Nationaal Instituut Mensenrechten

humanrightslogoJawel, u leest het goed, Nederland krijgt een Nationaal Instituut Mensenrechten. Niet vrijwillig natuurlijk. Daar komt wat lichte dwang bij van de VN en de raad van Europa. Want waarom zou een beschaafd land als Nederland zoiets nodig hebben? Waarom zou een willekeurig land überhaupt zoiets nodig hebben? Het bewaken van de mensenrechten moet toch een integraal onderdeel zijn van al het beleid? We hebben toch immers al die verdragen getekend? Dat zit toch helemaal in ons rechtssysteem verweven? Waarom dan nog een apart instituut?
Heel veel vraagtekens dus. Niet dat ik er niet blij mee ben, want er schort steeds meer aan de mensenrechten in Nederland. Deze week nog stemt de Eerste Kamer waarschijnlijk in met twee wetten die wat basisrechten met voeten treden. De dataretentiewet (opslaan alle verkeersgegevens van internet en mobiel) en de wet die het mogelijk maakt van alle verdachten vingerafdrukken en nog wat meer af te nemen en op te slaan in een database (en die dan te bewaren, ook als blijkt dat de verdachte geen schuld had). Het principe onschuldig tenzij schuld bewezen wordt met die wetten onderuit gehaald. Ze slaan gewoon alles op, dan zien ze later wel of ze op basis daarvan iemand schuldig kunnen verklaren. En dat zijn dan alleen nog maar wetten waar ik me in verdiep. We zullen maar niet meer beginnen over het opsluiten en van het onderwijs weghouden van kinderen van illegale migranten.

Maar geloven dat dit instituut wezenlijk verschil gaat uitmaken doe ik ook weer niet. Het is een doekje voor het bloeden. Als de politici geen besef hebben van waar ze mee bezig zijn (uitkleden rechtsstaat en mensenrechten) dan zullen er wetten blijven komen die het alleen maar erger maken. Protesteren is dan mosterd na de maaltijd. Misschien dat je af en toe dan als land op de vingers wordt getikt door een VN, maar dat heeft andere landen er ook nooit van weerhouden gewoon te doen waar ze zin in hebben.

Iemand die een idee heeft om het tij te keren, spreek! Na bijna drie jaar met maar heel weinig impact, neemt de hoop af bij mij.

 1. 1

  Die wet op vingerafdrukken is er al door (sch*t) … en die andere zal zeker weinig weerstand van onze politieke elite ondervinden. We verworden tot een echte bananenrepubliek met apen als bestuurders.

 2. 2

  Laat me raden: Er wordt alvast een beschermde werkplek gecreëerd voor Harry Borghout? Of moet die Tjibbe Joustra nog steeds ergens werken?

  “Anderzijds kan overlap met bestaande mensenrechtenorganisaties worden voorkomen door een goede afstemming met deze organisaties.”

  Nou, laat dat maar een troost zijn.

  Maar euh—nee, niet verrassend, die alsmaar verregaande consequenties van positivistisch recht.

  Frank van Dun: “De grond van dat kies- of stemrecht is de zogeheten rechtsfilosofie (eigenlijk onrechtsfilosofie) van Thomas Hobbes, die voorhoudt dat iedereen recht heeft op alles, inclusief het leven van alle anderen: iedereen heeft het recht absolute heerser over alle anderen te zijn, maar het is een “recht” dat alleen de effectieve heersers kunnen uitoefenen. Alle anderen doen er verstandig aan zich daarbij neer te leggen. Als zij dat doen is er vrede, anders oorlog: de sterkste wint.

  Die theorie van het absolute beschikkingsrecht dat mensen moeten neerleggen in handen van de heerser opdat er vrede zou zijn, is nu de basis van de moderne doctrine van de mensenrechten.”

  http://www.rothbard.be/artikels/108-heruitgave-fundamenteel-rechtsbeginsel

 3. 4

  Af en toe speelt er een gedachte bij me om niet meer te demonstreren maar om wat meer gerichtere actie te ondernemen. Hoe en wat ik daarmee bedoel laat ik eenieders fantasie over, ik wil niet dat dit tegen me gebruikt kan worden. ;-)

 4. 5

  Er door gejast zonder stemming….voortaan is verdacht zijn dus al genoeg voor het opeisen van je biometrische kenmerken !!

  Wat is het toch een …. land geworden onder deze regeringen met Balkenende, Hirsch Ballin en Donner. Die slappe zooi eromheen doet er niets tegen of is te klein om wat in de melk te brokkelen te hebben