Midterm 2014 | Ebola in de campagne

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-02-2022
Serie:

NIEUWS - De angst voor ebola grijpt in de Verenigde Staten om zich heen; ook de campagne voor de Midterm Elections is inmiddels in de ban van het virus. Republikeinen riepen luidkeels om een reisverbod van en naar West-Afrika en beschuldigden Obama om het hardst van gebrek aan daadkracht. Het Witte Huis sloeg direct terug met een uitgebreide verantwoording, de aanstelling van een Ebola-tsaar en de mededeling dat een reisverbod naar West-Afrika niet helpt. De Republikeinen eisen scherpere maatregelen, en een aantal Democratische Senaatskandidaten sluit zich aan bij de kritiek op Obama.

Iowa

In Iowa, een battleground state bij uitstek, speelt de Republikeinse Senaatskandidaat Joni Ernst graag in op de angst voor ebola en de overtuiging onder kiezers dat Republikeinen veiligheid serieuzer nemen dan Democraten. Bij een recent Senaatsdebat verweet zij haar Democratische tegenstander Bruce Braley gebrek aan daadkracht door te stellen dat hij deel uitmaakt van de inner circle in Washington die niets doet. Maar Braley sloeg terug met de mededeling dat hij de regering bij een hoorzitting juist kritische vragen heeft gesteld en hen onder druk zet om NewLink Genetics, een bedrijf in Iowa dat een ebolavaccin ontwikkelt, te steunen.

Joni Ernst en Bruce Braley in debat over ebola in Iowa

North-Carolina

Het ebola-virus lijkt de campagne in North-Carolina een verrassende wending te geven. De zittende senator Kay Hagan leek daar een makkelijke overwinning te gaan halen op Thom Tillis. Maar de Republikeinen willen deze race winnen: ze pompten miljoenen in de campagne voor de Senaat, en grepen de paniek over ebola aan als nieuw onderwerp. Nadat Tillis een reisverbod eiste, het veiligheidsbeleid van Obama aanviel en op de nauwe banden tussen Hagan en Obama hamerde, begon hij zijn achterstand in te lopen. Nadat Hagan eerst had verklaard dat beperkingen op reizen geen zin hadden, nam ze ineens de oproep van Tillis over: ook zij wilde ‘onmiddelijk’ een reisverbod. Wat natuurlijk direct als een paniekreactie werd gezien.

Alternatief

Beoogd senator Ed Gillespie volgt ook in Virginia het uitgekookte Republikeinse recept: hij beschuldigt Obama van laksheid, eist een reisverbod, en verwijt zijn Democratische opponent Mark Warner dat hij dat niet doet. Hij publiceerde gisteren een achtpuntenplan voor de bestrijding van ebola:

My policies offer clear cut solutions to this serious threat to our public health and safety. The time for talk is long gone; it’s time for decisive action.

Die actie moet volgens Gillespie gericht zijn op voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt, zowel in de gebieden waar de epidemie woedt als daarbuiten. Daarvoor is betere coördinatie tussen Amerikaanse overheidsinstellingen nodig en meer geld. Als senator belooft Gillespie te zorgen dat het Congres beter toeziet op de uitvoering van deze maatregelen.

Te laat

De vraag is wel of maatregelen en toezicht van het Congres zin hebben. De verkiezingen zijn over twee weken, en het nieuwe Congres start pas een maand daarna. Zelfs als de Republikeinen een meerderheid halen in het Congres, dan moeten ze eerst nog een voorstel voor nieuwe maatregelen indienen, bespreken, aannemen én ongeschonden langs Obama krijgen. Maar ebola is nieuws: gisteren werd bekend dat er weer een nieuw geval van besmetting is in New York. Dat maakt mensen bang. De Republikeinen spelen daar op in met hun campagne tegen Obama — en met succes. Het virus zal de laatste weken voor de verkiezingen zeker de kop blijven opsteken in de campagne.

Reacties zijn uitgeschakeld