Movie Review: Syriana

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De film werd geschreven en geregiseerd door Stephen Gaghan. Hij was tevens de schrijver van Traffic, wat mij betreft een van de betere films van het eerste decennium van deze eeuw. Syriana omvat een aantal plotlijnen die losjes met elkaar verbonden zijn, met als centrale thema de pogingen van de Verenigde Staten om olie in het Midden-Oosten onder controle te houden.

George Clooney, tevens mede-producer van de film, speelt een CIA agent die opdracht krijgt in Teheran een wapenhandelaar uit te schakelen door hem twee bommen te verkopen die zichzelf later opblazen. Tijdens de deal duikt een blauwogige Arabier op die een van de wapens meeneemt. Later krijgt hij opdracht om de Arabische prins Nasir uit te schakelen, maar hij wordt gevangen genomen en gemarteld. Hij komt toch vrij maar als hij terug is bij de CIA lijkt men hem als zwart schaap te willen gaan gebruiken.

Matt Damon speelt een markt-analist die via-via in dienst komt van Prins Nasir, een heimelijke progressief die zijn land bij zijn aankomende troonsbestijging tot een liberale democratie wil omvormen. Zijn vader, de Emir, twijfelt tussen hem en zijn playboy-achtige jongere broer.

In de Verenigde Staten verliest het olieconcern Connex de rechten op de olievelden in het land van de prins, die ze aan de Chinezen heeft overgedaan omdat deze er meer voor betalen. Het veel kleinere bedrijf Killen verwerft de rechten op de tot dan toe ongebruikte velden van Kazachstan. Connex wil Killen dan ook overnemen. Om de deal door te laten gaan moet men het Amerikaanse ministerie van Justitie worden overtuigd dat de bedrijven in het verleden niet zijn verwikkeld in omkoping van overheids-officials. Daartoe huurt men een advocatenkantoor in, maar de eigenlijke taak van advocaat Bennett Holiday (Jeffrey Wright) is om te zorgen dat de deal doorgang kan vinden, wat hij ook mocht vinden.

De laatste plot-lijn betreft twee jonge Pakistaanse werknemers van Connex in het Midden-Oosten. De Pakistani worden massaal ontslagen en kunnen geen ander werk vinden. De twee jongens worden door de blauw-ogige Arabier overtuigd om naar de Islam-school te gaan waar ze voedsel krijgen en onderwezen worden…

Dit is vooral een knappe film wegens de hevige kritiek op de VS die erin wordt geuit, wat niet alledaags is voor een Hollywood film. Clooney begeeft zich op steeds gladder ijs en dat is lovenswaardig. Tegelijkertijd is de algemene boodschap “Amerika beheerst de olie industrie in het midden oosten” er iets te dik bovenop gelegd. Aan de andere kant is vooral het subplot rond de overname van Killen door Connex er een die moeilijk te volgen is voor de kijker. Te veel namen, te veel details. De plot-lijn rond de Pakistani is aardig maar ligt juist weer iets te veel voor de hand.

Clooney kreeg een Oscar voor “beste mannelijke bijrol”. Eigenlijk vreemd, want een echte hoofdrol was er niet in deze film. Dat is misschien ook een van de gebreken. Ik voelde me bij geen der hoofdpersonen echt betrokken. Het acteerwerk van Clooney was goed, maar niet formidabel. Maar wellicht heeft de Oscar dan te maken met de schraalheid aan goede films dit jaar.
Conclusie: niet zo goed als Traffic, maar zeker het aanzien waar.

(IMDB website, wikipedia website, http://syrianamovie.warnerbros.com/

Reacties (10)

#1 Packet Storm

Interessant..

Komt op mijn lijstje. Traffic is inderdaad super.

Het lijkt een beetje in de lijn van The Deal. Alleen is The Deal iets simpeler van opzet. (raad ik hier nu een film van Cristian Slater aan???)

 • Volgende discussie
#2 Joost

Clooney is wel goed bezig zeg, hij heeft recentelijk ook nog het kritische “good night, and good luck” geregisseerd. Wordt Clooney het Democratische geweten van Hollywood?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Dat wassie al, maar nu ook in zijn films. Hij lijkt een beetje de rol van Oliver Stone over te nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

Maar dan iets minder controversieel betreffende het gebruik van geweld in films.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Mark

Ander soort controverse he, politiek vs. vietnam oorlog. Maar niet minder venijnig. Wat hij in Syriana aan verhaal vertelt staat denk ik bijna gelijk aan landsverraad voor types als Cheney.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

En Fox, vergeet Fox niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Packet Storm

Heb hem vanavond gezien en ik moet echt zeggen: “wow”.
Niet het niveau van Traffic. Daar waren de verhalen iets te loshangend van elkaar voor. Maar toch zeker een intelligente film.
Ik moet toch mensen even herinneren aan the deal. Speelt over een hoop dezelfde thema’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Mark

Je begint jezelf te herhalen, Packet… Last van Korsakoff?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Packet Storm

Neuh…
Ik vond the deal gewoon een onverwacht leuke film. Hoewel hij wel veel afgebrand word.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 wouter kries

geweldige film en een belangrijk politiek statement. de film zet aan tot nadenken over de geo-politieke toekomst van de planeet. als dat je niet interesseert, ga dan naar sleepless in seattle 4 of zo.

 • Vorige discussie