Na slim kwam soft

COLUMN - Weer een lockdown, ditmaal een softe. Ik ben blij toe: de besmettingen nemen hand over hand toe, zelfs terwijl de testcapaciteit in elkaar donderde. De afgelopen zeven dagen werden er gemiddeld 2651 positieve tests per dag gemeld, tegen 1799 een week eerder. Ook de ziekenhuisopnames stijgen ‘ineens’ hard (heus, die kon je zien aankomen). Het reproductiegetal zit al een tijdje boven de 1,3 – en alles boven de 1 is foute boel: het betekent exponentiële groei van het virus.

Maar de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd, zijn niet voldoende. Het kabinet moet minder op de verantwoordelijkheid van burgers sturen, en die van zichzelf ter hand nemen. Ik heb wel wat suggesties.

Ga uit van het voorzorgsprinicipe, zoals Femke Halsema gisteren bepleitte, en voer een mondkapjesplicht in. Die helpen verdere verspreiding tegen te gaan, zeker wanneer iedereen ze draagt, op plekken waar afstand houden moeilijk is. Stel ze verplicht in scholen, winkels, overheidsgebouwen, theaters, bioscopen, en vooral in de zorg. Het is krankjorum dat in ziekenhuizen niet iedereen zo’n ding draagt.

Breng de labcapaciteit fors omhoog en breng de testen dichterbij. Laat ze bijvoorbeeld in huisartsenposten afnemen, en geef iedereen die daar behoefte aan heeft meteen het griepvaccin van het seizoen: ook nog een griepgolf erbij is het laatste wat we kunnen gebruiken.

© Rijksoverheid Dasboard coronavirus
Coronadashboard, besmettingen maart t/m september

Zet het bron- en contactonderzoek beter op: dat kan weer werken als we het reproductiegetal omlaag krijgen, en we zullen het hard nodig hebben totdat er een veilig vaccin is. Zorg dat iedereen die getraceerd is, zich snel kan laten testen: mensen die geïnfecteerd zijn maar (nog) geen symptomen hebben, kunnen het virus doorgeven.

Zorg dat iedereen die snottert, snel kan worden getest. Dat zal later verduveld handig zijn, als mensen na de infectie te maken krijgen met langdurige effecten ervan (wat nu long covid is gaan heten), zich moeten beroepen op extra zorg, revalidatie of uitkeringen. Een bewijs dat ze corona hebben gehad, zal soms bittere noodzaak zijn wil het UWV of hun arbeidsongeschiktheidsverzekering hun conditie accepteren.

Regel dat AOV-verzekeraars en hypotheekverstrekkers niet mogen vragen of je covid-19 hebt gehad en op grond van een doorgemaakte besmetting je individuele ‘risico’ niet hoger mogen inschalen.

Zorg dat iedereen die positief getest is, een week lang ziekteverlof krijgt, betaald door de overheid – dat maakt het voor mensen die niet thuis kunnen doorwerken eenvoudiger om in quarantaine te gaan, en legt de lasten niet eenzijdig bij de werkgevers. Vraag maatschappelijke organisaties om in te springen met dingen als boodschappen doen. Zet arbeidspools op voor bedrijven waar veel werknemers uitvallen.

Als dat allemaal geregeld is, en we zitten weer onder een infectiegraad van 1, dan zijn we robuuster, en zijn we weer in staat om voorzichtigjes de maatregelen te versoepelen. Het kabinet moet minder zeuren over ons gedrag en zelf de regie nemen.

Afbeelding boven: logo van het Red Team Covid-19 Nederland / @C19RedTeam]
Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

 1. 2

  “Ga uit van het voorzorgsprinicipe, zoals Femke Halsema gisteren bepleitte, en voer een mondkapjesplicht in.”

  Ik stel voor ook iedereen te verplichten met een geel hesje met daarop de text blijf op anderhalf meter te dragen, En als die schijnmaatregel niet helpt dat nog aan te vullen met een geel zwaailicht op het hoofd. Niemand heeft ooit kunnen bewijzen dat dat niet werkt en het schijnt dat ergens en kapper in Arkansas met een geel hesje geen Corona kreeg terwijl een klant van hem dat wel had, dus uit voorzorgprincipe is dat een must!

  Hou op naar de waan van de dag te regeren en luister weer naar de wetenschap. En neem de RIVD van Trump met een korrel zout net als Femke, want die hebben beide niet bepaald een track record van goede resultaten.

 2. 3

  @1: Je moet wel een knap slechte radar voor problemen hebben, als je verhuisgedrag ervoor zorgt dat je én in het oorlogsgebied van WO I én in Nazi Duitsland én in de Koreaoorlog én in de Vietnamoorlog terecht komt (of je bent huurmoordenaar, met een uitzonderlijk lange carrière voor dat beroep).

  Maar verder: Als je voor WO 2 bent geboren, is je leven waarschijnlijk aanmerkelijk minder prettig geweest dan als je daarna bent geboren (en zeker voor de vorige drie eeuwen geldt: Eerder geboren = klotiger leven gehad).

 3. 4

  @3: Sowieso bullshit. Die oorlogen hebben geen van allen ooit plaatsgevonden.
  Ik zag eens foto’s van de “Vietnamoorlog”, hadden ze allemaal geweren bij zich!!!!!! NOU, DIE WAREN TOEN NOG NIET EENS UITGEVONDEN!!!!!!!!!
  #ikdoenietheelerglekkermee

 4. 6

  @3: Heb je een punt en het is ook wat melodramatisch maar in het licht van dat gejammer dat de pubers het nu zo zwaar hebben omdat ze niet ieder weekend een feestje hebben omdat je voor de verandering eens rekening met iemand anders moet hebben vond ik het wel een grappig filmpje.

 5. 8

  @7: Indrukwekkend. Ik las het artikel over Mongolië: Mongolië heeft lockdowns gehad, en het luchtverkeer stilgelegd terwijl er nog nul besmettingen waren.

  Mongolië: hoge economische kosten. 0 doden. geen enkele binnenlandse besmetting.

  Wij nemen maatregelen als de besmettingen te veel oplopen.
  Nederland: hoge economische kosten. duizenden doden.

 6. 9

  Als veel van de besmettingen in het studentenleven sluit het studentenleven uit het voorzorgprincipe. Geef ze een jaar extra om af te studeren.

  Geen een deel van de bevolking medische mondkapjes in plaats van de hele bevolking te verplicht nauwelijks werkende niet medische mondkapjes te dragen.

 7. 10

  @7

  Of het zo pijnlijk is weet ik niet. Ik heb de afgelopen maanden wel enkele vergelijkbare artikelen gezien. Het komt er op neer dat landen die in het recente verleden met een andere zware epidemie te maken hebben gehad (SARS, ebola) het vaak heel goed doen. Waarschijnlijk speelt ervaring daar op allerlei manieren mee: bij bestuurders en ambtenaren, in de zorg en bij de bevolking.

  Geen een deel van de bevolking medische mondkapjes

  Als je van tevoren weet wie er kwetsbaar is en wie niet zou dat misschien kunnen. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Ik zou daarbij in elk geval niet afgaan op een enkel wetenschappelijk artikel. En je moet dan ook nog eens zorgen dat ze die dingen helemaal gebruiken zoals het hoort. Want anders kan het ook averechts uitpakken.

 8. 11

  @10
  Ik heb het idee dat men aardig weet wie onder de risicogroep valt.

  Ook eigen belang. Een mondkapjessamenleving gaat het voor mij als autist nog lastiger maken mensen te peilen. Ik heb tussen 2011 en 2014 al een depressie gehad, het heeft mij zoveel moeite gekost daar uit te komen. We zien wel.

 9. 12

  @11: [ Ik heb het idee dat men aardig weet wie onder de risicogroep valt. ]

  Ja, diegenen die het grootste risico lopen anderen te besmetten zijn de jongeren. Zij merken te weinig dat ze besmet zijn en/of ze geven geen zier om preventie. Zij moeten dus de mondkapjes dragen, niet de ouderen. Het ov, de theaters en de kroegen mogen juist weer open alleen voor ouderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren