Met gewoon Jos door Gewoon NL, afl. 6: Neerijnen

Foto: copyright ok. Gecheckt 25-09-2022

REPORTAGE – Waarin de auteur samen met de charismatische Jos Kuintjes op verkiezingscampagne door gewoon Nederland gaat. Aflevering 6: Neerijnen. Gewoon Jos breekt een lans voor de gewoon werkende Nederlander.

“Vandaag wil ik het met u hebben over de hard werkende Nederlander.” Gemurmel in de zaal. Wat laatkomers zoeken nog een stoeltje. Het is lekker druk in dorpshuis De Zevensprong. Ik zie hier en daar al wat Gewoon NL-t-shirts. Veel jonge mensen. De sfeer is goed. Jos had me voor aanvang van de bijeenkomst toegezegd dat hij er ‘gewoon lekker zin’ in had. Hij gaat verder. “Vandaag wil ik het hebben over de hard werkende Nederlander waar Mark Rutte en diens VVD zo de mond vol van hebben. De hard werkende Nederlander is zo zielig. Want ziet zijn zuur verdiende geld met bakken tegelijk over de balk gegooid worden richting kansloze projectjes voor kansloze jongeren, kansloze bejaarden, kansloze zieken en kansloze werkzoekenden. De hard werkende Nederlander kent z’n verantwoordelijkheid, maar wil daar wel wat voor terug zien. Hij wil niet dat zijn geld in een bodemloze put terecht komt. Hij wil dat het nuttig besteed wordt. Zo is de hardwerkende Nederlander. Welnu, ik zal u eens wat vertellen over de hardwerkende Nederlander. De hardwerkende Nederlander is gek. Juist. Zo. Ik heb het gezegd. De hardwerkende Nederlander is niet goed bij zijn hoofd. Dit is helemaal geen tijd om hard te werken. Dit is een tijd om gewoon te werken. Niet te hard, niet te langzaam. Gewoon.”

“GEWOON!!”, schreeuwt er iemand vanuit de zaal. Een paar mensen volgen zijn voorbeeld.. “GEWOON!!” Daar gaat een vuist de lucht in. 

Jos wacht even. Glimlacht. En gaat verder. “Wij van Gewoon NL zijn er voor de gewoon werkende Nederlander. We zijn er trouwens ook gewoon voor de gewoon niet werkende Nederlander. Maar ik wil het nu even niet hebben over degenen die gewoon niet werken, maar over degenen die gewoon wel werken. Dat zijn degenen die onze samenleving draaiende houden. De Nederlanders die elke dag gewoon hun werk doen. Hun plicht. Zonder zich daar bovenmatig veel voor in te spannen. De harde werkers verpesten het meestal voor de rest. De harde werkers voeden het idee dat de gewone werkers lui zijn. Maar de gewone werkers zijn niet lui, de gewone werkers zijn gewoon aan het werk. Zonder zich verheven te voelen, zonder zich beter te voelen dan anderen. De Chinezen, dat zijn harde werkers. En die verpesten het nu voor de rest. De VVD is er niet voor de hard werkende Nederlander, de VVD is er voor de hard werkende Chinees.”

“De VVD praat ons, met die mythe van de hard werkende Nederlander, een collectief schuldgevoel aan. Want elke keer dat Mark Rutte of Stef Bos (sic) het over de hardwerkende Nederlander heeft, denkt heel gewoon werkend Nederland, en dat is toch het merendeel, bij zichzelf: verdomme, ik ben geen hardwerkende Nederlander, ik ben een loser die elke dag maar wat aanklooit en blij is als ie naar huis mag. Welnu meneer, dat is het overgrote merendeel van Nederland. En daar is ook helemaal niet erg. Integendeel, dat is juist hartstikke goed. Wat nu als heel Nederland uit hard werkende Nederlanders bestond? Dan waren er veel minder mensen nodig om hetzelfde werk te verstouwen dat de gewoon werkende Nederlanders nu doen. En dan had een aanzienlijk deel van die hard werkende Nederlanders thuis gezeten, hevig gefrustreerd omdat ze niet in de gelegenheid waren hard te werken.”

“En wat nu als er inderdaad al heel veel hard werkende Nederlanders zijn? En met hard werkende Nederlanders bedoel ik het soort Nederlanders dat twee keer zo veel werk verstouwt als een gewone Nederlander. Als dat zo is, dan zitten er aardig wat gewoon werkende Nederlanders ten onrechte thuis. Want als die hard werkende Nederlanders niet zo hard werkten, dan zou er werk over blijven voor de gewoon werkende Nederlanders die zich nu gedwongen voelen om heel hard gewoon werk te vinden.”

“Nee, als Gewoon NL aan de macht komt, dan zullen wij het hard werken ontmoedigen en het op z’n jan-boeren-fluitjes-werken stimuleren. De hard werkende Nederlander is gek. Dat kunnen jullie, als gewoon werkende Nederlanders niet over je kant laten gaan. Stem gewoon Jos voor een Gewoon NL.”

Een luid gejuich stijgt op. “Ge Woon Jos”, klinkt er door het zaaltje. Ge. Woon. Jos.

Reacties (7)

#1 Prediker

Kan iemand die Jos Kuintjes niet gewoon afschieten?

  • Volgende discussie
#1.1 Bismarck - Reactie op #1

Hij heeft wel gewoon (ja gewoon!) gelijk hoor. Kijk maar eens hoe die Nick Jue met zijn harde gewerk meer dan 2500 man de deur uit heeft gebonjourd bij ING. Allemaal ontslagen omdat hij zo nodig ’s avonds door moest werken.

#2 weerbarst

Ik word er gewoon ziek van, ik lees alleen de koppen, bestaat deze partij echt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Prediker - Reactie op #2

Werd het Binnenhof op 10 mei 1981 werkelijk gegijzeld door De TegenPartij onder leiding van F. Jacobse en Ted van Es?

  • Volgende reactie op #2
#2.2 lapis - Reactie op #2.1

Ah, 10 mei 1981. Mooie dag. Mitterrand was net president geworden, en ik zal nooit vergeten op wat voor een indrukkende wijze dat werd verkondigd door Harmen Siezen en Philip Freriks. Ik was toen -4, en herinner me hoe Franse jeugd, arbeiders, creativiteit, vernieuwing en al zij die de handen ineen hadden geslagen die dag samenwerkten om een socialistische overwinning in Frankrijk te bewerkstelligen. Jammer alleen dat de socialisten in West-Berlijn flink verloren. En dat van VVD-kamerlid van Erp en dat hakenkruis, dat was gewoon onfortuinlijk. Maar ja ach, Twente versloeg NEC met 2-0 dus wat wil je. Het leven is nooit helemaal perfect. Goedenavond.

#3 Yevgeny Podorkin

He’s right you know. Simply.

Ben Verwaayen (of is het met 1 a en een ij met van die puntjes?) verwoordde het gewoon al tijdens Zomergasten: “De Chinezen komen dus moet je gewoon keuzes maken: alles gewoon ontmantelen wat gluipenderwijs watjes van ons heeft gemaakt waardoor we niet meer weten wat hard werken is geen veerkracht meer hebben en waardoor onze (miljarden)bedrijven naar de klote worden geholpen dankzij die vermaledijde kutbabyboomgeneratie die allemaal teveel boekies van Max Havelaar hebben gelezen: gewoon ontslagrecht versoepelen, werkweken van 6- dagen/ 48 uur, vakantiedagen halveren, rijtijdenbesluiten opheffen en een arbeidsinspectie die alleen constateert of den arbeider voldoende gevoed is”.

Pinda pinda lekka lekka en dáár is het gat van de deur vuile vieze kleine pestpleurischinees.

Tot zover lul Ben Verwaayen.

In de quasi democratie Nederland (en andere EU landen) weet de kiezer totaal niet meer waar ie het zoeken moet. Zwiept van extreem links naar rechts, je weet niet meer of je erom moet lachen of huilen.

Met een andere sterkere politieke Europese Unie heb je weer 100 jaar speling mensen (uiteindelijk lopen we evolutionair op termijn sowieso allemaal met gestrekte arm)
In China is een sociale revolutie o.i.d. (betere arbeidsomstandigheden/ voorwaarden) als de groeispurt stagneert/ afvlakt onvermijdelijk.

Kwestie van geduld.

*weer wennen aan reageren moet…vandaar*

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie