Nationale Portrettengallerij

Tiesto

Terwijl men in Den Haag druk bezig is met de lokatie van het nieuwe Nationaal Historisch Museum en perse de Canon van Nederland centraal wil hebben, werkt de projectgroep rustig door aan haar multimediale aanpak. Rondom een van de pijlers van hun visie, de Nationale Portrettengallerij, is nu een een strakke website gebouwd waar Nederlanders kunnen vertellen welke beroemde historische figuren hen inspireren.

Er is nog geen steen gelegd, maar de dialoog met de bezoekers van morgen is al begonnen. Tiesto kiest voor Maurits van Oranje, ik heb zelf geen idee wie ik zou moeten kiezen, maar ben heel benieuwd wanneer Johan Cruyff ten tonele zal verschijnen. Hebt u zelf een historische favoriet?

Op marketingfacts: Hoe ontwikkel je het museum van de toekomst?

 1. 1

  Multatuli, Joan Derk van de Cappelen tot den Pol, Thorbecke, Sam van Houten, Domela, Drees, Spinoza, van Leeuwenhoek ach, en Willem de Zwijger hoort er ook echt wel bij.

 2. 3

  Wat is dat toch, die hang naar historische personen terwijl de lijn van de geschiedenis duister blijft. Waarom zijn Maurits of Willem zo belangrijk terwijl ze toch groot aandeel hebben gehad in de moord c.q. lynchpartij op van Oldenbarneveld en de gebr. de Wit b.v. Wat valt daaruit te concluderen?

  Waarom worden systemen opgehangen aan personen die ook maar een rimpel in de tijd zijn? Het zijn de processen, de wetten, de religies, de procedures die bepalen wat er gebeurt. Kijk naar het logje over Goldman Sachs. Denken we werkelijk dat enkele perosnen hier belangrijker zijn dan andere? Het gaat om de wetten. De regels. Het geloof.

  Rot op met je musea en je personen.
  Rot op met je autobiografieën.

  Kom op met je wetten.
  Je religie.
  Je procedures
  Je filosofieën.

  Maak daar maar eens een museum van.

  Personen?
  Ik kots ervan.

 3. 4

  @qwerty: oneens. Juist iemand als Willem de Zwijger, en trouwens ook Van Oldenbarneveld is als persoon bijzinder invloedrijk en belangrijk geweest in de geschiedenis.
  Bovendien, personen zijn heel geschikt als “vensters” om maar eens canonjargon te gebruiken, om het verhaal erachter te kunnen tonen.

  Je mag wat mij betreft een museum vullen met negetiende-eeuwse verkeerswetten, of de filosofie van Spinoza, of de wijze waarop de Staten van Friesland tot een beslissing kwamen, maar ik kan je garanderen dat er dan geen hond komt.

 4. 5

  @Eurocraat
  Zolang geschiedenis personen centraal zet, zal ze nooit begrepen worden.

  Zeuren over verkeerswetten is lulkoek. Daar gaat het niet om. Filosofie van Spinoza is relevant maar is niet het proces en dus historisch gezien secundair.

  Musea die alleen op personen of plaatjes gaan missen het punt.
  Zoals jij het ook mist.

 5. 6

  Persoonlijk zal ik gaan voor Jan Toorop en Willem II, de held van Waterloo.

  Wat betreft de discussie personen vs. ideeën: Ik denk dat de biografieën van historische figuren meer een inspirerende functie hebben. Daarnaast zijn het handige kapstokken om al die dingen die jij noemt aan op te hangen. Een gezicht bij het idee.

 6. 7

  Vooral interessant zijn zij die door tijdgenoten als ongemeen boeiend werden beschreven. Een stukje tijdmachine graag – of filmpje! – van Multatuli, Jacob van Lennep, Petrus Beronicius, (Samuel Johnson, Lord Byron,) Willem Bilderdijk, de achtkante boer uit N-Holland die door geen 10 Amsterdamse wouten in bedwang kon worden gehouden, en Brueghel natuurlijk.

 7. 8

  @6 Inderdaad. Ik denk dat het idee meer is dat de personen een product van hun tijd zijn en daarmee een gezicht aan een bepaalde gebeurtenis of tijd geven, dan dat het om de personen an sich gaat.

 8. 11

  In de (Nederlandse) ‘Nationale Portrettengallerij’ horen naar mijn mening figuren thuis die ons maximaal vertegenwoordigen. Dit onverschillig positief of negatief, in termen van geld of moraal. Zonder aanziens des persoons dus, wat voor een Portrettengalerij toch wel weer gek is. Het kan dus zijn dat Mussert erbij hoort, en Daendels. Ze zijn niet mijn persoonlijke keus, maar je moet objectief blijven. Jan van Schaffelaar vind ik ook wel wat, die sprong tenminste van toren. Persoonlijk opteer ik voor Aletta Jacobs, met als 2e Marinus van der Lubbe. MvdL: dapper, triest, mislukt.