Met spionage leer je veel, maar kun je weinig

Foto: Apionid (cc)

COLUMN - Het was volgens de CIA zelf de ‘inlichtingencoup van de eeuw’: West-Duitsland (de BRD) en de VS waren de geheime eigenaren van een Zwitsers bedrijf, Crypto AG, opgericht in 1952. Crypto AG verkocht overheden machines waarmee berichten konden worden versleuteld. Ze bouwden een achterdeur in. Zo aten de VS en de BRD van twee walletjes: ze verdienden goud geld aan de machines, die aan bijna 130 staten werden verkocht; én ze konden op hun gemak de veilig gewaande communicatie van vriend en vijand doorspitten.

West-Duitsland en de VS lazen berichten mee over de militaire coup in Chili tegen Salvador Allende, over de grootschalige mensenrechtenschendingen in Argentinië onder Jorge Videla, over de gijzeling van VS-diplomaten in de Amerikaanse ambassade in Teheran, en de vredesbesprekingen tussen Israël en Egypte in Camp David, onder leiding van Jimmy Carter.

Het verhaal kwam afgelopen week naar buiten. Maar dat was niet voor het eerst.

In 1986 meldde Ronald Reagan, indertijd de Amerikaanse president, dat de VS diplomatiek verkeer van Libië had onderschept en zo met zekerheid wist dat Moammar Gaddafi achter de bomaanslag op een Berlijnse disco had gezeten. Al snel werd de betrouwbaarheid van Crypto AG in twijfel getrokken.

In 1998 schreef journalist Wayne Madsen een exposé over Crypto AG, en vroeg zich openlijk af of het bedrijf ‘de Trojaanse hoer van de NSA’ was. En in 2004 publiceerde veiligheidsexpert Bruce Schneier een artikel waarin hij alle geruchten over Crypto AG inventariseerde, en memoreerde dat Iran vrijwel zeker wist dat hun communicatie werd afgeluisterd, en zelfs een medewerker van Crypto AG oppakte.

Schneider beschreef toen al het dilemma dat inherent is aan zulke praktijken: met dergelijke spionage leer je weliswaar een heleboel, maar in de praktijk kun je er vervolgens bitter weinig mee aanvangen, want dan verraad je jezelf. ‘Zouden de Iraniërs ooit achterhalen dat de NSA hun diplomatieke berichten konden lezen, dan zouden ze de onbetrouwbaar gebleken encryptiemachines terzijde schuiven, en zou de stroom van Iraanse geheimen subiet opdrogen.

Het grote geheim dat de NSA de Iraanse geheime communicatie kon lezen, oversteeg het belang van enig specifiek geheim waarin de NSA op die manier inzage wist te verkrijgen.’ Erger: op zeker moment weet je als afluisterende inlichtingendienst niet eens meer of wat je leest authentieke berichten zijn, dan wel valse berichten die doelbewust worden opgedist teneinde je om de tuin te leiden.

Geen wonder dat de Verenigde Staten zich momenteel buitengewoon druk maken over de mogelijkheid dat het Chinese Huawei, dat de infrastructuur voor het mobiele 5G-netwerk levert, daarin achterdeurtjes zal inbouwen. De VS zetten hun bondgenoten onder grote druk niet met Huawei in zee te gaan. Best begrijpelijk. De VS weten als geen ander hoeveel geheimen je in de schoot vallen wanneer je eigen inlichtingendienst zich in andermens’ communicatiestructuur weet te nestelen.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (2)

#1 Frank789

Als je jezelf eigenlijk niet kunt verraden zoals in het geval Libië/Berlijn, dan kun je nog steeds bedrijfsgeheimen ontfutselen of onderhandelingsstrategieën vooraf afstemmen op de strategie van het andere bedrijf of land want die strategie heb je van te voren afgeluisterd. Een groot voordeel en toch niet direct verdacht.

  • Volgende discussie
#2 Judith

En Samsung uit Korea, Asus uit Taiwan maar op een fabriek in China kom je ook overal tegen waar ze omheen sluizen tot elke vijand van CIA of Duitsland of Zwitserland waar je ook daar achter komt in elke land. Zogezegd dubbelspionnen liggen overal, daar weten wij allemaal niks van behalve overheid. Kijk ook naar Facebook met Whatsapp in alle samenhorigheid, Amazon.com krijg je ook mee te maken van elke bestelling, te wetende waar je vandaan komt, enzovoorts enzovoorts.

Herinner me wel van 4 jaar geleden op mijn appartement balkon dat ik zelf flying drone ( zeker heel dure apparaat ) onder ogen heb gezien, zelfs langs elke blok van appartement, op weg naar Beek/Maastricht Airport. Die drone vertrouw ik voor geen cent, al droeg ik halfnaakt…..oeffff.

  • Vorige discussie