Mobiliseren per mobiel

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Dit keer is dat Verbal Jam, die het onderstaande stuk aanbood via de mail.

Logo Lidl

Moslims in Nederland kregen afgelopen zaterdag massaal een sms’je met een oproep tot boycot van de Aldi en de Lidl, lees ik in de krant. Vanwege Israëls optreden in Gaza. Iedereen, behalve blijkbaar ‘de moslim in de straat’, krabt zich op de kop wat deze supermarkten in hemelsnaam met Gaza of Israël te maken hebben.

Belangrijker is echter de vraag: van wie kwam die oproep? Wie beschikt er zomaar over de mobiele telefoonnummers van bijna alle moslims in Nederland? Als ik moslim was zou ik me daar ernstig ongerust over gaan maken. Want dit is natuurlijk héél verdacht! Ongetwijfeld zal de oproep leiden tot Kamervragen van de PVV. Want blijkbaar is het mogelijk om met één enkel sms’je de hele moslim-achterban te mobiliseren, met één enkel sms’je kunnen ze ‘de boel hier overnemen’!

“Dit hebben wij niet verdiend!”
Hoog tijd ook voor de andere maatschappelijke en religieuze stromingen om eveneens de mobiele nummers van hun eigen aanhang te gaan registreren. Van joods tot katholiek, van protestants tot humanistisch, van neonazi tot anarchist. De rijen moeten zich gaan sluiten, iedereen moet zijn mobiele nummer inleveren bij zijn geestelijk leidsman. Dan kun je tenminste direct in het tegenoffensief wanneer de mobiele jihad uitbreekt!

Ook de supermarkten moeten maar eens in paginagrote advertenties duidelijk maken waar ze nu eigenlijk staan. Waar liggen hun sympathieën? Zitten er soms joden, moslims, katholieken, protestanten, anarchisten of neonazi’s in de raad van bestuur? Zo gaan die supermarktoorlogen tenminste eindelijk ergens over!

Bij de Aldi en de Lidl zitten ze onderwijl ietwat sip naar de stilgevallen kassa’s te kijken. Ze vragen zich vertwijfeld af wat ze fout hebben gedaan. Een medewerker van de Aldi, die niet bij naam genoemd wil worden, verklaart onthutst: “Wij zijn een Duits bedrijf. Me dunkt dat wij Duitsers in het verleden toch voldoende hebben laten zien bij wie onze sympathieën liggen. Dit hebben wij niet verdiend!”

 1. 1

  Wat dacht je van een kettingreactie?

  Toch blijf ik het verbazend vinden dat er massaal in een dergelijk ongeloofwaardig bericht wordt getrapt.

 2. 3

  @joost
  ben helemaal niet verbaast dat moslims daar intrappen.Ik zou pas verbaasd zijn als ze iets intelligents deden.

  Redactie: waarschuwing wegens opschrijven onzin

 3. 7

  @Joop

  Ga eens op marokko.nl kijken en je zult constateren dat moslims (marokkanen) massaal in de meest krankzinnige theoriën en verzinsels geloven.

 4. 10

  Nou sinds de Middeleeuwen gelooft ook iedereen wat er in een boek geschreven is, dus misschien is dit een nieuwe trend die dat opvolgt. Alles wat gesmst wordt zomaar geloven?

 5. 11

  Waar ik me vooral zorgen over maak is dat we het tegenwoordig als acceptabel beschouwen om ondernemers schade aan te doen middels leugens.

 6. 12

  @11: Hoezo dat dan? Het is toch ieders eigen keuze wel of niet aan een boycot mee te doen, op grond van een SMS of andere oproep? Nieuw is het trouwens ook niet. Boycots kwamen al in de 19e eeuw voor (waarschijnlijk ook al eerder, maar toen is de naam ontstaan).

 7. 14

  Nou ik kan me wel voorstellen waarom je Israëlische producten wil boycotten die vervaardigd zijn in de nederzettingen op de Westbank. De staat Israël is nog steeds bezig om land te pikken van onschuldige Palestijnse boeren, die daar al eeuwen lang in de familie olijfbomen hebben staan.

 8. 15

  @14
  Afgezien van het gegeven dat het conflict niet zo simpel is als je nu voorstelt gaat het hier om een boycot van Duitse ondernemers die niet direct met het conflict te maken hebben. Niet om een bocot van Israelische producten.
  @13
  Ik heb weinig kritiek gehoord op de oproep, wel een imam in de Volkskrant die begrip kon opbrengen voor de boycot. ‘Dan doe je tenminste iets’ was het commentaar. Dat dat ‘iets’ vervolgens volkomen los staat van de idealen die je nastreeft doet blijkbaar niet ter zake en dat het anderen schade berokkent ook niet.

 9. 17

  @16
  Maakt niet uit vanuit welke hoek, Ik bedoel kritiek op het initiëren van een actie die niet betrokken partijen raakt. M.i. was de tendens in de berichtgeving: Er is een boycot vanwege donatie van de omzet. Aldi en Lidl ontkennen. Heel neutraal dus terwijl ik het een opmerkelijke lastercampagne vind.
  Maar goed ik vind sowieso dat de hele berichtgeving over het conflict in Gaza opmerkelijk is. Hier in NL wordt het conflict m.i. te veel geplaatst in de context ‘joden tegen moslims’ dan wel ‘links/rechts’, waarbij links sympathiseert met de Palestijnen en rechts met Israël. Het wordt zelden gezien als een conflict tussen twee staten.

 10. 18

  Het ís geen conflict tussen twee staten. Men is het er denk ik wel over eens dat de actie nergens op gebaseerd was.

  Maar als journalist moet je toch objectief blijven? A wordt beweerd over B, B ontkent A. Meer valt er eigenlijk niet te zeggen, aangezien je dan ook niet 100% weet dat het onwaar is.

 11. 19

  Iets toevoegen aan de discussie wat nog niet genoemd is: veel moslims vonden het zelf ook onzin, en geloofden er niets van. Gegeven een journaalraportage over dit onderwerp, die allerlei moslims aan het woord liet. Hier en daar twijfel, veel mensen die er niet in geloofden.

  SMS is natuurlijk het middel om op te roepen tot actie, overal ter wereld. Er zijn regimes door gevallen (of dat gaat ongetwijfeld nog een keer gebeuren). In Nederland nog enigszins onbekend, vanwege dat er meestal weinig urgents gebeurd en er andere communicatiemiddelen zijn. Voor de goede orde: het gaat om een ketting-sms, dus niet een georganiseerde actie.

  Tenslotte: veel moslims (zeker niet alle) zijn erg begaan met wat er in Gaza gebeurd, en voelen zich machteloos. Een oproep om iets te doen, hoe onzinnig ook, valt dan in vruchtbare bodem.
  (Wel een beetje vreemd, Lidl en Aldi zijn nou juist winkels waar veel prijsbewuste moslims hun boodschappen doen… was het toch een actie van de AH?).

 12. 20

  Het is natuurlijk niet voor niets dat de oproep twee Duitse supermarkten betreft. Immers, Merkel ging als eerste achter Israel staan.

  Overigens, waarom zouden moslims in Nederland a priori begaan zijn met de mensen in Gaza? Ik bedoel, elders worden beduidend meer (en onschuldiger) mensen vermoord (Darfur, Mumbai was een aardige poging, Irak etc.etc) waaronder veel moslims. Van enigerlei actie (koop geen benzine oid) naar aanleiding van die moordpartijen heb ik nooit gehoord.

  Of zijn de moslims in gaza gelijker dan andere moslims? Dat zal het toch niet wezen? Stomme vraag van me natuurlijk want ik weet wel beter: het is niet erg of reden voor het betuigen van afkeer als moslims elkaar of anderen vermoorden. Het wordt pas ‘erg’ als niet-moslims zich tegen aanvallen van moslims verdedigen en daarbij doden vallen.

 13. 21

  @20: “waarom zouden moslims in Nederland a priori begaan zijn met de mensen in Gaza?” Goede vraag Ernst. jammer dat je de reactie boven jouw reactie niet hebt gelezen. De moslims in Nederland zijn helemaal niet a priori begaan met de mensen in Gaza en hebben helemaal niet mee gedaan aan de actie. Waarom je dus 6 uur later toch die vraag nog stelt, vraag ik mij dan weer af.

 14. 23

  Zo iets maakt toch weer duidelijk dat de media in Nederland niet echt veel voorstelt. Eerste de beste boerenlul kan dus een verhaal de wereld in helpen dat vervolgens door de media wordt overgenomen….

  Iemand moet wel echt gelachen hebben die dag; buitenlanders en Aldi / Lidl….. Niet echt origineel maar kennelijk blijft het leuk (zegt ook iets over iemands intelligentie).

 15. 24

  Overigens…………..

  Iemand in het bezit van een dergelijke sms ? Ik nog niet (en denk toch echt dat ik een Moslim ben)…..