Meeste Europeanen verwelkomen vluchtelingen uit Syrië

ELDERS - Volgens een onderzoek van het International Rescue Committee, een internationale vluchtelingenorganisatie, staat een grote meerderheid van de Europeanen sympathiek tegenover de opvang van vluchtelingen uit Syrië.

Onderzoek in twaalf Europese landen laat zien dat 76% van de 12.000 ondervraagden sympathie heeft voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië in hun land.  Zorgen zijn er wel: voor de veiligheid ongeveer in gelijke mate als voor de gevolgen voor het staatsbudget en voor de sociale voorzieningen.

IRC-voorzitter David Miliband: “These findings show that Europeans have not lost their hearts. Refugees are fleeing danger in record numbers and public sympathy for them in Europe is striking”. Hij voegde er aan toe dat deze resultaten bij alle giftige anti-vluchtelingen retoriek een duidelijke oproep is aan regeringen om de vluchtelingencrisis met compassie en verstand aan te pakken. Veiligheid en welvaart moeten en kunnen samengaan met een eerlijke behandeling van vluchtelingen.

Bij de resultaten per land valt op dat Duitsland met 84% meer dan gemiddeld scoort. Ierland telt nog iets meer mensen die sympathiek staan ten opzichte van Syrische vluchtelingen. Slowakije scoort van de onderzochte landen het laagst. Nederland is in dit onderzoek niet meegenomen. Het IRC vindt dat Europese landen nog veel meer moeten doen. Uit een overzicht van aantallen vluchtelingen die op uitnodiging geherhuisvest zijn in Europese landen blijkt dat alleen Zweden en Finland een beetje in de buurt komen van de aantallen waarvoor opvang is aangevraagd. De VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR telde vorig jaar meer dan 65 miljoen ontheemden, waarvan ruim 21 miljoen het eigen land zijn ontvlucht. In Europa wordt slechts 6% van de mensen die van huis verdreven zijn opgevangen.

In Londen kwamen zaterdag meer dan 20.000 mensen naar een Refugees Welcome demonstratie. Ze brachten 2500 reddingsvesten mee van vluchtelingen die zich aan de oversteek over de Middellandse Zee hadden gewaagd. Hogerhuislid Lord Alf Dubs, zelf als kind ooit gevlucht voor het naziregime, benadrukte het belang van de publieke opinie die regeringen de goede kant op kan sturen. Eerder dit jaar zorgde hij er met een amendement voor dat in de nieuwe immigratiewet van het Verenigd Koninkrijk de opvang van alleen reizende kinderen is gewaarborgd.

Refugees Welcome is een internationale organisatie met filialen in een tiental Europese landen die bemiddelt bij de opvang van vluchtelingen bij mensen thuis. In Duitsland, waar de organisatie is gestart, hebben 352 mensen hun huis ter beschikking gesteld, in Oostenrijk 340. Deze Nederlandse familie gaf onderdak aan de Syrische Samir.

Kerken geven onverminderd steun aan de opvang van vluchtelingen. De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie Kardinaal Reinhard Marx had deze week geen goed woord over voor een politicus van de conservatieve katholieke CSU uit Beieren zich negatief had uitgelaten over vluchtelingen. Volgens de kardinaal is de solidariteit en de hulpvaardigheid van de Duitsers ongebroken.

In Italië toonden vluchtelingen zich bereid ook iets terug te doen. Ze zetten zich in voor de slachtoffers van de aardbeving eind augustus in de dorpjes Amatrice, Accumoli en Arquata del Tronto in midden-Italië.

Reacties (15)

#1 Arduenn

Zesenzeventig procent! Thunderbirds are go!

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Maar als die overgebleven 24% dan op extreemrechtse partijen stemt, dan schreeuwen de media natuurlijk wel om het hardst dat dit een signaal is dat het volk de vluchtelingen zat is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Oink

Uit onderzoek van WC eend blijkt dat….

edit: With the Syrian crisis now in its sixth year, three in four people (76%) expressed a great deal, a fair amount or a SMALL AMOUNT of sympathy for Syrian refugees coming to their country.

Zo kan ik het ook.

Great support zit rond de 25%.

Als het telefonisch is afgenomen dan zal er een bias zijn richting some support omdat je anders immers een gore racist bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Le Redoutable

“In Londen kwamen zaterdag meer dan 20.000 mensen naar een Refugees Welcome demonstratie.” Onlangs stemden 17.5 miljoen Britten voor een Brexit met als hoofdthema het beperken van de immigratie.

“Bij de resultaten per land valt op dat Duitsland met 84% meer dan gemiddeld scoort.” Zeker gezien de populariteit van Merkel op een dieptepunt staat en de AFD overwinning na overwinning behaald.

Zweden en Finland zij de landen die het hardst hun immigratiebeleid aan het bijstellen zijn vanwege onoverkomelijke problemen.

Ik denk dan het onderzoek van Refugees welcome een beetje WC eend onderzoek is, net als het gemiddelde onderzoek van Greenpeace en al die andere belangenclubjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jos van Dijk

@3: @2: Enig tegenwicht tegen alle aandacht voor die 24% lijkt me wel gewenst

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@4: Het is natuurlijk heel vervelend voor iedereen die de angst voor vreemdelingen wil aanjagen dat er ook nog mensen zijn, in grote hoeveelheden zelfs, die er anders over denken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

@4:
En al die emigranten, waar ze tegen stemden (alsof dit al de enige reden voor de Brexit-stemmers was), waren natuurlijk Syrische vluchtelingen???
Stukje wel gelezen???

Oh pardon, ik was even vergeten dat je last hebt van een “Wilderiaanse reflex syndroom”.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Oink

De meeste mensen (waaronder ikzelf) hebben wel begrip voor de tijdelijke opvang van Syrische vluchtelingen uit het oorlogsgebied. Probleem is echter dat een groot deel van de mensen die zich hier aanmelden niet uit een oorlogsgebied komt en overwegend economische motieven heeft. Daarnaast ben ik er niet van overtuigd dat de influx van mensen met middeleeuwse denkbeelden goed is voor de sociale cohesie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

De meeste mensen (waaronder ikzelf) hebben veel begrip voor de tijdelijke opvang van Syrische vluchtelingen uit het oorlogsgebied. Het mooie is natuurlijk dat een groot deel van de mensen die zich hier aanmelden uit een oorlogsgebied komt en overwegend economisch motieven heeft. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat de influx van mensen met andere denkbeelden goed is voor de sociale cohesie.

Het is eveneens goed vanwege demografische redenen: de Europeaan plant zich steeds minder voort: Duitsland en Italië, zijn lichtende voorbeelden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geboortecijfer

“In 2012 was in Nederland het gemiddelde kindertal per vrouw 1,7, ver onder de waarde die nodig is om het bevolkingsaantal op een natuurlijke wijze op peil te houden.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Oink

Het mooie is natuurlijk dat een groot deel van de mensen die zich hier aanmelden uit een oorlogsgebied komt en overwegend economisch motieven heeft, waar het niet dat de arbeidsparticipatie van dit type migranten laag is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Joop

Het mooie is natuurlijk dat een groot deel van de mensen die zich hier aanmelden uit een oorlogsgebied komt en overwegend economische motieven heeft, ware het niet de arbeidsparticipatie van dit type migranten nog laag is.

Gelukkig wordt er van alles gedaan door de enthousiaste Europeanen om ze aan het werk te zetten of ze de gelegenheid te geven de handen uit de mouwen te steken zoals in het artikel wordt aangegeven bij de aardbeving in Italië.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

Overigens zijn uit het onderzoekje wel interessante dingen te halen, zoals bijvoorbeeld de belangrijkste zorgen die men heeft.
Het VK steekt heel duidelijk uit op zorgen voor druk op uitkeringen en openbare diensten, terwijl men in Oost-Europa vooral bang is voor de nationale veiligheid (in Frankrijk scoort die juist relatief laag!) en criminaliteit. In Scandinavië lijkt integratie de grootste zorg. Verder is opvallend dat op het Iberische schiereiland een kwart tot een derde van de respondenten helemaal geen zorgen had over de vluchtelingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Micowoco

Grappig dat vluchtelingen die in Nederland belanden, het land met een schraapzuchtige kruideniersmentaliteit bij uitstek, geen economische motieven zouden mogen hebben. (maar dit terzijde)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 KJH

@13: Moet dat echt uitgelegd worden? Mensen die economische motieven hebben, vallen namelijk – overal ter wereld, trouwens – onder gewoon immigratie-beleid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Oink

http://www.express.co.uk/news/world/713126/Germany-Islamisation-Islam-fear-migrant-crisis-Angela-Merkel

More than HALF of Germans fear ‘Islamisation’ of their country.

Tsja, dat lijkt wat in tegenspraak met @0.

 • Vorige discussie