National Treasure

Aan trailers e.d. te zien verwachtte ik erg weinig van deze film. Groot was dan ook mijn verbazing toen dit een erg leuke film bleek te zijn. Je moet alleen niet teveel verhaal willen want dat is echt flinterdun.

Aan het begin van de film krijgt kleine Benjamin Franklin Gates van zijn opa het verhaal te horen van een legendarische schat die teruggaat tot het oude Egypte en door iedereen die hem vond groter is gemaakt en opnieuw verstopt. Die legendarische schat zouden de founding fathers in hun bezit hebben gehad en meegenomen hebben naar Amerika en vervolgens weer verstopt hebben (een beginnende natie heeft immers geen geld nodig). De Gates familie is op wonderbaarlijke wijze in bezit gekomen van de laatste aanwijzing die naar deze schat zou moeten leiden. Sindsdien zoeken ze al acht generaties lang naar deze schat. Kleine Benjamin raakt gefascineerd door dit verhaal en we springen vooruit in de tijd naar grote Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage) die het eindelijk, mede dankzij de computer kennis van Riley Poole (Justin Bartha) en het geld van Ian Howe (Sean Bean, ons aller Boromir), lukt deze aanwijzing op te lossen. Ze vinden echter slechts een nieuwe aanwijzing, die naar een kaart lijkt te leiden die achterop de Declaration of Independence zou staan. Dan laat meneer Howe zich van zijn lelijke kant zien en zegt zonder te verblikken of te verblozen dat die dus â??evenâ?? gestolen zal moeten worden. Daar wil Benjamin natuurlijk niks van horen en dan wordt Ian nog lelijker en probeert Benjamin en zijn hulpje Riley op te blazen. Die weet gelukkig te ontkomen en moet nu dus zien te voorkomen dat de Declaration gestolen wordt. Helaas wil niemand hen geloven, zelfs de aantrekkelijke Dr. Abigail Chase (Diana Kruger, bekend als Helen uit Troy), curator van het museum waar de Declaration ligt, niet. Dus moet Benjamin hem zelf maar stelen (uiteraard). Tijdens het stelen raakt liefelijke Abigail in hun plannen verstrikt en zal dus wel moeten meekomen. Wat dan volgt is het echte hart van de film: een race tegen de FBI (verpersoonlijkt door FBI-agent Saduksy, gespeeld door Harvey Keitel) en Ian Howe om zo snel mogelijk alle aanwijzingen op te lossen en de schat te vinden.

Het weinig verhaal dat er is, is ook nog eens heel cliché. Naast de slimme held, is er de slimme bad guy met zijn domme goons. Verder drentelt dus de mooie, slimme Abigial mee, die de perfecte vrouw blijkt te zijn voor onze held Benjamin en heeft hij een grappige, stuntelige nerd als sidekick. En als deze cliché groep dan een schat gaat zoeken dan vinden ze de eerste aanwijzing onder welgeteld 10 centimeter sneeuw, terwijl het op de Noordpool zou moeten zijn en er al een eeuw of twee ligt. En ondanks al dit soort nonsense is het gewoon een leuke film! En dat komt door de adequaat gespeelde rollen (veel meer kan je ook niet verwachten met dit materiaal), uitstekende dialogen (vele grappige quotes en oneliners, een persoonlijke favoriet) en mooie beelden (vele historische gebouwen in Amerika passeren de revue en je leert nog wat leuke geschiedenis weetjes ook!). Verder dendert de film in een hoog tempo door en wordt hij geen moment saai. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat deze film van de hand van producent Jerry Bruckheimer (die eerder gelikte producties als Con Air, Armageddon en Pirates of the Carribbean afleverde) en de (vast net zo belangrijke) regisseur Jon Turteltaub (met op zijn trackrecord zulke geweldige films als Cool Runnings en While You Were Sleeping) is. Al met al een heerlijke blockbuster in de beste traditie van Hollywood. Zitten, kijken en genieten.

Quote: â??Who wants to go inside the creepy tunnel inside the tomb first?â??
In de bioscoop: Draait sinds 13 januari.
Officiele site

 1. 2

  Ja! We willen sterren!

  Ik verwachtte een soort Indiana Jones ripoff, maar dat valt dus (een beetje) mee. Kan Cage nog wel mee als actieheld? Ik vind hem daar niet het type voor (al was ie geweldig in The Rock, maar ja, naast Sean Connery kan t bijna nooit fout).

 2. 4

  Nou, het is minder een actie film en meer een avonturen film. En zelfs mijn vriendin die een fervent Cage-hater is vond de film erg leuk, dus het lukt hem blijkbaar aardig…

 3. 5

  Gatsie! Sterren! Als ik iets niets zeggend vind is dat het wel. Het hangt maar net in wat voor film je zin hebt en wat voor films je leuk vindt. Ik heb er welbewust voor gekozen geen sterren te geven. Deze film kreeg bijvoorbeeld alles tussen 1 en 4 sterren (van de vijf) in de verschillende tv-gidsen en film-previews die wij bekeken voor naar deze film te gaan.