COLUMN - Waarin een klein land groot kan zijn. Natuurlijk kun je met ruim 17 miljoen inwoners, op een landoppervlakte van dik 34 duizend km², wel het een en ander volbrengen.

Het geeft ook een rijkdom, waar wellicht anderen met jaloersheid naar kijken. De miljoenen vliegen om de oren. Laten we eens kijken naar de laatste miljoenen die dit kleine land rijk is.

De Europese Commissie liet maandag weten dat koffieketen Starbucks 25,7 miljoen euro heeft terugbetaald aan de Nederlandse fiscus.

De Europese Commissie deed vorig jaar uitspraak over de deal tussen Starbucks en onze Belastingdienst, waardoor de koffieshop onterecht belastingvoordeel kreeg. Dat is nu dus een beetje rechtgezet. Iemand nog iets tegen de Europese Commissie?

Oh, wacht. De Europese Commissie heeft een groep vrachtwagenfabrikanten een recordboete gegeven van 2,93 miljard euro, wegens kartelvorming. DAF kreeg de op een na hoogste boete: ruim 750 miljoen euro.

Onze DAF? Kom nou, Europese Commissie… De prijzen van een beetje vrachtwagen mogen dan onnodig hoog zijn, wat niet zo best is voor de transportsector in het bijzonder en de economie in het geheel, maar het is wel onze DAF, ja?!

Het paprikakartel daarentegen kan voor ruim 12 miljoen euro opgelucht adem halen. Toezichthouder ACM verlaagt de boetes tot nu 1.630.000 euro (aanvankelijk 14 miljoen euro).

Over klein en groot gesproken: het kabinet wilde op de kleintjes letten, schrok van de gevolgen voor de groten, en nu zijn onder andere de Zeeuwse gemeenten voor dik 2 miljoen euro de klos.

En de boer, hij klaagde voort. Dit keer over 150 miljoen euro Europese steun aan de melkvee- en varkenshouderij. De voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland vindt dat hiermee de werkelijke oorzaken van de crisis in zijn sector niet geholpen wordt en doet andere suggesties.

Steeds meer mensen moeten wel van het padje af zijn, getuige de kelderende verkoopresultaten bij een producten van navigatiekastjes. Het bedrijf zelf is de weg absoluut niet kwijt en behaalde het afgelopen kwartaal een nettowinst van 12,2 miljoen euro. Bijna vijf keer zo veel als in het tweede kwartaal van 2015.

Dit zijn alleen nog maar de miljoenen van de laatste twee dagen. Welke bewijs wil men nog meer dat een klein land groot kan zijn? Als u al die economische miljoenen wat te neoliberale trots vindt, heb ik nog een miljoen die u wellicht meer kan plezieren.

De Technische Universiteit Delft scoorde deze week de miljoenste inschrijver voor een MOOC (Massive open online course). Eén miljoen leergierigen!

Reacties zijn uitgeschakeld