1. 1

  Ohw, dit onderzoek moeten ze even doorsturen naar 1vandaag!

  Daar waren ze gisteren nog heel verbolgen over de achtergestelde positie van de vrouw in Nederland. De Nederlandse man is sinds de jaren ’70 blijven steken in een reactionaire houding. Een grove schande!

  Interviewer: “Veel mannen denken; doe ik het nu nog niet goed?”
  Geinterviewde: “Nou als die mannen in de spiegel kijken, zullen ze toe moeten geven dat er nog wel een stapje bijkan. Er zijn goede voorbeelden, maar het gaat om de hele breedte van de Nederlandse bevolking.”
  Voice-over: “er moet dus nog veel veranderen in het traditionele beeld van de man, anders blijven we steken in het traditionele beeld.”
  (…)
  Geinterviewde: “Het gaat in kleine stapjes, maar je moet het ijzer smeden als het heet is. Er zit op dit moment een minister, die het nodige elan heeft laten zien.”

  Nee, we willen wel, alleen we weten nog niet dat we het willen, de overheid gaat ervoor zorgen dat we het willen. Minister Plasterk, blijkbaar manusje-van-alles, die gaat dat ff regelen. Het resultaat zal zowel kostenintensief als nutteloos blijken, zoals al dit soort plannetjes en campagnes.

  Is het misschien gewoon een zaak tussen de man en vrouw zelf om te bepalen wie wat regelt in het huishouden en niet van de overheid? De vraag stellen, is deze beantwoorden. We moeten echt oppassen voor de alsmaar verder oprukkende overheid in ons dagelijkse leven.

  Zulke vragen zou ik stellen.

 2. 2

  @1: Als je even de moeite had genomen om het bericht te lezen had je kunnen ontdekken dat de vrouw wel nog steeds meer in het huishouden doet:
  De man doet gemiddeld 5.2 uur betaald werk en 2.7 uur in huis, bij de vrouw is dat 3.4 betaald en 4.5 uur gratis.

  Verder is dat een gemiddelde van meerdere landen, zegt niet zo veel over nederland.

 3. 3

  In Sweden, Norway, and the Netherlands, men actually work more than women, although the differences are small.

  Maar dat zegt dus niets over het huishouden.

 4. 4

  @3: pagina 30:
  Mannen werken 4.2 uur voor geld, 2.4 uur thuis.
  Vrouwen werken 2.1 uur voor geld, 4.5 uur thuis.

  Oftewel mannen werken minder dan het wereldgemiddelde thuis en vrouwen minder dan het wereldgemiddelde uit. Verder werken ze alletwee minder dan het wereldgemiddelde totaal. Het rollenpatroon is dus in nederland nog meer aanwezig dan gemiddeld op de wereld en daarnaast hebben nederlanders het blijkbaar gemakkelijk (of ze werken harder).

 5. 6

  Ik heb het stuk gelezen en je mist mijn hele punt. Die herhaal ik dan maar even.

  “Is het misschien gewoon een zaak tussen de man en vrouw zelf om te bepalen wie wat regelt in het huishouden en niet van de overheid?”

  Waarom moet de overheid zich met de verdeling van het werk binnen gezinnen verdelen. Niet alle vrouwen (en mannen) willen dat veranderen. Waarom wil de overheid dat dan per se?

  Emancipatie is geen must, het is een keuze.

  Snap dat nu eens.

  PS Ik baseerde me op precies datzelfde stukje als Steeph (#3).

 6. 7

  ik vind het een schande dat vrouwen meer binnenshuis werken en minder buitenshuis dan mannen. Ik vind het echt niet kunnen anno 2007!! Een grof schandaal. Dat de VN daar niet iets tegen kan doen.

  En ik vind het helemaal triest dat de activiteiten binnen en buitenshuis voor mannen en vrouwen samen ook nog even hoog zijn.

 7. 13

  @6: Ik betwijfel of er sprake is van onwil bij vrouwen om betaald werk en huishoudelijk werk meer in balans te brengen. Bij mannen vast wel, betaald werk evert nu eenmaal meer prestige en dat is voor mannen van beang. Voeg wat protectionsme toe en e kunt de zaak i stand houden.

  Daarnaast speelt opvoeding/communicatie ook een grote rol. Kijk maar eens een avond goed TV en constateer dat zelfs de land- en luchtmacht de vrouw in de rol van kinderen beschermen stuurt en de man in de rol van stoere dingen doen. Verder zit het rollenpatroon ook gebakken in de meeste TV-programma’s en reclames, met Oppassen! als ongeveer enige uitzondering (maar daar wordt het omgekeerde patroon zo geridiculiseerd, dat je als man niet moet denken aan huishoudelijk werk).

 8. 14

  Beste Bismarck

  Leuk om iemand te kennen, die in mijn spiegelbeeld redeneert. Dat is overigens geen verwijt.

  Mijn basisredenatie komt hier op neer; we moeten gelijke rechten voor mannen en vrouwen en die verdedigen, zonder enig voorbehoud. Gelijke kansen dus. Gelijke kansen zijn niet hetzelfde gelijke uitkomsten.

  Als vrouwen liever willen werken, prima. Als vrouwen kiezen voor een gezin dan moet dat ook kunnen. Emancipatie is een recht, geen plicht.

  De overheid moet zich daar niet mee bemoeien.

 9. 15

  @Bismarck:

  Oftewel mannen werken minder dan het wereldgemiddelde thuis en vrouwen minder dan het wereldgemiddelde uit. Verder werken ze alletwee minder dan het wereldgemiddelde totaal. Het rollenpatroon is dus in nederland nog meer aanwezig dan gemiddeld op de wereld en daarnaast hebben nederlanders het blijkbaar gemakkelijk (of ze werken harder).

  Nou ja, rollenpatroon: vrouwen verdienen gewoon over het algemeen minder op de markt (lagere opleiding, en als ze hogeropgeleid zijn een ‘verkeerde’ opleiding) dus het is niet zo vreemd dat in een gezin de man zich specialiseert in betaald werk en de vrouw in huishoudelijke productie.

  @Steeph:

  of slimmer.

  Nederland is zo verschrikkelijk gezegend met haar ligging en het gas dat de Nederlanders helemaal niet hard hoeven te werken.

  @Bismarck:
  Jep mensen zijn domme, beinvloedbare wezens behalve jij…. :P