1. 2

  Veel Nederlanders geloven dat ook. Want ze gaan eerder met pensioen, gooien geld over de balk en straks ons zuur verdiende geld, alles is corrupt en ze pakken onze blondjes (emotioneel argument).

 2. 3

  Vergeet niet de klein Duitsers aka de Nederlanders. Hoewel dit stukje een beetje kort door de bocht is. Ook belangrijk is de arbeidsparticipatie. En die is in Zuid Europa
  wel een stuk lager.

  http://www.cbs.nl/en-GB/menu/themas/dossiers/vrouwen-en-mannen/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-3336-wm.htm

  Maar goed, het grote probleem is dat economische verschillen in de EU worden gewijd een moreel tekort van de inwoners de achterblijvende landen (lui, corrupt).

 3. 5

  Tja…het is makkelijker te verkopen dan de waarheid.

  Alles om Griekenland per opbod te verkopen aan multinationals.

 4. 6

  @4

  Voor mannen is dat 65 jaar en vrouwen 60 jaar.
  Er zijn wel regelingen nzoals onze FPU.

  Wat wel een probleem is: rijke grieken ontduiken makkelijk belastingen.

 5. 8

  Ja, maar kijk nou eens even: vaak heeft zo’n Griekse of Italiaanse ambtenaar naast zijn zogenaamde volle hoofdtaak er nog een tweede baantje bij, en werkt hij ook nog wat in het bedrijfje van zijn broer mee. Logisch dat ze gauw slijten. En die OESO cijfers – wie gelooft ze? Wie hebben die cijfers ingeleverd bij de OESO: net als de Griekse begrotingscijfers moet je het toch op zijn minst met een korreltje zout nemen. Want de OESO laat het grijze circuit vast voor wat het is. En ze hebben ook niet gecontroleerd of die ambtenaar van 62 echt wel de hele dag achter zijn bureau zit te werken aan wat ie zou moeten doen. Tegenwoordig een populaire oproep: “Zijn er op Sargasso nog lezers ter plaatse?”

 6. 9

  De Duitsers hebben een hogere arbeids-productiviteit, zijn inventiever en betalen meer belasting. Misschien werken de Zuid Europeanen best hard, de Duitsers werken dus harder en effectiever.

 7. 11

  @7: Die link, dat figuur wat er links naast staat: Begrijp ik dat er eigenlijk veel meer problemen in Oost-Europa (zie bv. Polen) liggen te wachten dan in Zuid-Europa?

 8. 13

  Net zoals de Duitsers kunnen de Polen altijd nog besluiten om hun ouderen langer door te laten werken. Vergrijzing wordt pas een probleem
  als de ouderen het oké gaan vinden om de jongeren uit te buiten.

 9. 15

  Bij Merkel had ik altijd iets van grundlichkeit verwacht maar ze ontpopt zich ook steeds meer als een rechtse populist.

 10. 16

  De theorie is dat die pensioenverplichtingen verdwijnen met de invoering van de private pensioenstelsels. Deze invoering zorgt op de korte termijn voor tekorten op de overheidsbegroting. Maar politici willen natuurlijk niet bezuinigen, met als gevolg dat ze de hervormingen stopzetten of terugdraaien, en de pensioenverplichtingen weer oplopen :)

 11. 17

  Stickmeister (5) heeft het bondig geformuleerd: in de pratijk komt het er op neer dat Griekenland per opbod wordt verkocht aan multinationals.

 12. 21

  De Duitsers hebben meer machines tot hun beschikking. De industrie is er meer gemoderniseerd. De arbeidsproductiviteit is niet hoger, omdat mensen harder werken, maar omdat de verdeling van productiemiddelen anders is.

 13. 23

  Popie-jopie. Als net zo veel geproduceerd wordt als voorheen en er minder jongeren zijn dan voorheen, willen die jongeren gewoon meer geld dan de ouderen hadden, en willen ze gewoon niet delen. De ouderen hebben altijd met meer mensen voor veel minder geld gewerkt en de jongeren willen nu met minder mensen voor veel meer geld werken.