Mugabe dist Mbeki – “Go to Hell”

Fuck youEven leek het erop dat Zuid-Afrika grip kreeg op de misdadige politiek van Mugabe in Zimbabwe. De sloop van sloppenwijken zou zijn gestopt toen Zuid-Afrika een lening wilde verstrekken op voorwaarden van politieke en economische hervormingen (Sargasso, 20 juli jl.). Maar vandaag heeft de ‘democratisch’ gekozen dictator van Zimbabwe verklaard dat Zuid-Afrika “can go to hell” als het durft om voorwaarden te verbinden aan de lening. ‘He doesn’t want to be harassed with political conditions’ (IOL SA) [dank aan DeLaCalle]

Wie het Zimbabwaanse blog Sokwanele doorleest krijgt een beeld van de hopeloze toestand in het land: honger, wanhoop en armoede teisteren de murw geslagen bevolking. An exhausted and emotionally drained friend described how thousands of people have been dropped around the province where he lives. He said many of those that did call in were saying that they hadn’t eaten or had shelter since they were forced to leave the holding camps (Sokwanele).

Voorstel tot bombarderen
Wordt het niet eens tijd voor een pre-emptive precisie-aanval op het hoofdkwartier van Mugabe? Ik begrijp dat de Verenigde Staten het momenteel te druk hebben. Maar nu Mbeki toch zijn politiek t.o.v. Mugabe voorzichtig aan het veranderen is kan hij het maar beter in een keer goed doen? Bovendien het Go to Hell-excuus heeft ie al op zak. Het zou Zuid-Afrika als lokale supermacht defintief op de kaart zetten en wellicht een opening forceren in de dodelijke impasse waaraan het Zimbabwaanse volk nu ten onder gaat. Picturelink: Stellenbosch Airshow 2000

 1. 5

  mm, heeft de USofA niet nog ergens een klein atoombommetje liggen?
  – nog helemaal aangeslagen door de hiroshima documentaire / herdenking –

 2. 6

  ik geloof dat de VS er nog ongeveer 15.000 hadden liggen waarvan de helft direct inzetbaar. Dus een nieuwe Afrikaanse binnenzee is mogelijk.
  Zitten er overigens geen diamanten daar in de grond? Of is olie ondertussen al meer waard?

 3. 7

  4.3 Mijnbouw

  Zimbabwe heeft een grote verscheidenheid aan delfstoffen, zoals goud, asbest, nikkel, koper, steenkool (30 miljard ton voorraad), chroom, tin, ijzererts, zilver en silicium (90% van de wereldvoorraad). De mijnbouw is vnl. in handen van Britse, Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse concerns. De chroomertsvoorraden zijn de op één na grootste ter wereld en bevinden zich in het gebied van Mashaba, Selukwe en Belingwe. Winning geschiedt in dagbouw. De steenkolenvoorraden, die ruim voldoende zijn voor de binnenlandse vraag, bevinden zich in Wankie in het noordwesten van het land. 90% van de delfstoffen wordt geëxporteerd. De mijnbouw is goed voor 7,2% van het bnp.

  4.4 Energievoorziening

  Belangrijk voor de energievoorziening is de waterkrachtcentrale in de Kariba, die samen met Zambia door middel van de Central African Power Corporation wordt geëxploiteerd. Daarnaast wordt energie geleverd door verschillende warmtekrachtcentrales. In Hwange staat een grote kolengestookte elektriciteitscentrale. De enige aardolieraffinaderij van het land, in Mutare, werkt uitsluitend met geïmporteerde aardolie. De raffinaderij is door een ruim 280 km lange pijpleiding verbonden met de havenstad Beira in Mozambique.

  Microsoft® Encarta® Encyclopedie 2002 Winkler Prins. © 1993-2001 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden.

 4. 8

  Oh ja, ZA gaat ook eens ingrijpen. Toen de blanke boeren in Zimbabwe op wrede wijze vermoord en verbannen werden, gebeurde er niets.

 5. 9

  Grappig. Nu schreeuwen onze links-intellectuele vrienden om ingrijpen in een land waar een brute dictator mensen dwingt in voortdurende angst te leven. Toen de VS echter ingreep in een ander land dat in een vergelijkbare situatie verkeerde werd en word hun leider door dezelfde links-intellectuele kliek verguisd en vergeleken met weer een andere beroemde dictator. Ditmaal eentje van een jaartje of 60 geleden. Die beroemde dictator vocht overigens o.a. tegen weer een andere dictator die ook hele foute dingen deed, maar die door een groep wat extremistischer linksen weer als een soort held wordt gezien.

  Hmm… erg ingewikkeld hoor, om links-intellectueel te zijn.

 6. 10

  “Toen de blanke boeren in Zimbabwe op wrede wijze vermoord en verbannen werden”

  Slechts een handvol blanke boeren hebben het niet overleefd. Het overgrote merendeel van de doden in de afgelopen jaren viel onder de zwarte arbeiders die werkzaam waren op het land van blanke boeren. De meeste blanken waren allang vertrokken, of wisten de Mugabe-terroristen af te kopen.

 7. 11

  Best Jan,

  Mij zal je niet horen zeggen dat het leven niet ingewikkeld is. Maar volgens mij werd Saddam niet verdreven omdat hij zijn volk onderdrukte? Dit argument heeft Bush slechts gebruikt om links-intellectuelen zoals ik voor zich te winnen. Maar dan had hij beter een doos goede wijn kunnen sturen, daar zijn links-intellectuelen (zoals ik) namelijk dol op !

 8. 12

  Precies! Één doos goede wijn en alle (rode) neuzen hadden dezelfde kant opgestaan. Een puike fles Scotch had ook volstaan trouwens. Hoeft niet eens single malt te zijn.
  Balkenende had al jaren geleden mijn steun kunnen kopen met een kruikje korenwijn.

  (Internationale) politiek is zooo makkelijk…

 9. 13

  Het is erg makkelijk om rechts simplistisch te zijn. Ik heb JdB niet gehoord over Zuid-Afrika, Chili, Argentinie of Irak toen Rumsfeld Saddam op de rug stond te kloppen of Afghanistan toen Reagan de taliban vrijheidsstrijders noemde en toen de VS aan de Saudi’s opriepen tot steun aan OBL.

 10. 14

  Reagurend op Jacobine in het zonnige landje ZA: juist dat klopt. Maar wellicht dat de raciaal denkende (en overigens voor de rest ook totaal gestoorde) Mbeki het dit keer wil opnemen voor zijn huidskleurgenoten in Zimbabwe? Niet een denkwijze die ik onderschrijf maar in tijden van oorlog moet men opportunitisch zijn.

 11. 15

  @Carlos: nou, had Bush het maar als argument gebruikt om Irak aan te vallen. Het verwijderen van een gestoorde psychopaat die er niet voor terugdeinst om gifgas tegen zijn eigen bevolking te gebruiken vind ik wel een sterk argument voor een aanval.

  Maar in plaats daarvan gooide Bush het volgens mij vooral op een verzameling spook-wapens die de vrije wereld zouden bedreigen. Dat was een behoorlijk doorzichtige leugen waar ik aanvankelijk zo de smoor over in had dat ik tegen die hele oorlog was. Later toen ik me realiseerde dat het verdrijven van Saddam met zijn hele kliek ook wel wat waard was, heb ik mijn mening weer bijgesteld en ben nu achteraf gezien voorzichtig voor.

  Hmm. nu begin ik zelf ook een beetje als een links intelectueel te klinken. Niet zo gek, want op dat politieke kompas dat hier laatst werd aangedragen scoorde ik -4.8 naar de linkerkant (en -4.2 naar de libertarische kant). Daarnaast ben ik dol op wijn, vooral (heel politiek correct) uit de nieuwe wereld. Een whisky gaat er zeker in. I.t.t. Michiel Maas het liefst wel een single malt.

  Ach ja, als je D66 een linkse partij vindt, ben ik ook een links-intelectueel. Of je dat vindt hangt natuurlijk weer van je eigen denkkader af. Jacobine zal het zeker een linkse partij vinden, maar DP natuurlijk absoluut niet. En zo wordt de verwarring alleen maar groter…

 12. 17

  Ik heb wel eens gehoord dat rechts-intellectuelen niet bestaan omdat iedereen die nadenkt vanzelf links is. Maar wellicht moet je zelfbenoemd rechts-intellectueel Frits Bolkestein eens vragem? Ik gok op poolse slybowitz (nevermind de spelling).

 13. 19

  @Pelayo: in de meeste studentencorps wordt voornamelijk bier geschonken dacht ik. Die lui kun je denk ik wel als rechts-intellectuelen omschrijven. (Hoewel: hoe intellectueel is het om jezelf te laten vernederen om bij een club te horen.) Verder lijkt me een cognacje (vergezeld van sigaar) ook wel iets voor dat soort types.

  Maar goed: volgens mij geldt hier het adagium, “drank verbroedert”, want als ik het me goed herinner drinkt Carlos zo af en toe ook wel eens een biertje. Stiekem, als niemand kijkt.

 14. 21

  persoonlijk kreeg ik de indruk dat Zuid-Afrika met deze lening onder voorwaarden, naast het pogen tot beinvloeden van het humanitaire en politieke drama in Zimbabwe, ook probeerde om Zimbabwe in het gareel te krijgen voor de AU top in Addis Abbeba.

  Dat is overigens niet gelukt, want Mugabe heeft daar met oa Egypte een aardige poging tot een pact tussen de G4 en de AU ondermijnd.

  http://www.iol.co.za/index.php?set_id=1&click_id=84&art_id=vn20050807100339453C562260

 15. 22

  @JdB

  Ja. Nee. Maar dat is pilsner. Fabrieksbier. Ik mag me graag storten op ’t rijke Belgische bierassortiment. Dat is toch anders?

 16. 23

  Beste TbosS, zo verneukt Mugabe dus ook nog eens een permanente Afrikaanse zetel in de Veiligheidsraad.

  Beste Jan, de enige wedstrijd die ik ooit in mijn leven heb gewonnen is een bierdrinkwedstrijd, dus niets volks is mij vreemd.

 17. 24

  Pelayo: ach natuurlijk. De rechtse rakker drinkt een Heineken terwijl de links intellectueel het liever bij een betere trappist houdt. Of een bier van een klein lokaal brouwerijtje. Wat wijn betreft drinkt de rechts intellectueel natuurlijk de dure, Franse Bordeaux Chateaus terwijl de links intellectueel het bij een Chileense of Argentijnse Carmeniere uit de Fair Trade winkel houdt.

 18. 25

  Heb ik toch gisteren een politiek correcte (max havelaar, fair trade) witte wijn op – zoals het een oud medewerker van de wereldwinkel betaamt- en daar bij een sigaar (olifant, met braziliaans dekblad, door mij ronaldinho gedoopt) genuttigd. Ik ben rechts en links dus.

 19. 26

  @Carlos: dat wist ik helemaal niet. Gefeliciteerd! Tsja, ik heb wel eens met een bier-estafette meegedaan maar dat was tegen een team van boeren uit Groningen die allemaal hun keelgat konden openzetten en twee biertjes tegelijk erin gieten. Daar kon ik niet tegenop :-(.

 20. 28

  Pre-emtive aanval op Mugabe?

  Die man heeft toch allang zijn bunker….

  Overigens, een drank-discussie forum heeft mijn belangstelling. Barman doe eens een rondje…

 21. 30

  Ik drink het liefst een fluitje met een oude jenever ernaast..

  Met verkrampt geneuzel van “linkse intellectuelen” word ik dan liever niet lastiggevallen.. Een gesprek met de rondborstige barvrouw die net een plaatje heeft opgenomen spreekt me dan meer aan :-)

 22. 34

  @Carlos

  Ja, en nee. Cider is een oeroude variant van BrEeZaH, en vervult is Ierland en Zuidoost-Engeland nog steeds een vergelijkbare functie als alcopops. Geen public house zonder cidertap.

  Dus cider zou zogezegd voor de 15-18-jarigen zijn, en die denken maar aan een ding. Dus in dat geval heb je gelijk.

  In Luxemburg en Frankrijk echter heb je champagneflessen met hele lekkere cider, die een beetje neigt naar mousserende wijn. En die is een stuk volwassener.

 23. 36

  Cavia’s? Da’s meer Carlos, als onze zuid-amerika deskundoloog. Ik heb begrepen dat ze in Peru graag cavia’s op het menu zetten (of zijn dat marmotten?)

 24. 38

  @JdB#15

  Goed: Nog een keer over Irak. Het feit dat de VS niet ingrijpt/ingreep in Liberia, Zimbabwe, Darfur dan wel een bevrijdingsoorlog begint in Burma/Myanmar geeft volgens mij aan dat de VS de Irak-oorlog niet vanwege het verwijderen van een bloeddorstige onderdrukker zijn begonnen. De VS voert niet graag zulke oorlogen, hoewel dat mijns insziens niet is omdat de VS slechte bedoelingen hebben, maar ze zien er eenvoudigweg de heil niet van in, met name niet sinds debacles als Somalie. Bij zijn aantereden heeft George Bush zich van een licht isolationistische kant laten zien (Hoewel hij wel degelijk de Atlantische gedachte aanhangt), wat ik als alweer een bevestiging zie dat deze oorlog niet als bevrijdingsoorlog is begonnen.

  Blijft natuurlijk de vraag over of we desalniettemin blij moeten zijn met deze oorlog omdat Saddam is verdreven. Ik kan me voorstellen dat als je in een martelkamer opgesloten bent je je niet zo verschrikkelijk veel interesseert waarom je nu prewcies wordt bevrijd, maar dat het feit dat dat gebeurd belangrijker is. In mijn geheugen staat dan ook gegrift hoe ontzettend emotioneel een jonge Koerdische reporter van Radio 1 was toen Saddam beeld omver werd getrokken. Maar dan lopen we toch tegen de wijze waarop deze oorlog gevoerd wordt aan: Zo goedkoop mogelijk, geen plan voor wederopbouw, plunderingen en simpelweg het feit dat ballen ontbraken om een land te veroveren.

  Irak is er qua levensstandaardop achteruit gegaan en die achteruitgang is aan deze oorlog toe te schrijven. De Iraqi’s zelf zijn verandererd van voorzichtige voorstanders naar felle tegenstanders, zeggen diverse bevolkingsonderzoeken. Dat maakt mij niet alleen een (voorzichtige) tegenstander van deze oorlog, dat maakt dat ik moeite heb met mensen die dit een bevrijdingsoorlog noemen. Bevrijdingsoorlogen en bezettingen kan je niet zo goedkoop mogelijk doen.

 25. 39

  De eerste internationale wet zegt dat je een land niet mag aanvallen wegens diens binnenlandse aangelegenheden. De VS en UK hebben het bevrijdingsaspect dan ook nooit hardop genoemd als reden voor de aanval.

  De oorlogstoestand in Irak schrijf ik zelf voor een groot deel aan de Irakese Soenni’s toe, niet aan de VS. Allemaal hopeloze lui, dat wel.

 26. 40

  @Mescaline

  Jezus, M, we hebben ’t over oorlog die door de VS unilateraal begonnen is, niet over een partijtje schaken. Je kan niet gaan staan zeiken dat de tegenstander gemeen doet.