Moordende Moslims excommuniceren 2

Een wel erg late follow-up van een artikel dat Think Tank op 3 november 2004 schreef als reactie op de moord op van Gogh.
Ik kwam in Trouw een artikel tegen waarin exact hetzelfde wordt bepleit. Mijn antwoord toen en nu is dat het geen zin zou hebben aangezien deze lieden de gangbare stromingen van de Islam ook al als “afvallig” beschouwen. Een excommunicatie zou voor hen niks betekenen, immers zij zijn de enigen die het rechte pad volgen.

Maar misschien is er toch wel een positief punt aan zo’n maatregel. Ook terroristen hebben familie en vrienden die waarschijnlijk nog wel gedeeltelijk in de echte wereld staan. En zodra zij wel reageren op zo’n excommunicatie krijgt de terrorist wel degelijk problemen. Misschien niet met zichzelf, maar wel met zijn omgeving. Daarom is het misschien toch wel een goed idee.

 1. 1

  Een ander punt is dat wellicht de geestelijk leiders die ook radicaal zijn (en hun parochie-leden stimuleren radicale acties uit te voeren) zwichten voor de kritiek van hogere geestelijken. Dit is geloof ik binnen de Islam wel moeilijker, daar het geen hierarchie kent als de katholieken.

  Maar er is nog een ander doel: namelijk zorgen dat de islamieten niet van mensen met andere geloven vervreemden, en daarvoor zijn dit soort signalen nodig.

 2. 2

  Gekken zal je altijd houden, kijk maar in staphorst. Dat voorkom je niet door iedereen binnen de samenleving te houden (is overigens ook onmogelijk).

 3. 3

  Het is geloof ik niet mogelijk (ik wil natuurlijk niet iedereen over een kam scheren) om uit de Islam te stappen. (Michiel Hegener : Vrijheid van godsdienst)
  http://www.vpro.nl/programma/deavonden/afleveringen/22311674/

  Ook heb ik het Idee dat deze profeet zelf ook een aantal zaken gedaan heeft (in naam van het geloof) welke naar mijn inziens als voldoende zijn om hem uit de gemeenschap te knikkeren.

  Maarja..het blijft moeilijk, die normen en waarde discussie

 4. 4

  Een samenleving kan alleen succesvol zijn als een aantal normen en waarden door iedereen worden onderschreven.

  Als niet iedereen vindt dat een man die in naam van zijn religie iemand vermoordt, heb je een groot probleem. Daarom moet je die bevestiging van N&W wel bij elkaar blijven zoeken, en zeker als het ene deel van de bevolking het andere deel begint te wantrouwen (en andersom).

 5. 5

  TT: Prima, je kan er naar streven. Maar net als wereldvrede en dergelijke is het niet haalbaar. Er zal altijd wel iemand zijn die op zijn/haar pik getrap wordt en dat op de samenleving wil afreageren.

 6. 6

  Toch wil er naar blijven streven, wereldvrede mag dan moeilijk haalbaar zijn, maar het is iets om naar te blijven streven.

  Ik kan niet begrijpen dat religies niet naar wereldvrede kunnen /willen streven omdat ze zonodig hun gelijk moeten halen

 7. 7

  @obsi: ja dat heeft mij ook altijd al verbaasd. Er zijn maar een paar uitzonderingen, zie bv. de Dalai Lama.

  @spuyt: het is net als met je kamer opruimen. Helemaal opruimen is nooit haalbaar, je laat altijd wel wat slingeren. Maar als je niet af en toe blijft opruimen wordt het een zooitje.

 8. 8

  @TT: Te makkelijk. Zie het als een studentenhuis. Er zit er bijna altijd wel eentje bij die het vernaggeld voor de rest. Jij kan opruimen wat je wilt, maar sommigen lijken wel expres zooi te maken.

 9. 10

  Als je hele wereldbeeld valt of staat met het feit dat jij gelijk hebt, snap ik wel dat je er nogal op gebrand bent je gelijk te halen. Ik vind het nog steeds dom (het streven EN het wereldbeeld), maar snap wel dat ze er nogal geëmotioneerd over doen :).

 10. 11

  Je kunt gelijk hebben, maar je kunt je gelijk niet altijd halen. Er staat geloof ik in het begin van de koran dat Allah degenen die niet geloven en niet aan de koran houden toch nog wel krijgt. Nou, laat hem dat dan toch oplossen? De middeleeuwse Moslims lieten toen toch ook iedereen in zijn waarde (lange traditie van godsdienstvrijheid voor overwonnen volkeren)? Daarom waren de moslims toen een stuk verlichter dan de Christenen.

  Mensen met een andere mening in het leven is geen bug, maar een feature.

 11. 12

  De verwijzing naar Michiel Hegener door obsi brengt mij op het volgende idee:
  Iedere bijbel, koran of welk religieus sprookjesboek dan ook dient voorzien te worden van het opschrift:

  “Religie kan de geestelijke- en lichamelijke gezondheid schaden”

  Sub-opschriften:
  Religie kan het leven van treinreizigers, humanisten en andere helderdenkenden in gevaar brengen.

  Zeg nu zelf meeroken is gezonder ;-)