Meest getroffen plaatsen in Groningen

Foto: James (cc)
Dossier:

DATA - In nieuwsberichten wordt vaak gesproken over een aardbeving in Groningen, maar lang niet altijd wordt er een plaats bij genoemd. Tijd om daar verandering in te brengen.

Het totaal aantal aardbevingen in Noord-Oost Nederland, ook Drenthe en Friesland hebben er last van, is 985 in de afgelopen 27 jaar. Het centrum van een beving ligt vaak in de buurt van een (klein) dorp. In totaal zijn 189 plaatsen één of meerdere keren getroffen door een aardbeving.

3-top20

Deze plaatsen zijn goed voor ca. 45% van de bevingen. Tussen de plaatsen zijn flinke verschillen te zien in de kracht van de bevingen. De nummer 1, Midlaren, heeft bijna alleen maar bevingen gehad met een kracht van minder dan één. Roswinkel daarentegen is zelfs getroffen door drie bevingen met een kracht van meer dan drie en twaalf bevingen met een kracht van tussen de twee en drie. Op basis van de bevingskracht krijgt Roswinkel dus de twijfelachtige eer van de zwaarst getroffen plaats.

De plaatsen die er wat mij betreft qua kracht van de bevingen uit springen in deze top 20 zijn naast Roswinkel ook Westeremden en Stedum. Beide plaatsen hebben relatief veel zware bevingen.

3-top20map

Bij de geografische verdeling van de top 20 bevinden zich in het gebied tussen Groningen (de stad) en Delfzijl weer de meeste zwaar getroffen plaatsen, precies bovenop de gasbel van Slochteren. Ook hier valt Roswinkel (vlak onder Ter Apel) weer op. De zwaarst getroffen plaats van de afgelopen 27 jaar ligt dus in Drenthe en niet in Groningen. Samen met Geelbroek (onder Assen) en Midlaren vormt Roswinkel de drie Drentse vertegenwoordiging in de top 20.

Met behulp van openbaar beschikbare data (KNMI, Groninger Bodem Beweging, NVM & CBS) onderzoekt Sargasso in een serie artikelen de aardbevingen in Groningen. Zie ook het volledige dossier voor alle artikelen.

Reacties (11)

#1 Niet JeZus

Stuur dit stukje even door aan minister Kamp, die man kan wel wat betrouwbare informatie gebruiken want zo te zien gelooft hij heilig in de gekleurde info van de NAM!

  • Volgende discussie
#2 hansje ter horst

@1:
Onwelgevallig nieuws wordt al snel als onverantwoord en/of onwetenschappelijk terzijde geschoven.

Dus wordt het afwachten tot de eerste ernstige ongelukken gebeuren, en dan maar hopen dat NAM en Kamp dat niet de slachtoffers gaan verwijten( want onvoldoende alert geweest…..)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hans Verbeek

Bedankt voor je bijdragen, Jaap.
Zit er ook nog een stukje in over de bodemdaling door aardgaswinning?
Als de bodem verder blijft dalen, dan moeten de dijken hoger en hebben we meer gemalen nodig. Ik ben wel benieuwd welke kosten de bodemdaling met zich meebrengt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 qwerty

@3: nee hoor, dan is het probleem juist opgelost. Samen met de zeespiegelstijging maakt dat het Groningse land – en soortgelijke gebieden – gewoon onbewoonbaar dan wel onveilig voor bewoning.

Einde bebouwing, einde bewoning, einde probleem.

/ik ben serieuzer dan het lijkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Fokko

“Het centrum van een beving ligt vaak in een (klein) dorp.”

Is het niet zo dat het centrum vaak gewoon buiten de bebouwde kom ligt (tenslotte is er qua oppervlak een stuk meer platteland dan bebouwd gebied)? Als ik het goed begrijp wordt als plaats van een aardbeving het dorp genoemd dat het dichtste bij het centrum ligt. Dan geeft deze data nog steeds een interessant beeld, maar zou hij eigenlijk gecorrigeerd moeten worden voor het oppervlak waarbinnen een aardbeving aan een dorp zou worden toegekend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 zonnebloem1971

Interessant. Wellicht is het ook verstandig om bij een dergelijk artikel te vermelden wanneer de laatste aardbeving was bij een plaats. In Roswinkel was dat in 2006. De kans dat er nu dus nog aardbevingen zullen optreden is niet erg groot. Bovendien is de bodemopbouw in Roswinkel niet te vergelijken met die in noord-groningen waardoor een beving in Roswinkel minder sterk gevoeld zal worden. Ten slotte moet ik hier vermelden dat de lokatie die het KNMI koppelt aan een beving lang niet altijd correct is. Ik heb zelf nooit een antwoord gekregen op mijn vraag welk algoritme wordt gebruikt om een beving aan een plaats toe te wijzen. Nu zou daarvoor heel goed de Basisregistratie Adressen en Gebouwen kunnen worden gebruikt (woonplaatsgrenzen) maar in de jaren negentig hadden we die nog niet. Maar je hebt me wel op een idee gebracht. Ik ga de bevingen opnieuw toewijzen aan plaatsen middels de BAG. Resultaat komt zo spoedig mogelijk op het gasbevingenportaal (http://opengis.eu/gasbevingen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lampe

@5: Toevallig is Midlaren een zeer uitgestrekt dorp met veel verspreide bebouwing. De dorpen die daarentegen op het Groningse Hogeland liggen zijn doorgaans veel compacter dan de Drentsche tegenhangers op bijv. de Hondsrug. Wellicht verklaard juist de relatieve grootte van Midlaren (gemeten in oppervlakte) ook wel waarom juist dit dorp op de eerste plaats staat voor wat betreft het aantal aardbevingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jaap Walhout

@3 Graag gedaan, er komt nog meer. Ik heb helaas (nog) geen cijfers over bodemdaling. Ik zal er eens naar op zoek gaan.

@5 Klopt, ik heb de tekst aangepast.

@6 Interessant om de BAG gegevens eraan te koppelen. Ik ben benieuwd of dat resulteert in een andere toewijzing van plaatsen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Niet JeZus
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 zonnebloem1971

Inderdaad, als je de huidige woonplaatsgrenzen gebruikt liggen de verhoudingen ietsje anders. Hieronder de top 10 van in totaal 994 bevingen op land (de rest van de 1014 is op zee).

Overschild 42
Garrelsweer 42
Noordlaren 41
Roswinkel 39
Appingedam 38
Wirdum Gn 31
Loppersum 30
Westeremden 24
Slochteren 23
Harkstede 22

Totale lijst (die ik dan ook automatisch laat aanpassen aan nieuwe bevingen) binnenkort op http://opengis.eu/gasbevingen

Groetjes

Wim Blanken

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 zonnebloem1971

Ik zie op dit forum af en toe een vraag staan hoe de data over de gasbevingen kan worden verkregen. Vanaf de server van de Groninger Bodem Beweging waar ook het gasbevingenportaal op wordt gehost (http://www.opengis.eu/gasbevingen) ontsluiten we de volgende twee services die ieder kwartier bijgewerkt worden met nieuwe bevingen vanuit het KNMI.

KML: http://www.opengis.eu/geoservice/bevingen.kml
JSON: http://www.opengis.eu/geoservice/bevingen.json

Verdere verspreiding is geen probleem, het zou daarbij wel fijn zijn om als de referentie de Groninger Bodem Beweging aan te geven.

Met vriendelijke groet,

Wim Blanken
Namens de Groninger Bodem Beweging

  • Vorige discussie