MTV stopte campagne leedvergelijken (in 2003)

Het Spaanse Netadblog beweert de hand te hebben gelegd op een drietal foto’s uit een campagne van MTV, die de muziekzender schijnbaar heeft teruggetrokken vanwege het controversiële karakter. De drie fraai gestileerde foto’s laten de brandende Twin Towers zien met op de voorgrond een persoon die telkens een ander maatschappelijk probleem symboliseert. Op de afbeeldingen wordt het dodental van de WTC-ramp vergeleken met de aantallen AIDS-dragers en slachtoffers van armoede en ondervoeding (2.863 tegenover vele miljoenen). Ik ben wel benieuwd waarom MTV eerst de campagne heeft geadopteerd (of zelf heeft ontwikkeld) maar na eenmalige uitzending toch heeft teruggetrokken. Het speelde voor de aanslagen in Londen dus kan daar niets mee te maken hebben, maar is misschien vanwege de politieke correctheid die het terrorisme omringt, waardoor men “het beestje niet bij de naam mag noemen”? Maar goed, ik ben wel naar meer dingen benieuwd, zoals welke van de Talpa-fotofucks op Retecool uiteindelijk door een rechter verboden zouden zijn. En wat ik ook wil weten: hoeveel yen betaalt iemand voor een kussen in de vorm van de borsten of benen van tennisster Maria Sharapova?

Update: Heet nieuws: Een reaguurder van Netadblog meldt dat de foto’s uit 2003 zijn (thx Nelis)….

 1. 1

  Hee dat zeg ik ook altijd tegen verkrachte chicks! “Wees blij dat je niet vermoord ben, dat is VEEL ERGER.”
  Dan reageren die chicks ook al zo politiek correct, echt achterlijk gewoon.

 2. 2

  @Kippfest: Ik stel voor dat u een belangengroep opricht voor verkrachters die ten onrechte met moordenaars worden vergeleken.

  Maar omdat de campagne voorstelt de vuist die “wereldwijd” tegen terrorisme ageert, ook te ballen tegenover andere problemen, snijdt uw vergelijking hout noch hout.

 3. 3

  De timing van MTV is inderdaad ongelukkig, maar het is wel een mooie campagne. Het scheelt ons gewoon geen ruk. Alleen onze eigen pijn telt.

 4. 4

  @Nelis: ik zie op Netadblog dat de foto’s voor 7-7 zijn gepubliceerd, dus met Londen kan het niets te maken hebben (het is onduidelijk wanneer dit MTV-verhaaltje plaatshad). Ik pas “Speelde dit recent en is het vanwege de aanslagen in Londen of komt het door …” even aan in de pots.

 5. 5

  @mark
  Ik heb niet goed opgelet, in reply 12 staat dat het een mailtje uit 2003 betreft. Een campagne om aandacht voor armoe en ellende in andere plaatsen van de wereld. De wonden waren wellicht nog te vers in 2003.

 6. 7

  Achzo, dan zeg ik tegen MTV: zeik niet over de slachtoffers in Irak, de oorlog in Congo was veel erger. (En bitches rapen is daar helemaal hot, kippfest!) Maar dat zal wel niet in het politieke anti-Americanastraatje van Sargasso passen.

 7. 8

  “Maar omdat de campagne voorstelt de vuist die “wereldwijd” tegen terrorisme ageert, ook te ballen tegenover andere problemen, snijdt uw vergelijking hout noch hout.”

  Oh sorry, ik ben hyperintelligent, ik zal die reclame even uitleggen voor je: kijk, MTV he? Die zegt in die reclame: “Kijk eens naar de toren! Daar gingen zomaar 3000 mensen dood!” maar weet je wat MTV dan ook zegt? Nou? Ze zeggen in kleine letters “Maar er gaan miljarden mensen dood aan de geelhonger. Laten we daar OOK aandacht aan geven.”
  En weet je wat ze daar nou mee bedoelen? Nou? Zal ik het even uitleggen dan? Daarmee willen ze zeggen: “3000 doden= een hoop aandacht, en 3 miljoen doden=helemaal geen aandacht EN DAT KLOPT NIET!” Dat zeggen ze daarmee! En natuurlijk zijn ze heel respectvol en voorzichtig in hun boodschap, maar het blijft er een van “3 miljoen doden is erger dan 3000”.
  En daar hebben ze natuurlijk groot gelijk in! Net zoals ik gelijk heb als ik tegen een verkrachte chick zeg dat het erger was geweest als ze vermoord was. Snap je het nu of moet ik het nog beter uitleggen?

 8. 9

  @Dreadnek: Over straten gesproken, ken je het nummer “Dead End Street” ergens uit de middeleeuwen van The Kinks, mooie tekst. Maar niet zo mooi als “Why don’t you all just f-f-f-f-f-f-f-ffade away (The Who),

  Tis warm ;-)

 9. 10

  @Kippfest: Betoog klopt tot “hun boodschap”, bij “, maar het blijft” gaat het mis. Weliswaar op een hyperintelligent soort van manier, maar mis gaat het.

  Dreknek heeft overigens volkomen gelijk. Het verschil hoef ik hopelijk niet uit te leggen.

 10. 12

  Mijn kop eraf als MTV niet gewoon bang is geworden voor Amerikaanse kijkers en adverteerders. Dat is iets anders dan politieke correctheid.

 11. 13

  @mescaline: Het gaat om beschaving en niet politieke correctheid, in mijn ogen dan.

  The WHO potverdrie:

  People try to put us d-down (Talkin’ ‘bout my generation)
  Just because we get around (Talkin’ ‘bout my generation)
  Things they do look awful c-c-cold (Talkin’ ‘bout my generation)
  I hope I die before I get old (Talkin’ ‘bout my generation)

  This is my generation
  This is my generation, baby

  Why don’t you all f-fade away (Talkin’ ‘bout my generation)
  And don’t try to dig what we all s-s-say (Talkin’ ‘bout my generation)
  I’m not trying to cause a big s-s-sensation (Talkin’ ‘bout my generation)
  I’m just talkin’ ‘bout my g-g-g-generation (Talkin’ ‘bout my generation)

 12. 14

  @Larie Oiee, dan zijn ze bij mij nu samengevallen. Waar dacht ik ook weer aan, Mick Jagger die zich in 1975 niet kon voorstellen dat hij … zong als hij 65 zou zijn.

 13. 20

  ReSPeKt Dreknek, een van de zeldzame bandjes die de USA niet na-aapten maar iets origineels maakten. Kinkhoestkolonies waren te vinden in provincie utrecht en noordholland btw.

  Gaf ik U een inkoppertje “Dead End Street” is het nog niet goed ;-)