Modern day management

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De afgelopen tijd verschijnt er op de Nederlandse TV een reclame van Eiffel. In deze reclame (zie ook hieronder na “[lees verder…]”) zien we hoe een managementvergadering ondersteund wordt door de mensen van Eiffel, van onder de tafel.
Uiteraard is het vast niet de echte aanpak van Eiffel, maar het verbeeldt wel goed een moderne management ziekte.
Steeds vaker zie je binnen bedrijven de management consultants opduiken die helpen bij van alles en nog wat. Veranderingen? Implementatie SOx? Groot project? Slechte werkverhoudingen? Matige resultaten? Huur een management consultant in.
Nu zijn er inderdaad situaties waarin het slim is om tijdelijk specifieke kennis of vaardigheden in te huren. Maar tegenwoordig lijkt het er wel op alsof een willekeurig bedrijf niet meer kan draaien zonder management consultancy.
Maar wat zegt dat nou over de hedendaagse managers zelf. Zijn die dan werkelijk zo incompetent dat ze alleen middels het inhuren van influisteraars kunnen overleven? Verdienen ze dan eigenlijk wel het loon dat ze nu krijgen? Of is de wereld van het bedrijfsleven nou ineens zoveel complexer geworden dat het niet mogelijk is zonder een beetje hulp fatsoenlijk te draaien?
En wat zegt dat dan over de opleidingen van die managers? En het wervingsbeleid van die bedrijven?

Dat krijg je er nou van, reclame maakt meer kapot dan je lief is.

NB: Hiermee doe ik verder geen uitspraak over de geleverde diensten van Eiffel. Dat daar geen misverstand over ontstaat.

Reacties (16)

#1 Ruud Oost

Héél simpel; kleffe vriendjes-politiek. In de top van het Nederlandse bedrijfsleven kom je elke keer dezelfde patjepeeërs tegen. En deze onkunde moet afgedekt worden door management-consultants.

  • Volgende discussie
#2 Ronald

Ik mag van mijn assistent hier niet op reageren

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 boog

Deze ‘ziekte’ heerst ook (misschien wel vooral) bij de overheid:
Door verzelfstandiging en privatisering van uitvoerende diensten en door het uitbesteden van steeds meer taken is inhoudelijke deskundigheid binnen departementen sterk verminderd. Rijkswaterstaat, vroeger door zijn grote deskundigheid als staat in de Staat beschouwd, kan thans slechts met grote moeite als zelfbewust en deskundig opdrachtgever optreden. Dat is niet zonder risico bij een zo cruciale overheidstaak als de natte én de droge waterstaat. [..] Met de verzelfstandiging van diensten en de uitbesteding van taken is vaak ook de daarmee verbonden inhoudelijke kennis uitbesteed. […] De overheid is naar veler oordeel op verschillende beleidsterreinen geen inhoudelijke gesprekspartner meer.

Aldus het jaarverslag van de Raad van State…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Eric

In heel veel gevallen is het ook een manier om kritiek voor te zijn. “Zie je wel, die consultant zei het zelf!” Bij een reorganisatie of vaststelling van de topsalarissen heeft zo’n consultant ook best door wat z’n opdrachtgever het liefst wil horen (Berenschot, Hay Group). Zo’n consultant wordt dus feitelijk betaald om de mening van de eigenlijke manager erdoor te drukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 lara

Als ze die tijdelijke jongens ( krijg het woord manager de strot niet uit) binnenhalen berg je maar, die kunnen de rotklussen opknappen. In Nederland zijn ze totaal de weg kwijt meer managers dan werkers spreek ik alleen over de hulpverlening, en gezondheidszorg

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Blokje

Helemaal eens met Eric. Het is precies wat één van al die consultants mij ooit vertelde: “we schrijven simpelweg op wat de managers willen maar niet durven of kunnen zeggen”.
Je kan het de laffe managers niet eens helemaal kwalijk nemen. Het is een min of meer logische reactie op de invloed van ondernemingsraden en vakbonden op de positie van een manager. Als werknemer en werkgever er samen niet meer uitkomen, is er een hogere macht nodig die een oordeel velt om een vacuum te voorkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Chinaman

@Blokje,

Klopt helemaal.

Het werkt vrij simpel. Manager x wil verandering y bereiken. Hij polst wat rond en merkt dat er geen draagvlak voor is, of de verandering is erg risicovol en hij durft het niet alleen aan. Hij huurt een consultant in met als stelregel bekend=duur en effectief. Deze consultant doet een onderzoek en schrijft een lang rapport met zeer waarschijnlijk als conclusie dat verandering y doorgevoerd dient te worden. en natuurlijk een flinke factuur. Hij wacht de reactie af van het publiek, wil men er dan nog steeds niet aan en eist men meer onderzoek, dan komt de volgende consultant. Na een tijdje heb je dan een aantal rapporten met dezelfde uitkomst en een mooie stapel facturen. Manager x presenterd het vervolgens dat er al zoveel onderzoek naar gedaan is, en dat al het onderzoek zoveel geld heeft gekost dat een en ander direct en zonder discussie ingevoerd dient te worden.

Dit gebeurt trouwens niet alleen in het bedrijfsleven. Kijk bijvoorbeeld naar de Betuwe-lijn, aanschaf JSF, etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 colson

Aha, bekend terrein.

Echte ondernemers zijn avontuurlijk, vernieuwend en hun toewijding geldt hun eigen schepping. Ideaaltypisch (Weber) zijn managers daarentegen eigenlijk niet meer dan bureaucraten, employees – ze zijn uit op beheer, control en op hun eigen loopbaan. Zeg types zoals die veroordeelde Ahold-clan. Het instituut management-consultants past daar volmaakt bij. Ook geen wezenlijke band met de onderneming, zelden veel vakinhoudelijke kennis, wel veel holle concepten, megalomanie en spektakel op de korte baan. Dat zijn kenmerken die -mits timing, casting en situatie in orde zijn- goed van pas kunnen komen om eigen doelstellingen van de manager binnen het bedrijf te helpen verwezenlijken.

Beide werelden overlappen elkaar goeddeels, zowel in personele zin en qua filosofie. Ze helpen elkaar zodoende in stand houden. De consultants zijn de onkwetsbare hulpstukken van een aan zijn cv en machtsposities werkende manager. Die helpen, op hun beurt. de consultants weer aan riante inkomens helpen.

Jammer, want samen zijn ze een rem op de bedrijfsvitaliteit, het zijn er teveel, ze zijn te duur, ze bewerkstelligen veelal ontregeling en ondoelmatigheid en het kan zelfs een tikje corrumperend worden.

Van ergernis en schaamte over hun opvolgers wentelen de oervaders van de doelmatigheid, de allang begraven ingenieurs van Berenschot bijvoorbeeld, zich al jaren telkenmale om in hun graf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 m.

Komt nog bij dat veel (overheids-)organisaties de laatste jaren de dure oudere medewerkers naar huis hebben gestuurd (vutregelingen en dergelijke). Hierdoor is een hoop kennis en ervaring weg.

Consultants en interimtypes moeten die gaten vullen. Uurtje – factuurtje!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Eric

Voor de discussie versmalt: ik noemde *een* reden voor het inhuren van consultants. Ik ben zelf consultant (geweest) dan wel in een soort consultantsrol ingehuurd (geweest). Daarbij schreef ik geen lijvige rapporten, maar dééd ik echt iets.

De opmerking van m. snijdt m.i. hout. In veel organisaties wordt weinig moeite gedaan om kennis en ervaring op een andere manier in te zetten wanneer de medewerkers in kwestie ouder worden. Het is zeker in grotere organisaties een kwestie van creativiteit om een nieuwe rol te vinden voor die medewerkers. Vaak wordt er maar vanuit gegaan dat de medewerkers dat niet aankan, maar meestal kan de manager het volgens mij niet aan…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Steeph

In dit stukje doel ik alleen maar op de zogenaamde management consultants. Die zich bezig houden met het verbeteren/veranderen van de sturing binnen een bedrijf.
Het woord consultant wordt tegenwoordig zo breed gebruikt dat ook een IT-programmeur daar onder valt. Dat is een een andere categorie. Specifieke tijdelijk inhuur van kennis of kwaliteiten is in een moderne economie wel handig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Voorbijganger

http://www.vidlit.com/house

Videoexerptje van “house of lies”, how management consultants will steal your watch and then sell you the time ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Basszje

Mjah ik vermoed dat het een en ander ook te maken heeft met ‘Buzzword compliant’. Dat is een ziekte die je overigens ook in IT-land tegenkomen en zeker in webland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Steeph
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Branko Collin

Ik zag gisteren een documentaire over de hardrockband Metallica waarvan de oprichters drie jaar in een impasse zaten; zogenaamd vanwege alcoholisme en creatieve onenigheden, maar volgens mij hadden ze het allemaal wel eens gezien en gehad.

De vraag die al die tijd over de groep hing was: moeten we kost wat kost deze mamoettanker op koers houden, zelfs al interesseert ons die koers niet meer? Of steken we het lont in het vat en kappen we ermee?

Dat dat laatste geen optie was, was van het begin al duidelijk. Dus werd er een groepstherapeut gehuurd, die moest helpen het schip op koers te houden. Zou het zonder die coach niet gelukt zijn? Dat lijkt me sterk.

Het is echter een misvatting te denken dat je een specialist alleen inhuurt als die meer kan dan jij. Je kunt iemand ook inhuren voor zijn frisse blik, of omdat zhij de dingen doet waar jij effe geen zin in hebt.

Is dat nodig? Is het nodig dat te vragen? Schijnbaar voor het type dat het soort vragen stelt als “verdienen [managers] dan eigenlijk wel het loon dat ze nu krijgen?” wel.

Bedrijven hebben een doel. Ze doen investeringen om dat doel te bereiken. Als aan het eind van de rit het doel niet is gehaald, of als de kosten hoger zijn geweest dan de opbrengsten, gaat het bedrijf kopje onder. Als het bedrijf niet kopje onder gaat, was “het” blijkbaar nodig.

De vraag “is het nodig?” veronderstelt een moreel dilemma dat er niet is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 drrrK

Goh, mijn viel vooral op dat er geen vrouwen onder de tafel zaten.

Police Academy, dat niveau, van vroeger weetjewel.

Maar jullie hebben duidelijk een andere denkrichting :o)

  • Vorige discussie