1. 3

  Politici zijn niet geinteresseert in het welzijn van hun kiezers, slechts in het pluche.

  Leest u even mee, dan vertel ik u hoe de wereld in elkaar zit:

  Als de euro stijgt, stijgt de koopkracht van de europese burgers. Importen worden immers goedkoper.

  Dan kan je 2 dingen doen:
  – Meer importeren zodat de euro weer terugzakt en dus minder zelf maken en dus minder werken en meer van je vrije tijd genieten
  – Hetzelfde importeren, maar met een duurdere euro zodat je geld overhoud en dus minder kan gaan werken en meer van je vrije tijd genieten.

  Anyhow: Minder werken + Meer vrije tijd

  Maar dat willen politici niet: Die kiezen er voor dat we allemaal een baan moeten hebben.

  Dus die willen dat de euro zakt zodat we
  – Meer kunnen exporteren om zo de euro een beetje op te krikken door meer te werken
  – Hetzelfde exporteren maar dan met een zakkende euro dus moet je meer werken om je importen te betalen

  Anyhow: Meer werken + Minder vrijetijd

  Waarom willen ze dat nou?

  Omdat politici niet begrijpen dat Exports are costs, Imports are benefits. De meeste politici denken: Imports are costs, exports are benefits. 180 deg opposite dus. i.e. zo dom als een varkentje in de poep. Pluche poep dan tenminste, voor 16000 euro per maand.

 2. 4

  @2: Voornaamste kosten voor bedrijven zijn arbeidskosten niet brandstofkosten. En arbeidscontracten zijn gewoon afgeloten in (goedkopere) euro’s.

  @3: Was het maar zo makkelijk.

 3. 6

  Transport is nou iets wat wij niet exporteren naar de V.S. De bezorgdheid betreft het concurrentievermogen van onze industrie in het buitenland. Transportkosten zijn daar een klein percentage van, me dunkt.

  Over landbouw: ja het is een sector die gebruik maakt van fossiele brandstof (aardgas voor de productie van kunstmest), maar de bijdrage ervan aan kosten bedraagt niet meer dan enkele procenten.

  Hoe graag je het ook wil geloven, het is gewoon niet waar dat ons concurrentievermogen staat of valt bij de stand van de brandstofprijzen. Arbeidskosten zijn in deze veel belangrijker.

 4. 9

  The secret of great wealth with no obvious source is some forgotten crime, forgotten because it was done neatly.—Balzac

  (bron)

  Farming […] is an annual artificial catastrophe, and it requires the equivalent of three or four tons of TNT per acre for a modern American farm. Iowa’s fields require the energy of 4,000 Nagasaki bombs every year.[/i]

  Jou statement @JSK: Over landbouw: ja het is een sector die gebruik maakt van fossiele brandstof (aardgas voor de productie van kunstmest), maar de bijdrage ervan aan kosten bedraagt niet meer dan enkele procenten. is wel heel erg simpel. De complexiteit van landbouw, het hoe en waarom en de consequenties ervan op de aarde en dus op de economie en dus op het monetaire systeem zijn niet te overzien.

 5. 11

  Just read Tocqueville’s Democracy in America… 150 years old but o so true!

  We are in the position in which we are witnessing a revolution. Not te one we used to see the last 700 years which was a revolution by the people in which equality improved. What we see today is a revolution brought to us bij the Aristocrats. One in which the inequality will be of a delusional proportion… And a scheme that’s unpresedented… Read Batra’s Greenspan’s Fraud…

  I like…

 6. 12

  @RennieB: Auto’s in Duitsland, Frankrijk en Italië? Dat ik hier nog op in ga…

  @HansR: Eh… nergens onderschat in de rol van landbouw of de rol van een sterke euro op de landbouw. Ik onderschat de rol van fossiele brandstoffen in de landbouw. Zelfs met ‘Peak Oil’ gaat niet opeens alles over de prijs van olie.

 7. 13

  @6: Mag ik daar voorzichtig uit concluderen dat een hoog staande euro dan gunstig is? Immers als je met je euro veel kan kopen (aan goedkope buiteneuropese import), heb je minder euro’s nodig voor hetzelfde welvaartsniveau en zul je dus minder hoge looneisen stellen aan je werkgever.