Met Brinkman verliest Wilders zijn bliksemafleider

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-11-2022

Tijdens een feestje afgelopen vrijdag speculeerden we aan de borreltafel over wat Hero Brinkman zou doen. Gek genoeg vroegen we ons niet af of Brinkman op zou stappen, maar of Wilders hem uit de fractie zou zetten. Ik zette mijn geld op nee, omdat Brinkman de perfecte bliksemafleider voor Wilders was: alle verwijten over een autocratisch geleide partij waarin geen plaats is voor dissidente geluiden, vielen met een verwijzing naar Hero te ontkrachten. En Hero blafte wel de hele tijd, bijten deed hij niet.

Nu dus wel. Brinkman is het moe in de marge van de PVV zijn dissidente geluid voor dove oren te verkondigen. Hij had natuurlijk ook zijn zetel kunnen inleveren bij de baas, maar daar was hij vermoedelijk dan weer te ijdel voor. Wilders liet via de twitters weten het vertrek triest en onnodig te vinden. Groep Brinkman mag zijn tijd tot de verkiezingen uitzitten, en verdwijnt dan van het politieke toneel.

De vraag is hoe ver die verkiezingen weg zijn. Weinig mensen zullen Brinkmans belofte dat hij het kabinet blijft steunen, serieus nemen. Rutte is zijn meerderheid kwijt, al is hij inmiddels natuurlijk gewend om steun voor zijn beleid bij diverse gedoogpartners te zoeken. Zoals het er nu uitziet zal de vraag vooral zijn of het CDA zin heeft in verkiezingen. Een electoraal pak slaag krijgt die partij sowieso, dus zal de partijleiding een inschatting maken of nog langer doormodderen met dit kabinet de kansen verbetert of verslechtert.

Voor de PVV zal het vertrek van Brinkman zo op het eerste gezicht niet veel uitmaken. De partij is zo vol met schandaalmakers en nestverlaters, dat eentje erbij niet uitmaakt. Dat kan anders worden, mochten anderen hem in de komende dagen nog volgen. De PVV zit op of net over haar hoogtepunt. Wilders moet vol aan de bak om de partijstructuur die hij in de afgelopen jaren opgebouwd heeft, en waar Brinkman een belangrijke rol in speelde, te redden.

Reacties (19)

#1 Sjiek

Brinkman benadrukte zijn steun aan het kabinet heel expliciet in de persconferentie. Daar was door hem over nagedacht. Hij beseft dat hij een berg ellende over zich krijgt en dat hij zijn eigen ruiten ingooit als hij het kabinet laat vallen. Dat zal dus niet gebeuren.

 • Volgende discussie
#2 Jaap Walhout

Zou Hero soms ook De Speld lezen? Zij voorspelden dit al in 2010.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 M - Reactie op #2

‘De Speld’ lezen? Man, daar is de PVV groot mee geworden! Satire! Daar is hun hele partij-programma op gebaseerd.

Oh, en het ‘jatten’ van ‘sociale punten’ van de SP, in hun partijprogram. Alsook het niet nakomen van meerdere afspraken. Hoe vaak hebben PVV-fractie leden al niet gezegd, dat alles een grap is?

#2.2 frank - Reactie op #2.1

Uhm M, satire is toch grappig?

#3 kevin

Volgens mij is de PVV al ruim over haar hoogtepunt heen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Inkwith Barubador

Heel links hoopt wel op nieuwe verkiezingen, maar dit bord-voor-de-kop kabinet gaat gewoon door, hoor. Tot het bittere eind.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Tom van Doormaal

Het leek me een probleem voor de PvdA of men nog gedoogsteun zou moeten verlenen. Rutte heeft willens en wetens een houtjetouwtje kabinet in het leven geroepen.
Maar nu er zo ad-hoc naar meerderheden moet worden gezocht is de kans op averij wel zeer aanzienlijk. Ik heb het twee jaar geleden aan HM geschreven, als onafhankelijk adviseur: de kleine rechtse meerderheid mag voor Rutte politiek comfortabel zijn, maar voor het land is het niks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 vandyke

Ik heb altijd gedacht dat een spelletje was: good quy, bad quy.

Brinkman had het over dat hij erop tegen was om mensen weg te zetten zetten, zoals (geheel geassimileerde) moslims en Polen.
Vooraf ging de uitspraak over ‘de ‘islam een achtergestelde ideologie.’. Was dat nu een verspreking en bedoelde hij achterlijke?
Waarschijnlijk het laatste, maar als het het eerste toch zou zijn dan zou het pas een breuk zijn, anders is het vrijwel hetzelfde als wat de PVV verwoord..
Jammer dat geen journalist het even vroeg, maar misschien komt het nog. Vermoedelijk verstond iedereen achterlijke. Goed gehersenspoeld.

Dat Wilders tegen de Polen (en nog wel wat meer) hakt en dat Brinkman daarvan zegt dat het hem alleen maar gaat om een paar zeteltjes in de opiniepeilingen, is een keiharde beschuldiging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Van bliksemafleider naar breekijzer.

De zetel met outlaw Brinkman kan nu mooi single handed het hoofd/ stemming/ onderhandelingen van de gedoogconstructie afknallen zonder dat het hersenvocht de PVV raakt gelukkig is men het daar op hoofdthema’s overal met elkaar eens dus dat zal wel loslopen en anders springt de SGP wel op het paard ja toch…

*sneller dan schaduw schiet*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 w.counte - Reactie op #7

Mijn PVV stem gaat naar Brinkman. Die snapt wat vrijheid is, de meesten van de rest van die factie is volledig afhankelijk van Wilders en durft niets te zeggen. Bovendien hebben ze niet het niveau dat nodig is om een land te helpen. Hero heeft mijn stem!

#8 wakomtdatkomt

misschien denk ik wel te ver,

Zou het kunnen dat Wilders, Brinkman weer in de armen sluit vlak voor eventuele verkiezingen? Iets meer democratie en laten zien dat je niet te extreem bent… extra aandacht extra stemmen.

Oftewel: het is allemaal afgesproken werk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Olav - Reactie op #8

“Wakomtdatkomt”: Zou het kunnen dat…

Nee.

Eerder geloof ik dat er een hetze vanuit de PVV tegen Brinkman op gang zal komen (op de site van de Telegrappig wordt-ie nú al voor linkse spion uitgemaakt), dat hij wel zijn termijn in de Kamer zal uitdienen, dat hij nog een boekje open gaat doen over de gang van zaken in de fractie en dat hij zich uiteindelijk niet nog eens verkiesbaar zal stellen.

#9 Martijn

Als ik Brinkman was zou ik eens bellen met Marco Pastors en misschien ook Joost Eerdmans en kijken of er iets op te zetten valt. Ze hebben in ieder geval een goede spindokter nodig, want op een gebrek daaraan is de vorige poging van Pastors en Eerdmans om het landelijk te maken ook stukgelopen, terwijl ze op dat moment op een veel beter track record konden bogen dan de PVV.

Zou het wel verstandig zijn als Brinkman voorlopig het kabinet nog in het zadel houdt om zichzelf tijd te gunnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 larie

glas plas..die beweging (what’s in a name) wordt er alleen maar sterker door, vrees ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henrik

kortom: de PVV blijft een besloten neozionistische club met schimmige sponsors en ditto beleid.

zelfs de geringste twijfel die ontstaan is in het kippe(n)brein van Hero is goed voor headlines.
ik rust mijn kaas.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 MikeS

Is de meerderheid van Nederland na ruim tien jaar niet al populisme-moe? Ik wel in ieder geval!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Joop
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13.1 Ernest - Reactie op #13

Ook in de NRC. Is dit de variant van steun door de Sovjet-Unie aan CPN en gedurende de koude oorlog? Van mij mag die PVV zo worden ingerekend wegens landverraad. Ouderwets woord misschien, maar ze dienen duidelijk een ander belang dan het Nederlandse. En dat vraag ik me van Rutte, Rosenthal en Verhagen ook al langer af.

#14 Eric

Ik denk dat Brinkman de PVV meer schade kan toebrengen dan velen hier verwachten. Of zich dat ook vertaalt in zetels voor hemzelf is nog de vraag, maar met verhalen over schimmige buitenlandse financiers en gebrek aan democratie en toekomst in de PVV kan hij flinke deuken in het bolwerk slaan. Van buiten de PVV was dergelijke kritiek eenvoudig als linkse kinnesinne weg te zetten, bij een trawant van het eerste uur is dat lastiger.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie