1. 2

  Gezonde ontwikkeling. Pioneer wordt weggeconcureerd, duurzaamheidsdenken zit inmiddels in een volgende fase op weg naar een climaxtoestand waarin elk product duurzaam zal worden zijn.

  Hoewel ze de kleine aarde wel als monument zouden mogen behouden, zodat we over 50 jaar kunnen zeggen; in dit huis zijn de ideeen onstaan die de ondergang van onze maatschappij voorkomen hebben.

 2. 3

  De Kleine Aarde was voor mij vooral de tuin. Als we in de buurt waren op een mooie dag, daar een ijsje kopen, een beetje door de tuin banjeren en wat op een bankje zitten. Toen ik jonger was heb ik daar eens een uur met mijn neus bovenop de buienkorven gestaan, zo gefascineerd was ik. De bijen zwermden om me heen maar ik ben niet gestoken. Ik weet nog altijd zeker dat ik ooit bijen wil gaan houden. Iets voor de oude dag misschien. Veel van hun andere activiteiten zijn inderdaad wel overgenomen door anderen, hopelijk wordt de tuin niet platgewalst en blijft het gebouw een nuttige functie houden. Ik bedoel, geen meubelstraat of Volkswagendealer ofzo.

 3. 5

  In de Bolwoning was het slecht toeven. Geen water, geen elektriciteit en een lucht van ecologisch verantwoorde boenwas. Buiten stond een oude, weggerotte en deels in de aarde gepropte biogasinstallatie lelijk te wezen. Het idee van een bol als vorm die energie bespaarde, zag er van buiten en van binnen weinig aantrekkelijk uit. ‎Een glazen overkapping om het wegrottende monument te bewaren voor het nageslacht zou er nooit komen, want geldgebrek was synoniem voor De Kleine Aarde. Een officiele status zou de bol ook nooit krijgen. En nu staat ie daar dus maar lelijk te wezen: wegrottend maar opgaand in de natuur, zoals het hoort. Een symbool van wat ooit iets was maar nooit iets zou worden.

  Was getekend, een oud DKA-medewerker…