Deze bijdrage hebben we overgenomen van de weblog van Bas Verbeek, journalist in Zuid-Korea. Deze post wordt mogelijk nog een paar keer aangepast op de actualiteit.
Wereldwijd wordt weerrecord na weerrecord gebroken, Zuid-Korea vormt daarop geen uitzondering. Twee weken terug werd al bericht dat Korea drie keer zijn gemiddelde portie regen had gehad, gistermiddag werd Seoul en omstreken overdekt met pikzwarte wolken om vervolgens onophoudelijk te gaan regenen. In 24 uur tijd is er meer dan 400 millimeter regen gevallen. Omdat Seoul net als vele andere dorpen en steden gebouwd is op en tussen de bergen, zorgen naast overstromingen ook modderstromen voor grote ravage in het land. Het dodental door de modderlawines is opgelopen tot 36 (update 00:00 uur KO tijd).
Onder de dodelijke slachtoffers elf studenten die in hun hotel bij Chuncheon vannacht verrast werden door een modderstroom. De studenten waren op een trip om er vrijwilligerswerk te verrichten. De vrouw van de directeur van groot warenhuisconcern Shinsegae kwam om het leven toen ze haar overstroomde kelder ging checken. Hulpdiensten zijn nog op zoek naar vermisten. Het zoeken wordt bemoeilijkt door aanhoudend slecht weer; weerberichten voorspellen nog dagenlang regen, met kans op extreme buien. Staatsbosbeheer heeft lokale overheden gewaarschuwd om alert te zijn op landverschuivingen. Op Twitter en in de media stromen foto’s van een overstroomd Korea binnen:
Hulpdiensten in Seoul in actie na overstromingen (foto: Yonhap)
Lees verder voor meer foto’s.
Overstroming bij station Gangnam in Seoul. (foto: @Appcokr)
Sillim dong, Seoul (foto: @DrYoungjae)
Yangjae, Seoul (foto: _haru)
De Cheonggyecheon stroom in Seoul. Normaal gesproken een populaire wandelroute langs iddylisch stromend water van nog geen halve meter hoog. (foto: @for_clair)
Een modderstroom afgelopen nacht in Chuncheon. (foto: Yonhap)
Slachtoffer bij de modderstroom (foto: Yonhap)
Aardverschuivingen bij Wumyeongsan (foto: @kyung88)
Metrostation Bangbae, Seoul (foto: @_swansong_)
Reacties (16)
Interessant inkijkje in een onbekend land, en gezien de taalbeheersing van de schrijver is het een goed idee om veel plaatjes te gebruiken.
Steeds meer mensen wonen in steden, steeds meer beton en asfalt voorkomt dat regenwater in de grond kan zakken, climate change zorgt voor verandering van neerslagpatronen en intensiteit, dan zijn dergelijke taferelen te verwachten, met name in opkomende economiën. Check ook deze snelweg in Iran die een soort wildwaterpark wordt:
http://observers.france24.com/content/20110726-highway-turned-waterway-laughing-stock-iran-Rafsanjan
@2; Als de TU daar nou eens een oplossing voor verzint. Waterdoorlatend beton dat toch zijn stevigheid behoudt, om maar eens wat te noemen.
amen @2. Wildwaterpark is een goed woord. Zeker voor een bergachtige miljoenenstad als Seoul, waar dik 12 miljoen mensen op een kluitje wonen (metro area +-25 miljoen…)
@2 en 4: goed voorbeeld van positive thinking. Kun je met moddestromen ook iets leuks doen? Is het misschien goed voor de huid?
Over positief denken gesproken, je kan maar beter een waterstroom van een plak asfalt hebben dan van een berg dat een dodelijke zooi van modder en bomen meesleept
Update postje. En drie foto’s erbij.
Benieuwd wat weerrecords rond het slinkende amazonewoud zullen teweegbrengen…
“Op Twitter en in de media stromen foto’s van een overstroomd Korea binnen” Mogen we stellen dat Twitter overstroomt van de foto’s?
Ff serieus: is er een mooie database over weerrrecords (zoals 0,4 meter regen op 1 dag)? Bij de buren van dds kwam het onderwerp warmte records in Europa langs. Blijkt dat 60% van de records in de afgelopen 20 jaar ligt. Hoe ligt dat voor andere onderwerpen?
Wow, wat een foto’s. Als ik het mij goed herinner was de Cheonggyecheon stroom ooit een ondergronds beekje waar een 4-baans weg over liep maar is die dank zij de milieubeweging weer uitgegraven en een soort monument geworden voor een schoner Seoul.
@NN: Niet kunnen vinden. Vaak wel per land (met een goed KNMI equivalent).
http://www.metoffice.gov.uk/climate/uk/extremes/
Grotere regentonnen zouden ook wat schelen. En zie ik hier ook weer niet de onzichtbare hand van Noord Korea in? Of is dat weer zo’n cultureel marxistisch taboe op deze site?!
Het lijkt wel extreem te zijn hoe de natuur huishoudt. Is dit nu een voorbode van een veanderend klimaat of valt ook dit alles binnen de zeer ruime grenzen van natuurlijke variatie? Op mijn website http://www.notendopje.nl /a>
probeer ik daar een antwoord op te vinden in elk geval een overzicht.
Het lijkt wel extreem te zijn hoe de natuur huishoudt. Is dit nu een voorbode van een veanderend klimaat of valt ook dit alles binnen de zeer ruime grenzen van natuurlijke variatie? Op mijn website http://www.notendopje.nl
probeer ik daar een antwoord op te vinden in elk geval een overzicht.
http://www.youtube.com/watch?v=1dGfMhmD13E
Dank voor de moeite Steeph. Ik blijf dit een buitengewoon interessant onderwerp vinden.
Notendopje: ik ga jouw site eens rustig bestuderen. Goed dat je dit doet!