1. 2

  Voortschrijdend inzicht? Zomaar ineens na honderden jaren stilstand? Deze uitspraak is toch humoristisch bedoeld zeker?
  Is het nu zo moeilijk te erkennen dat deze hervormingen een gevolg zijn van de enorme militaire druk van dat perfide Amerika?

 2. 4

  @larie: Ik denk dat er in sommige gevallen wel degelijk sprake kan zijn van voortschrijdend inzicht. Clubs als Al Qaida hebben net zo’n hekel aan het Saoudische en Jordaanse koningshuis als aan de VS. En dat armoede een goede bron voor terrorisme vormt zien ze denk ik ook wel in. Realisme kun je ook huren in de vorm van adviseurs als je het zelf niet hebt.

 3. 5

  Ja ok, mee eens. Inzichten verlopen vaak in horten en stoten niet zozeer in een vloeiende lijn, de tijdsgeest zou je het kunnen noemen. De Amerikanen hebben wellicht net dat stootje gegeven om weer een stap verder te gaan in zoiets abstracts als “inzicht”. Het zou wel eens kunnen zijn dat aan dit stapje een zeker politiek inzicht aan vooraf gegaan is en ik wil alleen naar voren brengen dat er ook positieve effecten kunnen zijn van de Amerikaanse acties. Ik vind het jammer dat er toch veelal met een vernauwde blik wordt gekeken naar handelingen die buiten Europa plaatsvinden.

 4. 6

  Volgens mij was mijn stukje niet negatief over de Amerikanen. Was ook niet de insteek, anders had ik ‘m wel in de categorie bushbash gepost nietwaar?

 5. 9

  minder armoede -en dus minder voedingsbodem voor terrorisme-

  De meeste kapers op 9/11 waren saudi’s. Toch nauwelijks een arm land te noemen. Eerder rijke uitbuiters. Lees de verhalen van dienstmeisjes die daar gewerkt hebben maar ‘ns.

  Ik denk dat ’t moslim fundamentalisme een heel *moderne* reactie is op de lopende ondergang van de traditionele islamitische cultuur.