Na schoonmaak D66 volgt nu ook grote schoonmaak bij VVD

Afgelopen weken stond de media vol met vertrekkende D66-ers die de eer aan zichzelf hielden door ruim voor de verkiezingen het hazenpad te kiezen. Van de huidige D66 bewindslieden blijft na het optrekken van stofwolken alleen de nieuwe lijsttrekker over, Alexander Pechtold.

Voormalig staatssecretaris Medy van der Laan wil zich niet meer beschikbaar stellen voor de Tweede Kamer maar ziet voor zichzelf wel een rol weggelegd in de Eerste Kamer. Waarschijnlijk is haar het behoorlijk tegengevallen in de Tweede Kamer, weinig begrip voor haar plannen, harde lobbies tegen haar persoon vanuit de publieke omroep en op het moment supreme zat Medy van der Laan in het buitenland, waar ze opeens onderdeel werd van een de partij die het Kabinet Balkenende II niet meer wilde steunen.

Gaan we haar missen? Ikke niet in ieder geval. Al jarenlang is de publieke omroep een geldverslindend monster en ook deze staatssecretaris heeft daar niet veel aan verbeterd. Minder geld en kwaliteit gaan niet samen, de commerciëlen laten dat zien, maar hier is ook veel geld geen reden tot succes.

Terug naar de VVD.

Het was al langer bekend dat minister Gerrit Zalm van Financiën niet meer wilde terugkeren als minister of Tweede Kamer lid. Zalm die samen met Balkenende het gezicht vormden van de laatste kabinetten is ook niet geschikt voor de nieuwe lijn die de VVD heeft ingeslagen. Het jonge fanatisme van Mark Rutte heeft niets met het arrogante afstandelijke van Zalm uit te staan. Daarnaast heeft Zalm ook aangetoond geen leider te zijn door de situatie met Hirsi Ali en Rita Verdonk compleet uit de klauwen te laten lopen en niet de personen te steunen op het moment dat een duideljk leiderschap nodig was. Zalm kan zich beter gaan richten op zijn filmcarrière, er zal best een soap zijn die een chagerijnige oude man in een leuke rol zien zitten.

Dan kan Gerrit Zalm direct Johan Remkes meenemen als kompaan.

Remkes wil in tegenstelling tot de anderen die hier genoemd zijn of genoemd gaan worden, wel opnieuw verkiesbaar zijn. Remkes, het politieke dier dat niet kan zonder politiek en bij geen herverkiezing zal hij zeker in een zwart gaatje vallen.

De kansen voor Remkes zijn klein, de VVD ziet hem niet echt meer zitten, niet meer van deze tijd. Tja, dat zal een aardige klus worden voor Johan Remkes om de keuzecommissie op andere gedachten te brengen. Maar er zit zeker een punt in. Net als ook Donner is Remkes een vertegenwoordiger van de politiek uit de vorige eeuw. De manier waarop zij menen het publiek voor de gek te houden, kan niet meer. Halve waarheden, hele leugens en zo is er nog meer te bedenken. Wil de VVD jong en fris overkomen, dan is het opruimen van dit soort figuren een noodzaak. En was Remkes een sterk figuur als minister? Ik weet het wel zeker van niet.

  

Ook de hierboven getoonde VVD bewindslieden vertrekken uit politiek Den Haag.
Staatssecretaris van Sociale Zaken Van Hoof stelt zich niet meer verkiesbaar en vertrekt uit het Haagse politieke leven. Minister Dekker van Volkshuisvestig heeft ook genoeg gehad van haar rol als minister, maar ziet nog wel een soort politieke functie voor haar weggelegd en staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen (Verkeer) zal haar jong politiek talent niet meer toonspreiden in Den Haag.

Zo laten de kabinetten Balkenende zien dat je niet zomaar vanuit het maatschappelijk leven buiten politiek Den Haag een staatssecretarisschap of ministerschap kunt bekleden zonder echte politieke ervaring.
Natuurlijk zijn er mensen die zonder problemen deze overstap maken, maar de meesten die vanuit een leidinggevende rol komen elders merken dat politiek heel anders is. Ze krijgen meer weerstand, plannen kunnen niet zomaar doorgedrukt worden en dit leidt tot ergenis en onvermogen. Ook geldt dit voor mensen die wel politieke ervaring hebben op lokaal of provinciaal niveau. Wat lokaal kan is toch heel anders dan wat landelijke mogelijk is en dat kan lang niet iedereen overzien.

Toch leert vooral de VVD hier niets van, want er staan al weer een hoop lui aan de deur te kloppen, die menen dat politiek Nederland op hun zit te wachten. Een paar commentaarjes her en der schrijven en een paar optreden op tv en je ben geschikt als Kamerlid of nog erger staatssecretaris of minister.

Over 4 jaar (ja, we zijn optimistisch) zullen we weer een grote uitstroom kunnen waarnemen van deze lui, let op mijn woorden.

 1. 1

  Vind je echte Donner en Remkes van hetzelfde kaliber?
  Donner is een bekwaam jurist en een rare regent. Remkes heeft als minister niet veel bekwaamheid getoond en was vooral een mediagevoelige incompetente regent. Maar misschien heeft hij bij jou een betere reputatie, als collegabewoner van het Koude Noorden.

 2. 3

  Remkes wil ook verkiesbaar blijven, maar de commissie die de lijst samenstelt ziet het niet meer zo zitten met Remkes. Maar ik denk dat ze hem dan veel lager op de lijst zetten.

  Remkes is wel meer de man van de straat, ik kom het inderdaad regelmatig tegen in Groningen. Daarin is hij gewoon mens gebleven.

  Met de vergelijking tussen Remkes en Donner wil ik vooral aangegeven dat zijn uit een ander politiek klimaat stammen. Niks ten nadele van de competenties van Donner, maar zijn hele optreden en persomgang zijn achterhaald.

 3. 4

  En ook het CDA loopt leeg: Roos, Peijs.

  En natuurlijk is het ook hier onzinnig. Waarom papegaaien alle media elkaar na op dit punt? Wanneer waren er ooit verkiezingen waarbij er geen ministers of kamerleden verdwenen? Een doodnormaal verschijnsel wordt opeens opgehyped tot leegloop/ratten verlaten het zinkende schip/uittocht gebazel.

  Iedereen die meelulde over die leegloop is een hersenloze papegaai.

 4. 5

  Ben ik het niet helemaal mee eens. Dat partijen mensen verliezen bij verkiezingen is niet meer dan normaal. Maar dat dat, vooral voor D66 en de VVD, op zo’n schaal gebeurt is toch wel opmerkelijk.

 5. 6

  (4) Dat is ook gemakkelijk gezegd, alles wat al een keer gezegd is, heet papagaaien. Beetje kort door de bocht.

  Natuurlijk verliezen partijen Kamerleden, staatssecretarissen, ministers en zetels. Dat hoort bij het politieke spel en partijen die op verlies staan, vernieuwen sneller dan andere partijen.

  Dat is hier niet het geval en het gaat om bekende gezichten en dat is nieuws, zeker ook omdat het mensen zijn die niet vanuit een Kamerzetel kwamen maar met behoorlijk veel bombarie waren binnen gehaald.