Miss Poke & Miss Tatement went to Tuzla

Image Hosted by ImageShack.usNiets heerlijker dan een politicus te betrappen op een leugen. Eindelijk gerechtigheid voor al die onafrekenbare beloften dat “niemand er in inkomen op achteruit zal gaan” (“, maar over inflatie heb ik niets gezegd”). En voor Houdini-geflipflop waarmee een eerder ingenomen standpunt over d’ene of d’andere oorlog flexibel in het tegendeel wordt (kr)omgeluld. Hillary Clinton, die nu bijna op haar rug ligt in de race met Barack Obama, gooide de laatste tijd haar internationale ervaring in de strijd. Tja, en dan kan het gebeuren dat je een bezoekje aan Bosnië opleukt met wat spannend snipergevaar. Clinton vorige week over haar landing in Tuzla in 1996: “I remember landing under sniper fire. There was supposed to be some kind of a greeting ceremony at the airport, but instead we just ran with our heads down to get into the vehicles to get to our base.” Geconfronteerd met de beelden, waarin zij rustig handenschuddend het vliegtuig verlaat, ‘nuanceert’ ze haar verhaaltje: “I say a lot of things — millions of words a day — so if I misspoke, that was just a misstatement.”

Met politieke inhoud heeft zo’n relletje niet veel te maken. Maar ‘inhoud’ is ook meer een dingetje voor dat enkele medium met goedbetaalde hoogopgeleide journalisten (en SargassoPUNTENNEL). En natuurlijk voor de kiezer. Kiezers zijn namelijk uitgerust met een uiterst complexe gadget (het brein) om immense hoeveelheden informatie te combineren en daar een stemvoorkeur uit te destilleren. De media kunnen natuurlijk nooit het niveau van deze hersenprocessen ook maar benaderen. En daarom is zo’n liegrelletje zo handig. Het leert ons veel over de geloofwaardigheid van de kandidaat, heet dat dan, maar uiteraard dient het vooral ter vermaak:

 1. 1

  Nu Steeph in touw is, zullen WE het samen moeten rooien, en hoop ik op wat gezamenlijke effort. Kan iemand even een plaatje van Hillary shoppen die kogels ontwijkt (oid)?

 2. 2

  “mistake” my white skinny ass.

  Het was een speech (toch?). Zo eentje die geschreven en besproken wordt door een team. Dus was het een bewuste leugen. Al Gore had ook al de neiging z’n redelijke verhaal nog sterker te willen maken met uitspraken over zijn personelijke ervaring die de buitenwacht alleen maar als leugens konden benoemen (voordat ie klimaatgoeroe werd).

 3. 7

  van digg:

  “I did two tours at Eagle base (Tuzla). I also find interesting her comments about the snipers in the hills. Anyone that has ever been to Eagle base will know that there are no hills surrounding the base within sniper fire. Sure there are hills in Bosnia. Sarajevo is classically ringed by hills. Tuzla, in contrast, is very flat. The biggest threat at the airfield and Eagle base was unexploded ordinance, mines, and utter boredom.”

 4. 8

  Ach, net als haar man is ze ook op een andere manier gekomen dan in eerste instantie gezegd.

  McCain had ook weer een heerlijke vergissing over extremisten in Iran.

  Selecteren amerikanen hun kandidaten op stupiditeiten of doen ze daar zelf moeite voor?

 5. 10

  Het ging in Nederland mis toen er weblogs verschenen die menen dat inhoud een dingetje is voor dat enkele medium met goedbetaalde journalisten.
  Niks van aantrekken Mark, ik ben ook wel eens cynisch :-)