Misplaatst optimisme

Foto: © Eric Yahnker - Pandemic Lovers (after Magritte), 2020, Oil on canvas copyright ok. Gecheckt 22-04-2022
Dossier:

COLUMN - Ook mij hangt het de keel uit. Ik wil argeloos de schouder van een collega kunnen beetpakken, iemand vanzelfsprekend omhelzen, hartelijk handen schudden, tegen een vertrouweling aanleunen, een vriend stevig vastpakken. Ik kan gelukkig thuis werken, zonder financiële consequenties, maar ik mis de dagelijkse omgang met collega’s vreselijk. Vooral dat je nu voor zowat alles een formele videomeeting moet beleggen hindert me – alle terloopsheid, alle natuurlijkheid is kwijt.

Inmiddels haat ik dat opgelegde optimisme van Rutte, zijn jubelend-bezwerende ‘Jongens, we doen het goed!’ Want we doen het helemaal niet goed: we zijn er collectief slecht aan toe.

Er zijn duizenden mensen vroegtijdig overleden, tienduizenden zijn ernstig ziek geweest, soms met langdurige consequenties, we zijn allemaal bang geweest dat wij of onze geliefden besmet zouden raken, en we hebben in een paar maanden tijd onze zorgverleners volledig uitgewoond. Soms parasitaire maar rijke bedrijven als Booking hebben miljoenen overheidssteun geïncasseerd, terwijl kunstenaars, muzikanten, theatermakers en acteurs de pest konden krijgen en kleine podia stilletjes omvallen. Kinderen en jongeren hebben maandenlang school gemist en kregen inderhaast in elkaar geklust onderwijs-op-afstand. De werkloosheid stijgt schrikbarend, en veel bedrijfjes gaan failliet.

Intussen neemt de besmettingsgraad weer toe, nu ook onder jongeren, en Rutte steekt zijn duimen maar weer eens omhoog. Hij deelt complimentjes aan het volk uit, als was het strooigoed.

Ik wil geen snoepjes van het kabinet, geen lolly als een kusje als troost voor onze collectieve kapotte knie. Ik wil een regering die de huidige stijging van de besmettingsgraad bloedserieus neemt, die onze zorgen erkent in plaats van die met opgestoken duim weg te wuiven. ‘Jullie doen het super hoor, ga zo door!’

Ik snak naar bewindslieden die hardop durven zeggen dat sommige bedrijven – nertsfokkers, slachtbedrijven, uitzendbureaus die arbeidsmigranten in krappe behuizingen en volle bussen proppen – er een rotzooi van maken, en dat Booking zelf maar zijn broek moet ophouden. Naar bewindslieden die, zoals burgemeester Aboutaleb, zeggen dat sommige gedragingen zo onverstandig zijn dat ze vanwege het gevaar waarmee ze anderen opzadelen, niet kunnen worden getolereerd, en die heldere lijnen vaststellen: afstand houden, of anders een masker op.

Ik snak naar talkshow-items en krantenartikelen waarin oprecht wordt verkend wat we de afgelopen maanden hebben verloren en hebben moeten inleveren, en hoe we onder deze omstandigheden verder kunnen, zonder meteen in de reflex te schieten dat we de maatregelen ‘dus’ beter kunnen afschaffen.

Zolang niemand onze pijn, angst, zorgen en ellende publiekelijk serieus neemt, zijn de enigen die ogenschijnlijk soelaas bieden degenen die er ostentatief de brui aan geven. Van jongeren die illegale feesten organiseren en vakantiegangers die in kuddes stranden en parken opzoeken, tot mensen die het virus tot hype of hoax degraderen en het beschouwen als een snode poging van onze overlords om het volk aan banden te leggen.

Wie geen perspectief biedt, drijft mensen naar de gekkies, waar een mondmasker afwijzen ‘vrijheidsstrijd’ heet en knuffelen wordt geframed als verzetsdaad. Ruttes ongefundeerde optimisme stuwt mensen in de armen van de viruswaanzin – en beiden ontkennen de harde realiteit: we zijn nog lang niet van dat virus af.’

Fotocredits:
De foto boven deze column: Eric Yahnker (website en op Tumblr) – ‘Pandemic Lovers (after Magritte)’, 2020, Oil on canvas, 27.5 x 36 inches, 70 x 91 cm. Een van de kunstwerken in de tentoonstelling ‘Second smile’ bij galerie The Hole (New York). Wegens de coronacrisis kon de expositie alleen digitaal bekeken worden en is hier nog te zien.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Rectificatie:
In een eerdere versie van deze column werd ook Action genoemd als bedrijf dat overheidssteun heeft ontvangen. Dat klopt niet en is daarom aangepast.

Reacties (10)

#1 Le Redoutable

“Inmiddels haat ik dat opgelegde optimisme van Rutte” Rutte, Hij heeft de hele tijd gezegd dat er economisch zware tijden aankomen en dat er ook fouten in het crisismanagement gemaakt zullen worden. Je kan het bij en pandemie nu eenmaal nooit 100% perfect doen zeker als je nog niet eens weet hoe het virus precies in elkaar steekt, maar met zwartgallig bij de pakken neer gaan zitten komen we er zeker ook niet uit. Zelfs midden in het ergste van het ergste is optimisme nodig om en sprankje hoop te geven, ook midden in de 2e wereldoorlog had men hoop. Nu zijn er natuurlijk mensen die per definitie een hekel hebben aan Rutte, maar dat doet er niet aan af aan het feit at hij het vergeleken met de landen om ons heel helemaal zo slecht nog niet doet.

“rijke bedrijven als Uber, Booking, Tesla en Action hebben miljoenen overheidssteun geïncasseerd”

Van Nederlandse overheidssteun aan Uber, Action en Tesla heb ik niets kunnen vinden of het moet de “groene” subsidie op schone auto’s zijn, maar wat heeft dat te maken met Corona? Action zelf verklaart van niet:

https://www.trouw.nl/economie/action-na-kritiek-wij-ontvangen-helemaal-geen-noodsteun~b96e9a9a/

” afstand houden, of anders een masker op.” Kennelijk toch niet goed naar Rutte’s optimisme geluisterd, een masker is GEEN alternatief voor afstand houden, juist omdat mensen dat wel denken werkt het averechts zoals te zien is in de cijfers van de landen die een maskerplicht hebben ingesteld. Wel zou het verstandig zijn om lokale experimenten meteen te verbieden, het is nu geen tijd voor gedragsexperimenten die de volksgezondheid in gevaar brengen en burgemeesters hebben niet de schat aan medische kennis die het RIVM heeft .

Dit soort experimenten en het opleggen van wetenschappelijk ongefundeerde onderbuik/paniek maatregelen stuurt juist mensen richting “viruswaanzin”, zie ook in b.v. Duitsland:

https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2342552-toename-besmettingen-weerhoudt-duizenden-in-berlijn-niet-van-protest

Bovendien maakt het het opleggen van strengere maatregelen bij een 2e golf moeilijker, “heb je Aboutaleb weer met zijn schijnmaatregelen” zal men zeggen. Viruswaanzin heeft trouwens ook weer niet helemaal ongelijk, de verzorgingstehuizen zijn veel te hermetisch gesloten geweest, de scholen hadden niet dicht gehoeven, supermarkt karretjes soppen was waarschijnlijk ook onzin en ga zo nog maar even door. Zij stellen net zo goed vragen bij het beleid als de auteur hier doet en hebben daar net zoveel recht op.

  • Volgende discussie
#2 Jos van Dijk

Ik hoop dat Rutte deze column ook gelezen heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Cheradenine Zakalwe

“Vooral dat je nu voor zowat alles een formele videomeeting moet beleggen hindert me – alle terloopsheid, alle natuurlijkheid is kwijt.”

Extragratis tip: je kunt gewoon je persoonlijke Zoom-room openzetten, zodat collega’s virtueel bij je kunnen binnenlopen als ze daar zin in hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

Intussen neemt de besmettingsgraad weer toe, nu ook onder jongeren,

Besmet worden en weer beter worden is natuurlijk een goede zaak voor de groepsimmuniteit. Ik hoop dat ik het virus inmiddels ook heb verslagen en maak mijn borst vast nat voor de volgende pandemie (hold my beer)
De mensen, die het virus ondanks alles weten te vermijden moeten bang en eenzaam wachten op het vaccin.

Wie geen perspectief biedt

Aangeleerde hulpeloosheid? Je hoeft niet te zitten wachten tot je iets wordt aangeboden.
https://purplerays.files.wordpress.com/2013/07/970008_222383841249786_1192145603_n-1.jpg

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Co Stuifbergen

@4: De mensen die door het virus gedood zijn, hoeven zich geen zorgen meer te maken!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hans Custers

@1

Van Nederlandse overheidssteun aan Uber, Action en Tesla heb ik niets kunnen vinden

Zou dat kunnen komen omdat je er niet naar hebt gezocht? De lijst met bedrijven die corona-steun hebben gehad staat hier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 lmgikke

@0 dank voor je column. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Frank_Action

@6:

Een nóg betere blik op dit overzicht laat echter zien dat Action hier niet tussen staat. (wel andere bedrijven met dat woord als onderdeel van een langere bedrijfsnaam)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Amateur Commenter

@1: Oh kijk, daar heb je weer de huisleugenaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Frank789

Even over het virus zelf, wat dat allemaal kan; een mens had die horror niet kunnen bedenken m.i.

En:
” Als we bescherming door de fameuze ‘groepsimmuniteit’ willen bereiken, moet twee derde van de wereldbevolking met het virus geïnfecteerd raken, zo concludeerde een analyse in het vakblad Immunity. Dat zou resulteren in 30 miljoen coronadoden, waarvan 6 miljoen in China en 1 miljoen in de VS (en naar schatting 60- tot 100.000 in ons land).
De doden als gevolg van het instorten van de gezondheidssystemen zijn niet meegerekend in die analyse. ”

En dat zegt dan alleen iets over aantallen doden en niets over de lange termijneffecten en blijvende handicaps en ziekten.

https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/de-lichamelijke-impact-van-covid-19-het-virus-is-erger-dan-u-dacht/article-longread-1626145.html

  • Vorige discussie