Meisjes raken gewond | vier versies

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Twee meisjes uit de nederzetting Kiryat Arba bij Hebron zijn dinsdagavond bekogeld met stenen. De kolonisten gingen vervolgens verhaal halen bij de ‘Arabieren’. Wat hieronder volgt is – ter lering – vier versies van hetzelfde nieuws. Onderaan geef ik mijn commentaar.   

De versie van het persbureau:

 De 41-jarige Palestijn Marwan Burkan uit Hebron op de Westoever is dinsdagavond ernstig gewond geraakt nadat kolonisten uit de nederzetting Kiryat Arba zijn huis waren binnengedrongen en hem in elkaar hadden geslagen, bericht AFP. Het persbureau hoorde dit van de chauffeur van de ambulance die Burkan naar het ziekenhuis bracht. Burkan woont vlak naast Kiryat Arba. Palestijnen kwamen op het geweld af, maar werden toen zij met stenen begonnen te gooien door militairen verjaagd met traangas.  
Een woordvoerster van het leger  vertelde AFP dat het incident was veroorzaakt doordat twee Joodse meisjes met stenen waren bekogeld. De vader van één van hen was toen een huis van een Palestijn binnengedrongen  om verhaal te halen, zei ze. Maar volgens de legerwoordvoerster was niemand gewond en was de orde hersteld.
De versie van het Israelische Ynet (de site van Yediot Ahronot):
Twee joodse meisjes zijn dinsdagavond in Hebron door Palestijnen met stenen bekogeld toen zij naar de wijk Givat Ha’avot liepen (noot: Givat Ha’avot is niet een wijk in Hebron maar in feite een aparte nederzetting, gelieerd aan Kiyat Arba, A-P). Een van de meisjes raakte lichtgewond. Ze liep een fractuur in haar hand op.
Volgens Palestijnse bronnen ging een groep kolonisten daarop naar Palestijnse huizen, riepen de eigenaars naar buiten en riep hen ter verantwoording voor het incident. Een Palestijnse jongere zou lichtgewond geraakt zijn in de schermutseling die volgde. De Palestijnen beweren dat hij zwaargewond was. Hoe hij er precies aan toe was is onbekend. Eenheden van leger en politie werden opgeroepen om een eind te maken aan de gevechten. De Palestijnen beweren dat daarbij is geschoten met traangas- en drukgranaten en dat het leger vervolgens diverse Palestijnse huize is binnengevallen. 
De versie van Arutz 7 (site van de tv van de kolonisten):  

In weer een nieuwe aanval op Israelische burgers hebben Arabieren dinsdag avond stenen gegooid naar twee Joodse meisjes die naar hun huis wandelden in Hevron. Een van de meisjes werd licht gewond. Na de aanval braken gevechten uit tussen Joden ter plaatse en Arabieren. Eenheden van het leger die ter plekke gestationeerd waren braken de gevechten op.

Benzi Gofstein, een inwoner van Hevron wiens dochter degene was die bij de aanval werd gewond, vertelde  Arutz 7 dat hij geloof dat de aanval te maken had met de zwakheid die Israel getroond had door kritiek te leveren op luitenant kolonel Shalom Eisner, die door het leger is geschorst nadat hij een provocerende anarchist had geslagen. “Arabische terroristen hebben de boodschap van Bibi en Nitzan Alon (de commandant van de Westoever, A-P) begrepen,” zei Gofstein. En hij voegde eraan toe: “Ik verwacht van Nitzan Alon dat hij stopt met kruiperig te doen tegen de anarchisten en dat hij de veiligheid van de Joden gaat waarborgen.”

Aanvallen met stenen en molotov-cocktails op Israeli’s zijn een steeds gewoner fenomeen geworden in de afgelopen paar maanden. Voor de Pesach-vakantie wierpen Arabische mannen molotov-cocktails naar een bus bij de campus van de Hebreeuwse Universiteit op French Hill in Noord-Jeruzalem. De bus liep schade op, maar de zelfgeknutselde bommen gingen niet door de ruiten van de bus en de tientallen passagiers ontsnapten ongedeerd. Onlangs werd een bruidegom die op het punt stond te trouwen gewond in een aanval met stenen toen hij wilde gaan bidden bij het graf van zijn grootvader op de Olijfberg.

Politie en Shin Bet-leden arresteerden onlangs 19 Arabieren in Jeruzalem voor diverse soorten aanvallen op Joodse chauffeurs die door de stad reden. De arrestanten werden beschuldigd van het gooien van stenen, molotov-cocktails of voetzoekers naar auto’s. Ook waren er aanklachten voor het in brand steken van auto’s. 

De versie van IMEMC  (International Middle East Media Centre – Palestijns):

Israelische militairen zijn dinsdagavond diverse huizen binnengevallen in de wijken Al-Ja’bary en Khallit Hadour in Hebron. Extremistische Israelische kolonisten vielen onderwijl een jongere aan die leidden tot verwondingen die ziekenhuisopname noodzakelijk maakten.
Plaatselijke bronnen meldden dat tientallen militairen de invasie uitvoerden, fakkels in de lucht schoten en traangasgranaten afvuurden op diverse huizen. Er waren verscheidene gewonden en ook was er schade.

Abdul-Alim Al-Ja’bary, het hoofd van de Palestijnse Worstelaars Federatie, zei dat soldaten zijn huis binnenvielen evenals diverse belendende huizen en zijn zoons afrosten, evenals de zoons van een andere inwoner, Zeidan Al-Ja’bary.

Verder vielen extremistische kolonisten een jongere aan in Hebron, Marwan Farhat Borqan, waarbij deze matig ernstig gewond raakte. Paramedici van de Rode Halve Maan verleenden eerste hulp voor zij hem naar het gouvernementshospitaal van Hebron brachten.
Extremistische kolonisten deden ook aanvallen op diverse huizen in de buurt van de nederzetting Kiryat Arba. Daarbij werden ruiten gebroken. Er brak daarna een vuistgevecht uit tussen de bewoners en de kolonisten.

Ander nieuws is dat twee kolonistenvrouwen gewond raakten toen jongeren stenen gooiden naar hun voertuig.
Eerder dinsdag hakten extremistische kolonisten ongeveer 250 olijfbomen om die toebehoren aan de inwoners van het dorp Betello, ten noordwesten van Ramallah.

Commentaar:

Het is aan de hand van de vier versies niet al te moeilijk om te herleiden wat er naar alle waarschijnlijkheid echt gebeurde. Meisjes werden bekogeld, boze kolonisten gingen daarna Palestijnse ruiten ingooien en pakken de eerste de beste Palestijn die ze uit een huis sleuren dat toevallig naast Kiryat Arba gelegen is. Boze Palestijnse huiseigenaren gaan intussen met de kolonisten op de vuist. Leger komt ’tussenbeide’ en doet wat het dan meestal doet: schiet met traangas op de Palestijnen om ze te verjagen. Volgens de Palestijnse bronnen doen ze het werk van de kolonisten daarna nog eens dunnetjes over door ook wat huizen binnen  te vallen en jongeren af te rossen. Hiervan zijn alleen Palestijnse getuigenissen. Toch is dit laatste niet onwaarschijnlijk, omdat het een niet helemaal ongebruikelijke methode van het Israelische leger is ‘om. de orde te herstellen’.

Opvallend aan de vier versies is, is dat geen enkele versie alle juiste details bevat. Om een goed beeld te krijgen zijn meerdere versies nodig, en dan nog blijven er vragen open. Dat is iets wat iedereen die zich bezig houdt met dit conflict zich zou moeten realiseren: elke versie afzonderlijk geeft gewoonlijk een onvolledig en vertekend beeld. Dit is journalistiek in crisisgebied, waarbij de communicatie naar alle kanten ernstig is verstoord.

De kolonistenzender is natuurlijk zonder meer uitermate partijdig. Dit is de versie die we steeds op allerlei rechtse blog- en andere sites zullen terugvinden. Maar ook de zogenaamde Israelische ‘kwaliteitskranten’ schieten steeds volstrekt te kort, omdat ze er niet zelf op uitgaan, maar vooral leunen op wat legerwoordvoerders beweren. De Palestijnen zijn over het algemeen bij dit soort berichten beter geïnformeerd dan de Israeli’s, maar ook zij laten soms belangrijke details weg. Bovendien hebben zij weer geen ingangen aan de Israelische kant en worden ze door Israelische woordvoerders vaak met een kluitje in het riet gestuurd. En de persbureaus, tenslotte, voldoen evenmin, omdat ze moeten uitkijken dat ze niet door de Israeli’s op hun vingers worden getikt. Als de AFP-verslaggeefster er niet zelf bij was, zal ze niet gauw durven opschrijven dat het leger huizen binnendringt en mensen afrost, zelfs niet als ze daarvoor Palestijnse bronnen kan aanhalen.

Een detail dat geen enkele bron noemt is de situatie ter plekke, die er volgens mij in dit verhaal wel degelijk toe doet. Givat Ha’avot is namelijk feitelijk een soort dependance van Kiryat Arba, die een stukje van de oorspronkelijk nederzetting af ligt. De wijk ligt pal naast (en mogelijk op, ik kon dat niet zo snel opzoeken) het land van de extended family Ja’abary die in de versie van IMEMC ter sprake komt. (Zie ook de foto boven dit stukje) Wat ik wel kon vinden is dat de kolonisten dwars over het land van de familie Ja’abary een weg hebben aangelegd. Vermoedelijk liepen de twee meisjes hierover toen er stenen maar hen werden gegooid

Interessant is, tenslotte, de litanie van Arutz 7 over al die Palestijnse stenen, molotov-cocktails en voetzoekers. Ik houd me aanbevolen voor nadere informatie waaruit kan blijken of dit op waarheid berust of dat, zoals vaak het geval is bij deze kolonistensite, sprake is van kletskoek.

Reacties (29)

#1 NietJeZus

Israël, de hedendaagse nazi’s. Anders kan ik het niet uitdrukken.

 • Volgende discussie
#2 looxcie

Het eerste slachtoffer in elke oorlog, elk conflict, is de waarheid.

En dit is nieuws, waarom?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 karel - Reactie op #2

De eerste slachtoffers waren, in alle versies, toch echt twee Joodse meisjes/kinderen.

#3 karel

Dus er is vastgesteld dat de Palestijnen het geweld begonnen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Jaap - Reactie op #3

Tenzij de reden van het stenen gooien ligt in het feit dat er (illigaal?) een weg over iemand z’n land is aangelegd…

 • Volgende reactie op #3
#3.2 gronk - Reactie op #3

Slaap lekker, karel. Het waren natuurlijk ook de joden die aanleiding gaven voor de kristallnacht.

 • Vorige reactie op #3
#3.3 L.Brusselman - Reactie op #3.2

Door mij genomineerd als de domste dooddoener van de dag

#3.4 karel - Reactie op #3.3

Klagen over dooddoeners + een “straw man” argument ( natuurlijk iets met de nazi’s) alleen omdat ik even de een belangrijk feit uit het verhaal memoreer. Mooi niveau hier.
Overigens zou ik nooit met stenen naar onschuldige meisjes gooien als iemand anders een weg over mijn land aanlegt. Is dat voor jullie wel genoeg reden?

#3.5 L.Brusselman - Reactie op #3.4

Doelde op Gronk,niet op jou.

 • Volgende reactie op #3.4
#3.6 Harm - Reactie op #3.4

“Overigens zou ik nooit met stenen naar onschuldige meisjes gooien”

Nee, ik ook niet. Die lopen daar romantisch bij volle maan tussen de olijfbomen onschuldig te wezen, en dan zoiets….

Onvoorstelbaar toch?

 • Volgende reactie op #3.4
 • Vorige reactie op #3.4
#3.7 L.Brusselman - Reactie op #3.4

[…]Overigens zou ik nooit met stenen naar onschuldige meisjes gooien als iemand anders een weg over mijn land aanlegt. Is dat voor jullie wel genoeg reden?[…]
Och die arme kolonistenkinderen,zo onschuldig.

http://www.youtube.com/watch?v=rBIcdoOKB9c
http://www.youtube.com/watch?v=FqvLtoWBpTU&feature=related

 • Volgende reactie op #3.4
 • Vorige reactie op #3.4
#3.8 karel - Reactie op #3.4

Brusselman, ik snap niet helemaal wat die twee filmpjes er mee te maken hebben. Ik zie trouwens ook alleen maar jongetjes met stenen gooien, en in dit geval ging het om twee meisjes die zonder reden werden bekogeld. Maar volgens mij heb je moeite met het erkennen van die waarheid.

 • Volgende reactie op #3.4
 • Vorige reactie op #3.4
#3.9 L.Brusselman - Reactie op #3.4

Kolonisten zijn nooit onschuldig ,En over die kolonistenkinderen zeggen de beelden genoeg,dat die af en toe zelf een paar stenen naar hun kop krijgen is niet meer dan logisch.In het tweede filmpje zie wat een etterbakkies die kolonistenkinderen,waaronder meisjes, zijn,als ik ter plaatse was zou ik me moeten beheersen om zelf geen stenen naar die kolerejong te gaan gooien.

 • Vorige reactie op #3.4
#4 Frank2

003 “Dus er is vastgesteld dat de Palestijnen het geweld begonnen.”

“Hij is begonnen!” riep ik tegen moeder als ik als kleuter ruzie had met mijn broertje. Dat stadium ben ik allang gepasseerd. Maar de Israëliers en de Palestijnen nog steeds niet. En u ook niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bullie

Zolang alle partijen elkaars waarheid betwisten blijft het conflict bestaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bjorn

Dit lijkt me wel een interessante serie: burenruzies van over heel de wereld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Likoed Nederland

Ja, al 80 jaar hetzelfde verhaal: de Palestijnen plegen agressie en als Israel zich daartegen verdedigt, claimen zij het slachtoffer te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 L.Brusselman - Reactie op #7

Aan de goedkope foezel gezeten lik? Zijn ze die Palestijnen nu al 80 jaar aan het pesten ?Ik dacht pas sinds eind jaren veertig.Maar bij Likoed zijn ze wel gewend de geschiedenis wat te verdraaien.

 • Volgende reactie op #7
#7.2 frank - Reactie op #7

http://bernardavishai.blogspot.com/2010/07/end-of-two-state-solution.html
Arme, arme, arme Israëliërs die altijd zo oneerlijk worden behandeld en zelf echt niets hebben gedaan??
Likoed mag ik zeggen dat jullie heel zielig zijn? Ja dat mag ik zeggen!

 • Volgende reactie op #7
 • Vorige reactie op #7
#7.3 Ernest - Reactie op #7

En aanval is de beste verdediging, nietwaar?

 • Volgende reactie op #7
 • Vorige reactie op #7
#7.4 Harm - Reactie op #7

De joden -sommigen natuurlijk, niet alle- maken zich al (meer dan) 80 jaar schuldig aan terreur, daar in Palestina. Dat historische feit wilde Likoed effe omdraaien.

Alleen verwisselt hij die joden -sommigen dus- met de schurkenstaat Israel. Dat zou ik niet moeten doen, want dan zou ik gelijk uitgescholden worden voor anti-semiet.

Terwijl het toch alleszins een begrijpelijke vergissing zou zijn,
want je zou bijna vergeten dat er ook nog fatsoenlijke joden zijn.

Likoed niet, dat is gewoon een aartsleugenaar.

 • Vorige reactie op #7
#7.5 L.Brusselman - Reactie op #7.4

Je weet dat Israel alle joden en hun geschiedenis claimt,of ze dat nu leuk vinden of niet.Dus alle joden die daar door de eeuwen hebben gewoond woonden volgens Lik eigenlijk al in Israel.

 • Volgende reactie op #7.4
#7.6 piet de nuttige idioot - Reactie op #7.5

waarbij ik het voor de zoveelste keer nogmaals wil benadrukken dat het tijd wordt dat die Batavieren eens terug de Rijn op-peddelen, en wij Caninefaten eindelijk over onze eigen grond kunnen beschikken!

#7.7 Likoed Nederland - Reactie op #7.4

De Palestijnen proberen al 80 jaar Joden te vermoorden, geinspireerd en aangejaagd door hun eerste leider, de nazi-oorlogsmisdadiger Hoesseini.

En wie het Hamas Handvest leest, ziet dat het nazistischer is dan Mein Kampf. Theorie en praktijk: Joden doden.

En toch zijn er mensen die zich antifascist beschouwen die dat verdoezelen.

 • Vorige reactie op #7.4
#7.8 Harm - Reactie op #7.7

Daar kijk ik nou van op.

 • Volgende reactie op #7.7
#7.9 L.Brusselman - Reactie op #7.7

De meesten zijn ook tegen zionistisch-fascisme, al is die term taboe.

 • Vorige reactie op #7.7
#7.10 su - Reactie op #7.9

Hmm.. En welke partij kwam ook alweer voort uit de zionistisch-fascistisch Irgun? Owja, Likoed!

 • Volgende reactie op #7.9
#7.11 Harm - Reactie op #7.9

Ach, het is te absurd voor woorden: ze bezetten het land van een ander en beklagen zich vervolgens dat er een club ingezetenen heeft gezworen ze tot de laatste man weer te verdrijven.

Met alle respect voor een treurig verleden, maar als je je zo gedraagt, dan vraag je er om.

 • Vorige reactie op #7.9
#8 gast!

Die nieuwsberichten zijn bizar slecht vertaald.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie