Mohren Bräu

Möhren BrauToen ik vanochtend las dat de ‘Negerzoen’ nu definitief is afgeschaft (ANP) en voortaan door het leven gaat als ‘Buys Zoen’ vroeg ik mij gelijk af hoe het staat met: Mohren Bräu, het populaire biertje uit Vorarlberg in het Oostenrijkse landje O. Een korte google levert het bewijs dat men in de Alpen geen last heeft van politiek correctheid: Mohren Bräu is alive and kicking… Kent u nog meer politiek incorrecte drink- of etenswaren uit verre landen of achtergebleven provinciën? Drop ze in de comments:

 1. 1

  ditr doet me denken aan het “Darkie” verhaal. In Azie had je een tandpasta die Darie heette en mateloos populair was. De naam schijnt inmiddels veranderd te zijn.

 2. 5

  Sinds Schalulleke voor onze noorderburen in Schnulleke veranderd werd, kwam het nooit meer goed.
  Negerzoenen heten bij ons overigens negerinnetètten -en wie wil dat nu veranderen?

 3. 8

  Ook nog in de DE-NL van Dale:
  Mohr im Hemd: chocoladecake met rum en slagroom
  Mohrenfalter: esper
  Mohrenhirse: negerkoren
  Mohrenkopf: moorkop of negerzoen
  Mohrenwäsche: poging tot schoonwassen van iem. die schuldig is
  Mohrrube: (Ndd.) wortel, peen

 4. 10

  Ik vind het goed: Maar dan wil ik ook dat er een streng verbod komt op het gebruik van de term “Wit” als er gewoon “blank” wordt bedoelt.

  “Witte Nederlanders” is namelijk een anglicanisme.

 5. 11

  @Pelayo

  Die heet (nu) Darlie. Prima spul!

  Het is trouwens wel erg veel gezeur van een totaal achterhaalde stichting. Het was nl al een tijdje geleden. Stel je voor dat over een tijdje de blanken gaan klagen dat ze door de zwarten uit afrika zijn gewipt…. Stichting oprichten, gedenksteen in Egypte plaatsen. Inheemse talen naspitten op racistische woorden.

  Ik heb trouwens het idee dat de afstammelingen van de toenmalige slaven weinig reden tot klagen hebben. De plaatsen waar hun voorouders vandaan kwamen zijn over het algemeen straatarm en weinig kansrijk. Kansen die de directeuren van deze stichting allemaal wel hebben en financieel zitten ze ook vast niet slecht.

 6. 12

  @Pelayo: dat lijkt me niet.

  Wiki: De term anglicanisme (van het woord Latijnse woord “Angles” wat Engels betekent) is een beschrijving voor leden en de kerken die de tradities en gebruiken van de Kerk van Engeland nauw volgen.

  Jij bedoelt een anglicisme. Maar dat is het ook niet. Het zou eerder een pleonasme zijn – als “witte sneeuw”.

 7. 16

  We kunnen het anglicisme (amerikanisme?) Caucasian (Kaukasisch?) gaan gebruiken voor het blanke ras:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Caucasian
  Maar: “in places such as Europe, racial censuses are highly controversial and in some cases not used. Some have argued that due to the civil-rights and political-correctness movements, many white people feel a certain guilt or shame when acknowledging their race in a positive manner”

 8. 17

  Ik stel voor dat we inplaats van het stigmatiserende “negeren” voortaan “blankeren” gebruiken.
  Het roken van heroine heet “chinezen”, dat zou eigenlijk “afghanen” moeten zijn.

 9. 26

  Robertson’s Gollywog is in ieder geval al R.I.P.

  [img]http://www.logorip.com/fusion/getfile.asp?file=assets/images/logo_robertsons.jpg&fo_comments=0[/img]

 10. 33

  Ik ben eens geinfiltreerd in een interne vergadering van de Centrum Democraten, een tijd geleden. Daar aten ze in de pauze bij de koffie: jawel, Jodenkoeken en Negerzoenen…

  Zucht. Was Janmaat er nog maar, dan viel er tenminste nog met extreem-rechts te lachen.