder is het bizar hoe snel je went aan een veranderde omgeving. We hebben nu vanuit ons huis zicht op de zee. Die lag eerder nog achter een dik groen pak bladeren..

Mocht iemand zich geroepen voelen om financieel bij te dragen aan het verbeteren van de situatie hier dan kan dat door een bijdrage te storten op de rekening van stichting Marijn in Nederland. Ikzelf zal er zorg voor dragen dat het hier goed terecht komt. Reknr. 1134.19.864 t.n.v. Stichting Marijn te Veghel o.v.v. orkaan Felix.

Zie hierover ook het artikel in NRC Zaterdags Bijvoegsel op 22/09 van Carolijn Visser

Reacties zijn uitgeschakeld